Επιλέξτε Page

Ο Ρίγκο

13.03.2014

 

ΡΙΓΚΟ - Μια σημαντική προσωπικότητα του Νιοχωρίου.

Επιτρέψτε μου να σας συστήσω το Ρίγκο.
Είναι ο τετράποδος φύλακας άγγελος σκύλων και ανθρώπων σε ολόκληρο το Νιοχώρι. Δεν υπάρχει καταστηματάρχης στο Μαντράκι που να μη τον γνωρίζει.
Ο Ρίγκο είναι ένας πανέξυπνος σκύλος. Πάντα πολυάσχολος και βιαστικός. Είναι ο μόνος σκύλος που ξέρει πού πηγαίνει όταν φεύγει από το σπίτι.
Βεβαίως και έχει σπίτι και αφεντικό που τον φροντίζουν και… τους φροντίζει.

Όταν λοιπόν νωρίς το πρωί, αφήνει το σπίτι του, έχει πάντα κάτι να κάνει –
κάπου να πάει. Έστω και αν αυτό το κάτι είναι μια καλημέρα (σημ. κούνημα ουράς), χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, σε όλους τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς ή τις νοικοκυρές του Νεοχωρίου.
Έστω και αν αυτό το κάπου είναι οι περιοχές όπου μαζεύονται τα αδέσποτα, στα οποία με ενδιαφέρον και αγάπη παρέχει προστασία και φροντίδα.
Τον είδα, εγώ η ίδια, να προσφέρει το σαντουιτς που του είχαν δώσει, σε ένα κακόμοιρο αδέσποτο. Το άφησε μπροστά στα πόδια του, πήγε πιο πέρα και περίμενε!.. Μόλις σιγουρεύτηκε ότι το αδέσποτο άρχισε να τρώει, έφυγε.

Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως δεν είναι!
Ο Ρίγκο είναι το δεξί χέρι της Φιλοζωικής Εταιρείας. Ξέρετε ότι έχει βρει στέγη σε μερικούς από τους αδέσποτους τετράποδους φίλους του; Τους παίρνει μαζί του και τους συστήνει στους διάφορους καταστηματάρχες ή νοικοκυρές της περιοχής. Γνωρίζει πολύ καλά πιά πόρτα θα κτυπήσει.

Το καλοκαίρι που πέρασε, θυμάμαι, βάδιζα βιαστικά στην Παύλου Μελά. Έτρεχα σχεδόν, χωρίς να κοιτάζω γύρω μου. Ξαφνικά άκουσα γνώριμα γαβγίσματα. Γύρισα και ποιόν νομίζετε ότι είδα; Το Ρίγκο!
Το γαύγισμα ήταν για μένα. «Πώς και πέρασες χωρίς να μου μιλήσεις;»
ή «Γιατί έτσι βιαστικά;» (σε μετάφραση)
«Γεια σου Ρίγκο!», του φώναξα. «Γαβ-γαβ», μου απάντησε κουνώντας την ουρά του, και μπήκε να χαιρετίσει μια κυρία που ήταν στην αυλή του σπιτιού της. Πλησίασα με περιέργεια…. «Γνωρίζετε το Ρίγκο;», ρώτησα.
«Αν τον ξέρω κόρη μου!», μου λέει. «Πώς νομίζεις ότι απέκτησα δύο σκύλους; Ο Ρίγκο μου τους έφερνε καθημερινά. Τους τάιζα και τελικά έμειναν κοντά μου. Περνά τακτικά και βλέπει τους φίλους του!»

Την Περασμένη Κυριακή άκουσα πάλι γαβγίσματα. Ξεχώρισα τη φωνή του Ρίγκο. Σκύβω από το παράθυρό μου και τι να δω;
Ο Ρίγκο παρέδιδε μαθήματα σε κάποιο νεαρό σκύλο που παρακολουθούσε με ζήλο. Τι μαθήματα; Πώς να κυνηγά ρόδες…χωρίς να τον πατήσουν. Όποιος ποδηλάτης ή μοτοποδηλάτης περνούσε, έτρεχαν γαβγίζοντας στις ρόδες.
Κι αν ο μικρός μαθητής παρασυρόταν… ο Ρίγκο τον επανέφερε στην τάξη με ένα μόνο «γαβ». Δεύτερο «γαβ» δε σήκωνε. Του μάθαινε μόνο να γαβγίζει, στις ρόδες – όχι να επιτίθεται στον αναβάτη.

Κι όταν κάποτε αρρώστησε και δε μπορούσε να πάρει τα πόδια του, όλοι οι Νιοχωρίτες έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Ένας καταστηματάρχης ερχόταν από το Μαντράκι στην Ψαροπούλα για να του βάλει την ένεση. Άλλος του έφερνε φαγητό, άλλος χάδια και θαλπωρή … ώσπου έγινε καλά. Και το τονίζω αυτό… Ο Ρίγκο είχε και σπίτι και αφεντικό!

Αυτός είναι ο Ρίγκο. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο Νιοχώρι. Έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της ενορίας μας. Κι αν σας γαβγίσει καμιά φορά καθώς περνάτε, μη φοβηθείτε, δε δαγκώνει! Θέλει απλά να σας συστηθεί και να σας καλωσορίσει στην περιοχή μας.

Ο Ρίγκο δεν είναι αδέσποτος. Έχει σπίτι και οικογένεια που τον λατρεύει, μα αυτός έχει μεγάλη καρδιά και θέλει να χωρέσει όλο το Νιοχώρι μέσα εκεί!

 

γράφει η Άννα Μαρία Ζαγοριανού

Η Άννα Μαρία Ζαγοριανού γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, πόλη των γραμμάτων και της σοφίας, στη χώρα του Νείλου. Ανατράφηκε στο γειτονικό της Αιγύπτου, Σουδάν, όπου έζησε ξέγνοιαστα χρόνια. Τον Ιούλιο του 1970 ήρθε οικογενειακώς στην πατρίδα. Κατάγεται από τη Ρόδο, το σμαράγδι της Δωδ/σου. Είναι τακτικό μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Χ.Ο.Ν. Παλαιού Φαλήρου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδ/σου, της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Ρόδου, της Κίνησης Πολιτών Ρόδου, του Club Φωτογράφος και του Συλλόγου Οι Φίλοι του Βιβλίου. Συμμετέχει επίσης στη μικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Ρόδου. Εργασίες της δημοσιεύονται σε διάφορα λογοτεχνικά έντυπα ανά τον κόσμο. Έχει παρουσιασθεί από την ΕΡΤ, την ελεύθερη ραδιοφωνία και τα τοπικά κανάλια τηλεόρασης. Ήταν μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού ΔΩΔΕΚΑ. Συνεργάστηκε επίσης με την τοπική εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ γράφοντας τη στήλη των πολιτιστικών. Έχει διακριθεί με επαίνους και βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Οι ποιητικές της συλλογές έχουν μεταφραστεί στη Γαλλική γλώσσα από το Γάλλο Ελληνιστή κριτικό και λογοτέχνη GASTON HENRY AUFRERE. Αποσπάσματα των βιβλίων της, έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά και δημοσιευτεί στην Αργεντινή από τη λογοτέχνιδα VIRGINIA RHODA στη Γερμανική, από το Γερμανό ελληνιστή , καθηγητή BEUCKER, και στην Ιταλική από τον ελληνιστή λογοτέχνη CONSTANTINO NIKAS. Το έργο της έχει συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Η αγάπη της για τα παιδιά και τη ζωή και η πίστη της στον ¨Άνθρωπο την ώθησαν να γίνει εκπαιδευτικός. Είναι περισσότερο ιδεαλίστρια και λιγότερο ρεαλίστρια. Πιστεύει ότι με θέληση, επιμονή, υπομονή, ευαισθησία και αγάπη, η ΟΥΤΟΠΙΑ μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Χρειάζεται αγώνας για να γίνει η σταγόνα ρυάκι.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Φωτιά

Φωτιά

Μη με κρατάς! Θέλω να πάω κοντά. Τυφλώνομαι απ’ την ομορφιά της. Πρέπει να την αγγίξω κι ας γίνω ανάμνηση στη δίνη της. Είναι η σωτηρία μου. Η αρχή και το τέλος των πάντων.Καρδιά από πέτρα, χέρια και πόδια φτιαγμένα από χαλάζι. Τί να σου κάνουνε κι αυτά;...

Φωτιά

Έως το τίποτα

Σκιάχτρα μορφές Έρχονται και ταράζουν τα όνειρά μου Η διέξοδος μέσα μου Ομίχλη απέραντη   Ταξίδια ανείπωτα Ανατριχιάζουν στο βλέμμα μου Ψιλά γράμματα οι λέξεις Στη συμφωνία θανάτου   Σιωπή απόλυτη Συμπαραστάτης στο πλάι μου Και βήματα μετρημένα...

Όνειρα γραμμένα σε δίσκους

Όνειρα γραμμένα σε δίσκους

Τα θυμάμαι εκείνα τα τραγούδιαόνειρα καλοκαιρινά, αγκαλιές κάτω από τ' άστρα.Θυμάμαι την μελωδία, το στίχο, τον ρυθμόθυμάμαι, θυμάμαι την ζεστασιά και το σ' αγαπώ. Να τ' οι δίσκοι, να και τα όνειρα μαςκάθε μελωδία ξεχωριστή, όπως και κάθε μέραμια μελωδία...

Η ελιά

Η ελιά

           Μεγάλη παρηγοριά φίλε μου το γράψιμο. Σου κρατάει απίστευτη συντροφιά. Έτσι και γράψεις στο χαρτί - ή όπου αλλού δεν έχει σημασία- αυτά που σου βαραίνουν το μυαλό και την καρδιά, πάει περίπατο η όποια μοναξιά σου. Αν δε παράλληλα, τα όσα σου...

Εγγαστριμυθία

Εγγαστριμυθία

             Πόσες ημέρες να έχουν περάσει που η Θεανώ δεν έχει ανταλλάξει δυο ανθρώπινες λέξεις με συνάνθρωπό της; Μια εβδομάδα, δυο;            “Και να δεις που, έτσι όπως πάει το πράμα, θα ξεχάσω πώς μιλάνε οι άνθρωποι, αφού εισπράττω μόνο ήχους και δεν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Εγγαστριμυθία

Εγγαστριμυθία

             Πόσες ημέρες να έχουν περάσει που η Θεανώ δεν έχει ανταλλάξει δυο ανθρώπινες λέξεις με συνάνθρωπό της; Μια εβδομάδα, δυο;            “Και να δεις που, έτσι όπως πάει το πράμα, θα ξεχάσω πώς μιλάνε οι άνθρωποι, αφού εισπράττω μόνο ήχους και δεν...

Η σταγόνα

Η σταγόνα

Δεμένος χειροπόδαρα πάνω στο χωρίς στρώμα σιδερένιο κρεβάτι, και ακριβώς πάνω από το κεφάλι του κρεμασμένο, ένα βρυσάκι σαν εκείνο του παλιού καιρού που είχαμε στους νιπτήρες μας, όχι σαν υπό απειλή Δαμόκλειας σπάθας αλλά κυριολεκτικά σπάθας εν δράση....

Ερημιά

Ερημιά

Ερημιά προκαλεί ο πόλεμος και η φτώχεια. Και μια πόλη κατάστρεψε ολοσχερώς μια βόμβα   Δίχως παιδιά, δίχως χαρά μόνο με πόνο και σκλαβιά. Δίχως διασκέδαση και καλοπερασιά μόνο με πόλεμο που προκαλεί ζημιά _ γράφει ο Ευθύμιος-Ραφαήλ...

7 σχόλια

7 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Ο Ρίγκο δεν είναι αδέσποτος. Έχει σπίτι και οικογένεια που τον λατρεύει, μα αυτός έχει μεγάλη καρδιά και θέλει να χωρέσει όλο το Νιοχώρι μέσα εκεί!”

  Δεν θα μπορούσες να με αγγίξεις περισσότερο, φίλη μου Άννα Μαρία! Η λατρεία μου για τα αδέσποτα είναι πασίγνωστη, σχεδόν γραφική! Με τρία σκυλιά και τέσσερα γατιά αυτής της πολυμελούς ομάδας, δεν είχα παρά να συγκινηθώ και να ενθουσιαστώ με την όμορφη ιστορία σου, το πρώτο κείμενο που διάβασα ανοίγοντας σήμερα τον υπολογιστή μου! Να είσαι πάντα καλά!

  Απάντηση
  • Άννα Μαρία Ζαγοριανού

   Βάσω μου σε ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά! Ξέρεις ο Ρίγκο είναι πραγματική ιστορία. Ήταν μια μοναδική ψυχή. Τα ζώα και ιδιαίτερα τα σκυλάκια και τα γατάκια είναι η αδυναμία μου.
   Να είσαι καλά! Με όλη μου την αγάπη! ♫

   Απάντηση
 2. Άννα Ρουμελιώτη

  Μια τόσο όμορφη ιστορία που, ναι δεν απέχει από την πραγματικότητα είναι το καλύτερο ξεκίνημα για την σημερινή μέρα μου!!Ευχαριστώ΄Αννα Μαρία!!!!!!!

  Απάντηση
  • Άννα Μαρία Ζαγοριανού

   Άννα μου καλημέρα! Εγώ σε ευχαριστώ! Το όμορφο σχόλιο σου σημαίνει πολλά για μένα. Ο Ρίγκο είναι πραγματική ιστορία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Ήταν μοναδική ψυχή!
   Να είναι φωτεινή η ημέρα σου. ♫

   Απάντηση
 3. prince2000ful Poems Videos and Photoes.

  Have just read this fascinating story about the dog (Pitko) and as an dog owner and animal lover I have a great respect for the intelligence the animals show us in difficult situations and in places where we never thought we should reach. They are taking us to a world beyond our own understanding, which never will stop to amaze us.. Thanks for sharing this sunny story.. With love Kerstin

  Απάντηση
  • Άννα Μαρία Ζαγοριανού

   Thank you my dear Kerstin for your lovely comment. Yes, animals are taking us to a world beyond our own understanding and will never stop to amaze us. Have a lovely weekend! ♥

   Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή Κέρστιν για το όμορφο σχόλιο σου. Συμφωνώ, τα ζώα μας πηγαίνουν σε ένα κόσμο που είναι πέρα από την καταννόηση μας και δε θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσουν.
   Σε ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο! ♥

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου