Πέντε πράσινα παραμύθια, της Ζωής Θ. Σπυροπούλου

22.11.2015

σχόλια

spyropoulou_pente_prasina_paramythiaΠέντε οικολογικά παραμύθια, πέντε ιστορίες για παιδιά από 8 ετών και πάνω που δείχνουν στους μικρούς μας φίλους τις βλαβερές συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος στην καθημερινότητα των ζώων και των ανθρώπων. Αισιόδοξα μεν, με σκληρές εικόνες δε, γραμμένα όμως με αγάπη και φροντίδα από την κυρία Ζωή Θ. Σπυροπούλου και εικονογραφημένα από την εξαιρετική και λεπτομερή πένα της κυρίας Λιάνας Μερτζάνη. Πέντε διαφορετικές ιστορίες που θα συγκινήσουν και θα κλονίσουν, πέντε περιπτώσεις που ο μικρός αναγνώστης μπορεί να καταλάβει τα λάθη που κάνουν οι μεγάλοι και ίσως και τα παιδιά κάπου κάπου αν δεν έχουν τη σωστή καθοδήγηση. Είμαι σίγουρος πως όσα παιδιά διαβάσουν αυτά τα παραμύθια θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους, θα αγαπήσουν το περιβάλλον, θα φερθούν με στοργή στους μικρούς μας φίλους, τα ζώα, και όχι μόνο.

Στο Τελευταίο βατραχάκι, την πιο συγκινητική ιστορία, ένα βατραχάκι που έχασε τους δικούς του από τη μόλυνση και τα αυτοκίνητα, περιμένει τον φίλο του τον γλάρο για να τον πάρει από την Ελευσίνα σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Στην Ανεμώνα που έκλαιγε, η Άνοιξη ζητά τη βοήθεια των αδελφών της, των άλλων εποχών, ώστε να καθαρίσουν τον πλανήτη από τα σκουπίδια, τα απόβλητα και το νέφος. Στη Σκυλίτσα που τη λέγαν Βαγγελίτσα ένας ασυνείδητος οδηγός πατάει τη Βαγγελίτσα και εξαφανίζεται, αφήνοντας ορφανά τα κουτάβια της. Στον Νικόλα και το πετροχελίδονο, ο μικρός πρωταγωνιστής νιώθει τύψεις που σκότωσε ένα πουλάκι και δεν ξέρει τι να κάνει για να εξιλεωθεί. Στα Κοτσύφια που σώζουν το δάσος τα πουλιά παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και προστατεύουν το δάσος από τις πυρκαγιές.

Πανέμορφα παραμύθια, ωραία γλώσσα, στρωτή, με δύσκολες λέξεις, που όμως η συγγραφέας έχει προνοήσει ώστε να τις παραθέσει σε ένα γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου για να μην αποθαρρύνει τους αναγνώστες της να μάθουν νέες λέξεις. Προσεγμένα, λυρικά, αληθινά, άμεσα, ζεστά κείμενα που θα συγκινήσουν και θα ατσαλώσουν τις παιδικές καρδούλες. Χάρη σε τέτοιους συγγραφείς μπορούμε να δώσουμε πολύτιμα εφόδια στα παιδιά μας και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου