Ο Λύκος, της Mo Hayder

7.08.2020

σχόλια

Ο «Λύκος» είναι το έβδομο βιβλίο της συγγραφέως Mo Hayder, με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Τζακ Κάφερι.

Αυτή τη φορά, ο Κάφερι δεν καλείται να εξιχνιάσει κάποιο ειδεχθές έγκλημα. Είναι εντελώς βυθισμένος στα προσωπικά του προβλήματα κι αποφασισμένος να βρει επιτέλους τις απαντήσεις που ψάχνει εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την τύχη του εξαφανισμένου αδελφού του. Έχοντας περάσει από καταστάσεις που τον έκαναν να αναθεωρήσει για πράγματα σχετικά με τον ίδιο, το παρελθόν και τις προτεραιότητές του στο εξής, ο Κάφερι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο περίεργος άστεγος τύπος με το όνομα Πλανόβιος υπόσχεται να του προσφέρει νέες πληροφορίες σχετικά με τον αδελφό του, αν βρει τον ιδιοκτήτη ενός σκυλιού που συνάντησε στον δρόμο του, με ένα χαρτί στο κολάρο του όπου ήταν γραμμένη η λέξη «Βοήθεια». Παρόλο που ο Κάφερι διστάζει, σκεφτόμενος πως πιθανότατα πρόκειται για φάρσα, δέχεται να ερευνήσει το θέμα. Αυτό που δεν φαντάζεται, όμως, είναι το πού θα τον οδηγήσει αυτό.

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, σε ένα απομονωμένο σπίτι εκεί κοντά οι ιδιοκτήτες του, μέλη μιας ευκατάστατης οικογένειας, έχουν πέσει θύματα μιας περίεργης απαγωγής. Ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός των δύο παράξενων ανδρών που τους κρατάνε ομήρους και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν; Ο πατέρας της οικογένειας δείχνει να υποψιάζεται τον λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά και νιώθει ένοχος, αναλογιζόμενος τις επιλογές του παρελθόντος του.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την απαγωγή; Υπάρχει άραγε κάποια σύνδεση με μια παλιά δολοφονία δύο εφήβων που συνέβη πριν χρόνια στην περιοχή; Είναι αληθινά τα στοιχεία που δείχνουν πως ίσως ο δολοφόνος επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος ή μήπως κάποιος μιμητής του το κάνει για να κλονίσει το ηθικό των ομήρων; Ποιος είναι ο «Λύκος» και ποιοι οι πραγματικοί σκοποί του; Και τέλος, πώς συνδέεται με όλα αυτά ο Τζακ Κάφερι;

Μετά το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, τη «Μαριονέτα», το αναγνωστικό κοινό της Hayder χρειαζόταν κάτι δυνατό. Κι αυτό ήρθε να το προσφέρει ο «Λύκος», αφού στις σελίδες του απαντώνται ερωτήματα που εκκρεμούσαν από τα παλιότερα βιβλία και ταλαιπωρούσαν τον κεντρικό ήρωα, αλλά και τον αναγνώστη. Για όσους έρχονται τώρα για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραφή της Hayder, βέβαια, μάλλον θα είναι αρκετά δύσκολο να… συντονιστούν με το κομμάτι της αφήγησης που αφορά την προσωπική ζωή του ήρωα και θα πρέπει να αρκεστούν στην υπόθεση ομηρίας που εκτυλίσσεται στις σελίδες του βιβλίου. Άλλωστε, αυτή παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον και μπορεί άνετα να σταθεί ως ένας αυτόνομος αστυνομικός γρίφος που ψάχνει τη λύση του.

Η αφήγηση, λοιπόν, μοιράζεται ανάμεσα στην ομηρία που εκτυλίσσεται στο εξοχικό της οικογένειας Άνκορ-Φέρερς και στην αναζήτηση – προσωπικό στοίχημα του Τζακ Κάφερι. Οι δύο ιστορίες εκτυλίσσονται σχεδόν παράλληλα, καταφέρνοντας να κρατούν τις ισορροπίες του αναγνωστικού χρόνου και το ενδιαφέρον αμείωτο για την εξέλιξή τους. Κι όσο οι σελίδες προχωρούν, τόσο νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, καταρρίπτοντας όλα τα κλισέ.

Έπειτα από έξι βιβλία όπου ο επιθεωρητής Κάφερι εξιχνίασε μερικά από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα της καριέρας του, σε αυτό εδώ έχει κυρίως παθητικό ρόλο ως αστυνομικός. Έχει βάλει στην άκρη την καριέρα του στην αστυνομία και αφοσιώνεται στην πιο προσωπική υπόθεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος μέχρι σήμερα: αυτή της ζωής του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνει μόνος. Δεν είναι τυχαίο που απουσιάζουν όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι ήρωες που συναντούμε στα άλλα βιβλία και η ελάχιστη επικοινωνία του ήρωα μαζί τους γίνεται μέσω σύντομων τηλεφωνημάτων. Ο Τζακ Κάφερι έρχεται αντιμέτωπος με τον παράξενο άντρα που γνωρίζει πολλά, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του· και σε αυτή τη «μάχη» δεν χωρά κανένας άλλος.

Στον αντίποδα, τα μέλη της οικογένειας ξεγυμνώνουν την ιστορία τους και τις πιο βαθιές τους σκέψεις κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους. Αρχικά δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος ώστε να θέλει κάποιος το κακό τους, σιγά σιγά όμως αποκαλύπτεται πως ορισμένα παλιά μυστικά ίσως τελικά αποδειχτούν ολέθρια για αυτούς. Η συγγραφέας μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, μας καλεί στο σπιτικό τους και με βαθιά, αιχμηρά ψυχογραφήματα στους ίδιους και τις σχέσεις μεταξύ τους αποδομεί το πρότυπο της «τέλειας» και «ευτυχισμένης» οικογένειας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και την έγνοια για την τύχη τους και καταφέρνοντας, τελικά, να κλέψει την παράσταση.

Το μακάβριο στοιχείο -που είναι τόσο χαρακτηριστικό στη γραφή της Hayder- δεν λείπει ούτε από αυτό το βιβλίο. Ο ευρηματικός τρόπος που το χρησιμοποιεί, καταφέρνοντας να σοκάρει όσο πρέπει, μαρτυρά πόσο χαρισματική μπορεί να γίνει η πένα της, όταν η ίδια έχει κέφια. Η διπλή δολοφονία δύο εφήβων πριν από δεκαπέντε χρόνια χρησιμεύει εδώ όχι απλά για να «στοιχειώσει» το εν λόγω μέρος, κάνοντάς το πιο ανατριχιαστικό κι ατμοσφαιρικό, αλλά για να αποδείξει πως τα πράγματα κάποιες φορές δεν είναι όπως φαίνονται, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα και αποκαλύπτοντας μια πολύ διαφορετική, μα εξίσου φρικιαστική αλήθεια.

Ο «Λύκος» ολοκληρώνει με αξιοπρεπή και αρκετά ικανοποιητικό τρόπο την ιστορία του Τζακ Κάφερι, ενός ανθρώπινου, ρεαλιστικού ήρωα που -με τα πάνω και τα κάτω του- κατάφερε να κερδίσει επάξια τη δική του ξεχωριστή θέση στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως και η δημιουργός του. Αξίζει να τους γνωρίσετε και τους δύο!

Ακολουθήστε μας

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Τριάντα οχτώ  μικρές και μεγάλες ιστορίες, κατά κύριο λόγο αυτοβιογραφικές, μας χαρίζει στο νέο του βιβλίο ο Τάκης Γεράρδης. Διηγήματα τα χαρακτηρίζει εκείνος, ψηφίδες ζωής θα τα αποκαλέσω εγώ, μιας και πρόκειται για αναμνήσεις, βιώματα, ακούσματα από την πολυκύμαντη...

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι φανατικός αναγνώστης του Ian Fleming και οπαδός του πιο διάσημου μυστικού πράκτορα στον κόσμο, ένα βιβλίο με τίτλο Ο θάνατος του 007 αποκλείεται να μην του τραβήξει το ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας Anthony Horowitz αποδέχεται την...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ο θάνατος του 007, του Anthony Horowitz

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι φανατικός αναγνώστης του Ian Fleming και οπαδός του πιο διάσημου μυστικού πράκτορα στον κόσμο, ένα βιβλίο με τίτλο Ο θάνατος του 007 αποκλείεται να μην του τραβήξει το ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας Anthony Horowitz αποδέχεται την...

Ταξιδεύοντας, της Εύης Ρούτουλα

Ταξιδεύοντας, της Εύης Ρούτουλα

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε οχτώ διαφορετικούς προορισμούς, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά όλοι μαζί ταυτόχρονα αποτελούν ένα μεγάλο εξωτικό ταξίδι για τον αναγνώστη. Ουσιαστικά, περιγράφεται με απλή γλώσσα και...

Πάστα σεράνο, του Τάκη Ζαχαράτου

Πάστα σεράνο, του Τάκη Ζαχαράτου

Ο Άγγελος εκτίει είκοσι χρόνια για ένα έγκλημα και τώρα προσπαθεί να προετοιμαστεί για την αποφυλάκισή του. Τι συνέβη στη ζωή του; Είναι αθώος ή ένοχος; Τι ψυχικά τραύματα κουβαλάει και πόσο υπεύθυνος είναι για τις πράξεις του; Θα βρει επιτέλους τη λύτρωση που...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου