Ο Κώστας Κρομμύδας συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κώστας Κρομμύδας Μας μιλάει για τον λόγο που επέλεξε την γραφή και το τελευταίο, επιτυχημένο, έργο του!  Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε;Ίσως και τα δύο. Η συγγραφή είναι κάτι που μου άρεσε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω άπειρα χειρόγραφα στα συρτάρια μου με ιστορίες, σκέψεις, ποιήματα. Για μένα το να γράψω μια […]

Κώστας Κρομμύδας

 

Μας μιλάει για τον λόγο που επέλεξε την γραφή και το τελευταίο, επιτυχημένο, έργο του!

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε;

Ίσως και τα δύο. Η συγγραφή είναι κάτι που μου άρεσε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω άπειρα χειρόγραφα στα συρτάρια μου με ιστορίες, σκέψεις, ποιήματα. Για μένα το να γράψω μια ιστορία είναι μια μαγευτική διαδικασία. Για κάποια χρόνια είχα βάλει στην άκρη το πάθος μου αυτό αλλά δεν άργησε να μου δημιουργηθεί ξανά η ανάγκη για συγγραφή. 

 

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Το να γράφω για μένα είναι μια πολύ βαθιά έννοια που πλέον μου έχει γίνει καθημερινή ανάγκη. Είναι ο τρόπος που έχω βρει για να εξωτερικεύω πλήρως αυτά που νιώθω και να μοιράζομαι όμορφες ιστορίες με τον κόσμο που με ακολουθεί. 

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;

Το νέο μου βιβλίο, η Ουρανόεσσα είναι ένα πιο ώριμο βήμα στη συγγραφική μου πορεία. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας διαδραματίζεται στην υπέροχη Σαμοθράκη. Με ενέπνευσε κυρίως η ιστορία του νησιού και το μυστηριακό κομμάτι που το περιβάλει μέσα. Τα προηγούμενα βιβλία μου ήταν πιο ανθρωποκεντρικά. Τώρα όμως, στην Ουρανόεσσα, το σημαντικότερο ρόλο στην πλοκή του βιβλίου διαδραματίζει το νησί και η ιστορία του.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Για μένα έμπνευση είναι  το κάθε τι υπάρχει γύρω μου. Προγραμματίζω να γράφω πολύ νωρίς το πρωί διότι η ηρεμία της ώρας αυτής με βοηθά να απομονώνομαι μπροστά από τον υπολογιστή, μόνος με τις σκέψεις μου, και να συγκεντρώνομαι πλήρως στην ιστορία που δημιουργώ.  Ωστόσο έμπνευση μπορεί να μου έρθει ανά πάσα ώρα και στιγμή είτε είμαι στο σπίτι και απολαμβάνω χρόνο με την οικογένεια μου είτε βρίσκομαι στον αέρα του Love Radio, για αυτό κιόλας κουβαλάω πάντα μαζί μου ένα μπλοκάκι ώστε καμία ιδέα μου να μην πηγαίνει χαμένη.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Τίποτα δεν γεννιέσαι και τίποτα δεν γίνεσαι. Νομίζω είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων για το τι θα γίνεις στο μέλλον. Γεννιέσαι με κάποια ερεθίσματα, συνεχίζει με τι βλέπεις γύρω σου, με το αν έχεις κάποιο ταλέντο, και ποιες ευκαιρίες θα σου δοθούν. Βέβαια πολλές φορές με την εκπαίδευση μπορεί να πετύχεις πράγματα που ούτε τα έχεις φανταστεί. Συνδυασμός είναι όλα.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο, που έχετε διαβάσει;

Έχω συγκινηθεί διαβάζοντας βιβλία τα οποία με αγγίζουν πολύ βαθιά και κυρίως όταν βρίσκω κοινά σημεία στις ιστορίες τους με τη ζωή μου.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Μια φράση που με συντροφεύει και με ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή μου είναι η φράση «Κάνε το καλό και το καλό θα σε ανταμείψει». 

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Πλέον η συγγραφή έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου επομένως δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος λόγος τόσο ισχυρός ώστε να καταφέρει να με κάνει να σταματήσω να γράφω και να αποχωριστώ αυτό το κομμάτι μου.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα του συγγραφέα:

Από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ουρανόεσσα

Μετά το τέλος του πολέμου, ο αρχαιολόγος Ανδρέας Στάης ακολουθεί τα σημάδια  που θα του αποκαλύψουν το πρόσωπο της θεάς που στοίχειωνε για χρόνια τα όνειρά του. Ταυτόχρονα αναζητά το όνομα της γυναίκας που σε μια νύχτα έγινε ολόκληρή του η ζωή…

Στο σήμερα, ένας άλλος Ανδρέας, ερευνητής της Ιντερπόλ, αφήνει πίσω του την Αμερική και ταξιδεύει προς το νησί που καλύπτει με αναπάντητα ερωτήματα το παρελθόν της οικογένειάς του,  για να πει το τελευταίο αντίο στο πιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του και να γνωρίσει τη μυστηριακή Ηρώ…

Όταν οι μοίρα υφαίνεται με νήματα που κινούν άλλοτε Θεοί και άλλοτε Δαίμονες, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του…
Μυστηριακές τελετές λουσμένες από φωτιά και πανσέληνο, και όρκοι σιωπής φορεμένοι σε ένα δαχτυλίδι, που παντρεύει θεούς και ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν.

 

Μη με λησμόνει

«Είναι και αυτά που δεν ειπώθηκαν ποτέ… είναι και εκείνα που δε θα γίνουν πράξεις και που στο τέλος θα μοιάζουν με μύθους βαλμένους σε ένα βιβλίο, για να θυμίζουν την αδυναμία των ανθρώπων να αλλάξουν τη μοίρα τους»

Στο Παρίσι, μια γυναίκα με μυστηριώδες παρελθόν γράφει την τελευταία λέξη σε ένα γράμμα με άγνωστο παραλήπτη…

Στην άκρη των ματιών της έχει περισσέψει ένα δάκρυ για τον μοναδικό άνθρωπο που βρέθηκε να την αγαπήσει. Έναν άνθρωπο που τον «σκότωσαν» γιατί ο έρωτάς τους θεωρήθηκε έγκλημα.

Την ίδια ώρα η Πέρσα στροβιλίζεται στη σκηνή με κλειστά τα μάτια. Το θυελλώδες χειροκρότημα του κόσμου την τραβάει από την έκσταση και την κάνει να τα ανοίξει. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι ένας άγνωστος άντρας στην πρώτη σειρά ο οποίος την κοιτάζει άφωνος. Το βλέμμα του κλειδώνει στο δικό της. Ο νεαρός φωτογράφος Κωνσταντίνος αισθάνεται ότι αντικρίζει μια αρχαία θεά. Και η Πέρσα νιώθει ότι μόλις συνάντησε το πεπρωμένο που έψαχνε χρόνια.

Ένας φωτεινός δρόμος ανοίγει. Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται περνώντας από τα Γιάννενα, το Γαλαξίδι και την Πάτμο. Ένα μικρό μπλε λουλούδι σ’ ένα γράμμα κρύβει το μεγάλο μυστικό.

Πόσο μπορεί κανείς το παρελθόν να λησμονήσει…

 

Ογκρέσα

Κρυμμένα μυστικά στο παρελθόν υφαίνουν αργά στο σήμερα τον ιστό της αλήθειας, με οδηγό το πάθος και τα ένστικτα… 

Οι αποφάσεις και τα λάθη του παρελθόντος δεν μας αφήνουν ποτέ να ξεχάσουμε… Οι πράξεις μας αντηχούν στο μέλλον για να μας θυμίσουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κάθαρση θα έρθει, σαρώνοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Ο Γιάννης, ένας άντρας πεινασμένος για τη ζωή, θα γνωρίσει την Κατερίνα, μια γυναίκα που μέσα της τα ένστικτα μάχονται με τη λογική. Ένα τυχαίο τηλεφώνημα θα θέσει τον τροχό της τύχης σε κίνηση και θα τους παρασύρει σε μια πρωτόγονη και άγρια ένωση. Την ίδια ώρα, ο Μάνος, θύμα μιας σκληρής μοίρας για την οποία δεν ευθύνεται και κατατρεγμένος από εφιαλτικές αναμνήσεις, σκορπά το θάνατο παλεύοντας να σκοτώσει τον εφιάλτη του διαταραγμένου του μυαλού.

Τρεις ήρωες, που μέσα από πολλά παιχνίδια της μοίρας θα καταλάβουν ότι είναι δεσμώτες της ίδιας τους της ζωής, θα αναζητήσουν τη λύτρωση χαράσσοντας ο καθένας το δικό του μονοπάτι μέχρι που οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν. Τότε η αλήθεια θα έρθει στο φως και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Στη μέση η Κατερίνα, η ογκρέσα*, αποφασισμένη να απελευθερώσει το δράκο από μέσα της και να αψηφήσει τα πάντα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γεμίσει τα κενά στη ψυχή της.

Αγάπη και μίσος. Ζωή και θάνατος. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που στριφογυρίζει απειλητικά στον αέρα. Ποια θα επικρατήσει;

*Μυθική μορφή. Μυστηριακή γυναίκα με ακαταμάχητο έως επικίνδυνο ερωτισμό. Υποδηλώνει τη μοιραία, τη γυναίκα πλανεύτρα. Αναφέρεται και ως γυναίκα δράκαινα.

 

 

 

Από τις εκδόσεις Μίνωας

Η ζωή που έλειπε

Δύο ιστορίες αγάπης και απόλυτου έρωτα εμπνευσμένες από ένα αληθινό γεγονός που συνέβη την περίοδο της Kατοχής.

Μπορούν ένας άνδρας και μια γυναίκα που συναντιούνται σήμερα και ερωτεύονται παράφορα να συνεχίσουν τον έρωτα δυο ανθρώπων που έζησαν σχεδόν εβδομήντα χρόνια πριν;
Ποιο είναι το καλά κρυμμένο μυστικό που συνδέει αυτές τις δύο ιστορίες;

Και πώς αντιδρούν όταν αυτό έρχεται στο φως και είναι ικανό να επηρεάσει δραματικά τη ζωή όχι μόνο τη δική τους αλλά και των γύρω τους;
Θα γίνει η αλήθεια αιτία να διαλυθεί μια μοναδική σχέση ή θα ενώσει ακόμα πιο πολύ αυτούς τους ανθρώπους στο σήμερα, που άθελά τους βρέθηκαν να κληρονομούν τις τραγικές αλλά γεμάτες έρωτα ιστορίες των προγόνων τους;

Πολλές φορές η μοίρα κεντά το μέλλον των ανθρώπων κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν τους…

 

Μπαμπά, μεγάλωσέ με

Το «Μπαμπά, μεγάλωσέ με» συνιστά κατάθεση της εμπειρίας του Κώστα Κρομμύδα σχετικά με το τι σημαίνει «μεγαλώνω και ανατρέφω ένα παιδί», ενώ παράλληλα τονίζεται πόσο καλύτεροι άνθρωποι μπορούμε να γίνουμε καθώς μεγαλώνουμε το παιδί μας.

Η συνειδητοποίηση τού πώς μπορούμε να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τη σύντροφό μας, από τη στιγμή που μοιραζόμαστε αυτή την τόσο δημιουργική αλλά και δύσκολη δοκιμασία μαζί της, είναι ακόμα ένα θέμα που αγγίζει το βιβλίο αυτό.

Αν και απευθύνεται στους μπαμπάδες, η ανάγνωσή του θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και για τις συντρόφους τους για να μπορέσουν να «κρυφοκοιτάξουν» στην ψυχολογία ενός πατέρα και να τον βοηθήσουν στη συνέχεια να συμμετάσχει ενεργά στην ανατροφή του παιδιού τους.

Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι όλη αυτή η εμπειρία είναι ιδωμένη με τα μάτια ενός συζύγου και πατέρα και, γι’ αυτό, η ειλικρινής ματιά του Κώστα Κρομμύδα μπορεί να συμβάλει ώστε ο ολοκαίνουριος αυτός κόσμος να γίνει κατανοητός και λιγότερο τρομακτικός για τους άντρες.

Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο σε μορφή e-book, από το site του συγγραφέα!

Ο Κώστας Κρομμύδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου και μεγάλωσε.

Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια υποκριτικής και χορού μεταξύ των οποίων τα σεμινάρια του Ανδρέα Μανωλικάκη πάνω στη μέθοδο διδασκαλίας του actor studio για τέσσερα χρόνια. Συμμετείχε στα «Χορικά» της Ζουζού Νικολούδη για δύο χρόνια. Έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στο θέατρο και στο σινεμά. Την περίοδο 2010-2012 ήταν βασικός εισηγητής στις ημερίδες του ινστιτούτου πρόληψης – διατροφής και υγείας, με θέμα «Εκπαιδεύοντας παιδιά και γονείς σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «Μπαμπά, μεγάλωσέ με» και τον Μάιο του 2013 το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ζωή που έλειπε» που ένα χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς. Τον Ιούνιο του 2014 από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησε το δεύτερό του μυθιστόρημα «Ογκρέσα», που αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα στην κατηγορία «ερωτικός χαρακτήρας». Τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μη με λησμόνει» που επίσης αναδείχθηκε στα καλύτερα βιβλία στην κατηγορία «Ηρωίδα Έμπνευση» . Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε το τέταρτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ουρανόεσσα». Το 2014 του απονεμήθηκε το βραβείο WISH στον Βόλο, στην κατηγορία «συγγραφέας», την απονομή του οποίου πραγματοποίησε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.

Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής . Το 2013-14 δίδαξε «δημόσιο λόγο-public speech» στη σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Επίσης διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Love Radio 97,5. Αρθρογραφεί στο infokids.gr και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί γράφοντας άρθρα με το περιοδικό «Παιδί και Νέοι Γονείς» και την εφημερίδα Real News.

 

Επικοινωνία με τον συγγραφέα:

www.kostaskrommydas.gr

[email protected]

www.facebook.com/costas.krommidas

www.twitter.com/Krommidas

instagram KROMMYDASKOSTAS

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου