Ο κύριος Χριστόφορος, το Οψέποτε στη γη του Γαλάζιου Νείλου, κι εγώ.

 

 

Έχει καμία σχέση η άγρια ζωή, τα λιοντάρια, τα τεράστια φίδια, τα εντελώς απειλητικά μυρμήγκια – δολοφόνοι, οι ύαινες και οι τίγρεις, με τον άνθρωπο της πόλης;
Φαινομενικά καμία. Αυτός έχει μάθει σε ένα ήπιο περιβάλλον, ελεγχόμενο από κάθε άποψη και αντιμετωπίζει άλλους κινδύνους. Αυτούς που ο άνθρωπος δίπλα στην άγρια φύση ίσως δεν διανοήθηκε ποτέ πως υπάρχουν.
Όλα αυτά φαινομενικά όμως. Όσο φαινομενικά μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο φίλο ή εχθρό χωρίς να έχει ψάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του, τι κρύβει. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να νομίζεις πως είναι φίλος γιατί σου είπε δύο κουβέντες την στιγμή που ακριβώς τις χρειαζόσουν, κι εκείνος βρέθηκε εκεί, αυτήν ακριβώς την στιγμή. Μπορεί πάλι να γίνει κάποιος εχθρός σου, γιατί βρέθηκε σε εντελώς ακατάλληλη ώρα για κείνον ή για σένα στο δρόμο σου. Κατά τα άλλα ίσως και να είναι ένας χρυσός άνθρωπος, που μαζί του χωρίς να το ξέρεις σε δένουν περισσότερα από όσα σε χωρίζουν.
Μπορούν δύο άνθρωποι, από δύο διαφορετικούς κόσμους, με μερικές χιλιάδες μίλια να χωρίζουν την πηγή λήψης των εμπειριών τους και περισσότερα από είκοσι χρόνια τις ημερομηνίες γέννησης τους, να γίνουν φίλοι ξαφνικά;
Στο βαθμό που ο ένας ανακαλύπτει πράγματα για τον άλλον, με γοργούς ρυθμούς, σαν να θέλουν να καλύψουν την χαμένη απόσταση, τα χρόνια που δεν γνωρίζονταν, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Έναν τέτοιο άνθρωπο, στα πενήντα μου πια, ανακάλυψα τελευταία και δεν είναι άλλος από τον κύριο Χριστόφορο Παπαχαραλάμπους, τον συγγραφέα του εξαιρετικού βιβλίου- αφήγησης- δημόσιας εξομολόγησης με τον ομολογουμένως περίεργο τίτλο: “Οψέποτε - Στη γη του Γαλάζιου Νείλου”. Οι πολλοί και καλοί του φίλοι, οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν πολλά πολλά χρόνια, τον φωνάζουν Άκη, όπως τον φώναζαν και οι γονείς, οι συγγενείς και όσοι τον γνώριζαν, στην μακρινή και άγνωστη Αιθιοπία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε πόλεις και χωριά που μόλις γνώρισα μέσα από την λεπτομερή του αφήγηση. Εικόνες που με προικοδότησε ο κος Χριστόφορος (για μένα, σε ένδειξη σεβασμού για έναν άνθρωπο που μέχρι πριν να διαβάσω το βιβλίο του ήξερα ελάχιστα πράγματα για κείνον), με ιδιαίτερη μαεστρία και μια απλότητα σαν να καθόταν απέναντί μου εξιστορώντας μου ιστορίες από την περασμένη του ζωή.
Αυτή ακριβώς την αίσθηση είχα όσο διάβαζα το : “Οψέποτε - Στη γη του Γαλάζιου Νείλου”, τον κύριο Χριστόφορο να μου εξιστορεί πράγματα που τον αφορούν, να μου τα σερβίρει σαν ένα μπισκότο, που όμως πρώτα είχε βουτήξει στο συναίσθημα και τις μνήμες. Τις προσωπικές του μνήμες. Με θάρρος, αυτογνωσία και ειλικρίνεια.

Ο καθένας φυσικά διαβάζει με τα δικά του μάτια και μεταφράζει ότι διαβάζει σύμφωνα με τις εμπειρίες του καταλήγοντας σε διαφορετικά συμπεράσματα. Όμως όλοι οι αναγνώστες αυτού του αφηγήματος είμαι σίγουρος θα καταλήξουν σε δύο τρία κοινά τέτοια συμπεράσματα.
Η φυσική ευγένεια του κου Χριστόφορου αποτυπώνεται με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο εδώ. Σε οτιδήποτε και αν αναφέρεται ακόμη και στο πλέον δυσάρεστο για εκείνον πράγμα, διακρίνει κανείς εκείνη την λεπτότητα του ανθρώπου που δεν θέλει να προσβάλει, να δημιουργήσει ενόχληση ή αρνητικό συναίσθημα.
Ανακατεμένος με όλες τις φυλές του Αβραάμ, δείχνει να μην ενοχλείται καθόλου από την διαφορετική καταγωγή του καθενός, το θρήσκευμα, την γλώσσα ή το χρώμα της επιδερμίδας του. Κάτι που σήμερα έχουμε τόση μα τόση ανάγκη. Να βλέπουμε τους ανθρώπους ως πλάσματα και οντότητες και όχι σαν κάτι άλλο. Και ναι, ο φίλος μου ο κος Χριστόφορος, ίσως να μην το έχει αντιληφθεί, γιατί το θεωρεί τόσο φυσιολογικό, αλλά αυτό το διατύπωσε με τον καλύτερο τρόπο.
Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον.
Ξεχωριστό κεφάλαιο, όπως για κάθε ενήλικα άνδρα, τα ερωτικά σκιρτήματα, το σώμα που πολλές φορές μεγαλώνει δυσανάλογα με το μυαλό και την ωριμότητα του. Μπορεί κανείς να αναπολήσει τις αντίστοιχες ερωτικές του παιδικές και αθώες περιπέτειες, σε ώριμη πια ηλικία, να νοσταλγήσει, να κλάψει ίσως μερικές φορές από συγκίνηση. Ως ώριμος άντρας όμως, που στο μυαλό του παραμένει μυστήριο το πως σκέφτονται οι γυναίκες , μικρές και μεγάλες. Ας με συγχωρήσουν οι φίλες αναγνώστριες, αλλά από την γέννησή μας μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, δύο πράγματα δεν πρόκειται να αντιληφθούμε επαρκώς στην γυναικεία φύση. Ένα τον πολύπλοκο τρόπο που σκέφτονται και δύο τον λόγο που κουβαλούν όλα όσα κουβαλούν σε μια τσάντα που κρέμεται διαρκώς στον ώμο τους. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε με αυτήν την απορία, διαχρονικά.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που αενάως λειτουργούν και σε αφήνουν εμβρόντητο, όταν ανακαλύπτεις την ύπαρξή τους. Λύνουν το μυστήριο που σε κάνει να αναρωτιέσαι “τι με δένει με αυτόν τον άνθρωπο”; Αυτόν τον άγνωστο άνθρωπο, που δεν έχουμε ζήσει απολύτως τίποτα μαζί. Που μας χωρίζουν περισσότερο από δύο δεκαετίες ζωής και εμπειρίες αταίριαστες .
Έμεινα εμβρόντητος με την αγάπη του νεαρού τουλάχιστον κου Χριστόφορου, για τις πάστες “νουγκατίνες”. Θυμήθηκα την εποχή που σε περίπου ίδια ηλικία αλλά πολλά χρόνια αργότερα, δεν αντιμετώπιζα κανένα πρόβλημα στην επιλογή του γλυκού που θα έτρωγα με την παρέα μου στο μεγάλο ζαχαροπλαστείο της πόλης. Οι άλλοι σκοτώνονταν για την τελευταία σοκολατίνα που διέθετε, ενώ εγώ κατασταλαγμένος δεν ξέμενα ποτέ. Μια πάστα νουγκατίνα. Απλό.
Τυχαίο θα πει κάποιος και δικαίως, αλλά πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί πως ας πούμε η προετοιμασία μιας σχολικής γιορτής με οδήγησε στον πρώτο μεγάλο μου εφηβικό έρωτα; Πόσο τυχαίο ότι βρέθηκα αργότερα στην Κρήτη, κατατάσσοντας την στην ψυχή μου ως “πατρίδα” μου, πόσο τυχαίο που παράτησα τις όποιες σπουδές μου, για να κάνω την επαγγελματική μου τύχη στο εμπόριο, πόσο τυχαίο αργότερα που γλίτωσα από του χάρου τα δόντια γιατί μια άγνωστη φωνή με προφύλασσε από σοβαρά ατυχήματα; Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Που συμφωνήσαμε σε πολλά από την αρχή της πρώτης μας γνωριμίας (ηλεκτρονικής) με τον κο Χριστόφορο, που μου δόθηκε η ευκαιρία αργότερα να τον γνωρίσω δια ζώσης, που χάρηκε και χάρηκα πολύ από αυτήν την γνωριμία δεν είναι τυχαίο.
Όταν πρωτοκράτησα αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, από ένστικτο και μόνο, ένιωσα τα συναισθήματά του να ξεχειλίζουν πριν καν το διαβάσω. Μπορεί να το ένιωσαν κι άλλοι. Αλλά οι περισσότεροι ήταν οι φίλοι του Άκη, ενώ εγώ ήμουν ο άγνωστος “χ” για τον κο Χριστόφορο.

Αν μπαίνω σε αυτή την διαδικασία, να πω λίγα πράγματα για το “ Οψέποτε - Στη γη του Γαλάζιου Νείλου” δεν το κάνω για να κρίνω θετικά ή αρνητικά τον συγγραφέα του. Αυτή είναι δουλειά άλλων, πιο ειδικών σε αυτά τα πράγματα. Προσωπικά κάνω αυτό που προστάζει η καρδιά μου και το καταθέτω δημόσια, έτσι όπως ακριβώς το νιώθω, για να δείξω πως τώρα και για πάντα, κάπου θα υπάρχουν άνθρωποι που ίσως δεν τους γνωρίζεις, αλλά υπάρχουν για να βρεθούν κάποτε με έναν μαγικό τρόπο στον δρόμο σου.
Ίσως στο χέρι του καθενός είναι να τους ανακαλύψει και να τους αντιμετωπίσει ως άγρια θηρία της ζούγκλας (με φόβο) ή ως ακόμη μια ανθρώπινη συνοδοιπορούσα οντότητα (με σεβασμό).

Σε ευχαριστώ κε Χριστόφορε Παπαχαραλάμπους ,γιατί με βοήθησες να ξανά ανακαλύψω την τέχνη να κάνει κανείς φίλους έστω και σε σχετικά ώριμη ηλικία. Αυτό το έκανες με το υπέροχο βιβλίο σου το “Οψέποτε - Στη γη του Γαλάζιου Νείλου”...

Με κάθε σεβασμό
Βαγγέλης Τσερεμέγκλης.

 

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 16 – 17 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 16 – 17 Δεκεμβρίου 2023

Real News  Καθημερινή  Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και...

Λάσπη

Λάσπη

Κατακαλόκαιρο. Η ζέστη, ειδικά στις τσιμεντουπόλεις, αφόρητη. Τα παιδιά, που άλλες χρονιές βρίσκονταν ήδη σε παραλίες και πλατσούριζαν, τούτη τη χρονιά παραμένουν “εις το κλεινόν άστυ”. Οι νεολαίοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ειδικά όσοι φοιτούν σε πανεπιστήμια,...

Επίπονη φιλαναγνωσία

Επίπονη φιλαναγνωσία

- γράφει η Μαρία Βασιλειάδου - Κυριακή πρωί καθισμένη στο καφέ-στέκι της οικογένειας με την εξάχρονη κόρη δίπλα μου να διαβάζουμε και οι δυο με προσήλωση τα βιβλία μας. Λίγο πιο πέρα μια οικογένεια με δυο παιδιά, λίγο πιο μεγάλα σε ηλικία από την κόρη μου, φωνάζουν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Επίπονη φιλαναγνωσία

Επίπονη φιλαναγνωσία

- γράφει η Μαρία Βασιλειάδου - Κυριακή πρωί καθισμένη στο καφέ-στέκι της οικογένειας με την εξάχρονη κόρη δίπλα μου να διαβάζουμε και οι δυο με προσήλωση τα βιβλία μας. Λίγο πιο πέρα μια οικογένεια με δυο παιδιά, λίγο πιο μεγάλα σε ηλικία από την κόρη μου, φωνάζουν...

Φόνισσες στην λογοτεχνία

Φόνισσες στην λογοτεχνία

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Συχνά οι δολοφόνοι αποτελούν έναυσμα έμπνευσης για τους λογοτέχνες και μάλιστα σε αυτό οφείλει την ύπαρξή της η κατηγορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω μνεία σε μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία δολοφόνων που δεν δρα...

«Κάπου περνούσε μια φωνή» – Ναπολέων Λαπαθιώτης

«Κάπου περνούσε μια φωνή» – Ναπολέων Λαπαθιώτης

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - «Κάπου περνούσε μια φωνή» (επέτειος αυτοχειρίας του Ν. Λαπαθιώτη) Στις 7 Ιανουαρίου 1944 ο Ναπολέων Λαπαθιώτης βάζει τέλος στην ζωή του με το περίστροφο του πατέρα του Λεωνίδα Λαπαθιώτη (υψηλόβαθμου αξιωματικού του ελληνικού στρατού) στο...

5 σχόλια

5 Σχόλια

  1. Γιάννης Καλαϊτζάκης

    συγχαρητήρια Βαγγέλη Τσερεμέγκλη για το αφιέρωμα σου και τις απόψεις σου στον Χριστόφορο Παπαχαραλάμπους …

    Απάντηση
    • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

      Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ. Έχω την αίσθηση από όσα παρακολουθώ, πως οι απόψεις μας αλλά και πολλών ακόμη ανθρώπων συμπίπτουν για αυτόν τον εξαιρετικά ευγενικό άνθρωπο.

      Απάντηση
  2. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

    Μια πολύ όμορφη και εκ βαθέων αξιολόγηση/ανάλυση για ένα πραγματικά γοητευτικό βιβλίο! Μπράβο σου, Βαγγέλη μου! 🙂

    Απάντηση
    • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

      Αν και η μερίδα του λέοντος ανήκει στον φίλο μας γιατί μας ενέπνευσε να γράφουμε, Βάσω σε ευχαριστώ πολύ.

      Απάντηση
  3. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    Ένας αναθεματισμένος έντονος ερεθισμός στο αριστερό μου μάτι, το οποίο είχα χειρουργήσει ακριβώς πριν από ένα χρόνο, δεν μου επέτρεψε να δω τούτο το κείμενο του φίλου μου Βαγγέλη Τσερεμέγκλη. Έχω δε θυμώσει τόσο πολύ με τούτον τον οφθαλμό μου που αν μπορούσα …θα τον έσπαγα στο ξύλο, επειδή δεν μου επέτρεψε να μπω στο διαδίκτυο και να διαβάσω το αφιέρωμα του Βαγγέλη. Παρόλο που τώρα μπορώ να γράφω, επειδή το επιτρέπει η όραση μου, δεν μπορώ να όμως να εκφραστώ επειδή δεν το επιτρέπει η συγκίνηση μου. Τι να γράψω εγώ τώρα σε τούτο τον νέον άνθρωπο τον πολύ αξιόλογο και λίαν ταλαντούχο για όσα με τόση γενναιοφροσύνη γράφει για την ταπεινότητά μου αλλά και για το βιβλίο μου. Ντρέπομαι ακόμη και τώρα που τολμώ να χαράξω μερικές σειρές κάτω από ένα τέτοιο κείμενο. Βαγγέλη αν βρω λέξη που να εκφράζει τα συναισθήματα που μου προκάλεσε τούτη σου η κατάθεση, θα την γράψω μέχρι τότε όμως το οποίο μπορώ να πω είναι: “Με τιμάς φίλε μου! Με συγκινείς Βαγγέλη.!” Στην ζωή μας τελικά το μόνο που μένει είναι το συναίσθημα που δημιουργείται ανάμεσα στους ανθρώπους. Τούτη η φιλία μεταξύ του Βαγγέλη και εμένα έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη αξία και από το πιο σημαντικό βραβείο του κόσμου!

    Υ.Γ Θα σε δείρω Βαγγέλη αν με ξανα-αποκαλέσεις “κύριο Χριστόφορο”!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου