Ο Κανάρης Κεραμάρης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η δύναμη της μουσικής στην παιδική λογοτεχνία!  Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;“Γεια σου! Με λένε Άρη και είμαι συνθέτης. Ξέρεις τι κάνει ένας συνθέτης; “ Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της μουσικής;Μια φορά η μητέρα μου ρώτησε τη δασκάλα του παιδικού σταθμού Αλεξανδρούπολης όπου και “φοιτούσα” τί […]

Η δύναμη της μουσικής στην παιδική λογοτεχνία!

 

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

“Γεια σου! Με λένε Άρη και είμαι συνθέτης. Ξέρεις τι κάνει ένας συνθέτης; “

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της μουσικής;

Μια φορά η μητέρα μου ρώτησε τη δασκάλα του παιδικού σταθμού Αλεξανδρούπολης όπου και “φοιτούσα” τί κάνει ο γιος της μέσα στην τάξη, και εκείνη απάντησε: “κάθεται σε μια γωνιά μόνος του και τραγουδάει”. Εγώ δεν το θυμάμαι βέβαια σαν γεγονός. Ωστόσο, θυμάμαι ως παιδί να ανεβαίνω τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας στην οδό Μαζαράκη όπου μέναμε και πάντα να “αυτοσχεδιάζω” κάποια μελωδία ή να σφυρίζω. Υποθέτω κάτι σήμαινε αυτό. Αυτά πριν ξεκινήσω μαθήματα μουσικής. Ξεκίνησα μαθήματα αργά , στα 10 μου χρόνια. Ωστόσο στο Γυμνάσιο είχα πάρει την απόφαση ότι χωρίς μουσική δεν μπορούσα να ζήσω. Σε αυτό έπαιξε σίγουρα τεράστιο ρόλο και ο δάσκαλος μου Νίκος Βασιλείου, στον οποίο χρωστάω σίγουρα πολλά. Μου χάριζε απλόχερα παρτιτούρες και δίσκους και μου μετέδωσε την αγάπη για την μουσική.

 

Ποιες είναι οι σπουδές και η μετέπειτα πορεία σας στο χώρο της μουσικής;

Όσο περισσότερο βαθαίνει η σχέση σου με τη μουσική, τόσο πιο ασήμαντος και μικρός νοιώθεις. Δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την σχέση και μέσα από τις σπουδές ήθελα να έρθω σε επαφή με όλη αυτήν την γνώση και την τεχνική των τελευταίων 4 αιώνων.  Σπούδασα ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία, μουσική παιδαγωγική και σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Τέλος ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με ένα μεταπτυχιακό στη μουσική για εικόνα στο Kingston University του Λονδίνου. Έγραψα αρκετή συναυλιακή μουσική, ορισμένα μου έργα είχαν τύχη και να βραβευτούν, ωστόσο πάντα με προβλημάτιζε το πολύ περιορισμένο ακροατήριο αυτής της “ακαδημαικής” μουσικής και έτσι σταδιακά επέλεξα να συνεργάζομαι με άλλους καλλιτέχνες και να γράφω μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την παιδική λογοτεχνία.

 

Ποια πιστεύεται ότι είναι η σχέση της μουσικής με την παιδική λογοτεχνία; Αυτή η σχέση είναι αναγνωρισμένη από το ευρύ κοινό;

Αυτό που κάνει η μουσική στην παιδική λογοτεχνία είναι να δίνει άλλη μία διάσταση στον ήδη μαγικό κόσμο του εικονογραφημένου κειμένου.  Ένα παιδί που διαβάζει το κείμενο, απολαμβάνει τα χρώματα και τις εικόνες και ταυτόχρονα ακούει την ιστορία πλαισιωμένη από ήχους και μουσικές, κάνει ένα μαγικό ταξίδι, ενώ του δίνεται το ερέθισμα να κάνει και επιπλέον βήματα ενεργοποιώντας τη φαντασία του. Δυστυχώς τα βιβλία που συνοδεύονται από cd αποτελούν ακόμη μία μικρή μειοψηφία και λίγα είναι τα παιδιά που έχουν γευτεί αυτή την εμπειρία. Ίσως κάποια στιγμή δοθεί η πρέπουσα προσοχή στη μουσική που συνοδεύει ένα βιβλίο και να έχουμε την τύχη και εμείς οι συνθέτες να γευτούμε σχόλια, κριτικές κλπ για τη δουλειά μας.

 

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Αυτό το διάστημα συνεχίζουν και “τρέχουν” παραγγελίες για παιδικά τραγούδια τα οποία κοντεύουν στην ολοκλήρωσή τους και θα μπορέσετε σύντομα να τα ακούσετε. Επίσης, ξεκινάω άμεσα να συνθέτω τη μουσική για τη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Τσικάρα “Έξοδος 1826” . Πρόκειται για μια δραματική - επική ταινία που αφήνει πολύ χώρο για ωραίες μουσικές.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Επειδή εργάζομαι ως μουσικός στο δημοτικό σχολείο έχω την τύχη να ακούω συχνά από τα παιδιά το “σας αγαπώ” και “θα μου λείψετε”. Φράσεις που σίγουρα μου δίνουν μεγάλο κουράγιο και χαρά.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Μια από τις φράσεις που χρησιμοποιώ μάλλον συχνά είναι το “πρώτα ο Θεός” μιας και μου φαίνεται απίθανο να εξαρτώνται όλα αποκλειστικά από το δικό μας σχεδιασμό. Μάλλον είναι και μια φράση που με χαλαρώνει.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο της μουσικής;

Για κανένα λόγο.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Παιδικά βιβλία, στα οποία έχει πραγματοποιήσει την μουσική επιμέλεια

Τι να κάνουμε τι, τι το νερό για να σωθεί;

Συγγραφέας: Κατερίνα Λαλιώτη

Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδόσεις: Διάπλους

 

Ο αχινός και η σαρδέλα

Συγγραφέας: Όλγα Σεχίδου

Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδόσεις: Βάρφη

 

Τόνυ, το πήλινο ψαράκι

Συγγραφέας: Χριστίνα Βασιλάκου

Εικονογράφος: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Εκδόσεις: ΑΙΓΙΟ- ΒΑΡΦΗ

 

Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες

Συγγραφέας: Στέλλα Μηχαηλίδου

Ζωγράφος: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Εν Πλω

 

Το ασχημόπαπο 

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

διασκευή: Δημήτρης Αδάμης

                   Δόμνα Ζαφειροπούλου

Εικονογράφος: Νίκος Κουμαριάς

Εκδόσεις: Εν Πλω

 

Το τελευταίο δέντρο

Συγγραφέας: Αναστασία Αστερίου

Εικονογράφος: Νίκος Κουμαριάς

Εκδόσεις: Εν Πλω

 

Το ένοχο παπί _ Παιδική όπερα σε μία πράξη (2 σκηνές)

 Αφήγηση: Σταύρος Ευκολίδης

Γεννήθηκε το 1976 στην Αλεξανδρούπολη - Ελλάδα. Το 1993 εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου τον επόμενο χρόνο παρουσιάζει έργο του για πρώτη φορά. Το 1995 εγγράφεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (σπουδάζει μουσικολογία και μουσική παιδαγωγική). Το 2001 ολοκληρώνει τις θεωρητικές σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τον Κ. Γριμάλδη (πτυχίο Αρμονίας) και τον Κ. Σιέμπη (πτυχίο Αντίστιξης και Φούγκας), και στο πιάνο (Δίπλωμα) με τον καθ. Π Γεωργιάδης. Το 2003 αποφοιτά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και εγγράφεται στον Τομέα Σύνθεσης του ίδιου τμήματος, όπου σπούδασε σύνθεση με τον καθηγητή Μιχάλη Λαπιδάκη. Το 2008 συνεχίζει τις σπουδές σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου με τον Paul Archbold (Ερευνητικό Μεταπτυχιακό με θέμα τη σύνθεση που ακολουθεί τη δομή abstact video, 2010). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου, σύνθεσης και ανάλυσης της μουσικής με τους  W. Rihm, Π Dusapin, Χρ. Χατζή, Γ Κουρουπό, JM Lopez-Lopez, Ν Osborne, G. Staebler, Θ. Αντωνίου, Kunsu Shim, Μ. Τραυλό, Κ. Σιέμπη, Αλ.Μπαλτά, Τ Simaku, Γ.  Χατζηνίκο, Δ. Δημόπουλο, Ιω. Παπαδάτο, Ν. Κυπουργό (μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο) κλπ.  Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής με τον Π. Κόκορα. Έργα του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνής διαγωνισμούς σύνθεσης.  Από το 2009 συνεργάζεται με καλλιτέχνες, συγγραφείς και σκηνοθέτες όπως ο Σταύρος Παναγιωτάκης, Βασίλης Τσικάρας, Αριάν Κότση, Δημήτρης Αδάμης, Αναστασία Αστερίου, Νίκος Κουμαριάς, Κορίνα Βασιλειάδου, Φώτης Συμεωνίδης, Γιώργος Σαββόγλου, Σταυρούλα Ντόκου, Χριστίνα Βασιλάκου, Όλγα Σεχίδου και Κατερίνα Λαλιώτη γράφοντας μουσική για παιδικά βιβλία ( + cd), το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Η μουσική του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Dissonance, Εν πλω, Αιγαίο - Βάρφης, Διάπλους, Βάρφη. Από το 1992 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου