Ο Λύκος, της Mo Hayder

7.08.2020

σχόλια

Ο «Λύκος» είναι το έβδομο βιβλίο της συγγραφέως Mo Hayder, με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Τζακ Κάφερι.

Αυτή τη φορά, ο Κάφερι δεν καλείται να εξιχνιάσει κάποιο ειδεχθές έγκλημα. Είναι εντελώς βυθισμένος στα προσωπικά του προβλήματα κι αποφασισμένος να βρει επιτέλους τις απαντήσεις που ψάχνει εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την τύχη του εξαφανισμένου αδελφού του. Έχοντας περάσει από καταστάσεις που τον έκαναν να αναθεωρήσει για πράγματα σχετικά με τον ίδιο, το παρελθόν και τις προτεραιότητές του στο εξής, ο Κάφερι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο περίεργος άστεγος τύπος με το όνομα Πλανόβιος υπόσχεται να του προσφέρει νέες πληροφορίες σχετικά με τον αδελφό του, αν βρει τον ιδιοκτήτη ενός σκυλιού που συνάντησε στον δρόμο του, με ένα χαρτί στο κολάρο του όπου ήταν γραμμένη η λέξη «Βοήθεια». Παρόλο που ο Κάφερι διστάζει, σκεφτόμενος πως πιθανότατα πρόκειται για φάρσα, δέχεται να ερευνήσει το θέμα. Αυτό που δεν φαντάζεται, όμως, είναι το πού θα τον οδηγήσει αυτό.

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, σε ένα απομονωμένο σπίτι εκεί κοντά οι ιδιοκτήτες του, μέλη μιας ευκατάστατης οικογένειας, έχουν πέσει θύματα μιας περίεργης απαγωγής. Ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός των δύο παράξενων ανδρών που τους κρατάνε ομήρους και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν; Ο πατέρας της οικογένειας δείχνει να υποψιάζεται τον λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά και νιώθει ένοχος, αναλογιζόμενος τις επιλογές του παρελθόντος του.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την απαγωγή; Υπάρχει άραγε κάποια σύνδεση με μια παλιά δολοφονία δύο εφήβων που συνέβη πριν χρόνια στην περιοχή; Είναι αληθινά τα στοιχεία που δείχνουν πως ίσως ο δολοφόνος επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος ή μήπως κάποιος μιμητής του το κάνει για να κλονίσει το ηθικό των ομήρων; Ποιος είναι ο «Λύκος» και ποιοι οι πραγματικοί σκοποί του; Και τέλος, πώς συνδέεται με όλα αυτά ο Τζακ Κάφερι;

Μετά το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, τη «Μαριονέτα», το αναγνωστικό κοινό της Hayder χρειαζόταν κάτι δυνατό. Κι αυτό ήρθε να το προσφέρει ο «Λύκος», αφού στις σελίδες του απαντώνται ερωτήματα που εκκρεμούσαν από τα παλιότερα βιβλία και ταλαιπωρούσαν τον κεντρικό ήρωα, αλλά και τον αναγνώστη. Για όσους έρχονται τώρα για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραφή της Hayder, βέβαια, μάλλον θα είναι αρκετά δύσκολο να… συντονιστούν με το κομμάτι της αφήγησης που αφορά την προσωπική ζωή του ήρωα και θα πρέπει να αρκεστούν στην υπόθεση ομηρίας που εκτυλίσσεται στις σελίδες του βιβλίου. Άλλωστε, αυτή παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον και μπορεί άνετα να σταθεί ως ένας αυτόνομος αστυνομικός γρίφος που ψάχνει τη λύση του.

Η αφήγηση, λοιπόν, μοιράζεται ανάμεσα στην ομηρία που εκτυλίσσεται στο εξοχικό της οικογένειας Άνκορ-Φέρερς και στην αναζήτηση – προσωπικό στοίχημα του Τζακ Κάφερι. Οι δύο ιστορίες εκτυλίσσονται σχεδόν παράλληλα, καταφέρνοντας να κρατούν τις ισορροπίες του αναγνωστικού χρόνου και το ενδιαφέρον αμείωτο για την εξέλιξή τους. Κι όσο οι σελίδες προχωρούν, τόσο νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, καταρρίπτοντας όλα τα κλισέ.

Έπειτα από έξι βιβλία όπου ο επιθεωρητής Κάφερι εξιχνίασε μερικά από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα της καριέρας του, σε αυτό εδώ έχει κυρίως παθητικό ρόλο ως αστυνομικός. Έχει βάλει στην άκρη την καριέρα του στην αστυνομία και αφοσιώνεται στην πιο προσωπική υπόθεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος μέχρι σήμερα: αυτή της ζωής του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνει μόνος. Δεν είναι τυχαίο που απουσιάζουν όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι ήρωες που συναντούμε στα άλλα βιβλία και η ελάχιστη επικοινωνία του ήρωα μαζί τους γίνεται μέσω σύντομων τηλεφωνημάτων. Ο Τζακ Κάφερι έρχεται αντιμέτωπος με τον παράξενο άντρα που γνωρίζει πολλά, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του· και σε αυτή τη «μάχη» δεν χωρά κανένας άλλος.

Στον αντίποδα, τα μέλη της οικογένειας ξεγυμνώνουν την ιστορία τους και τις πιο βαθιές τους σκέψεις κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους. Αρχικά δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος ώστε να θέλει κάποιος το κακό τους, σιγά σιγά όμως αποκαλύπτεται πως ορισμένα παλιά μυστικά ίσως τελικά αποδειχτούν ολέθρια για αυτούς. Η συγγραφέας μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, μας καλεί στο σπιτικό τους και με βαθιά, αιχμηρά ψυχογραφήματα στους ίδιους και τις σχέσεις μεταξύ τους αποδομεί το πρότυπο της «τέλειας» και «ευτυχισμένης» οικογένειας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και την έγνοια για την τύχη τους και καταφέρνοντας, τελικά, να κλέψει την παράσταση.

Το μακάβριο στοιχείο -που είναι τόσο χαρακτηριστικό στη γραφή της Hayder- δεν λείπει ούτε από αυτό το βιβλίο. Ο ευρηματικός τρόπος που το χρησιμοποιεί, καταφέρνοντας να σοκάρει όσο πρέπει, μαρτυρά πόσο χαρισματική μπορεί να γίνει η πένα της, όταν η ίδια έχει κέφια. Η διπλή δολοφονία δύο εφήβων πριν από δεκαπέντε χρόνια χρησιμεύει εδώ όχι απλά για να «στοιχειώσει» το εν λόγω μέρος, κάνοντάς το πιο ανατριχιαστικό κι ατμοσφαιρικό, αλλά για να αποδείξει πως τα πράγματα κάποιες φορές δεν είναι όπως φαίνονται, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα και αποκαλύπτοντας μια πολύ διαφορετική, μα εξίσου φρικιαστική αλήθεια.

Ο «Λύκος» ολοκληρώνει με αξιοπρεπή και αρκετά ικανοποιητικό τρόπο την ιστορία του Τζακ Κάφερι, ενός ανθρώπινου, ρεαλιστικού ήρωα που -με τα πάνω και τα κάτω του- κατάφερε να κερδίσει επάξια τη δική του ξεχωριστή θέση στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως και η δημιουργός του. Αξίζει να τους γνωρίσετε και τους δύο!

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Αναλφάβητος, του Sebastian Fitzek

Αναλφάβητος, του Sebastian Fitzek

Ποιο είναι το μυστηριώδες κορίτσι που κοιτά με τρόμο και δάκρυα στα μάτια τον Μίλαν Μπεργκ μέσα από ένα αμάξι; Ποιος είναι ο ηλικιωμένος κύριος που τον βρίσκει στη δουλειά του και του δίνει ένα κουτί με χάπια για να αρχίσει να διαβάζει; Ποιον μηχανισμό κινητοποιεί...

Επιμέλεια άρθρου Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Το χέρι του Θεού, της Ελευθερίας Μεταξά

Το χέρι του Θεού, της Ελευθερίας Μεταξά

Ένας άντρας με ασκητική μορφή αποκαλύπτει στον αστυνόμο Βαρσάμη πως προοιωνίζεται τον θάνατό του αλλά δε γίνεται πιστευτός. Πολύ σύντομα όμως εντοπίζουν το πτώμα του με τον τρόπο που το προέβλεψε ενώ στη συνέχεια έχουμε κι άλλες δολοφονίες! Ποιος επιλέγει τα θύματα...

Maureen Connors Santelli: Ο αμερικανικός φιλελληνισμός

Maureen Connors Santelli: Ο αμερικανικός φιλελληνισμός

  Maureen Connors Santelli: Ο αμερικανικός φιλελληνισμός Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Η Maureen Connors Santelli (Μορίν Κόνορς Σαντέλι) είναι ιστορικός με ειδίκευση την πρώιμη αμερικανική δημοκρατία. Ασχολείται συστηματικά με τις σχέσεις τών...

Κίρκη, της Madeline Miller

Κίρκη, της Madeline Miller

Ποια είναι η μυστηριώδης μάγισσα Κίρκη που ζούσε στο νησί της Αίας; Γιατί κατέληξε εκεί και πώς περνούσε τον χρόνο της; Γιατί βοήθησε στη γέννα του Μινώταυρου; Γιατί μεταμόρφωνε τους άντρες σε γουρούνια; Πόσο άλλαξε την ψυχολογία της και τον χαρακτήρα της η γνωριμία...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου