ΤΙΤΛΟΣ: Ο άνθρωπος φωτιά

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κωνσταντίνος Πατσαρός

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο άνθρωπος και η φύση/Πόλη – Ύπαιθρος

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ελαιόδεντρα, Εφηβεία, Θάλασσα, Καλοκαιρινές διακοπές, Φιλία, Φύση

ΔΙΑΦΟΡΑ: Βραβείο βιβλίου PUBLIC 2018 στην κατηγορία της ελληνικής εφηβικής λογοτεχνίας

ΣΕΛΙΔΕΣ: 192

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο, 2017

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Ποια είναι η σχέση του ποιήματος που τίθεται στην αρχή του βιβλίου με το περιεχόμενό του;
  2. Πώς περιγράφεται η ζωή των ανθρώπων στην Αθήνα και στο νησί που αναφέρεται στο βιβλίο;
  3. Στο βιβλίο αναφέρεται η φράση: «Με τέτοιον πατέρα, τι να σου κάνει το παιδί, πώς θέλεις να συμπεριφέρεται;». Πιστεύεις ότι η λαϊκή ρήση «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» ταιριάζει στην περίπτωση; Θεωρείς ότι έχει γενική ισχύ; Να αιτιολογήσεις την άποψή σου.
  4. Στο βιβλίο αναφέρονται τα δέντρα «Το αίμα του Δράκοντα» και «Η ελιά των Βουβών» που απαντώνται στο νησί Σοκότρα της Υεμένης και στην Κρήτη αντίστοιχα. Κάνε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και εξήγησε στους συμμαθητές σου/γονείς σου την ονομασία τους και ό,τι άλλο ιδιαίτερο τα χαρακτηρίζει. Εάν έχεις τη δυνατότητα, παρουσίασε και φωτογραφίες τους.
  5. Σε κάποιο σημείο του βιβλίου παρουσιάζεται η φωτιά προσωποποιημένη. Διάβασε το απόσπασμα στους συμμαθητές σου/γονείς σου και συζήτησε μαζί τους για τις δραματικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στο άτομο και στην κοινωνία γενικότερα.
  6. Εξήγησε στην τάξη/ στους γονείς σου την αιτία της πυρκαγιάς που παρουσιάζεται στο βιβλίο. Κατόπιν, γράψε ένα κείμενο με τη μορφή άρθρου για τη σχολική σου εφημερίδα, εκφράζοντας τις σκέψεις σου για το γεγονός αυτό.
  7. Προσπάθησε να κάνεις μια παρουσίαση για την καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Να αναφερθείς στον τρόπο συγκομιδής της, στα εδάφη και στις περιοχές της χώρας μας που ευδοκιμεί, στις ωφέλειες που προσφέρει στον άνθρωπο και σε ό,τι άλλο θεωρείς κατάλληλο γι’ αυτήν την παρουσίαση.
  8. Σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μακροπερίοδο λόγο που φτάσει περίπου στις 20 αράδες/γραμμές. Για ποιο λόγο, κατά τη γνώμη σου, καταφεύγει σ’ αυτήν την επιλογή στο συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου;
  9. Ποιες είναι οι παρατηρήσεις σου για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα, δεδομένου ότι τα γεγονότα αφηγούνται από τρία πρόσωπα; Υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την ηλικία του κάθε αφηγητή; Μπορείς να λάβεις υπόψη και να σχολιάσεις το παρακάτω απόσπασμα από την κριτική της Μαρίζας Ντεκάστρο:

«Θα σταθούμε στη γλώσσα του μυθιστορήματος η οποία προσπερνά ή καλύτερα διευρύνει τα ηλικιακά όρια της παιδικότητας χωρίς την παραμικρή λογοτεχνική επιτήδευση. Κάτι που σπανίζει στη λογοτεχνία για νέους. Γιατί κακά τα ψέματα, στην πλειοψηφία τους τα νεανικά μυθιστορήματα συχνά παλαντζάρουν ανάμεσα στην καθωσπρέπει καλλιέπεια η οποία θα κατέτασσε το έργο στη λογοτεχνία και την απλοϊκή καθομιλουμένη, διανθισμένη με πολλά από το ιδιόλεκτο των νέων. Στοιχεία νεανικού ιδιόλεκτου υπάρχουν στο μυθιστόρημα, αλλά δεν το χαρακτηρίζουν. Τοποθετούνται εκεί που πρέπει, αλλά δεν είναι η δύναμή του. Εκείνο που κάνει το κείμενο του Πατσαρού λογοτεχνικό είναι το βάθος των αισθημάτων που δημιουργεί η γλώσσα στον αναγνώστη και οι εντάσεις, καθώς εξιστορείται η υπόθεση, οι οποίες πλουτίζουν τις αισθήσεις και επεκτείνουν την αναγνωστική εμπειρία προετοιμάζοντάς τον για έργα πιο απαιτητικά!».

https://www.oanagnostis.gr/

  1. Στο βιβλίο αναφέρεται ο πίνακας του Ιερώνυμου Μπος «Το κάρο με τα άχυρα». Αφού εντοπίσεις τον πίνακα στο διαδίκτυο και τον μελετήσεις, να τον παρουσιάσεις στους συμμαθητές σου/γονείς σου. Στη συνέχεια να εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους ο συγγραφέας επέλεξε να τον εντάξει στην αφήγησή του. Επιδίωκε να μεταδώσει κάποιο μήνυμα;
  2. Να σχολιάσεις σε 80-100 λέξεις τη φράση του βιβλίου: «Όσο ξαφνικά μας τα προσφέρει η ζωή [τα αγαθά], άλλο τόσο μπορεί να μας τα πάρει από τα χέρια».
  3. Πώς ολοκληρώνεται το μυθιστόρημα, βάσει του κόμικ στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου; Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι προτίμησε ο συγγραφέας να ολοκληρώσει με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο;
  4. Προσπάθησε να δώσεις ένα άλλο τέλος στην ιστορία.
  5. Ποιες είναι οι σκέψεις σου μετά την ανάγνωση του βιβλίου; Προσπάθησε να τις καταγράψεις σε ένα κείμενο με τη μορφή ημερολογίου.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος

Ακολουθήστε μας

Στιγμιότυπο θανάτου, του Μιχαήλ Άγγελου Αυγερινού

Στιγμιότυπο θανάτου, του Μιχαήλ Άγγελου Αυγερινού

γράφει ο Πάνος Τουρλής Ένας δολοφόνος αρχίζει να σκοτώνει ανθρώπους του υποκόσμου και δυσκολεύει τον αστυνόμο Νίκο Αξιώτη που αναλαμβάνει την υπόθεση. Τι κοινό στοιχείο έχουν οι νεκροί; Ποιος θέλει να τους εκδικηθεί και γιατί; Κι όσο ο αστυνόμος πλησιάζει προς τη...

Ένα βιβλίο όταν ανοίγεις… – Derlatka Caroline

Ένα βιβλίο όταν ανοίγεις… – Derlatka Caroline

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη Το σημερινό βιβλίο θα σας καταπλήξει, όπως έκανε και σε μένα! Από τον τίτλο ακόμα, αντιλαμβάνεσαι ότι κρύβει κάτι μαγικό, κάτι συναρπαστικό. Αλήθεια τι γίνεται όταν ανοίγεις ένα βιβλίο και δη ένα παιδικό βιβλίο με μια ξεχωριστή εικονογράφηση?...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Υπόθεση Κόκκινος Φάκελος, της Ελένης Ανδρεάδη (Οι μαχητές του Ντάο #3)
Υπόθεση Κόκκινος Φάκελος, της Ελένης Ανδρεάδη (Οι μαχητές του Ντάο #3)

Υπόθεση Κόκκινος Φάκελος, της Ελένης Ανδρεάδη (Οι μαχητές του Ντάο #3)

Γράφει ο Πάνος Τουρλής

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Ιχνηλάτες της Ιστορίας 2: Ταξίδι στον χρόνο, της Ευγενίας Μανωλίδου
Ιχνηλάτες της Ιστορίας 2: Ταξίδι στον χρόνο, της Ευγενίας Μανωλίδου

Ιχνηλάτες της Ιστορίας 2: Ταξίδι στον χρόνο, της Ευγενίας Μανωλίδου

Γράφει ο Πάνος Τουρλής

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου