“Οι άγιοι με τα πορφυρά μάτια”, του Μάριου Μητσόπουλου

2.01.2021

σχόλια

γράφει η Σοφία Κραββαρίτη

Ο Νόα είναι ένας νεαρός μοναχός που αποφασίζει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του κοντά στο Θεό και δίπλα σε ανθρώπους που τον υπηρετούν πιστά με εγκράτεια και αυταπάρνηση. Αρκεί όμως ένα ταξίδι, για να του αλλάξει την τακτοποιημένη του, ως τώρα, ζωή. Με τον ηλικιωμένο μοναχό που έχει για συντροφιά, περνούν ένα τόπο που ξερνά αίμα, στάχτη και πόνο. Πρόκειται για ένα μέρος που ο ίδιος ο Θεός καταράστηκε, δε φαίνεται να υπάρχει καμία άλλη εξήγηση. Μόνος επιζών σε άθλια κατάσταση, ένας άντρας αγνώστων στοιχείων. Αν και σχεδόν νεκρός, τα πάντα πάνω του προδίδουν κάτι τρομερό. Μετά την επιμονή του Νόα, ο δεύτερος μοναχός συναινεί να τον πάρουν μαζί τους στο μοναστήρι.

Οι σύντροφοί τους, τους υποδέχονται με χαρά αλλά και μια επιφύλαξη για τον φιλοξενούμενο, ο οποίος δεν έχει σκοπό να τους απασχολήσει για πολύ. Ορκίζεται εκδίκηση και αποφασίζει να γυρίσει στον τόπο του κακού να μάθει τι συνέβη. Οι μοναχοί προτρέπουν το Νόα να τον ακολουθήσει, ο οποίος αν και διστακτικός στην αρχή, γίνεται ο πιο πιστός του σύντροφος. Σύντομα μαθαίνει πως ο άγνωστος άντρας ήταν ένας από τους πιο τρομερούς μισθοφόρους που τ’ όνομά του ταυτιζόταν με το αίμα και τον θάνατο. 

Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του με τον φοβερό σύντροφό του που ακούει στο όνομα Τόρος, ξεκινά μια εσωτερική μεταμόρφωση στον Νόα, καθώς ανδρώνεται στο πλάι του ισχυρού πολεμιστή και το πνεύμα του ελευθερώνεται, χαρίζοντάς του έναν πραγματικό σκοπό στη ζωή. Ακολουθώντας το μόνο στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους -ένα έμβλημα πάνω σ’ ένα μαντίλι- θα οδηγηθούν σε μια πόλη που θα πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες, για να τραβήξουν προς την Σουρουάν, όπου όλα δείχνουν πως τους περιμένει μια μεγάλη περιπέτεια. 

Κατευθυνόμενοι προς τα εκεί, θα σώσουν μια κοπέλα από μια ομάδα στρατιωτών που ετοιμάζονται να αφαιρέσουν τη ζωή της. Εκείνη στη συνέχεια, τους εξηγεί πως αποστολή της ήταν να μεταφέρει στη Σουρουάν ένα αγόρι με κόκκινα μάτια και ο παρολίγον θάνατός της, ήταν η τιμωρία για την αποτυχία της. Οι τρεις τους, συνεχίζουν το ταξίδι ελπίζοντας να ανακαλύψουν τί πραγματικά συμβαίνει πίσω από την περίεργη αποστολή.

Φτάνοντας στα όρια της πόλης, μετά από μια σφοδρή σύγκρουση η κοπέλα θα πέσει στα χέρια στρατιωτών που την οδηγούν στους ευγενείς για να δικαστεί, ενώ οι δύο άντρες θα καταλήξουν στις ξακουστές για την σκληρότητά τους, φυλακές της Σουρουάν. Η αληθινή περιπέτεια τώρα ξεκινά και οι τρεις φίλοι θα βρεθούν μπροστά σε μια φρικτή αλήθεια, που ξεπερνά κάθε πραγματικότητα, αλλά και νοσηρή φαντασία. Μια ανέλπιστη συμμαχία φτάνει από το πουθενά, τίποτα όμως δε μοιάζει αρκετό για να σταματήσει την καταστροφή που έρχεται, καθώς η ομάδα του Τόρος και του Νόα έχει να πολεμήσει με μαγεία, θρύλους και σκιές. Οι άνθρωποι με τα κόκκινα μάτια είναι το κλειδί για μια επικείμενη κυριαρχία, ενάντια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το αίσιο τέλος φαντάζει ουτοπικό και η έκβαση της μάχης, μη προβλέψιμη. 

Ο Μάριος Μητσόπουλος μετά το βιβλίο “Τα χρονικά της Σελμόρα”, παρουσιάζει μια ακόμα ιστορία φαντασίας, καλογραμμένη, με λεπτομερή αφήγηση των γεγονότων που διαδραματίζονται στο βιβλίο. Οι δύο κεντρικοί ήρωες, στέκονται ισάξια κι ενώ είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, τόσο που γίνονται ένα και αυτό είναι και το μυστικό που θα φτάσουν μαζί ως το τέλος αν και οι συνθήκες δεν παύουν ούτε λεπτό να είναι αντίξοες. Ο Τόρος έχει μια φήμη που φοβούνται έως και οι πέτρες και ο νεαρός Νόα δεν είναι παρά ένα καλοκάγαθο, και άπειρο σε κάθε είδους μάχη, αγόρι. Κι όμως η γνωριμία τους δρα καταλυτικά στην εξέλιξη όχι μόνο του έργου, αλλά και της προσωπικότητάς τους. Ο Τόρος θ’ ανακτήσει τη χαμένη του ευαισθησία και ο Νόα ξεκινά να γίνεται ένας ατρόμητος πολεμιστής, δίχως να χάνει στιγμή την αίσθηση δικαίου, κατάλοιπο από τη σύντομη ζωή του ως μοναχός. Η Ίλμιν, η γυναικεία συντροφιά τους, σε καίριο ρόλο, αποτελεί κι εκείνη ένα σημαντικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα που πρέπει να κρατήσει γερά ως το πέρας της αποστολής. Και στις τρεις περιπτώσεις έχουμε ολοκληρωμένους χαρακτήρες, απόλυτα εξαρτημένους τον ένα από τον άλλο.

Ο χώρος εναλλάσσεται καθώς οι τρεις ήρωες μετακινούνται συνεχώς και ο συγγραφέας κάνει την απαραίτητη περιγραφή για να παρουσιάσει τη δράση, δίχως να χαθεί μέσα σε κουραστικές λεπτομέρειες. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση, τον βοηθά να παρουσιάσει τα γεγονότα από τη δική του οπτική, χωρίς να χάνει την επαφή με τους πρωταγωνιστές. Η πλοκή και η δράση της ιστορίας, έχουν όση αληθοφάνεια μπορείς να συναντήσεις σε ένα βιβλίο φαντασίας, κάνοντας τους ήρωες ευάλωτους και όχι υπεράνθρωπους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρακολουθείς με αγωνία την τύχη των ηρώων και να διαβάζεις ευχάριστα το έργο του Μάριου Μητσόπουλου.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι, πως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μάχες και περιπλάνηση σε μυθικές χώρες, αλλά και με τον συναισθηματικό κόσμο, κυρίως του Νόα. Θεωρώ πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κλίση που παίρνει η ζωή του και η ανακάλυψη του εσωτερικού του κόσμου, μετά τη συνάντησή του με τον Τόρος. Αφήνοντας πίσω του την ήσυχη ζωή του μοναχού, εξελίσσεται σ’ έναν γενναίο άντρα με τόλμη, αξίες, ιδανικά, αλλά και ευγενές όραμα για την ανθρωπότητα. Πλησιάζοντας στο τέλος, ξεχνάς για λίγο πως διαβάζεις ένα βιβλίο φαντασίας όπου οι μάχες έχουν τον πρώτο ρόλο, και αφήνεις τη συγκίνηση να σε παρασύρει, μιας και τα συναισθήματα είναι πια ανάκατα.

Ο Μάριος Μητσόπουλος, μας χαρίζει ένα ακόμα βιβλίο φαντασίας, δίνοντας όλο και καλύτερα στοιχεία γραφής, με στοιχεία και πλοκή που συντελούν στη δημιουργία μιας επικής ιστορίας.

 

Κατεβάστε και διαβάστε το βιβλίο δωρεάν εδώ

Ακολουθήστε μας

Η φλόγα της Ελεγκάντι, της Χριστίνας Ψύλλα

Η φλόγα της Ελεγκάντι, της Χριστίνας Ψύλλα

«Είμαι η Ελίζ Γουάιτ. Είμαι το απαγορευμένο, ο μύθος σας, και θα διεκδικήσω τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο». Έτσι συστήνει την ηρωίδα της στο αναγνωστικό κοινό η Χριστίνα Ψύλλα, η οποία, με το συγγραφικό της ντεμπούτο Η φλόγα της Ελεγκάντι, διεκδικεί επάξια μια θέση...

Πύρινη κόλαση – (Στέλλα Άνταμς #2), της Κικής Τσιλιγγερίδου

Πύρινη κόλαση – (Στέλλα Άνταμς #2), της Κικής Τσιλιγγερίδου

Ο Αλέξανδρος Κορρές, δημοσιογράφος και παρουσιαστής στη μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη, βρίσκεται δολοφονημένος, βασανισμένος και φριχτά ακρωτηριασμένος στο διαμέρισμά του στον Λυκαβηττό. Τι θέλει να δείξει ο δολοφόνος με τον τρόπο που τοποθέτησε το θύμα αφού αφαίρεσε τη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Πύρινη κόλαση – (Στέλλα Άνταμς #2), της Κικής Τσιλιγγερίδου

Πύρινη κόλαση – (Στέλλα Άνταμς #2), της Κικής Τσιλιγγερίδου

Ο Αλέξανδρος Κορρές, δημοσιογράφος και παρουσιαστής στη μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη, βρίσκεται δολοφονημένος, βασανισμένος και φριχτά ακρωτηριασμένος στο διαμέρισμά του στον Λυκαβηττό. Τι θέλει να δείξει ο δολοφόνος με τον τρόπο που τοποθέτησε το θύμα αφού αφαίρεσε τη...

Το Τζόκερ, της Μαργαρίτας Αλευρίδη

Το Τζόκερ, της Μαργαρίτας Αλευρίδη

Η Σοφία Πετρίδη, που η ζωή της είναι τελματωμένη και κατ’ εκείνη αποτυχημένη, παιδί κλασικής μεσοαστικής οικογένειας, βλέπει ένα προφητικό όνειρο που της δείχνει κάποιους αριθμούς. Μήπως είναι τα νούμερα του Τζόκερ; Σπεύδει λοιπόν και καταθέτει το δελτίο της. Θα...

Μυστήριο στην Καραϊβική, της Agatha Christie

Μυστήριο στην Καραϊβική, της Agatha Christie

Η μις Μαρπλ δεν ευχαριστιέται τις διακοπές της στην Καραϊβική κι ας είναι δώρο του ανιψιού της, Ρέιμοντ Γουέστ, ώσπου η φλυαρία του ταγματάρχη Πάλγκρεϊβ για έναν δολοφόνο που εξακολουθεί να μένει ασύλληπτος της κεντρίζει το ενδιαφέρον. Την επόμενη μέρα ο ταγματάρχης...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου