Ο μαύρος κότσυφας στο χιόνι, του Πάνου Νιαβή

26.03.2019

Ο μαύρος κότσυφας στο χιόνι” του Πάνου Νιαβή

Η πεζοπορία στο ασύγχρονο.

 

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Πέντε μήνες τώρα αυτός ο κότσυφας κρυβόταν στα ράφια της βιβλιοθήκης μου, μέχρι που σήμερα αποφάσισε να βγει και μου πήρε τα αφτιά. Από τις εκδόσεις [email protected]αt, 2015, εξήντα τέσσερα ποιήματα του Νιαβή με κάνουν και απορώ.

Απορώ πως οι λέξεις μυρίζουν έλατο, παίρνουν το σχήμα βουνών, γίνονται γάτοι δολοφόνοι κοτσυφιών, φαντάσματα, ξεροπόταμοι στον Μάραθο, θεοί του Ολύμπου και εποχές.

Ο χρόνος αποτελεί μια μεταβλητή η οποία αλλάζει την εξίσωση των συναισθημάτων. Δεν μετριέται  αλλά ως ασύγχρονη αναμετάδοση ρίχνει στο τραπέζι αναμνήσεις από Αύγουστο και Νοέμβρη ενώ βρίσκεσαι να περπατάς νύχτα με συνοδοιπόρους πεθαμένους και ξεχασμένους.

Μια τουφεκιά σκοτώνει τον σκύλο (Ο Τραχίλης) σ. 46-47, και πενήντα χρόνια μετά η θύμησή του αποκτά βαρύτητα και φωνή ενώ ο Έλατος  (Κάτι ψιθύρισε ο Έλατος) σ. 77 βρίσκει αποκούμπι στην μοναξιά.

Μια μελαγχολία με μυρωδιά καμένου ξύλου γυρνάει στις σελίδες του βιβλίου αλλά δεν μπορεί να κυριαρχήσει καθώς όλα κινούνται και εναλλάσσονται. Και έτσι από κεκτημένη ταχύτητα δεν προλαβαίνεις να βυθιστείς στην θλίψη. Οι αναμνήσεις περπατούν μαζί σου αλλά εσύ συνεχίζεις να πορεύεσαι στον χωροχρόνο. Ή στο χάος με συνταξιδιώτες τους αγαπημένους σου όπως συνηθίζει ο ποιητής να λέει.

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Κερδίστε το!

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

“Το σπίτι με τις κλειδαριές”, του Γιάννη Φιλιππίδη

“Το σπίτι με τις κλειδαριές”, του Γιάννη Φιλιππίδη

Το σπίτι με τις κλειδαριές Γιάννης Φιλιππίδης Άνεμος Εκδοτική - γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη - Από τον Ιούνιο 2020 και τις εκδόσεις Άνεμος, κυκλοφεί το μυθιστόρημα του Γιάννη Φιλιππίδη, “Το σπίτι με τις κλειδαριές”. Στην Στυλίδα, στα τέλη της δεκαετία του '50, γεννιέται...

Ένας χρόνος και μια μέρα, του Πασκάλ Μπρυκνέρ

Ένας χρόνος και μια μέρα, του Πασκάλ Μπρυκνέρ

- γράφει ο Άγγελος Κουτσούκης - Το καινούργιο μυθιστόρημα του Πασκαλ Μπρυκνέρ είναι ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται από έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Θα έλεγε κανείς, ελαφρά τη καρδία, πως ο συμβολισμός του αποκωδικοποιείται πολύ εύκολα. Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Μόνο...

Βασίλης Λογοθέτης: «Θυμάρι μεσοπέλαγα»

Βασίλης Λογοθέτης: «Θυμάρι μεσοπέλαγα»

  Βασίλης Λογοθέτης «Θυμάρι μεσοπέλαγα» Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Ναι, μυρίζει θυμάρι το μυθιστόρημα του Βασίλη Λογοθέτη. Στο γαλάζιο των αιγαιοπελαγίτικο νησιών, στα αρχοντικά που κατοικούνται από μνήμες, θρύλους, ιστορίες ανθρώπων που...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου