Ο μεγάλος σοφός – Νεκταρία Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα

14.06.2016

σχόλια

megalos sofosΥπάρχουν κάποιες φορές που ως αναγνώστης εύχομαι το βιβλίο που έφτασα στο τέλος, να είχε άλλο τόσο για να διαβάσω. Με το βιβλίο της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα αισθάνθηκα κάτι ακόμα πιο μεγάλο, μια έλλειψη σαν να έχασα τον καλό μου φίλο που χάθηκε πίσω από την τελευταία τελεία του βιβλίου!

Η ιστορία του Θεόδωρου, του μαθητευόμενου μοναχού, είναι καλοδουλεμένη και παρόλο που κινείται σε χρόνους ιστορικούς και θα περίμενε κανείς πως θα απασχολήσουν τον αναγνώστη οι λεπτομέρειες της περιόδου του 15ου αιώνα, αυτές συνθέτουν ένα εκπληκτικό υπόβαθρο χωρίς όμως να κουράζουν ή να λειτουργούν εις βάρος της πλοκής. Η συγγραφέας έχει κάνει σοβαρή έρευνα και παραθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που στηρίζουν το συγγραφικό της εγχείρημα και το κατατάσσουν επάξια στα ιστορικά μυθιστορήματα, έχει δώσει όμως βάρος στους πρωταγωνιστές της ιστορίας μπαίνοντας βαθιά μέσα στην ψυχή τους. Ο βυζαντινός λόγιος Θεόδωρος, ξεκίνησε ως αντιγραφέας και δόκιμος μοναχός στη Μονή Στουδίου της Κωνσταντινούπολης και πριν την Άλωση καταφεύγει στη Φλωρεντία όπου γίνεται το δεξί χέρι του αυτοκράτορα. Ένα ταξίδι εννέα χειρογράφων μετατρέπεται, μέσα από διαρκείς ανατροπές κι εκπλήξεις, σε ένα υπέροχο συγγραφικό ταξίδι μέσα από την πένα της κυρίας Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα. Οι χαρακτήρες αποδίδονται εξαίσια, χωρίς υπερβολές, οι ανθρώπινες αδυναμίες τους αλλά και τα όνειρα και οι ελπίδες τους σκιαγραφούνται υπέροχα μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Ο αναγνώστης θα χαθεί κυριολεκτικά μέσα σε 575 σελίδες εξαίρετης γραφής με πλούσια λογοτεχνικά χαρακτηριστικά κι άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, μέσα σε 575 σελίδες ιστορίας τεκμηριωμένης και πλούσιας σε λεπτομέρειες, μέσα σε 575 σελίδες μιας ιστορίας εμπνευσμένης που, παρά το μέγεθός της, διαβάζεται απνευστί χωρίς να κουράζει. Η γλώσσα είναι γλαφυρή, παραστατική, υπάρχουν δε ορισμένα σημεία στα οποία κυριολεκτικά τα μέρη και οι περιγραφές ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη σαν μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία.

Ως σύνολο, το βιβλίο Ο μεγάλος σοφός, είναι ένα καταπληκτικό δείγμα γραφής της της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αποζημιώνει τον αναγνώστη του στο έπακρο και που θα πρέπει κάποιος όχι απλώς να το διαβάσει, αλλά να το μελετήσει. Εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν και στις εκδόσεις Ωκεανίδα διότι όποιος πιάσει το βιβλίο στα χέρια του θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια πολύ περιποιημένη και προσεγμένη έκδοση!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου