Ο μαύρος κότσυφας στο χιόνι, του Πάνου Νιαβή

26.03.2019

Ο μαύρος κότσυφας στο χιόνι” του Πάνου Νιαβή

Η πεζοπορία στο ασύγχρονο.

 

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Πέντε μήνες τώρα αυτός ο κότσυφας κρυβόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης μου, μέχρι που σήμερα αποφάσισε να βγει και μου πήρε τα αφτιά. Από τις εκδόσεις [email protected]αt, 2015, εξήντα τέσσερα ποιήματα του Νιαβή με κάνουν και απορώ.

Απορώ πως οι λέξεις μυρίζουν έλατο, παίρνουν το σχήμα βουνών, γίνονται γάτοι δολοφόνοι κοτσυφιών, φαντάσματα, ξεροπόταμοι στον Μάραθο, θεοί του Ολύμπου και εποχές.

Ο χρόνος αποτελεί μια μεταβλητή η οποία αλλάζει την εξίσωση των συναισθημάτων. Δεν μετριέται  αλλά ως ασύγχρονη αναμετάδοση ρίχνει στο τραπέζι αναμνήσεις από Αύγουστο και Νοέμβρη ενώ βρίσκεσαι να περπατάς νύχτα με συνοδοιπόρους πεθαμένους και ξεχασμένους.

Μια τουφεκιά σκοτώνει τον σκύλο (Ο Τραχίλης) σ. 46-47, και πενήντα χρόνια μετά η θύμησή του αποκτά βαρύτητα και φωνή ενώ ο Έλατος  (Κάτι ψιθύρισε ο Έλατος) σ. 77 βρίσκει αποκούμπι στην μοναξιά.

Μια μελαγχολία με μυρωδιά καμένου ξύλου γυρνάει στις σελίδες του βιβλίου αλλά δεν μπορεί να κυριαρχήσει καθώς όλα κινούνται και εναλλάσσονται. Και έτσι από κεκτημένη ταχύτητα δεν προλαβαίνεις να βυθιστείς στην θλίψη. Οι αναμνήσεις περπατούν μαζί σου αλλά εσύ συνεχίζεις να πορεύεσαι στον χωροχρόνο. Ή στο χάος με συνταξιδιώτες τους αγαπημένους σου όπως συνηθίζει ο ποιητής να λέει.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Έναν προς έναν, του Chris Carter

Έναν προς έναν, του Chris Carter

Ένα τηλεφώνημα στον Ρόμπερτ Χάντερ τον παραπέμπει σε μια ιστοσελίδα όπου ένας ημίγυμνος άντρας βρίσκεται δεμένος και παγιδευμένος σ’ ένα δωμάτιο. Ο άγνωστος συνομιλητής αναγκάζει τον ντετέκτιβ να διαλέξει με ποιον τρόπο θα δολοφονηθεί ο αιχμάλωτος. Γιατί διάλεξε τον...

Το καρό φουλάρι

Το καρό φουλάρι

Ένα βαζάκι άσπρα κοχύλια στο μεγάλο σκρίνιο κι ένα βαρύ κιούπι ανεμώνες σκόρπιο στα τσιμέντα, μια σκάλα καγκελένια, χρόνια περασμένη μίνιο κι ένα πορτάκι χαμηλό, να πιάνουν ‘της κουβέντα. Στο παραθύρι, ένα πουλί με γυάλινα φτερά κατέβαινε καθημερνώς και τσίμπαε1 της...

Τ’ άλλο μισό του κόσμου, της Τούλας Τίγκα

Τ’ άλλο μισό του κόσμου, της Τούλας Τίγκα

ΤΙΤΛΟΣ: Τ’ άλλο μισό του κόσμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τούλα Τίγκα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εφηβικοί Έρωτες, Οικογενειακές σχέσεις, ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Δεισιδαιμονίες/Προλήψεις, Ενδοοικογενειακή...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου