Select Page

Ο ανάποδος καθρέφτης, της Μαρίλιας Γιακουμή

Ο ανάποδος καθρέφτης, της Μαρίλιας Γιακουμή

 

 

Είναι πια εγκλωβισμένος σε ένα δωμάτιο ενός οίκου ευγηρίας. Εκτός από την νοσοκόμα, που έρχεται να δει αν όλα είναι καλά και να του δώσει τα φάρμακά του, κανείς άλλος δεν διακόπτει την ησυχία του. Στο δωμάτιο απλώνεται μια εκκωφαντική σιωπή που του αρέσει και εκείνος, στα 85 του χρόνια, περνάει τις μέρες του καθιστός σε μία πολυθρόνα με το βλέμμα του να ταξιδεύει έξω από το παράθυρο και να περιορίζεται από τη μάντρα του οίκου. Αν τον ρωτήσεις τι βλέπει, το πιθανότερο είναι να μην ξέρει. Οι μέρες του, το ίδιο απαράλλαχτες, διαδέχονται η μία την άλλη σ’ έναν αέναο κύκλο. Δεν έχει σημασία ο χρόνος γιατί δεν περιμένει τίποτα να αλλάξει. Τις τελευταίες μέρες όμως μια απρόσκλητη ανησυχία του έτρωγε το μυαλό. Δεν μπορούσε να την προσδιορίσει αλλά ένιωθε πως κάτι είχε ξεχάσει, κάτι δεν είχε κάνει σωστά. Δεν έδωσε σημασία. Λίγο τα φάρμακα, λίγο τα χρόνια, λίγο και το άνοστο φαγητό που του σερβίρανε, δεν άντεξε μάλλον και το μυαλό του άρχισε να του παίζει παιχνίδια. Είχε τη φήμη του στριμμένου γιατί δεν μίλαγε ποτέ σε κανέναν. Τους παραξένευε που δεν είχε επισκέψεις από συγγενείς ή κάποιον δικό του τόσα χρόνια.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε είχε πολλούς ανθρώπους γύρω του που τον αγαπούσανε. Όλα άλλαξαν όμως όταν την έχασε. Ο κόσμος του σκοτείνιασε και ο ίδιος περισσότερο. Η κόρη τους ήταν μεγάλη και έμενε μόνη της. Έτσι μπόρεσε να διαχειριστεί την απομάκρυνση του πατέρα της. Αμέτρητοι ήλιοι ανέτειλαν και έδυαν και αυτός όλο και πιο αποξενωμένος. Ώσπου πήρε την απόφαση να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του σε ένα αποστειρωμένο, από αναμνήσεις, δωμάτιο. Έτσι κατέληξε εδώ και ήταν, αλήθεια, πολύ ήρεμα χρόνια. Να όμως που τώρα κάτι τον ενοχλούσε.

Θα κοιμηθώ, σκέφτηκε και όταν ξυπνήσω θα έχεις εξαφανιστεί.

Και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Από το βάθος ερχόταν ένα φως και το ακολουθούσε πιστά. Τι συνέβαινε; Στο τέλος του δρόμου υπήρχε ένα δωμάτιο και στο κέντρο αυτού ένας παλιός καθρέφτης. Πλησίασε δειλά, προσπαθώντας να καταλάβει τι συνέβαινε. Κοίταξε το είδωλό του αλλά δεν το είδε. Αντ’ αυτού, ο καθρέφτης του έδειξε αναμνήσεις που είχε κλειδώσει χρόνια τώρα στο σεντούκι του μυαλού του. Τον ήχο του γέλιου της, την υφή των μαλλιών της, τις βόλτες τους και τις αιώνιες υποσχέσεις που, σαν νεαροί εραστές, χάριζαν ο ένας στον άλλον. Ύστερα είδε σκηνές από την γέννηση της κόρης τους και βίωσε την ίδια ταραχή, τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια συγκίνηση. Την είδε να μεγαλώνει, να χορεύει χαρούμενη στα οικογενειακά τραπέζια, να αγχώνεται για τις σχολικές εξετάσεις. Είδε τον εαυτό του συγχυσμένο και φοβισμένο όταν έμαθε για το πρώτο της ραντεβού και η θύμηση όλων αυτών των σκονισμένων αναμνήσεων τον έκανε να νοσταλγήσει. Μήπως τόσα χρόνια χάθηκαν χωρίς λόγο; Η απώλεια της γυναίκας του ήταν σίγουρα το πιο βαρύ πλήγμα που είχε δεχτεί ως τότε. Παραιτήθηκε τελείως και κλείστηκε στο σπίτι του. Να μην βλέπει και να μην ακούει κανέναν, μόνο αυτό τον ένοιαζε. Η μόνη επίσκεψη που αναγκαστικά δεχόταν ήταν της κόρης του και της εγγονής του, ώσπου και αυτές αραίωσαν.

Έπρεπε να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια για να καταλάβει το λάθος του. Τώρα όμως που ήξερε τι έπρεπε να κάνει, πώς θα το διόρθωνε;

Όλα σκοτείνιασαν και πάλι. Ο ίδιος, καθισμένος ξανά στην ίδια πολυθρόνα, να κοιτάει την ίδια εικόνα έξω από το παράθυρο, ανάμεσα στους ίδιους χαιρέκακους τοίχους του δωματίου του. Ένα όνειρο ήταν. Να λοιπόν που οφείλονταν η σύγχυση που είχε τις τελευταίες μέρες. Ξύπναγαν μέσα του όσα είχε ναρκώσει. Κάλεσε την υπεύθυνη του ορόφου.

-Θέλω να πάρεις τηλέφωνο σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς. Ο ένας είναι της κόρης μου κι ο άλλος του αδερφού μου. Έχω να τους δω και τους δύο, χρόνια. Να τους πεις ότι θα ήθελα να έρθουν μια από αυτές τις μέρες, ανοίγει ο καιρός και θα είναι ωραία να κάτσουμε έξω. Θα το κάνεις αυτό για μένα;

Η υπεύθυνη κούνησε το κεφάλι της καταφατικά, μην πιστεύοντας όσα άκουσε. Ο στριφνός και μονόχνοτος γέρος ήθελε να δει κόσμο και να κάτσει στον κήπο. Οπωσδήποτε έγινε κάποιο θαύμα.

Τις επόμενες μέρες ο γέρος φαινόταν όλο και πιο ευδιάθετος. Έπινε τον πρωινό καφέ του με τους υπόλοιπους ηλικιωμένους, διαβάζοντας την εφημερίδα τους και σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Κατάλαβε πια πόσο ανάγκη είχε να μιλήσει, να γελάσει, να συζητήσει. Η ασπίδα που χρησιμοποιούσε τόσο καιρό δεν του προσέφερε τίποτα τελικά. Η ζωή ήταν όμορφη και φωτεινή και δεν σκόπευε να χάσει άλλες στιγμές.

Έπαιζε χαρτιά σ‘ ένα μεγάλο και στρογγυλό τραπέζι όταν την άκουσε. Μια παιδική φωνή τον φώναξε παππού. Στο άκουσμα της λέξης τα μάτια του γέμισαν δάκρυα. Γύρισε και είδε την εγγονή του να τρέχει κατά πάνω του και όταν πια έπεσε στην αγκαλιά του, τα χέρια του έκλεισαν σφιχτά γύρω της. Ήθελε να παγώσει το χρόνο και να την κρατήσει για πάντα εκεί. Σηκώθηκε μετά από λίγα λεπτά τρέμοντας και αγκάλιασε την κόρη του. Ήταν εκεί και του γελούσε. Ήξερε πως δεν την εγκατέλειψε. Ήξερε πως ένιωσε εκείνος όταν χάθηκε η μητέρα της, η γυναίκα του και τον συγχωρούσε. Όλοι τους είχαν έρθει. Ο αδερφός του και η κόρη του με την οικογένεια της.

Ένα περίεργο όνειρο με εκείνον τον παράξενο και ανάποδο καθρέφτη αρκούσε για να φέρει τα πάνω κάτω στον μοναχικό και παγωμένο του κόσμο. Οι κοινοί καθρέφτες έδειχναν ό,τι έβλεπαν οι άλλοι σ’ αυτόν. Τα γκρίζα του μαλλιά, τις βαθιές του ρυτίδες, το βλοσυρό του ύφος. Εκείνος ο καθρέφτης όμως, στο όνειρό του, του έδειξε όλα όσα δεν φανέρωνε σε κανέναν, ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

Όμως όλα αυτά τέλειωσαν. Όσο καιρό του έμενε να ζήσει θα τον πέρναγε κοντά τους. Αυτό θα ήθελε κι εκείνη άλλωστε. Χαιρέτησε τους ανθρώπους του γηροκομείου και μπήκε στο αμάξι του αδερφού του.

 

_

γράφει η Μαρίλια Γιακουμή

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!