Επιλέξτε Σελίδα

Πατρίκ Μοντιανό – Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014

 Στον 70χρονο γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου. Το έπαθλο του συγκεκριμένου βραβείου, το οποίο απονέμεται μόνο σε εν ζωή λογοτέχνες, είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει και ελληνική καταγωγή, γεννήθηκε το 1945 στα προάστια του Παρισιού, στην κάποτε […]

 

Στον 70χρονο γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου. Το έπαθλο του συγκεκριμένου βραβείου, το οποίο απονέμεται μόνο σε εν ζωή λογοτέχνες, είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει και ελληνική καταγωγή, γεννήθηκε το 1945 στα προάστια του Παρισιού, στην κάποτε φτωχή περιοχή της Μπιλανκούρ. Τότε εκεί έβρισκαν κατάλυμα οι φτωχοί Εβραίοι όπως η οικογένεια του πατέρα του Μοντιανό, η οποία μετακόμισε εκεί από τη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια Μοδιάνο ήταν πολύ θρησκευόμενη και πολλά μέλη της ήταν ραβίνοι στις συναγωγές της συμπρωτεύουσας. Η στοά Μοδιάνο άλλωστε είναι δημιούργημα της ισχυρής τότε οικογένειας Μοδιάνο.
Ο πατέρας του κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν μαυραγορίτης και συνεργαζόμενος με τους Ναζί έκανε χρυσές δουλειές. Γι αυτό ίσως ο συγγραφέας προσπάθησε να εξιλεωθεί μέσω μιας συνεχούς εξιστόρησης τραγικών γεγονότων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από βιβλία του. Ο Πατρίκ Μοντιανό έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας». Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. Το έργο του Μοντιανό είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα βιβλία του, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά, είναι η Χαμένη γειτονιά (Χατζηνικολή, 1987), η Οδός σκοτεινών μαγαζιών (Κέδρος, 1988), τα Άνθη ερειπίων (Οδυσσέας, 1992), το Άρωμα της Υβόννης (Λιβάνης, 1995), οι Κυριακές του Αυγούστου (Καστανιώτης, 1996), η Ντόρα Μπρούντερ (1999), το Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά (Πόλις, 2004), το Νυχτερινό ατύχημα (2005), το Στο Café της χαμένης νιότης (Πόλις, 2008) και η Μικρή Μπιζού (Πόλις, 2013).

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου