Ο Καλός Ψεύτης, του Γκρέγκορυ Μαγκουάιρ

3.02.2019

Ένα ξεχωριστό βιβλίο από τη συλλογή περιστέρια του Πατάκη για παιδιά 9+ είναι «Ο καλός ψεύτης» του Γκρέγκορυ Μαγκουάιρ.

Τρία κορίτσια και μια εργασία τους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα σταθεί αφορμή να αρχίσει να αφηγείται ο πρωταγωνιστής μια ενδιαφέρουσα ιστορία από την προσωπική του  ζωή. Ο µικρός Μαρσέλ και τα δυο του αδέλφια µεγαλώνουν σε ένα χωριό της Γαλλίας, την εποχή της γερµανικής κατοχής. Ένα χωριό που θα µπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατακτηµένη χώρα. Πείνα, κρύο, στερήσεις, κίνδυνος για τη ζωή τους, απουσία αγαπημένων προσώπων αλλά και προσφορά και αλληλεγγύη σε κυνηγημένους Εβραίους. Τα τρία παιδιά κρατούν μυστικά και συναγωνίζονται ποιος θα πει τα μεγαλύτερα ψέματα, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη αλήθεια: ακόμη και στον πόλεμο και στην κατοχή η ανθρωπιά μπορεί να νικήσει το μίσος.

Μια ιστορία που συγκινεί, καθώς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε κατεκτημένη χώρα την εποχή εκείνη. Ακριβώς αυτή η οικουμενικότητα της ιστορίας, το θάρρος και η επιμονή των ανθρώπων εκείνων των δύσκολων καιρών είναι που κάνουν την ιστορία ξεχωριστή. Το τέχνασμα του γράμματος των τριών κοριτσιών είναι ευφυιέστατο και μοναδικό. Με γλώσσα απλή και λιτή μιλάει στην ψυχή των παιδιών για ένα θέμα, όπως το ψέμα, που είναι άκρως ελκυστικό για την ηλικία αυτή.

Ο συγγραφέας και promoter of  reading Γκρέγκορυ Μαγκουάιρ παραχώρησε ευγενικά τα δικαιώματα του βιβλίου του με τίτλο Ο καλός ψεύτης, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο από τις Εκδόσεις Πατάκη, για την ενίσχυση των σκοπών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου και το κόστος της έκδοσης.

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο και να ανατρέξουμε στους συγγενείς μας. Μπαίνουμε σε ρόλο δημοσιογράφου και ψάχνουμε ποιος έχει βιώσει τον πόλεμο ή έχει ακούσει από τους γονείς του ή παππούδες μια ιστορία.
  • Αναζητούμε στο ίντερνετ πληροφορίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εικόνες, ψάχνουμε στην βιβλιοθήκη μας κι άλλα βιβλία που έχουν το ίδιο θέμα.
  • Μιλάμε για τα ψέματα. Πότε λέμε ψέματα και γιατί; Μήπως τα ψέματα μάς οδηγούν σε χειρότερους μπελάδες;

 

Δραστηριότητες για το σχολείο

  • Ένα βιβλίο όπως αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τα παιδιά για να μάθουν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να βρει πληροφορίες και εικόνες για κάποια χώρα την εποχή του πολέμου.
  • Ύστερα η κάθε ομάδα διαλέγει με τι τρόπο θα το παρουσιάσει στην τάξη: θεατρικό, power point, βίντεο, ιστορία και τα λοιπά.
  • Γράφουμε κι εμείς ένα γράμμα σε κάποιον που έχει βιώσει ένα πόλεμο, ζητώντας του να μοιραστεί μαζί μας μια ενδιαφέρουσα ιστορία του πολέμου. Μπορούμε αντί για αυτό, να του πάρουμε μια συνέντευξη και να δημιουργήσουμε μια εφημερίδα με τη σύνθεση όλων όσως έχουν μαζέψει οι μαθητές.
  • Σε μετέπειτα ανάλυση μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για τα ψέματα. Έχουμε πει ψέματα; Ποιος ήταν ο λόγος; Μήπως θα μπορούσαμε να χειριστούμε το θέμα διαφορετικά;

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου