Μάλαμα κι Aσήμι – Αδαμαντίνη Κουμιώτου

15.05.2016

σχόλια

Το βιβλίο Μάλαμα κι Ασήμι είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέως, το πρώτο της όμως που έτυχε να μελετήσω. Η γραφή της κυρίας Κουμιώτου με συνεπήρε και νομίζω πως δεν είναι υπερβολή αν την κατατάξει κανείς στους ξεχωριστούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς!

Το μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από τη Δέσποινα και τη ζωή της. Η συγγραφέας περιγράφει τη βιοπάλη της γυναίκας του προηγούμενου αιώνα, τις σκέψεις αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα, τα οποία δυστυχώς είναι δύσκολο να εκπληρωθούν. Μέσα από την οικογένεια της Δέσποινας σκιαγραφούνται με πολύ ωραίο τρόπο οι άνθρωποι της εποχής, οι οποίοι όμως είναι διαχρονικοί. Ο καθημερινός αγώνας για τη ζωή είναι στο προσκήνιο, με μικρές διακοπές που έρχονται να τονίσουν απλώς την ανάγκη για το ψυχικό σθένος που πρέπει να είναι ανεξάντλητο. Στην ιστορία έρχεται ένας άνθρωπος από το παρελθόν για να προσθέσει κι άλλες δυσκολίες στην πρωταγωνίστρια, η οποία όμως ανταπεξέρχεται χάρη στο χαρακτήρα και την εξυπνάδα της. Η ιστορία θα τραβήξει την προσοχή της Υβόννης, μιας συγγραφέως, στην οποία η Δέσποινα θα την εκμυστηρευτεί.

Η Αδαμαντίνη Κουμιώτου έχει πλάσει μια εξαιρετική ιστορία την οποία έχει πλαισιώσει με αληθινούς ήρωες, ανθρώπους αληθινούς παρά το γεγονός πως είναι πλάσματα της φαντασίας. Με τη γραφή της έχει καταφέρει να δημιουργήσει  πολύ ωραίες εικόνες που ξεπετάγονται από το βιβλίο, η γλώσσα είναι απολύτως ισορροπημένη ανάμεσα στην απλότητα αλλά και τη χρήση καλολογικών στοιχείων και λογοτεχνικών ‘κοσμημάτων’ που τη διανθίζουν, η περιγραφή και η εξέλιξη της πλοκής ρέει αβίαστα και ως σύνολο αποτελεί μια εξαίσια ιστορία που θα αποζημιώσει στο έπακρο τον αναγνώστη. Τα κεφάλαια ξεκινούν με τη χρήση πεζών και ποιητικών αποσπασμάτων, τα οποία αποτελούν κυριολεκτικά ένα ακόμα στολίδι του βιβλίου. Μοναδική ένσταση, εντελώς τεχνική βεβαίως, είναι το γεγονός πως τα περιθώρια στις σελίδες του βιβλίου είναι σχετικά μικρά, γεγονός που δυσκολεύει την ανάγνωση, αν βεβαίως αυτό δεν είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός στο συγκεκριμένο αντίτυπο που μελέτησα.

Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, άκρως ρεαλιστικό, το οποίο δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε αξιόλογης βιβλιοθήκης. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα και χωρίς απολύτως καμία δεύτερη σκέψη!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου