Ο Σταύρος Ζαφειράκης συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μας γνωρίζεται μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα!Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;Με επέλεξε και την επέλεξα. Θα μπορούσα, ξεγλιστρώντας, να το θέσω έτσι. Είναι μία αμφίδρομη έλξη, ένα σταθερό φλερτ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γράφω, για να γράφω. Χρησιμοποιώ τη γραφή ως μέσο εκτόνωσης αρχικά. Μετά έρχεται η ανάγκη […]

Μας γνωρίζεται μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα!

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;
Με επέλεξε και την επέλεξα. Θα μπορούσα, ξεγλιστρώντας, να το θέσω έτσι. Είναι μία αμφίδρομη έλξη, ένα σταθερό φλερτ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γράφω, για να γράφω. Χρησιμοποιώ τη γραφή ως μέσο εκτόνωσης αρχικά. Μετά έρχεται η ανάγκη της επικοινωνίας. Το κάνω για να έρθω πιο κοντά στην ανθρώπινη πραγματικότητα· τους προβληματισμούς της. Το κόστος το γνωρίζω και το αποδέχομαι. Για να κάνει κανείς ανατομία στην ψυχή απαιτούνται κοινωνική απομόνωση, μεγάλη εσωτερική σύγκρουση και ώρες αυστηρής αυτοκριτικής. Όλα αυτά φθείρουν. Όμως, όταν το αποτέλεσμα είναι να σε διαβάζει κάποιος και να ταυτίζεται, έρχεται και η δικαίωση των κόπων σου. Και αυτό δεν το αλλάζεις με τίποτα.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τη γραφή;
Η δική μου ψυχοθεραπεύτρια. Η συγκεκριμένη γυναίκα έδειξε φοβερή υπομονή· μας πήρε αρκετό καιρό, όμως με μοχλό τη θεραπεία μου βγήκε στο φως κάτι πολύ ευχάριστο, μια ευχέρεια ή αλλιώς μια κλίση στον γραπτό λόγο, που ήταν καταχωνιασμένη από τα σχολικά μου χρόνια. Ενθουσιάστηκα, χάρηκα πολύ που είχα ανακαλύψει νέο καλλιτεχνικό αίμα μέσα μου. Από τότε, οι ιστορίες μου πάντα φυλάσσονται σε ένα αρχείο υπολογιστή ή σε κάποιο στικάκι και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τότε νιώθω χρήσιμος, αυτάρκης. Ίσως, μόνο τότε…

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Η έμπνευση μεταναστεύει, ταξιδεύει από τόπο σε τόπο, από σώμα σε σώμα, είναι σαν τη σκοτεινή δύναμη που σε κυριεύει και σε κάνει ό,τι θέλει, μια μαριονέτα. Δεν είναι πάντα εδώ και δεν αφυπνίζεται με κάποια επίκληση. Είναι τυχαία, αλλά όταν τη συναντώ, προσπαθώ να είμαι ετοιμοπόλεμος, βγάζω μια φωτογραφία, σημειώνω κάτι, αποτυπώνω στο μυαλό μου ένα σύνθημα που διάβασα σε κάποιον τοίχο. Όλα αυτά είναι πηγές έμπνευσης. Κυρίως όμως οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Τους παρατηρώ, χαζεύω το περπάτημά τους, τη στάση του σώματός τους. Προσπαθώ να βγάλω μια ιστορία μέσα από αυτό. Και όλο αυτό το απολαμβάνω.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πέρα απ’ την καθημερινή μου πρωινή εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση, τα απογεύματα σπουδάζω υποκριτική και τα Σαββατοκύριακα κάνω αθλητισμό, δηλαδή θαλάσσια σπορ -ακόμη και τον χειμώνα. Κάπου ενδιάμεσα σε όλα αυτά προσπαθώ να στριμώξω και τη γραφή. Ομολογώ πως υπάρχουν κάποιοι περίοδοι που παρατάω τα πάντα και κλείνομαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, για να φτιάξω μια ιστορία. Μάλιστα, τώρα που μιλάμε -δε σας το κρύβω- διανύω περίοδο δημιουργικού εγκλεισμού.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;
Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση για έναν συγγραφέα. Το «Λάττε Ντεκαφεϊνέ» είναι η ερωτική ιστορία μιας ψυχοθεραπεύτριας και του ασθενή της, ένας περίεργος έρωτας με απροσδόκητη εξέλιξη. Το περιεχόμενο προσφέρεται για διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης. Κάποιος μπορεί να εστιάσει στις σκηνές σεξ και στη ροπή του ήρωα προς το προπατορικό αμάρτημα. Αυτό είναι και το μουσικό χαλί αυτής της ιστορίας. Διαφορετικά, μπορεί να απολαύσει τον έκλυτο βίο του Ορφέα, αλλά και να διεισδύσει βαθύτερα στη σκέψη των βασικών ηρώων, να παίξει με τα δίπολα έρωτας-θάνατος, πίστη-φοβία, ομοφοβία-φιλελευθερισμός ή και μητέρα-ερωμένη. Προσωπικά, δεν έχω καμία διάθεση να κάνω πλύση εγκεφάλου. Δε θέλω να περάσω μηνύματα. Ο αναγνώστης θα πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, να μεταφράσει τα γεγονότα του βιβλίου με τον δικό του τρόπο και να φτάσει στη δική του αλήθεια. Κάποιες φορές αυτή μπορεί να ταυτίζεται και με του συγγραφέα.


Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Έχω διαβάσει κλασική λογοτεχνία και πολλούς νομπελίστες συγγραφείς. Αυτή όμως που κατάφερε να με συγκινήσει είναι η Μάρω Βαμβουνάκη με την ηρωίδα της στο βιβλίο «Γενέθλια ξανά». Μιλάει για το «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» μεταξύ πατέρα και κόρης και πώς αυτό αποτρέπει στη δεύτερη να ωριμάσει και να κατακτήσει τη ζωή της. Μένει ταμπουρωμένη σε ένα παλιό αρχοντικό και αναπολεί τους χαμένους έρωτες, τις χαμένες ευκαιρίες. Πολλοί από μας μένουμε δέσμιοι της οικογενειακής μας κληρονομιάς και αδυνατούμε να εισέλθουμε στον κόσμο των ενήλικων αυτόνομων οργανισμών.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
«Πόσο αλαζονικό να σκέφτεσαι ακατόρθωτα πράγματα».

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;
Αυτό το διάστημα προσπαθώ να βάλω σε τάξη ένα θεατρικό που μοιάζει με έργα του αμερικανικού θεάτρου, εποχής Ευγένιου Ό Νηλ - Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα. Πρόκειται για μια τετραμελή οικογένεια με δύο αγόρια και τη σχέση φροντίδας μεταξύ τους. Ο πατέρας είναι μία ιδιαίτερη φιγούρα ενώ η μητριαρχική παρουσία της μητέρας απαιτεί πάντα ισορροπίες. Αμαρτίες γονέων, απρόβλεπτα γεγονότα θα οδηγήσουν τις ζωές τους σε διαφορετικούς δρόμους. Προτίμησα ένα θεατρικό έργο, γιατί η μεγάλη μου αγάπη τον τελευταίο καιρό είναι η υποκριτική.

Λάττε Ντεκαφεϊνέ
Κυκλοφορεί από τη Libron Εκδοτική

Ο Ορφέας, ένας γοητευτικός άνδρας ερωτεύεται την ψυχαναλύτριά του και οδηγεί τον εαυτό του στα άκρα, για να την κατακτήσει.

Η Ισμήνη, μια συντηρητική γυναίκα με έντονο ενοχικό στοιχείο, πειραματίζεται με τον έρωτα του ασθενή της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να τον θεραπεύσει.

Οι συναντήσεις των δύο και η αναπάντεχη εξέλιξη της σχέσης τους αποκαλύπτουν πόσο λεπτή και εύθραυστη είναι η ισορροπία του πνεύματος και πως κάτι που μοιάζει με βαρετή καθημερινότητα μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοιραίο παιχνίδι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Σταύρος Ζαφειράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ παράλληλα σπουδάζει υποκριτική και είναι τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το «Λάττε Ντεκαφεϊνέ» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου