τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Οι πεταλιές της Κορίνας, της Φιλιώς Λαζανά

Οι πεταλιές της Κορίνας, της Φιλιώς Λαζανά

Ένα νέο βιβλίο μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Φιλιώ Λαζανά στη σειρά Ιστορίες που ζεις δυνατά. Το βιβλίο αυτό με τίτλο «Οι πεταλιές της Κορίνας» απευθύνεται σε παιδιά 10+.

Η Κορίνα είναι μια δυναμική ηρωίδα, που δεν το βάζει κάτω σε καμία δυσκολία. Σιχαίνεται το ροζ, αλλά αγαπά υπερβολικά πολύ το ποδήλατο. Το ανακάλυψε όταν ο θείος της ο Άρης της χάρισε στα δεύτερα γεννέθλιά της ένα κόκκινο ποδήλατο. Από τότε μπορεί να άλλαξε ποδήλατα, μα η αγάπη της δεν άλλαξε. Έμεινε πιστή στο όνειρό της να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τυχαία γνώρισε ένα υπέροχο άνθρωπο, τον Δημήτρη Αλεξανδρή, και μελλοντικό της προπονητή, όπου ανέλαβε να την προπονήσει για αγώνες. Στην αρχή οι αγώνες ήταν μικροί μέχρι που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μια πρόταση που απαιτούσε θυσίες και κόπους, αλλά που η Κορίνα ήθελε τόσο πολύ. Ώσπου μια μέρα ένα αναπάντεχο γεγονός θα τάραζε τη ζωή της. Μία σύγκρουση με ένα όχημα που είχε περάσει το κόκκινο την καθήλωσε στο νοσοκομείο για κάποιο καιρό. Και η Κορίνα δεν είχε χειρότερο. Στην αρχή δεν ήθελε να δει κανέναν. Όμως σιγά σιγά έβαλε τα δυνατά της. Με λίγη βοήθεια από τους γύρω της και πολλή βοήθεια από τον εαυτό της, μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να συνέλθει και να σταθεί στο νέο της ποδήλατο –δώρο των συμμαθητών της- και να κάνει τα όνειρά της πλέον εφικτά.

Είναι μια ιστορία τόσο ρεαλιστική. Πόσες φορές τα ονειρά μας διακόπτονται από αναπάντεχες εξελίξεις; Εμπόδια που μας δυσκολεύουν και νιώθουμε πως όλα είναι μάταια και πως ίσως πρέπει να παραιτηθούμε. Όμως η Κορίνα είναι μια ηρωίδα που ξέρει να κάνει τ’ αδύνατα δυνατά, για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα! Και βέβαια έχει στοιχεία μέσα της που κάθε παιδί κουβαλάει στην καθημερινότητά του και έτσι είναι εύκολο να ταυτιστούν. Κλείνοντας το βιβλίο, αποκτούμε αισιοδοξία πως μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να σταθούμε στα πόδια μας ό, τι και να έρθει στο δρόμο μας.

Η ιστορία είναι καλλογραμμένη με γραμμική αφήγηση και ανατροπές. Η συγγραφέας Φιλιώ Λαζανά με τις γνώσεις της στα ποδήλατα κάνει το κείμενο να μοιάζει σχεδόν σαν αληθινή ιστορία. Η εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα συμπληρώνει το κείμενο και σε βάζει ακόμα πιο μέσα στις λέξεις του.

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Αφού διαβάσουμε το βιβλίο μπορούμε να πάρουμε ένα ποδήλατο και να πάμε βόλτα παρέα με το παιδί μας. Να αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης, του δρόμου, να προσέξουμε τις πινακίδες, τις διαβάσεις, να συζητήσουμε ενώ κάνουμε ποδήλατο. Είναι μια όμορφη αφορμή για βόλτα.
  • Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στο δρόμο ή αν δεν έχουμε ποδήλατο, μπορούμε να γράψουμε σε ένα χαρτί ή σε έναν πίνακα ποια είναι τα δικά μας όνειρα. Μπορούμε αυτά να τα γράψουμε σε ένα ημερολόγιο και κάθε φορά που αισθανόμαστε πως όλα πάνε στραβά, να τα κοιτάμε και να παίρνουμε θάρρος.

Δραστηριότητες για το σχολείο

  • Με αφορμή αυτό το βιβλίο, μπορούμε σαν τάξη να κάνουμε μια επίσκεψη σε ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ή να πάμε εκδρομή σε ένα πάρκο και να νοικιάσουμε ποδήλατα.
  • Στο πλαίσιο της τάξης, ο καθένας ατομικά μπορεί να γράψει σε ένα χαρτί ποιο είναι το δικό του όνειρο και τι χρειάζεται για να το καταφέρει. Υπάρχουν εμπόδια; Ύστερα το παιδί συναντά υποθετικά την Κορίνα. Γράφουν ένα διάλογο μεταξύ του εαυτού τους και της Κορίνας για τα όνειρά τους.
  • Τέλος, ζωγραφίζουν τον εαυτό τους σε 10 χρόνια. Πώς τον φαντάζονται; Τι όνειρα θα έχουν εκπληρώσει; Βάζουν στη ζωγραφιά μια λεζάντα και τα κολλάμε στον τοίχο της τάξης, ώστε κάθε πρωί να τα κοιτούν και να παίρνουν δύναμη.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος