Μικρές ιστορίες

4.07.2013

σχόλια

Μικρές Ιστορίες
του Γιάννη Καλαϊτζάκη

 

τοβιβλίο.net υποδέχεται το Γιάννη Καλαϊτζάκη και το βιβλίο του ‘Μικρές ιστορίες”. Μια συλλογή ευρηματικών κι ευχάριστων μυθιστορημάτων τα οποία δεν αφήνουν τον αναγνώστη να πάρει τα μάτια του από πάνω τους. Κάποιες δε ιστορίες έχουν την πρωτοτυπία να είναι σε, απολαυστικές ομολογουμένως, συνέχειες! Ευρηματικός συγγραφέας, ατίθασος και χωρίς ενδοιασμούς δημιουργεί ένα εξαιρετικό βιβλίο και το δίνει ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες που το ποιοτικό τους κριτήριο είναι ξεχωριστό κι αποζητούν κάτι διαφορετικό από τα απολύτως συνηθισμένα!

Στην περίπτωση που πιο πάνω εμφανίζεται μήνυμα λάθους απλώς κάντε ανανέωση (refresh) της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Κατά τη συνεργασία για τη δημιουργία της παρουσίασης, ανταλλάξαμε μηνύματα αλλά και τηλέφωνα με τον Γιάννη. Κρατούμε δυο από τα πολύ ωραία πράγματα που μας είπε ο συγγραφέας:

“…η μαγκιά πιστεύω πως δεν είναι να κάνεις τους άλλους να σε πλησιάσουν μέσα από την φάκα με τα ψέμματα τους, αλλά για τις αλήθειες σου…”

“…αν με ρωτήσεις τι με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο, θα σου έλεγα πως πάντα είχα στο μυαλό μου εικόνες και σκέψεις που ήθελα να τις μεταδώσω σε κάποιους μέσα από μικρές ιστορίες… προσπαθώ με τον τρόπο μου να κάνω τον αναγνώστη να ζήσει αυτές τις εικόνες της σκέψης μου και να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής μέσα από αυτές τις ιστοριούλες… άλλες από αυτές είναι πραγματικές και άλλες λίγο φανταστικές… ίσως κάποια από αυτές να φορεθεί απόλυτα στον αναγνώστη, και αυτό πιστεύω πως είναι το θετικό …”

O Γιάννης Καλαϊτζάκης γεννήθηκε στα Χανιά μετά τα μέσα του 19ου αιώνα … μεγάλωσε και μυαλό δεν έβαλε … σπούδασε στην σχολή κακών τεχνών αποφοιτήσας με τον ανώτατο χείριστο βαθμό … διέπρεψε και υπηρέτησε ως αξιωματικός στο γυναικείο σώμα … υπήρξε ρεμάλι και αλήτης αλλά πάντα ευγενικός αλήτης … η βασίλισσα Μύριαμ τον έχρισε ιππότη αποκαλώντας τον πλέον με το όνομα John zouan  … υπήρξε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου της ζωής … έγραψε πολλά συγγραφικά έργα αλλά εκλάπησαν από συλλέκτες γραπτών κειμένων λόγω της αμύθητης αξίας τους … η πεζογραφία μέσα από το πεζοδρόμιο της ζωής έκαναν τον συγγραφέα να την λατρέψει και έγραψε τα «άπαντα» της ζωής … από τα βιβλία του ξεχώρισε  «η μύγα τσε τσε μιλούσε κρητικά», που απέσπασε πολλά παγκόσμια βραβεία συγγραφικού χαρακτήρα και μεταφράστηκε σε πάνω από 1169 γλώσσες … τιμήθηκε με τον αόρατο σιδηρού σταυρό ιπποτών από τον πρωθυπουργό της Τανγκανίκας καθώς και η βασίλισσα της Αγγλίας του χάρισε ένα αυθεντικό καζανάκι νιαγάρα μοντέλο του 1934 από το ανάκτορο της υποκλινόμενη για την προσφορά του στην πεζογραφία … υπήρξε πάντα αληθινός, καυστικός, ρομαντικός και συνάμα χιουμοριστικός μέσα από τις ιστορίες του, αλλά μην δίνετε σημασία … μακρινός συγγενής του Καζαντζάκη, μέσα από ελεύθερες σκέψεις και ιδέες  αποφάσισε να εκδώσει αυτό το βιβλίο που θα διαβάσετε (αν αντέξετε) και να το χαρίσει σε καλούς φίλους και γνωστούς εντελώς δωρεάν … πάντα έλεγε πως οι σκέψεις αξίζει να μοιράζονται και να χαρίζονται αφιλοκερδώς σε αυτούς που έμαθαν να εκτιμούν …

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

10 σχόλια

10 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Αν σε μερικά από τα κείμενά μου δεν υπάρχουν τόνοι, είναι γιατί την περίοδο που τα έγραφα είχα μεγάλη ατονία…”!!! Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να σε προδιαθέσει για τα περαιτέρω! Κατά την μόνιμη προσφιλή μου συνήθεια φυλλομέτρησα σε πρώτη φάση το βιβλίο του Γιάννη Καλαϊτζάκη απολαμβάνοντας τις φωτογραφίες και τσιμπολογώντας κλεφτά φράσεις και εκφράσεις! Και γοητεύτηκα – κι όλα αυτά σε “πρώτη φάση”, επαναλαμβάνω! Σε δεύτερη θα διαβάσω και θα απολαύσω με την ησυχία μου τα (υποθέτω) ανατρεπτικά διηγήματα του φίλου μου Γιάννη και θα σας πω τις τελικές μου εντυπώσεις μόλις διαβάσω και το οπισθόφυλλο!

  Απάντηση
 2. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Φίλε Γιάννη Καλαϊτζάκη (συγχώρα μου την οικειότητα) αλλά ξεκινώντας την περιδιάβαση στο σύμπαν σου εκεί στις «ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ένιωσα σαν να σε ξέρω από τα παλιά. Πριν ακόμη αρχίσω την ανάγνωση της πρώτης σου ιστορίας ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ όλα όσα γράφεις είτε για τους τόνους ή για τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΙ- ΛΙΒΑΝΙ – ΚΕΡΙ αλλά και άλλα, μου έδωσαν να καταλάβω ότι έχω να κάνω με έναν φίλο. Ο τρόπος γραφής σου που έχει έναν κοφτό αλλά απόλυτα περιεκτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα με συνεπήρε από τις πρώτες ήδη γραμμές. Το διήγημα “ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ” αποτελεί από κείνα τα αναγνώσματα που είναι έτσι δοσμένα ώστε δεν σου επιτρέπουν να καθυστερήσεις το γύρισμα στην επόμενη σελίδα. Οι δυο χαρακτήρες σου αλλά και όσα συμβαίνουν μεταξύ τους από την αρχή μέχρι το τέλος είναι αδρά χαραγμένοι και θα μπορούσε κανείς να τους δει …με λίγη φαντασία! Γιάννη θα τα ξαναπούμε όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί έτσι είναι μοιραίο να συμβεί αφού μάλιστα υπάρχουν και τα υπόλοιπα διηγήματα.

  Υ.Γ Απορία: Γιατί χρησιμοποιείς το ? για ερωτηματικό; Όχι ότι με ενοχλεί αλλά είμαι σίγουρος κάτι ιδιόρρυθμο σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή!

  Απάντηση
 3. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  Διάβασα τα δύο πρώτα διηγήματα, Γιάννη μου. Στο “Κατά λάθος” μου άρεσε ιδιαίτερα η εμβάθυνση στις σκέψεις και η ανάγνωση της ψυχικής διάθεσης των πρωταγωνιστών! Στον “Ψυχολόγο” απόλαυσα το χιούμορ και τον γρήγορο ρυθμό! Και στα δυο με ενθουσίασε τόσο η γλώσσα και το ύφος όσο και η αβίαστη ροή του λόγου! Τα συγχαρητήριά μου και ανυπομονώ να διαβάσω και τα υπόλοιπα με την πρώτη ευκαιρία!

  Απάντηση
 4. Γιώργος Παυλίδης.

  Γιάννη Γειά σου,

  Σαν τον πολύ καλό φίλ.ο μου Χριστόφορο Παπαχαραλάμπους, σε νοιώθω φίλο. Διάβασα ΟΛΑ σου τα διηγήματα και με γοήτευσαν. Ευχάριστα, με χιούμορ, με πλοκή που σε τσίγλούσε να προχωρήσεις παρά κάτω να δεις τι έγινε. Μερικά ΠΟΛΥ ερωτικά, ιδίως στα αρχικά σου. Και σου βγάζω το καπέλλο. Πάντα πίστευα ότι η ερωτική λογοτεχνία δεν έχει σχέση με το χυδαίο πορνό. Προσπάθησα να το μεταφέρω στα ερωτικά μου διηγήματα αυτό. Εσύ το πετυχαίνεις απόλυτα.

  Και πάλι μπράβο σου, καλή επιτυχία και στα επόμενα.

  Γιώργος Παυλίδης

  Απάντηση
 5. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Μα να μην μου ζητήσει ποτέ κανένας γιατρός να του φροντίσω τα φυτά στου! Τόσους γιατρούς ξέρω. Αδελφό γιατρό έχω. Τίποτα!
  Απολαυστικό το δεύτερο σου διήγημα Ο Ψυχολόγος” Γιάννη “! Λίγο .”ξεσηκωτικό” βέβαια! Επίσης ο “Γύρος του Θανάτου” γραμμένο σε ταχύτητα γύρου του αναγνώστου! Είσαι θυελλώδης στην αφήγηση και δεν αφήνεις τον άλλον να σου ξεφύγει! . Το δε χιούμορ σου αμίμητο!
  Καλό σου απόγευμα Γιάννη. Θα προχωρήσω και στα υπόλοιπα να δω που θα μας ταξιδέψεις!

  Απάντηση
 6. Καλαϊτζάκης Γιάννης

  καλησπέρα χριστόφορε ….

  σε ευχαριστώ για τα ευγενικά και ευθύτατα σχόλια σου … μου αρέσει το χιούμορ , και μέσα απο αυτό κρύβονται μεγάλες αλήθειες … άλλες ιστορίες είναι αληθινές και άλλες κατά το ήμισυ … χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η πρώτη ιστορία “κατά λάθος” … την έζησα και είναι αληθινή …. μερικές φορές απο ένα ” λάθος ” μπορεί να συμβεί το πιο γλυκό βιωματικό “σωστό” … οι εκδόσεις μου ” λιβάνι , πατάκι και κερί ” υπήρξε μια αυθόρμητη κίνηση να δημιουργήσω τον δικό μου φιλικό και χιουμοριστικό εκδοτικό οίκο … είμαι αυτόνομος , και αυθόρμητος …. είμαι σίγουρος πως κάπου έχουμε ξανασυναντηθεί μέσα απο διάφορα σχόλια ή blogs και να ξέρεις πως σε ξεχώρισα από την αρχή αλλά είμαι ήπιων τόνων και διακριτικός σαν κρητικός … όσο για τα ερωτηματικά που βάζω μια και με ρωτάς , είναι τρόπος γραφής αλήτικος και αλλιώτικος … το αναφέρω άλλωστε στην αρχή πως γράφω αλήτικα και αλλιώτικα … μου αρέσει να εκφράζομαι λέφτερα , αλήτικα και αλλιώτικα …. το “?” μου έρχεται πιο εύκολο στην πληκτρολόγηση και …

  σε ευχαριστώ πολύ χριστόφορε για τα σχόλια σου ….

  Απάντηση
 7. Καλαϊτζάκης Γιάννης

  καλησπέρα βάσω αποστολοπούλου ….

  χαίρομαι που αφέθηκες για λίγο διαβάζοντας μέρος απο τις μικρές ιστορίες μου …. έχει ακόμα πιο όμορφες ιστορίες με πολλές αλήθειες προς το τέλος του βιβλίου μου ….

  σε ευχαριστώ που με τίμησες με το σχόλιο σου …

  Απάντηση
 8. Καλαϊτζάκης Γιάννης

  καλησπέρα γιώργο παυλίδη … μένω άφωνος σε όσα γράφεις για μένα … η αλήθεια έναι πως προσπαθώ με τον τρόπο της γραφής μου να μεταμορφώσω τον αναγνώστη σε πρωαγωνιστή και να ζήσει κάποια ιστορία που θα “φορεθεί” απόλυτα πάνω του …. με τιμάς πολύ με όσα αναφέρεσαι για μένα … έμαθα να χαρίζω τις σκέψεις μου απλόχερα και χαίρομαι πολύ που σε άγγιξαν κάποια σημεία γραφής μου ….

  σε ευχαριστώ για όσα ανέφερες μέσα απο τους ευγενικούς σχολιασμούς σου και πάλι γιώργο ….

  Απάντηση
 9. Καλαϊτζάκης Γιάννης

  χριστόφορε όλες οι ιστοριούλες πιστεύω πως έχουν κάτι να δώσουν και να μεταδώσουν με τον τρόπο τους … πιστεύω επίσης πως δεν κουράζει τον αναγνώστη , και του χαρίζει μια ξενοιασιά διαβάζοντας το …. τον κάνει να ξεφύγει απο την καθημερινότητα μέσα απο χιουμοριστικούς και διακριτικούς προβληματισμούς …

  Απάντηση
 10. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Φίλε μου Γιάννη, τελικά δεν εσύ παιδί μου δεν γράφεις. Δημιουργείς θύελλες – συνήθως ερωτικές (μέχρι που διάβασα τώρα) κα μετά σαν ήρεμο μελτεμάκι καταφέρνεις να ηρεμείς τα πράγματα αλλά και πάλι μέχρι του σημείού που εσύ θέλεις. Περιττό βέβαι να πω πως η γραφή σου είναι εντελώς δική σου και εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω να έχεις επηροές από αλλού. Μπορεί να κάνω λάθος. Όμως είσαι εντελώς ενας εαυτος ορίτζιναλ. Είναι απόλαυση να σε διαβάζει κανεις.
  ΒΑΓΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑ; Μπράβο ρε Βάγγο! Είσαι μάστορας
  Η ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ: Εδώ έχουμε θύελα μέχρι τέλους
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΝΑ: Πως τα κάνεις άνω κάτω και το τέλος; Λευκή σελίδα: Απίστευτος

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου