Ο Φώτης Μπίμπιζας συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Ξεκινάει το ταξίδι του στον κόσμο της λογοτεχνίας με «καράβι» το διήγημα!Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;Τις πρώτες μου δημιουργίες τις αγκάλιασαν οι παιδικές ζωγραφιές μου. Είχα την τάση, δίπλα από τα σκίτσα, να κατασκευάζω μικρές ιστορίες για τους ήρωές μου.Τι σημαίνει «γράφω» για σας;Γράφω για εμένα σημαίνει αφήνω στο αύριο, για […]

Ξεκινάει το ταξίδι του στον κόσμο της λογοτεχνίας με «καράβι» το διήγημα!

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;
Τις πρώτες μου δημιουργίες τις αγκάλιασαν οι παιδικές ζωγραφιές μου. Είχα την τάση, δίπλα από τα σκίτσα, να κατασκευάζω μικρές ιστορίες για τους ήρωές μου.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;
Γράφω για εμένα σημαίνει αφήνω στο αύριο, για όλους τους γεννημένους και αγέννητους που θα έρθουν, έναν άφθαρτο σπόρο μνήμης όλων αυτών που κατανόησα και άγγιξα με τα μάτια της ψυχής μου.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;
Θυμάμαι χειμωνιάτικα πρωινά των πρώτων χρόνων της ζωής μου να κάθομαι αγκαλιά στο κρεβάτι με τη μητέρα μου κι εκείνη να μου διαβάζει παραμύθια, φουντώνοντας μ’ έναν υπέροχο τρόπο τη φαντασία μου. Στο σήμερα καταλαβαίνω πως η δύναμη αυτών των στιγμών -μαζί με τη μυρωδιά της μάνας- έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον μου στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο. Ποια μηνύματα περνάει στον αναγνώστη;
Το λογοτεχνικό μου έργο μπουσουλάει πάνω στον υπερρεαλισμό. Κάνει τα πρώτα του βήματα στην απλή και γνώριμη ανάγκη του αναγνώστη για πνευματική περιπέτεια, χαρίζοντάς του ταξίδια ανάμεσα στα όμορφα και τα άσχημα αυτού εδώ του κόσμου. Τα μηνύματα που περνάει είναι πολλά. Αν η συγκέντρωση όλων αυτών μπορούσε να δοθεί σε μία φράση, θα ήταν η εξής: “Η αγάπη είναι η υπέρτατη μορφή ζωής”.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του διηγήματος;
Αγαπώ το διήγημα, φλερτάρω με την κορύφωσή του και μ’ εξιτάρει η προσπάθεια της καλής απόδοσής του, που πρέπει να δοθεί σε μικρή έκταση. Πιστεύω πως είναι από τα πιο δύσκολα είδη της λογοτεχνίας, μια πρόκληση για τον συγγραφέα.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να είχατε γράψει;
Όχι, το κάθε βιβλίο ανήκει μόνο στον δημιουργό του. Δε θα μπορούσε να είχε γεννηθεί από άλλον και αυτό είναι το μαγικό της υπόθεσης. Η ψυχοσύνθεσή μου δε με αφήνει να ονειρευτώ το βιβλίο κάποιου άλλου για δικό μου, όσο καλό κι αν είναι, μόνο θαυμασμό μπορώ να του δώσω. Χαμογελώ στη σκέψη πως το ομορφότερο βιβλίο μου είναι κάπου στη γωνία του μυαλού μου και με περιμένει.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Η αγαπημένη μου φράση -και κατά τη γνώμη μου η πιο όμορφη φράση που γράφτηκε ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε όλες τις στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας- προέρχεται από την Ινδία από τις Ουπανισάντ πριν από 3.000 χρόνια. ΑΧΙΜΣΑ - Όχι βία προς όλα τα έμβια πλάσματα σε ό,τι σκεφτόμαστε, σε ό,τι λέμε και σε ό,τι κάνουμε.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Ετοιμάζω μια συλλογή διηγημάτων, που η γραφή της αποτελεί στοίχημα για εμένα. Ευελπιστώ τον επόμενο χρόνο να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Σπασμωδικές κινήσεις
Ένα βιβλίο 14 διηγημάτων κοινωνικοπολιτικού-φανταστικού χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Φώτης Μπίμπιζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 02/08/1988. Σήμερα κατοικεί στο Περιστέρι Αττικής. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Σπασμωδικές Κινήσεις", μιας συλλογής διηγημάτων που γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 2016. Οι Σπασμωδικές Κινήσεις αποτελούνται από 14 διηγήματα κοινωνικοπολιτικού-φανταστικού χαρακτήρα. Διηγήματα του συγγραφέα φιλοξενούνται σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, ενώ κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και Ιταλικά. Το ιστορικό περιοδικό λογοτεχνίας Αιολικά Γράμματα του κυρίου Κώστα Βαλέτα δημοσίευσε δύο διηγήματα των Σπασμωδικών Κινήσεων. Ο Φώτης Μπίμπιζας είναι vegan ακτιβιστής υπέρ της ολικής απελευθέρωσης των ζώων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Πολύχρωμο Όνειρο”.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

1 Σχόλιο

  1. CHRISTINE THEMAS

    Συγχαρητήρια!!! Πάντα με Έμπνευση!!! ΑΧΙΜΣΑ!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου