Οι μόδες που περνούσαν

16.06.2015

 

 

Η γυναίκα κούρευε τον άντρα πάνω στα τακούνια της. Ο άντρας κοιτούσε τον εαυτό του στον καθρέπτη που τον κούρευε η γυναίκα. Στο βάθος του κομμωτηρίου ένα κορίτσι έκανε πεντικιούρ σε ένα άλλο κορίτσι που κοιτούσε χωρίς να βλέπει τη γυναίκα που κούρευε τον άντρα που κοιτούσε στον καθρέπτη που μέσα του κουρευόταν. Έδειχναν ανήσυχοι, θα ’λεγε κανείς πως ήταν κιόλας. Ναι, ναι, αναμφίβολα ήταν ανήσυχοι και νευρικοί όλοι. Προπαντός η κομμώτρια, αφύσικα ψηλή στα τακούνια της.

Πρώτο ταράχτηκε το κορίτσι σπάζοντας το νύχι του άλλου κοριτσιού. Ένα «άουτς!» τάραξε τη σιγή.

«Πρόσεχε λίγο!»

Ο άντρας δεν αρκέστηκε στον καθρέφτη, γύρισε ξαφνικά για να δει το κορίτσι με το σπασμένο νύχι. Πιο πολύ γύρισε για να δει τις αντιδράσεις του. Έγινε σιωπή. Αλλά και δεύτερο ατύχημα. Η αιφνίδια περιστροφή του κεφαλιού του άνδρα μετέβαλε το χέρι της κομμώτριας άβουλο όργανο στους νόμους της φυσικής και το ψαλίδι προθυμοποιήθηκε να κόψει λίγο από το αυτί του. Το αυθόρμητο αίμα σε περιδίνηση πότισε το λαιμό του.

Η γυναίκα έφερε οινόπνευμα. Απολογήθηκε. Τώρα όλοι κοιτούσαν τον άνδρα που τον περιποιόταν η γυναίκα εξαιτίας εκείνης της αδέξιας κίνησης του. Έτρεξε για λίγο αίμα ώσπου σταμάτησε. Η μόνη που ταράχτηκε ήταν η κοπέλα με το αδικοχαμένο νύχι. Τώρα η πεντικιουρίστα έφερε μπροστά στο άλλο κορίτσι ένα τομίδιο με δείγματα από προσθετική νυχιών. Ολόκληρη γκαλερί. Και τα δυο κορίτσια χαμογελούν ευχαριστημένα ρίχνοντας κλεφτές ματιές στον άντρα που ξανά κουρεύεται. Η κομμώτρια είναι λίγο εκνευρισμένη και του συστήνει να μην κουνιέται. Εκείνος την κοιτά και μετά πάλι κοιτά το κορίτσι του πεντικιούρ. Ύστερα κάνει μια εσωτερική φιλοφρόνηση στον εαυτό του, ότι έχει ωραία μάτια. Εύθραυστοι όλοι περιμένουν την επικείμενη γρατσουνιά της αμηχανίας τους.

Όλα για λίγο μοιάζουν ακίνητα. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Το ψαλίδι, η λίμα, η ηλεκτρική μηχανή. Ένα απαλό τρέμουλο σε λίγο. Η κομμώτρια πήρε χαμπάρι πρώτη την ανεπαίσθητη δόνηση. Τη συνέλαβε με τις κεραίες-στιλέτα των γοβακίων της. Η δόνηση που έγινε σιγά σιγά ένας μικρός σεισμός. Ανταμώθηκαν με το βλέμμα όλοι. Η κομμώτρια, ο άντρας, τα κορίτσια. Πάγωσαν. Ήταν σεισμός. Ήταν τρόμος. Ήταν το τρένο.

Ο άντρας ξεσηκώθηκε πρώτος. Μισοκουρεμένος αφήνοντας άναυδη την κομμώτρια.

«Πρέπει να φύγω». Άφησε ένα χαρτονόμισμα να πέσει μέσα σε ένα βουνό τρίχες.

«Μα δεν τελειώσαμε!». Η κομμώτρια τον παρακάλεσε ανόρεχτα να μείνει.

Κανείς όμως δεν ήθελε να μείνει. Σχεδόν αμέσως, ο άντρας, η κομμώτρια, τα κορίτσια ξεχύθηκαν από την έξοδο του κομμωτηρίου σαν πεταλούδες που τις απελευθέρωσε ο αόρατος συλλέκτης τους. Η κομμώτρια έβγαλε τις γόβες της για να τους προλάβει. Ο άντρας ακόμα φορούσε την πετσέτα στο λαιμό. Ξενυχιασμένα και μη κορίτσια τον ακολουθούσαν. Πίσω τους άφηναν τρίχες και νύχια, πιστολάκια και σαμπουάν. Ίσα που προλάβαιναν.

Το σικάτο τρένο με την κομψή γραμμή, προειδοποίησε βγάζοντας έναν μπάσο ήχο ότι θα παρέμενε μόνο για ελάχιστα λεπτά στο σταθμό, ποιο σταθμό δηλαδή, στο πουθενά να λέμε καλύτερα και ίσα που θα κατέβαιναν κάποιοι και κάποιοι θα ανέβαιναν ή μπορεί και κανένας να μην κουνιόταν. Ο άντρας πάντως πάτησε πρώτος το κατώφλι και η συρόμενη άνοιξε σαν αυλαία. Τα δυο κορίτσια ασθμαίνοντα έφτασαν αμέσως μετά και έγιναν κι αυτές τροφή αυτού του τόσο γοητευτικού γαλάζιου τρένου. Εκείνο χορτασμένο και εφηβικό άρχισε την τρεχάλα.

Μα η κομμώτρια δεν το πρόλαβε. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν στις προθέσεις της. Ποτέ δεν πρόφταινε να τελειώσει ένα κεφάλι,να βάλει σε εφαρμογή ένα κομμωτικό της πλάνο, σε τάξη, σε λογαριασμό έναν πελάτη, να κρατήσει μιαν υπάλληλο. Όλοι περνούσαν. Όλοι τις ξέφευγαν, γλιστρούσαν μέσα από τα χέρια της σαν τρίχες, χάνονταν στη λήθη του χρόνου σαν τα νύχια, εξατμίζονταν σαν άφτερ σέηβ. Πάσχιζε για μια μόνιμη πελατειακή συναναστροφή. Πετύχαινε μόνο την πρόβλεψη του σεισμού.

Οι μόδες περνούσαν και εκείνη ποτέ δεν τις εμπέδωνε. Μα στο τρένο δεν έμπαινε ποτέ, γύριζε πάντα στο μαγαζί και ήλπιζε αυτό το ξωτικό με τα βαγόνια να μην την διέκοπτε ποτέ ξανά.

 

_

γράφει ο Δημήτρης Τούλιος

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018

Παραπολιτικά – κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου   «Ιστορία της Μακεδονίας» του κορυφαίου, ελληνιστή καθηγητή Nicholas G.L. Hammond. Το Σάββατο ο έβδομος τόμος. 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός για την θεατρική παράσταση «Μπαμπά μη ξαναπεθάνεις Παρασκευή» Το CD...

Ψείρες στο μετρό

Ψείρες στο μετρό

Τα γυφτάκια αποφάσισαν να σπάσουν πλάκα με τους σοβαροφανείς, παγωμένους επιβάτες του Μετρό. Τους σπάγαν τα νεύρα έτσι ακίνητοι όπως κάθονταν, προσπαθώντας να βρουν ένα σημείο να κοιτάνε που να μην συναντούν το βλέμμα του άλλου. Σύντομα είχαν ένα σχέδιο έτοιμο,...

Μάτια καθρέφτης

Μάτια καθρέφτης

Άλλη μια νύχτα απέραντη κι ατέλειωτη εσύ έρχεσαι και φεύγεις σαν αόρατη σκιά σκόρπιες οι λέξεις, απ' το χρόνο ξεχασμένες αραχνιασμένες στη βουβή μου μοναξιά[...] _ γράφει η Ελένη Φλεμετάκη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

8 σχόλια

8 Σχόλια

 1. Μάχη Τζουγανάκη

  Τόσο οι ιστορίες σας, όσο και τα σκίτσα που φτιάχνετε έχουνε κάτι το ιδιαιίτερο που κερδίζει και παντρέυετε έξυπνα 2 τέχνες.
  Ευχάριστη γραφή, διασκεδαστική, φανταστική και στη συγκεκριμένη ιστορία σας έρχεστε και με ένα μήνυμα για τη στασιμότητα των ανθρώπων κρυφό και πολύτιμο…

  Να μας έρχεστε με τα σκίτσα και τις ιστορίες σας κι εδώ..να τα απολαμβάνουμε..

  Απάντηση
 2. D.T.

  Ευχαριστώ πάρα πολύ και θα ήθελα να μου απευθύνεστε στον ενικό.Τώρα, για το αν θα μπορώ να επανέρχομαι συχνά,αυτό δεν είναι κι απαραίτητα επιθυμητό.Θα προτιμούσα να έχω κάτι να πω έστω κι εξαιρετικά σπανίως και τότε να τολμώ δημοσιεύσεις.Δε θέλω να συντηρηθώ αλλά να δώσω ό,τι άξιο ενδεχομένως κουβαλώΤώρα,όσον αφορά εσάς,είστε πολύ καλή κι επιεικής μαζί μου .Ελπίζω να αξίζει κάτι τέτοιο η έκφρασή μου.Καλό καλοκαίρι σε όλους!

  Απάντηση
  • Μάχη Τζουγανάκη

   Τα έργα μιλάνε πάντα από μόνα τους…

   [..] Επάνω στα χαμόσπιτα οικοδομείται πάντοτε ένα μέγαρο. Και το μέγαρο πάλι που καμώνεται το σπουδαίο,ξεχνάει το καπηλειό που ήταν κάποτε και ξαπλώνει αργά και οι έρωτες περνάνε και γίνονται σκόνη και η σκόνη γελάει και διασκεδάζει, εκεί,απέναντι στο κοιμητήριο, όπου όλη η σοφία του κόσμου ανταμωμένη σαν καρναβάλι λήθης γινεται ένα και κανένα.[…] “Έρως στα πρόσω” – Δημήτρης Τούλιος

   Καλό ΣΟΥ καλοκαίρι 🙂

   Απάντηση
   • D.T.

    Ω,Θεέ μου,μ’ανακάλυψαν!
    Μάχη,ελπίζω να σε(σας)κερδίζω πάντα ώστε να μη χάσω τον πόλεμο…
    Σ’ευχαριστώ αφορήτως και εύχομαι να βγάλεις ένα πολύ ωραίο βιβλίο.

    Απάντηση
 3. Άννα Ρουμελιώτη

  Θα συμφωνήσω με τη Μάχη!Το δείγμα αυτό της γραφής σας και η εικονογράφηση ειναι εξαιρετικά και είμαι σίγουρη πως΄οπως μας λέτε εδώ πολλά με αυτήν την ιστορία έτσι και θα συνεχίσετε.Να μας έρχεστε λοιπόν Δημήτρη!!!

  Απάντηση
 4. D.T.

  Άννα, το ίδιο τ’όνομά σας αφορά μια πορεία γραμμάτων αέναης επνανεμφάνισης μπρος-πίσω.Πώς να αρνηθώ;
  Ευχαριστώ πολύ.

  Απάντηση
 5. Ελένη Ιωαννάτου

  Υπέροχη η ιστορία σας Δημήτρη!!!
  Αυθεντικές, παραστατικές εικόνες!!
  Ένιωσα να κάθομαι στο σαλόνι του κομμωτηρίου
  και να παρατηρώ με βλέμματα σιωπής όλους
  τους ήρωες σας.

  Ταυτίστηκα μπορώ να πω λίγο με την κομμώτρια.

  Επίσης, η εικονογράφηση είναι άψογη!!

  Να είστε καλά!!
  Καλή σας εβδομάδα!!!

  Απάντηση
  • D.T.

   Πολύ κολακευτικά όσα γράφετε έτσι κι εγώ θα τα πάρω σοβαρά και θα υπερηφανεύομαι λιγάκι.Άλλωστε φαίνεται ότι κατοικήσατε μέσα στο κείμενο με αληθινό ενδιαφέρον.Να είστε καλά,αγαπητή Ελένη,να γράφετε πάντα απτόητη τις ωραίες σας ιστορίες..

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου