Ένα νέο βιβλίο έρχεται να μας συγκλονίσει από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και την εκπληκτική συγγραφέα Bradley Brubaker Kimberly. «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» απευθύνεται σε παιδιά 10 ετών και πάνω.
Το βιβλίο αφηγείται την συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεκάχρονη Έιντα, που πάσχει από στρεβλοποδία, ξεπερνώντας τις κακουχίες της καθημερινής της ζωής, δραπετεύει με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία, όταν ανακοινώνεται πως τα παιδιά που διαμένουν στην Αγγλία πρέπει να φύγουν για επαρχίες λόγω του επικείμενου πολέμου. Αν και η μαμά της δεν την αφήνει να φύγει, εκείνη με δυσκολία τα καταφέρνει. Εκεί ξεκινάει μια νέα ζωή μαθαίνοντας κάτι που είναι αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Εκεί τους φιλοξενεί, παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις, η Σούζαν Σμιθ που με τον καιρό χτίζουν μεταξύ τους μια γερή αληθινή σχέση. Η Έιντα μαθαίνει να ζει με το πρόβλημά της και γνωρίζει τον κόσμο από την καλή πλευρά αυτή τη φορά. Ένα κορίτσι γεμάτο στερήσεις, που η μαμά της δεν την άφηνε να βγει από το σπίτι ούτε καν να περπατήσει μέσα στο σπίτι, στέκεται στα πόδια της και παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια της. Τι θα γίνει όταν η μαμά της θα εμφανιστεί στο σπίτι της Σούζαν απαιτώντας να γυρίσει εκείνη με τον αδερφό της πίσω στην Αγγλία;
Η Έιντα είναι ένα κορίτσι που μέχρι να γίνει ο πόλεμος δεν έχει πατήσει το πόδι της ούτε καν στο κατώφλι του σπιτιού και που ανέχεται όλες τις παράλογες απαιτήσεις της μητέρας της. Ο αδερφός της είναι ο μόνος λόγος που αντέχει και καταφέρνει να περπατήσει για να ζήσει μια ελεύθερη ζωή σε ένα αγρόκτημα με παρέα ένα πόνι, τον Μπάτερ, και την Σούζαν.
Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal. Είναι μια καθηλωτική ιστορία που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. Εναλλαγές συναισθημάτων και μια δυνατή πλοκή ανεβάζουν στα ύψη την αξία του συγκεκριμένου βιβλίου και κάνει τους μικρούς αναγνώστες να εκτιμήσουν όσα θεωρούν αυτονόητα στην ζωή τους και να προβληματιστούν. Γιατί το να είσαι και να μεγαλώνεις ως παιδί με ελευθερίες, δεν είναι ποτέ αυτονόητο.
Δραστηριότητες
- Αφήνουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν το εξώφυλλο (στο οποίο φαίνεται η στρεβλοποδία της Έιντα). Μπορούν να το περιγράψουν και να φανταστούν την ιστορία που περιέχει το βιβλίο βασισμένοι μόνο στο εξώφυλλο.
- Μετά την ανάγνωση μπορούμε να καταγράψουμε τα συναισθήματα των παιδιών και να τους ζητήσουμε να βρουν ένα τραγούδι με το οποίο θα περιέγραφαν το συναίσθημά τους.
- Ακόμη, χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες (αν είμαστε σε τάξη ή επιλέγουμε κάποιες από αυτές αν υπάρχει ένα παιδάκι): η μία ομάδα επιλέγει ένα κομμάτι από το βιβλίο και το δραματοποιεί σε ένα σκετσάκι, μία άλλη ομάδα φτιάχνει ένα εξώφυλλο εφημερίδας (πώς θα παρουσιαζόταν το γεγονός σε μια εφημερίδα αν γινόταν σήμερα), μία άλλη ομάδα μπορεί να μεταφέρει μια σκηνή-κεφάλαιο του βιβλίου σε κόμικ.
- Μπορούμε να τους ζητήσουμε να μαζέψουν πληροφορίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Μπορούμε πάλι να εργαστούμε σε ομάδες: μια ομάδα ψάχνει τι φορούσαν οι άνθρωποι τότε, άλλη ομάδα τι έτρωγαν ή τι τέχνες υπήρχαν τότε, ποια ήταν τα πιο γνωστά επαγγέλματα και κάποια ομάδα μπορεί να ψάξει καθαρά ιστορικά γεγονότα από τον πόλεμο. Όλες οι ομάδες ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους.
- Τέλος, με τις πληροφορίες που έχουν μαζέψει εργαζόμαστε ατομικά και φτιάχνουμε ένα δικό μας ήρωα που ζει εκείνη την περίοδο του πολέμου στην Ελλάδα: τι θα μπορούσε να του συμβεί; Είχε εύκολη ζωή; Είχε χρήματα ή άνηκε στους φτωχούς; Πώς ήταν η καθημερινότητά του; Τι έκανε να για να τα βγάλει πέρα μέσα στον πόλεμο;
Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια