Παγωμένη σκανδάλη, του Anthony Horowitz

27.11.2020

σχόλια

Μετά από τον «Θάνατο του 007», ο Anthony Horowitz επιστρέφει με την «Παγωμένη σκανδάλη», όπου ο διασημότερος λογοτεχνικός μυστικός πράκτορας, ο Τζέιμς Μποντ, μπλέκεται σε άλλη μία συναρπαστικά επικίνδυνη περιπέτεια.

Η πλοκή τοποθετείται μετά το τέλος της επιχείρησης «Χρυσοδάκτυλος». Ο Μποντ έχει επιστρέψει στο Λονδίνο μαζί με την Πούσι Γκαλόρ, η οποία μένει στο διαμέρισμά του, όμως το ανήσυχο πνεύμα του πράκτορα έχει ήδη αρχίσει να διψά για νέες περιπέτειες. Όταν λοιπόν καλείται να αναλάβει μια νέα αποστολή, από τη μία ανυπομονεί να ξαναμπεί στην ενεργό δράση και από την άλλη το βλέπει ως ευκαιρία για να τερματίσει τη σχέση του με την Πούσι.

Η νέα αποστολή του Μποντ έχει να κάνει με το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στη Γερμανία και την προστασία ενός Βρετανού οδηγού, ο οποίος αποτελεί στόχο της SMERSH, της Σοβιετικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας. Ο Μποντ θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ίδιος στον αγώνα ώστε να αποτρέψει την επίθεση των Ρώσων, που πιθανότατα θα γίνει κατά τη διάρκεια της κούρσας – και φυσικά το καταφέρνει. Όμως η υπόθεση αυτή θα γίνει αιτία να τραβήξει την προσοχή του ένας εκατομμυριούχος, ο Κορεάτης Τζέισον Σιν, ο οποίος φαίνεται να έχει στενές επαφές με τους Ρώσους.

Το ένστικτο του Μποντ, που τον προειδοποιεί πως κάτι μεγαλύτερο κρύβεται πίσω από αυτό, θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο και θα τον οδηγήσει στις ΗΠΑ και στα εκεί βήματα του Σιν. Έκπληκτος, ο πράκτορας συνειδητοποιεί πως ένα ολόκληρο μακιαβελικό σχέδιο, που αφορά μια επικείμενη εκτόξευση πυραύλου, έχει στηθεί και οργανωθεί από τον Κορεάτη, με καταστροφικά αποτελέσματα αν τελικά πετύχει. Ο Μποντ προσπαθεί μάταια να προειδοποιήσει τους Αμερικάνους, αλλά εκείνοι τον αγνοούν. Είναι μόνος του σε όλο αυτό· κι είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τα σχέδια του Σιν πριν να είναι πολύ αργά…

Με αυτό το βιβλίο, ο Horowitz (ξανα)αποδεικνύει γιατί το Ian Fleming Estate του επέλεξε για να γράψει καινούριες ιστορίες με τον διαβόητο Βρετανό πράκτορα. Έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει μια άκρως ταλαντούχα πένα και παραμένοντας πιστός στο μοτίβο του Fleming σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα του ήρωά του, πλάθει μια πλοκή αντάξια ενός Τζέιμς Μποντ, εμπλουτισμένη με όλα τα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν και διαμορφώνουν την περσόνα του.

Όλα αρχίζουν με μια υπόθεση που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία, να αποτελέσει μια ακόμα νίκη στη «φαρέτρα» του Μποντ και η ιστορία να τελειώσει εκεί. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Ουσιαστικά, η όλη υπόθεση με το Γκραν Πρι βασίζεται σε ένα προσχέδιο του ίδιου του Fleming, το οποίο ενέπλεκε τον Μποντ στον κόσμο των αγώνων ταχύτητας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Horowitz στο συγκεκριμένο κομμάτι του βιβλίου. Από εκεί κι έπειτα, με την εμφάνιση του Κορεάτη εκατομμυριούχου, ξεκινά η πραγματική δράση, που θα γίνει αφορμή να ταξιδέψει ο Μποντ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να εμπλακεί άθελά του σε ένα εξαιρετικά οργανωμένο σχέδιο καταστροφής και εκδίκησης, που στόχο έχει ένα ισχυρό χτύπημα σε μια μεγαλούπολη της Αμερικής. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο με τρομακτική ταχύτητα, η δράση είναι καταιγιστική, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει κι ο χρόνος γίνεται θανάσιμος εχθρός για όποιον κάνει το λάθος να τον αψηφήσει.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η αιώνια διαμάχη μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ είχε ξεπεράσει τα γήινα σύνορα. Στον άτυπο αγώνα για την επικράτηση στην «κούρσα του διαστήματος», οι κατάσκοποι αποτελούσαν ζωτικό κομμάτι και κάθε νέα πληροφορία ή δράση που αφορούσε το διαστημικό πρόγραμμα φυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού, ώστε να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα κι επωφελούμενος από αυτή την έχθρα κινείται και ο κακός της ιστορίας, ο Τζέισον Σιν, ώστε να καταφέρει να εκπληρώσει τα δικά του σχέδια, χωρίς να νοιάζεται στην ουσία για κανέναν από τους δύο εμπλεκόμενους και τη μοίρα τους. Ο συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει τόσο τη γενικότερη ατμόσφαιρα αυτής της «έχθρας», όσο και τον τρόπο που αυτή γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άτομα όπως ο Κορεάτης, με συνέπειες επικίνδυνες και ίσως ακόμα ανυπολόγιστες.

Σε αυτή την περιπέτεια, ο Μποντ έχει την… ευτυχία να έχει απέναντί του έναν πραγματικά άξιο αντίπαλο στο πρόσωπο του Τζέισον Σιν. Ενός κινηματογραφικού κακού· ενός ανθρώπου με προσωπικό κώδικα τιμής και αφοσίωσης, συναισθηματικά κενού, ψυχρού, αδίστακτου· ενός εχθρού ανάλγητου, ανελέητου, διαστροφικού. Που όμως κρύβει κι αυτός μια ιστορία πίσω του, που φαίνεται πως έχει διαμορφώσει τον μισητό μα και ενδιαφέροντα χαρακτήρα του. Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί ουσιαστικά το αρνητικό του Μποντ, κάτι που κάνει τη μεταξύ τους επαφή αρχικά και σύγκρουση στην πορεία άκρως ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. Όπως και να ’χει, κερδίζει επάξια μια θέση στο πάνθεον των αντιπάλων του Μποντ, με μια προσωπικότητα που θα έκανε περήφανο τον Ian Fleming, αν διάβαζε ποτέ του αυτή την ιστορία!

Το γυναικείο στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείπει από μια ιστορία με ήρωα τον διάσημο πράκτορα. Έτσι, εκείνος περιβάλλεται διαδοχικά από τρεις γυναίκες – δυναμικές, γοητευτικές και ξεχωριστές, η καθεμία με τον τρόπο της. Όμως, παρ’ όλο το προσωρινό πάθος που μπορεί να ξυπνήσουν αυτές στην καρδιά του Μποντ, στο τέλος της ημέρας αυτό που επιθυμεί πραγματικά ο ήρωας είναι η μοναξιά, η ηρεμία και η αίσθηση της ικανοποίησης επειδή έφερε σε πέρας την αποστολή του. Ίσως κι ένα τσιγάρο κι ένα ποτήρι μαρτίνι. Μέχρι την επόμενη φορά…

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου