Select Page

Ο Φώτης Θαλασσινός συνομιλεί με τον Χάρη Γαντζούδη

Ο Φώτης Θαλασσινός συνομιλεί με τον Χάρη Γαντζούδη

 

 

Ο Χάρης Γαντζούδης και ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net και  υποδέχονται τον Φώτη Θαλασσινό σε μια εκ βαθέων συνομιλία.

 

Κύριε Θαλασσινέ σας καλωσορίζω στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη διάθεση σας να συνομιλήσετε μαζί μου. Θα σας πω για όσα δεν ξέρω για τη ζωή. Η γλώσσα περιορίζει τον κόσμο. Δεν τον ερμηνεύει και αντιδρά εγωιστικά. Ερμηνεύει ακατάπαυτα. Καταθέτω εδώ όσα εξυπηρετούν καλύτερα την ανάγκη μου και το συμφέρον μου να σκοτώσω τους φόβους μου. Είμαι πολύ παράξενος άνθρωπος και γι’ αυτό γράφω. Η τρέλα μου σώζεται στο έργο μου. Η αλήθεια μου είναι στις σελίδες των βιβλίων μου.

 

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με μια πρόταση ποια θα ήταν αυτή;

Μάλλον θα χρειαστώ μερικές προτάσεις παραπάνω. Είμαι ένας συγγραφέας που ζει στην Κω και δίνοντας σκληρή μάχη με την κατάθλιψη και με αρωγό τον ψυχίατρό μου Ανέστη Ράμναλη κατάφερα ν’ αποθεραπευτώ. Πριν ζήσω ως υγιής ήμουν ιδιαίτερα εύθικτος, εγωιστής και οι εκρήξεις θυμού μου ήταν ικανές να υπονομεύσουν όλες τις κοινωνικές μου σχέσεις. Τώρα πια τίποτα παρεκτός της υπακοής στην αξία της αγάπης.

Με τη διαμεσολάβηση των βιβλίων μου προσπαθώ να περάσω σαν μήνυμα στον αναγνώστη την παρότρυνση προς αυτόν να μην βολεύεται ποτέ, να σκέφτεται διαρκώς, να ασκείται στην αλλαγή του προς το καλύτερο, να αμφισβητεί και να μην ψάχνει την αλήθεια εκεί που του λένε πως είναι.

Αρκετά νωρίς, μόλις στα 26 σας χρόνια, μας συστηθήκατε ως συγγραφέας. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Γεννήθηκα μέσα σ’ ένα βιβλιοπωλείο. Εκείνο του πατέρα μου. Το βιβλιοπωλείο μας ήταν ο φυσικός μου χώρος. Θυμάμαι τις πρώτες αμαρτωλές ματιές μου στο βιβλίο του Ραμπελαί Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ εκεί γύρω στην ηλικία των δέκα ετών. Απ’ το διάβασμα των βιβλίων πέρασα στην παρατήρηση και ανάγνωση του κόσμου με την πιο παράδοξη ματιά από καταβολής της ενατένισης. Αυτό σας το εγγυώμαι. Όταν είχα πια ταξιδέψει στους κόσμους εκατοντάδων έργων πολυάριθμων συγγραφέων, αναλογίστηκα μήπως μπορούσα να κάνω κι εγώ αυτό που έκαναν τα πρόσωπα του δικού μου μαυσωλείου. Το δικό μου μαυσωλείο ήτανε η βιβλιοθήκη μου. Πόε, Ρεμπώ, Λάβκραφτ, Βερλαίν, Μπωντλαίρ, Καβάφης είχαν αγιοποιηθεί. Το έργο τους έγινε ιερό. Και ήταν αυτά τα πνεύματα που ενεφύσησαν στη σκέψη μου πως τα χέρια μου ήταν πλασμένα για να δοκιμαστούν στην ίδια με τη δική τους τέχνη. Έγραψα, τότε, την πρώτη μου ιστορία. Ήμουν δεν ήμουν 20 χρονών.

 

Από πού αντλείτε την έμπνευση σας και ποια θέματα σας γοητεύουν περισσότερο;

Αντλώ έμπνευση από εκεί που δεν αντλούν οι άλλοι. Από εικόνες παραβατικές για τους λογοτεχνικούς κανόνες των μεγάλων εκδοτικών οίκων. Δεν εξυπηρετώ τον συρφετό των κριτικών βιβλίου γιατί διατηρώ ακόμη την βεβαιότητα -και άρα την μεγαλοστομία να την διακηρύξω- πως ό,τι έχω γράψει μέχρι σήμερα, χάλια, καλό ή κακό, δεν έχει ξαναγραφτεί ποτέ από Έλληνα συγγραφέα. Με εμπνέει ένα κοράκι καθηλωμένο στην κορυφή ενός σταυρού κάποιου απολησμονημένου για μισό αιώνα μνήματος, με εμπνέει η νυχτερίδα και τα λεπιδόπτερα της νύχτας, με εμπνέουν οι διαφορετικοί άνθρωποι, οι μη κανονικοί. Εντάσσω τα πάντα στο πιο ανεκτικό σύμπαν που έφτιαξε ποτέ ποιητής. Έχω αποσυμβολοποιήσει όλους τους όρους για να τους σώσω απ’ την κακομεταχείριση που υπέστησαν απ’ την πλειονότητα των Ελλήνων διανοούμενων. Τους δίνω νέο νόημα. Έτσι είναι! πηγή έμπνευσης μου είναι λοιπόν και η ιστορία μίας λέξης. Τα θέματα μου αντιστοίχως χαράσσουν τροχιές γύρω από έκκεντρες εκφάνσεις του βίου. Γοητεύομαι απ’ τη θυμοσοφία και τη μεγάλη καρδιά και ειλικρίνεια του παρία, προσεγγίζω το σεξ μυστικιστικά, δίνω στις γνωστές πόλεις μια μελλοντική εφιαλτική όψη, αναβαθμίζω τα συναισθήματα σε δεσπόζουσες αξίες συνοχής και συγκρότησης των λαών.

 

Στη λογοτεχνία εμφανιστήκατε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων «Μαύρα μαργαριτάρια». Μιλήστε μας λίγο για αυτό το πρώτο βήμα.

Τα Μαύρα Μαργαριτάρια ήταν η πρώτη συλλογή μου διηγημάτων που κυκλοφόρησε. Το πρωτόλειο έργο μου. Εκ των υστέρων, και ανατρέχοντας μετά από πολύ καιρό στις ιστορίες του, παρατηρώ ότι σ΄ αυτές ο κόσμος δεν είναι μόνο ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Ψηλαφώ με μια διαισθητική βεβαιότητα το υπεραισθητό. Του δίνω γνώριμες μορφές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος θα τις συναντήσει. Ο καλός αναγνώστης θα καταλάβει μέσα απ’ τα γραφθέντα πως όταν ο άνθρωπος ερμηνεύει τον κόσμο είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Πολλοί μιλάνε στις μέρες μας για απομάγευση του κόσμου. Τους διαβεβαιώ ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Από μια άλλη πλευρά, όταν κυκλοφόρησαν τα Μαύρα Μαργαριτάρια, ένιωσα τρομαγμένος. Επειδή οι ιστορίες της συλλογής είναι εμποτισμένες με βιωματικά στοιχεία αισθάνθηκα πως όλος ο κόσμος θα μάθαινε λίγη απ’ τη ζωή μου. Τέτοιου τύπου κλυδωνισμοί, τροπισμοί διόγκωσης της απήχησης του μικρού σε μέγεθος αυτού βιβλίου με κράτησαν για αρκετό καιρό φοβισμένο.

 

Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν άλλα πέντε βιβλία σας «Ο θάνατος του κόμη του Λωτρεαμόν», «Λούπα», «Αντάλια», «Το άσμα της φάλαινας», «Εκείνο». Θα ήθελα ένα μικρό σχόλιο για το κάθε ένα.

Ο θάνατος του Κόμη του Λωτρεαμόν είναι ένα βιβλίο για το θάμβος του σκότους. Το φως της ημέρας ηττάται από το τεχνητά φωτισμένο σκοτάδι ή από το σεληνόφως. Οι ωραιότερες στιγμές μας εμφωλεύουν σε αναμνήσεις από συμβάντα που έλαβαν χώρα τη νύχτα. Τη νύχτα, οι πιο αλαφροΐσκιωτοι από εμάς, πετάμε τα διαβατήρια του καθωσπρεπισμού μας και πορευόμαστε αταβιστικά ή καλύτερα… υπακούοντας «χειραφετημένοι» στις ενορμήσεις μας. Στη Λούπα προχωράω στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας όλων των περιθωριοποιημένων και αδικημένων του μοντέλου επιβίωσης-εξόντωσης της σήμερον. Είναι το πρώτο μου βιβλίο στο οποίο αρχίζω να γράφω ιστορίες με κεντρικό πρόσωπο τη Ζυράννα Ζατέλη, γοητευμένος τότε απ’ την εξωτική παρουσία της, τον εσωτερικό της κόσμο και φυσικά της γραφή της. Η Αντάλια είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα. Επιχειρώ και κατορθώνω να κάνω ήρωες πολύ γνωστά σε όλους μας ζώα. Δεν χρησιμοποιώ καθόλου τη μέθοδο του ανθρωπομορφισμού παρά μόνο τις δεξιότητες με τις οποίες τα προίκισε η φύση. Η Αντάλια είναι γραμμένη σαν θρησκευτικό βιβλίο. Για όσο κράτησε η διαδικασία της συγγραφής της, είχα την αίσθηση ότι οι ιδέες που κατέγραφα με επισκέπτονταν έξωθεν. Για το Άσμα της Φάλαινας και το Εκείνο θέλω να πω ότι το στοίχημα ήταν να φτιάξω υπέροχες εικόνες από λέξεις. Προχθές, μιλούσα μ’ ένα σκηνοθέτη από την Κω και μου είπε ότι στη Φάλαινα βρήκε μερικές απ’ τις πιο δυνατές εικόνες της λογοτεχνίας... Η εικόνα συγκινεί πιο πολύ γιατί λειτουργεί σαν αισθητηριακό ερέθισμα. Γι’ αυτές τις δύο νουβέλες μου φαντάζομαι τον αναγνώστη μου να αναγαλλιάζει απ’ όσα βλέπει και του παρουσιάζω.

Ο Γιώργος Χρονάς είναι συνοδοιπόρος μου. Και είναι συνοδοιπόρος μου γιατί έχει προσωπικότητα. Δεν λέει σε όλα «ναι» κι ας απαιτούν μια τέτοια στάση τα σύγχρονα ειωθότα. Η συνεργασία μου μ’ ένα τέτοιο άνθρωπο δεν θα μπορούσε παρά να είναι ιδανική. Ο Χρονάς πιστεύει πολύ στο έργο μου και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Τί είναι αυτό που θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από τα έργα σας;

Με τη διαμεσολάβηση των βιβλίων μου προσπαθώ να περάσω σαν μήνυμα στον αναγνώστη την παρότρυνση προς αυτόν να μην βολεύεται ποτέ, να σκέφτεται διαρκώς, να ασκείται στην αλλαγή του προς το καλύτερο, να αμφισβητεί και να μην ψάχνει την αλήθεια εκεί που του λένε πως είναι. Ο κάθε αναγνώστης που έρχεται σε επαφή με το έργο μου καταλαβαίνει άμεσα για την αλήθεια πως δεν είναι συλλογική, αλλά ένα ατομικό στοίχημα. Σε όλα τα γραπτά μου η αλήθεια είναι εκεί που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι. Έτσι! Η αλήθεια είναι αλλού. Εκεί που μας δείχνουν είναι το συμφέρον τους. Με το κομμάτι του έργου μου που παρουσιάζω στο σάιτ www.toportal.gr του Άρη Δαβαράκη τα πράγματα είναι πιο ευθύβολα. Στα κείμενα μου στο εν λόγω σάιτ φαίνεται η αυξημένη ευαισθησία μου σε ζητήματα υπαρξιακά, κοινωνικά, πολιτικά. Όταν γράφω είμαι ατρόμητος. Λυπάμαι όσους καλλιτέχνες δεσμεύουν την ελευθερία του λόγου τους και για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων αυτομολούν στους χώρους των ποικίλων νταβατζήδων. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ τον ετεροκαθορισμό.

 

Υπάρχουν συγγραφείς που έχουν επηρεάσει το λογοτεχνικό σας ύφος κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

Δεν ξέρω αν υπάρχουν. Κάποτε μία κριτικός είχε γράψει πως εντόπισε επιρροές από 2-3 συγγραφείς. Δεν είχα διαβάσει ποτέ έργο από κανέναν τους. Υποθέτω πως άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο μ’ έχουν επηρεάσει όλοι οι συγγραφείς που γνώρισα αναγνωστικά. Περισσότερο απ’ τα γραπτά με συγκλονίζουν οι άνθρωποι και οι προσωπικές τους ιστορίες. Στερούμαι κι εγώ κάποιων αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί επέλεξα να ζήσω χωρίς πολλές εκρήξεις μεγαλείου. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου την ορατότητα μέσα στην φαυλότητα του σημερινού κόσμου. Έχω φτιάξει τους δικούς μου κοινωνικούς θύλακες. Σ’ αυτούς ζω μια όμορφη και ήρεμη ζωή.

 

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας ενθουσίασε και ποιο σας απογοήτευσε;

Μ’ ενθουσίασε ένα βιβλίο ψυχολογίας με τίτλο Οι Ξενιστές της Ψυχής. Συγγραφέας του είναι ο Γιώργος Κούριας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλλιγράφος. Με απογοήτευσε το βιβλίο του Άλλαν Πέρσι «Φραντς Κάφκα, 99 Μαθήματα αυτογνωσίας». Κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεστε με τις εκδόσεις «Οδός Πανός». Πως είναι η συνεργασία σας με τον κύριο Γιώργο Χρονά;

Με το περιοδικό της Οδού Πανός συνεργάζομαι περίπου από το 2005. Ο Γιώργος Χρονάς είναι ο μοναδικός πολύ καλός φίλος που έχω απ’ την αθηναϊκή συγγραφική κοινότητα. Κάνω παρέα και με αρκετούς άλλους. Τον ποιητή Βασίλη Ζηλάκο, τον Χρίστο Παρίδη, την Πιερέττα Διαμαντοπούλου, τη Ραλλού Γιαννουσοπούλου, την Έφη Βενιενάκη και την Βαλεντίνη Λουρμπά. Οι υπόλοιποι ομότεχνοι φίλοι μου ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Καβανόζης, Παπαμόσχος, Στεργιούλας, Αηδώνης, Χαρά Κοσεγιάν). Ο Γιώργος είναι με διαφορά ο πιο έντιμος εκδότης που υπάρχει. Σέβεται τα έργα των συγγραφέων του όσο και τις πανανθρώπινες αξίες. Δεν ανήκει στη φάρα των παραγόντων του βιβλίου που με τα χρήματα τους εξαγοράζουν θεσμούς, θωπεύουν εξωνημένους κριτικούς με κολακείες και τραπεζώματα. Δεν ανήκει στη φάρα των παραγόντων του βιβλίου που εξαγοράζουν προθήκες στα βιβλιοπωλεία. Ο Γιώργος Χρονάς είναι συνοδοιπόρος μου. Και είναι συνοδοιπόρος μου γιατί έχει προσωπικότητα. Δεν λέει σε όλα «ναι» κι ας απαιτούν μια τέτοια στάση τα σύγχρονα ειωθότα. Η συνεργασία μου μ’ ένα τέτοιο άνθρωπο δεν θα μπορούσε παρά να είναι ιδανική. Ο Χρονάς πιστεύει πολύ στο έργο μου και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

 

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω με τους φίλους μου. Ζω μόνιμα στην Κω και είμαι ευτυχής που μπορώ να απολαμβάνω και να μοιράζομαι τις μικρές αλλόκοτες χαρές αυτού του κόσμου με τα παρεάκια μου. Ζούμε συγκινητικές στιγμές υπό τη σκέπη της αγάπης. Δεν μου λείπει τίποτα γιατί μ’ αρέσει να ζω λιτά. Κάνω πολλές βόλτες και αγρεύω εικόνες ή ζω παραδοξότητες που εμφιλοχωρούν στα κείμενά μου. Τη μια θα επισκεφτώ ένα μνημείο, την άλλη θα κάνω βόλτα στο λιμάνι ή σε κάποιο απ’ τα νεκροταφεία του νησιού. Μπορώ να αισθανθώ την αλήθεια κοιτώντας με τις ώρες την αντανάκλαση του ήλιου πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια. Διαβάζω πολύ και ονειρεύομαι σε εγρήγορση εκστατικούς τρόπους θέασης του περιβάλλοντός μου. Ακούω μουσική από δημιουργούς, συνθέτες και μουσικούς παραγωγούς, της Κω. Τσακώνομαι, θυμώνω, μετανοώ, συγχωρώ, αγαπώ. Τα υπόλοιπα… ας τα κρατήσουμε μυστικά.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Το επόμενο σχέδιο μου έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται. Σας ανέφερα και σε προηγούμενη απάντηση μου την αγάπη μου για τις εικόνες. Ο Γιώργος Χρονάς μου πρότεινε να κάνουμε κόμικ το βιβλίο Το Άσμα της Φάλαινας. Δέχτηκα και βρήκα κι ένα σπουδαίο κομίστα που έχουμε εδώ στο νησί μας για την επιτέλεση αυτού του σχεδίου μας. Τον Αντώνη Στυλιάτη. Ο Αντώνης είναι πέρα από δαιμόνιος εικονογράφος και σπουδαίος άνθρωπος. Χαίρομαι σαν παιδί για την παρέα μας του νησιού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κι απ’ εδώ το Γιώργο Χρονά που δέχτηκε να αναλάβει την έκδοση Και αυτού του δημιουργικού μας εγχειρήματος.

 

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνομιλία.

Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και εύχομαι ότι καλύτερο για τη ζωή σας.

Επιμέλεια κειμένου

1 σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Αγαπητέ συνοδοιπόρε στην τέχνη χαίρομαι που διάβασα τις απόψεις σας. Ίσως στην Κω γνωρίζετε τον Βασίλη Κουτσιαρή. Είναι φίλος μου, δάσκαλος στο νησί, συγγραφέας παιδικών βιβλίων κι υπεύθυνος της παιδικής λέσχης ανάγνωσης Κω. Ίσως θέλετε να τον συναντήσετε.

    Μετά τιμής,

    Βασίλης Ακριβούσης.

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!