Ο Γιάννης Δακανάλης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Με το πρώτο του βιβλίο μας ταξιδεύει στην λατρεμένη Κρήτη, μέσα από τις εξαιρετικές του Μαντινάδες! Πώς ξεκινήσατε να γράφετε; Δεν ξέρω να σας πω πώς ακριβώς έγινε… λίγο το γονίδιο, λίγο το μεράκι, λίγο ο έρωτας, λίγο ο ενθουσιασμός της ηλικίας και ήρθε μόνο του κάπως μαγικά θα έλεγα. Άρχισα να γράφω από πολύ μικρός. […]

dakanalis2

Με το πρώτο του βιβλίο μας ταξιδεύει στην λατρεμένη Κρήτη, μέσα από τις εξαιρετικές του Μαντινάδες!

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

Δεν ξέρω να σας πω πώς ακριβώς έγινε… λίγο το γονίδιο, λίγο το μεράκι, λίγο ο έρωτας, λίγο ο ενθουσιασμός της ηλικίας και ήρθε μόνο του κάπως μαγικά θα έλεγα. Άρχισα να γράφω από πολύ μικρός. Στ’ Ανώγεια τότε η διασκέδαση μας ήταν αυτό… μουσική, χορός,  τραγούδι, μαντινάδα. Στις καντάδες στις παρέες λέγαμε με μαντινάδα ό,τι σκεφτόμασταν και ό,τι νοιώθαμε. Αργότερα στη στρατιωτική μου θητεία άρχισα να κρατάω ένα είδος αρχείου και από τότε δε σταμάτησα ποτέ.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση για μένα σημαίνει δημιουργία. Είναι το μέσο με το οποίο εκφράζω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου... το μέσο να ελευθερωθώ. Όταν λείπει αισθάνομαι μισός άνθρωπος 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Όταν υπάρχει  το  ερέθισμα  και φυσικά η έμπνευση κανένα στοιχειό του χαρακτήρα μου δε με δυσκολεύει στο να δημιουργήσω μια μαντινάδα.

 

Πώς πήρατε την απόφαση ν’ασχοληθείτε με τον κόσμο της μαντινάδας;

Αν εννοείτε το γιατί επέλεξα την μαντινάδα και όχι κάποιο άλλο είδος ποίησης ο λόγος είναι ότι θεωρώ τη μαντινάδα το ύψιστο είδος ποίησης αν και είμαι σίγουρος ότι δεν επέλεξα εγώ αυτόν τον κόσμο, τουλάχιστον συνειδητά, εκείνος με επέλεξε και εγώ απλά τον ακολουθώ με σεβασμό και αγάπη.

 

Τι εκφράζετε με τη γραφή σας;

Μέσω της γραφής μου εκφράζω τις απόψεις μου για τη ζωή και τις αξίες της, τα συναισθήματά μου για  τον έρωτα, την αγάπη, τον  πόνο και τη χαρά.

 

Υπήρξαν πρόσωπα, τα οποία σας έχουν επηρεάσει ή εμπνεύσει;

Φυσικά και υπάρχουν  άνθρωποι τους οποίους  θαυμάζω για τον τρόπο γραφής τους και έχω εμπνευστεί από δικά τους δημιουργήματα, αλλά επειδή είναι πολλοί δε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να τους αναφέρω όχι για κανένα άλλο λόγο άπλα μπορεί να ξεχάσω κάποιον. Αυτό που θέλω είναι να τους ευχαριστήσω για όσα προσφέρουν στην κρητική παράδοση και όχι μόνο.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Ποτέ μη λες ποτέ

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε; 

Ποτέ και για κανένα λόγο δε θα σταματούσα να γράφω. Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τη μαντινάδα. Είναι ιεροί οι δεσμοί που μας δένουν.

toproskinimatis-agapis

Το προσκύνημα της αγάπης

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντάκη

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Κρητικών, είναι η έκφρασή τους μέσα από τις μαντινάδες. Μέσα σε λίγες λέξεις μπορούν να χωρέσουν νοήματα, που να περικλείουν ιστορίες αγάπης μιας ολόκληρης ζωής. Να εκφράσουν τον πόνο, την χαρά, τη λύπη, το μισεμό, τα όνειρα, αλλά και την ανδρεία, τους αγώνες, τις θυσίες και την ιστορία του τόπου τους.

Ο Κρητικός «μιλάει» μέσα από τις μαντινάδες, πονεί, γελά, ονειρεύεται και ζει μέσα από αυτές. Εκφράζει κάθε του συναίσθημα σε κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή της ζωής του.

Στο βιβλίο αυτό, κάθε σελίδα είναι κι ένα ταξίδι… με διαφορετικό προορισμό κάθε φορά. Ένα ταξίδι με οδηγό τη «Θεά μαντινάδα», όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας, με καπετάνιο τον ίδιο και συνοδοιπόρους όλους εμάς που το κρατάμε στα χέρια μας.

Είναι πολύ ιδιαίτερος ο τρόπος, που διαχωρίζονται οι μαντινάδες και δίνεται σε κάθε μέρος του βιβλίου η αξία και ο χώρος, που του πρέπει. Κάθε μαντινάδα αγγίζει την καρδιά σου, σε ταξιδεύει στο πανέμορφο νησί της Κρήτης και σε κάνει να νιώσεις τα συναισθήματα του συγγραφέα, την ώρα που την έγραφε. Τέλος, είναι εξαιρετικές οι φωτογραφίες, που «ντύνουν» το έργο!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

dakanalis

 

Τον λένε Γιάννη Δακανάλη αλλά ακούει και στο Στρατηγός.

Δεν μιλά για τον εαυτό του… η θεά μαντινάδα, όπως την λέει, γεννιέται αβίαστα από την ευαίσθητη και περήφανη ψυχή του, με χαρά και λυρισμό γεμίζοντας εικόνες τον αναγνώστη… αγγίζει τις αισθήσεις και ένα ρίγος κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου