Ο Καβάφης πάει σχολείο

 Ο Καβάφης πάει σχολείο  Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη   Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη μπαίνουν για τρίτη χρονιά στη σχολική τάξη και, μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες […]
- 9.10.2015 -
 
Ο Καβάφης πάει σχολείο
 
Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή
από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη
 
 
 
Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη μπαίνουν για τρίτη χρονιά στη σχολική τάξη και, μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.
Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες και λογοτέχνες, προσεγγίζουμε τα «ιερά» και, πιθανώς, δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τα εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει θα αναδείξει το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.
Φέτος, το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει στην περιφέρεια και καταλήγει στην Άνδρο, φέρνοντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.
 
Διαβάζοντας Καβάφη… ψηφιακά
Οι λέξεις ελευθερώνονται από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνονται βίντεο ή ψηφιακή εικόνα. Με πηγή έμπνευσης τα καβαφικά ποιήματα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν ψηφιακά έργα, παρουσιάζοντας τους στίχους σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Συντελεστές: Μαρία Βαρελά (εικαστικός) και Θοδωρής Χιώτης (ποιητής)
 
Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;
Τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα! Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» σε εικόνες; Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς. Συντελεστές: Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) και Αλέξια Οθωναίου (εικονογράφος κόμικς)
 
Ένα σχολείο γεμάτο… Καβάφη
Χρησιμοποιώντας διάφορες τέχνες και τεχνικές (κολάζ, απαγγελίες κ.ά.), μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον! Με ένα εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας και άλλες βιωματικές δράσεις, το σχολείο μας αποκτά… ατμόσφαιρα Αλεξάνδρειας! Συντελεστές: ΗΟ PE (εικαστικός) και Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας)
 
Οι στίχοι του Καβάφη σε… χιπ-χοπ τραγούδι
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί το ποίημα «Φωνές» σε τραγούδι; Η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)καλούν μαθητές και καθηγητές να διαβάσουν με εντελώς εναλλακτικό τρόπο το έργο του ποιητή. Σε ρυθμούς… χιπ χοπ! Συντελεστές: Jeff Gonzalez (μουσικός παραγωγός, καλλιτέχνης χιπ-χοπ) και Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια)
 
Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό
Καβάφης: Ένας ποιητής, χιλιάδες εικόνες. Με ποιον τρόπο μπορούμε να απεικονίσουμε το ποίημα «Ένας γέρος»; Εντοπίζουμε εικόνες της καθημερινότητάς μας που θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο από τα καβαφικά ποιήματα και τις απαθανατίζουμε φωτογραφικά. Συντελεστές: Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφος) και Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια)
 
Ο Καβάφης... ως performance
Πώς μπορεί να βιώσει κανείς τους στίχους του Καβάφη «Ξένος εγώ ξένος πολύ»; Στο εργαστήριο αυτό, το έργο του ποιητή ζωντανεύει μέσα από ποικιλία μεθόδων που προάγουν την αυτοέκφραση και το χτίσιμο δυνατών δεσμών στην ομάδα. Συντελεστές: Μαίρη Ζυγούρη (εικαστικός) και Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής)
 
Σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού του Δήμου Άνδρου
Ημερομηνίες: Οκτώβριος 2015 - Μάιος 2016 (8 τρίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα δίμηνο)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Διαδικασία αίτησης και επιλογής: Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο [email protected] μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2015. Οι σχολικές ομάδες που θα επιλεγούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από ένα εργαστήριο η καθεμία.
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς
Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Project Manager: Θοδωρής Χιώτης
 
Πηγή: www.sgt.gr

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου