Ο Σέρλοκ Χόλμς και το εξαφανισμένο διαμάντι, του Σαμ Χερν

15.04.2018

Ένα νέο βιβλίο έρχεται να καθηλώσει τους μικρούς αναγνώστες: «Ο Σέρλοκ Χόλμς και το εξαφανισμένο διαμάντι» του Σαμ Χερν και τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά ηλικίας 9+. Είναι ένα βιβλίο με χιούμορ, έξυπνες ατάκες με στοιχεία και υλικά που εμφανίζονται με ιδιαίτερο στυλ στις σελίδες. Ο χαρακτήρας του εφήβου Σέρλοκ Χολμς έχει απόλυτυ συγγένεια με τον “μεγάλο” Σέρλοκ του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που κάνει εμάς τους μεγάλους να γελάμε ακόμα πιο πολύ, όταν το διαβάζουμε στους μικρούς μας φίλους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει το ότι ο Σαμ Χερν επιμελήθηκε ο ίδιος τόσο το κείμενο όσο και την εικονογράφηση, δημιουργώντας ένα εκθαμβωτικό αποτέλεσμα. Η ιστορία δίνεται μέσα από τον Τζόν Γουάτσον.

Ο Τζον πηγαίνει στην Ακαδημία της Οδού Μπέικερ και γνωρίζει για πρώτη φορά τον μυστηριώδη Σέρλοκ Χόλμς, που τον κερδίζει με την ταχύτητα και την εξυπνάδα του. Η Μάρθα Χάντσον θα σταθεί η αφορμή για να γνωριστούν τα δύο αγόρια και να συνεργαστούν για την λύση μιας υπόθεσης. Την ημέρα που η τάξη τους επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο Τέχνης και Αρχαιοτήτων προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για μια εργασία που τους ανέθεσε η δεσποινίς ΝτεΡόσι, θα κλαπεί το Αλπικό αστέρι, ένα διάσημο διαμάντι. Ο Σέρλοκ, ο Τζον και η Μάρθα αναλαμβάνουν δράση. Τι ρόλο θα παίξει στην υπόθεση ο Πιέτρο Βεντσίνι, ένας ιταλός υπάλληλος του μουσείου, ο Άντριαν Μπέικερ, ένας επιθεωρητής, η δεσποινίς ΝτεΡόσι, η νέα δασκάλα και ο Τζέιμς Μοριάρτι, ο εχθρός του Σέρλοκ;

Μια περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές, με πολλούςενδιφέροντες ήρωες που προκαλούν το γέλιο, την αγωνία και τον φόβο. Και μην ξεχνάμε τον φοβερό σκύλο Μπάσκερβιλ, τον πιο κουλ σκύλο –ντετέκτιβ, που έχει λαμπρό μέλλον πλάι στον Σέρλοκ και στον Τζον.

Το φθινόπωρο του 2018 αναμένουμε και τη συνέχεια της ιστορίας με τίτλο: “Ο Σέρλοκ Χολμς και η κατάρα της οδού Μπέικερ”.

Ανυπομονούμε!

Δραστηριότητες

  • Πριν διαβάσουμε το βιβλίο μπορούμε να βάλουμε τους μικρούς μας φίλους να γίνουν ντετέκτιβ. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα φάκελο και όλα εκείνα τα στοιχεία της υπόθεσης που αναλαμβάνει ο Σέρλοκ και να τους αφήσουμε να τα επεξεργαστούν. Ύστερα πρέπει να μαντέψουν ποιος είναι ο ένοχος που έκλεψε το διαμάντι;
  • Διαβάζουμε το βιβλίο και τους ζητάμε να επιλέξουν ένα μουσείο στο οποίο θα ήθελαν να πάνε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ζητάμε να σημειώνουν διάφορες πληροφορίες για τα εκθέματα και ύστερα καταλήγουμε σε εκείνο που μας έκανε πιο πολύ εντύπωση στην πλειοψηφία. Σημειώνουμε στοιχεία (που είτε είχαν σημειώσει οι μαθητές, είτε θα βρουν στο διαδίκτυο) για το έκθεμα στον πίνακα. Ζητάμε από τους μαθητές να βρουν μια μυστηριώδη υπόθεση γύρω από το έκθεμα, να δημιουργήσουν έναν φανταστικό ντετέκτιβ ή τον ίδιο τον Σέρλοκ αν δυσκολεύονται ή ακόμα και τον εαυτό τους σε θέση ντετέκτιβ και να γράψουν μια ιστορία.
  • Τέλος, αν η μέρα είναι ωραία, μπορούμε να κλείσουμε με ένα ωραίο κυνήγι θησαυρού, στο οποίο θα αναλάβουν όλοι τον ρόλο του ντετέκτιβ. Για να βρουν τον θησαυρό θα πρέπει να ακολουθούν τα στοιχεία, τα οποία θα είναι κρυμμένα. Το κάθε στοιχείο θα οδηγεί στο επόμενο. Τα στοιχεία μπορεί να είναι είτε χαρτάκια με γρίφους κρυμμένα κάτω από αντικείμενα, είτε κάποιοι άνθρωποι (όπως ο διευθυντής) είτε μια δοκιμασία.
  • Ακόμη, υπάρχει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες που σου δίνει τη λύση της υπόθεσης και εσύ προσπαθείς να βρεις τι έγινε, κάτι που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς με το μυαλό μας. Για παράδειγμα λέμε στα παιδιά: Το άλογο της Μάρθας ήταν ανήσυχο. Το τζάμι του παραθύρου της σπασμένο και η πόρτα κλειδωμένη. Κάτω από την πόρτα της βρήκε ένα σημείωμα που έγραφε «Συγγνώμη». Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις και εμείς απαντάμε με ναι ή όχι, μέχρι να βρουν τι έγινε στην υπόθεση. Έτσι όλοι μαζί φτιάχνουν μια ιστορία.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου