τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Λόγια δηλητήριο, της Μάιτε Καράνθα

Λόγια δηλητήριο, της Μάιτε Καράνθα

ΤΙΤΛΟΣ: Λόγια δηλητήριο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάιτε Καράνθα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εφηβικοί Έρωτες

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αστυνομικό, Βαρκελώνη, Εφηβεία, Σεξουαλική κακοποίηση, Σχέση μητέρας-κόρης, Φιλία

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ: 274

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κέδρος, 2017

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Ποια λάθη κατά την ανατροφή της πρωταγωνίστριας έκαναν οι γονείς της; Γράψε τις σκέψεις σου σε 1-2 παραγράφους.
  2. Σχολίασε το παρακάτω χωρίο του βιβλίου: «Τα παιδιά δεν κάνει να μεγαλώνουν με απόλυτη ανεκτικότητα. Δε γίνεται να εμπιστευθεί κανείς τα κριτήριά τους, που σε αυτή τη φάση ακόμα διαμορφώνονται. Οι γονείς πρέπει να βάζουν τα όρια».
  3. Να σχολιάσεις τις παρακάτω φράσεις που ίσως αποτελούν έκφραση διαφορετικής φιλοσοφίας ανατροφής των παιδιών από τους γονείς: «Άφησέ τη να μάθει να κάνει λάθη», έλεγε ο ένας. «Κάποια λάθη τα πληρώνει κανείς σε όλη του τη ζωή», απαντούσε ο άλλος.
  4. Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Βαρκελώνη. Προσπάθησε να κάνεις μια παρουσίαση με τα κυριότερα αξιοθέατα αυτής της πόλης.
  5. Τι σημαίνει η έκφραση «Το κουτί της Πανδώρας» που αναφέρεται στο βιβλίο; Προσπάθησε να σχηματίσεις 1-2 φράσεις, ώστε να φαίνεται η σημασία της έκφρασης.
  6. Ποια ήταν η πολιορκία της Αλεσίας; Γιατί θεωρείται δείγμα της ευφυΐας του Καίσαρα; Εάν θέλεις, παρουσίασε και εικόνες που θα βρεις στο διαδίκτυο στους συμμαθητές σου.
  7. Τι παρατηρήσεις έχεις να κάνεις σχετικά με τον τρόπο που είναι γραμμένο το βιβλίο; Ειδικότερα να επιμείνεις στην οπτική γωνία του αφηγητή και τις συνέπειες που επιφέρει στην αφήγηση.
  8. Ολοκληρώνοντας το βιβλίο αποφασίζεις να γράψεις στο ημερολόγιό σου τις σκέψεις σου. Ιδιαίτερα να επιμείνεις στα συναισθήματα που σου δημιουργούνται για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας που διάβασες.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος