Ο μαύρος κότσυφας στο χιόνι, του Πάνου Νιαβή

26.03.2019

Ο μαύρος κότσυφας στο χιόνι” του Πάνου Νιαβή

Η πεζοπορία στο ασύγχρονο.

 

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Πέντε μήνες τώρα αυτός ο κότσυφας κρυβόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης μου, μέχρι που σήμερα αποφάσισε να βγει και μου πήρε τα αφτιά. Από τις εκδόσεις [email protected]αt, 2015, εξήντα τέσσερα ποιήματα του Νιαβή με κάνουν και απορώ.

Απορώ πως οι λέξεις μυρίζουν έλατο, παίρνουν το σχήμα βουνών, γίνονται γάτοι δολοφόνοι κοτσυφιών, φαντάσματα, ξεροπόταμοι στον Μάραθο, θεοί του Ολύμπου και εποχές.

Ο χρόνος αποτελεί μια μεταβλητή η οποία αλλάζει την εξίσωση των συναισθημάτων. Δεν μετριέται  αλλά ως ασύγχρονη αναμετάδοση ρίχνει στο τραπέζι αναμνήσεις από Αύγουστο και Νοέμβρη ενώ βρίσκεσαι να περπατάς νύχτα με συνοδοιπόρους πεθαμένους και ξεχασμένους.

Μια τουφεκιά σκοτώνει τον σκύλο (Ο Τραχίλης) σ. 46-47, και πενήντα χρόνια μετά η θύμησή του αποκτά βαρύτητα και φωνή ενώ ο Έλατος  (Κάτι ψιθύρισε ο Έλατος) σ. 77 βρίσκει αποκούμπι στην μοναξιά.

Μια μελαγχολία με μυρωδιά καμένου ξύλου γυρνάει στις σελίδες του βιβλίου αλλά δεν μπορεί να κυριαρχήσει καθώς όλα κινούνται και εναλλάσσονται. Και έτσι από κεκτημένη ταχύτητα δεν προλαβαίνεις να βυθιστείς στην θλίψη. Οι αναμνήσεις περπατούν μαζί σου αλλά εσύ συνεχίζεις να πορεύεσαι στον χωροχρόνο. Ή στο χάος με συνταξιδιώτες τους αγαπημένους σου όπως συνηθίζει ο ποιητής να λέει.

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Άσματα σειρήνων

Άσματα σειρήνων

Ο πυρετός τσακίζει την προσμονή του ορίζοντα μακραίνει η γραμμή. Τη νύχτα κλονίζονται οι θείες σιωπές είναι οι ώρες που πεθαίνουν οι αντοχές και οι αναμονές στου χρόνου τις εσοχές Το είναι μου Πηνελόπη ταξιδεύει σε σένα τα μάτια παραμένουν στην αντένα δεμένα. Τη...

Η σοδειά του κακού, του Robert Galbraith

Η σοδειά του κακού, του Robert Galbraith

Η Ρόμπιν Έλακοτ, γραμματέας του ιδιωτικού ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, λαμβάνει στο όνομά της ένα ακρωτηριασμένο πόδι, που συνοδεύεται με στίχους από τραγούδι των Blue Oyster Cult. Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας που επιτίθεται σε γυναίκες και αφαιρεί μέλη τους; Τι...

Η πληγή της σιγής

Η πληγή της σιγής

Τα ξυράφια τής μνήμης, χαρακώναν τους ελεύθερους ήλιους, που σημαδεύαν οι άνθρωποι με τα δόρατα τους.   Κι όταν ανοίξαν τα στήθια τους, να μιλήσουν, ζωστήκαν την αθανασία, που την λιτάνευες σε μια σάρκα φθαρτή.   Οι κόρφοι σηκώναν την υπερηφάνεια της ύλης,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου