Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – εκδηλώσεις για την ποίηση

 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 19/3 – Megaron Plus: «Πόλις-Ποίηση-Πολιτική», ΣυζήτησηΣε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Κύκλος Ποιητών»Δεν νοείται πολιτισμός χωρίς την πόλη. Αλλά η πόλη, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική παράδοση, είναι η καρδιά της δημοκρατίας – κι αυτή ορίζει και το πολιτικό περιεχόμενο του πολιτισμού. Οι κορυφαίοι ποιητές των νεώτερων χρόνων, από τον Μπωντλαίρ ως τον Καβάφη, […]
- 19.03.2015 -

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

19/3 – Megaron Plus: «Πόλις-Ποίηση-Πολιτική», Συζήτηση

Σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Κύκλος Ποιητών»

Δεν νοείται πολιτισμός χωρίς την πόλη. Αλλά η πόλη, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική παράδοση, είναι η καρδιά της δημοκρατίας – κι αυτή ορίζει και το πολιτικό περιεχόμενο του πολιτισμού. Οι κορυφαίοι ποιητές των νεώτερων χρόνων, από τον Μπωντλαίρ ως τον Καβάφη, τον Έλιοτ, τον Μπρεχτ και τον Ώντεν, αλλά και οι μεταπολεμικοί ποιητές, Έλληνες και ξένοι, είναι κατ’ εξοχήν ποιητές της πόλης.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της λογοτεχνίας θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν τη σχέση της πόλης με την πολιτική και τον πολιτισμό.
Ομιλητές:
Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού
Τίτος Πατρίκιος, ποιητής
Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής
Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονίζει ο Ντίνος Σιώτης, δημοσιογράφος, ποιητής και εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.

 

 

 

21/3 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ.

Τρεις διαφορετικοί δρόμοι για να συναντήσει η μουσική την ποίηση: Κώστας Κουτσουρέλης - Φίλιππος Τσαλαχούρης / Γιώργος Κακουλίδης - Θάνος Μικρούτσικος / Γιάννης Βαρβέρης - Αχιλλέας Κυριακίδης, Λουίζα Σοφιανοπούλου, Θοδωρής Κότσυφας.

                                                    ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Κώστας Κουτσουρέλης

Την ανάγνωση από τον ίδιο τον ποιητή αποσπασμάτων από τα βιβλία του «Αέρας Αύγουστος» και «Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη» σχολιάζει μουσικά ο Φίλιππος Τσαλαχούρης με το έργο του «Τοπία» για σόλο πιάνο, έργο 66 αρ.1
Ο Κώστας Κουτσουρέλης, με σύγχρονη ματιά και μια προσωπική γραφή, που συχνά καταφεύγει σε παραδοσιακές φόρμες, μιλά με ρεαλισμό αλλά και δηκτική διάθεση για το σήμερα. Με τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη έχει συνεργαστεί ήδη από το παρελθόν.


Γιώργος Κακουλίδης

Την ανάγνωση από τον ίδιο τον ποιητή αποσπασμάτων από το βιβλίο του «Γιώργος Κακουλίδης - Ποίηση 1979-2012» σχολιάζει μουσικά στο πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος
H ποίηση για τον Γιώργο Κακουλίδη είναι τρόπος ζωής. Έντονη καλλιτεχνική προσωπικότητα, χρησιμοποιεί τον ποιητικό λόγο με εικονοποιητική δύναμη για να αποτυπώσει με ονειρικό τρόπο τη σκληρή όψη της πραγματικότητας.


Γιάννης Βαρβέρης

Διαβάζει ο Μηνάς Χατζησάββας και σχολιάζουν μουσικά η Λουΐζα Σοφιανοπούλου (φωνή) και ο Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα), με τραγούδια των Yves Montand, Edith Piaf, Boris Vian, Georges Brassens και Jacques Brel.
Ο Γιάννης Βαρβέρης, καίτοι αποχώρησε πρόωρα, κατατάσσεται στους σημαντικότερους ποιητές της εποχής μας. Αιρετικός, ειρωνικός, ανατρεπτικός, ωστόσο πάντοτε καίριος και ουσιαστικός. Δεν είναι συμπτωματική η αγάπη του για το σύγχρονο ποιητικό γαλλικό τραγούδι.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου