«Πουέντε», της Μαρίας Θ. Αρχιμανδρίτη

3.09.2020

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

«Πουέντε» της Μαρίας Θ. Αρχιμανδρίτη και η θεατρικότητα της ποίησης.

Εκδόσεις Πόλις

Από τον Μάη 2020 κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή της Μαρίας Αρχιμανδρίτη, από τις εκδόσεις Πόλις, σε επιμέλεια-διόρθωση Δημήτρη Αθηνάκη, μακέτα εξωφύλλου από την Μαρία Τσουμαχίδου και φωτογραφία εξωφύλλου Naio Tsarouchis “The crossing”.

Η ποιήτρια Μαρία Αρχιμανδρίτη με 33 ποιήματα, τραβάει την αυλαία σε μια παράσταση πρωτόγνωρη όπου οι λέξεις καταφέρνουν να ζωντανέψουν αισθήσεις και συναισθήματα.

Το φως και το σκοτάδι, η νύχτα, η μέρα και το χάραμα αποτελούν σκηνικά σε αυτοτελή έργα όπου οι ηθοποιοί εκφράζουν με υπαινικτικότητα την έλλειψη, τον σιωπηλό πόνο, την ανάγκη για ολοκλήρωση και το πάθος.

Ζωηρές και αναπάντεχες αντιθέσεις συνθέτουν το φόντο της ψυχικής ανάγκης για λύτρωση, η επίπονη αναζήτηση αναμνήσεων σε μια προσπάθεια συγκράτησης της στιγμής αναδεικνύει την ματαιότητα της ανθρώπινης ελπίδας για παντοτινή ευτυχία, ενώ η ανθρώπινη-θνητή εσωτερικότητα αναμετριέται με το θεϊκό στοιχείο.

Αποσπασματικές και διαδοχικές εικόνες σαν φλας σε απόλυτο σκοτάδι οδηγούν τον αναγνώστη σε μια πορεία όπου η εικονιστική έκφραση δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστικιστική και ασυναίσθητα γνώριμη.

Η πάλη με το μοιραίο και η ανοχή της αβάσταχτης πραγματικότητας προβάλλουν πότε ήρωες και πότε ηττημένους προκαλώντας τον αναγνώστη να αναρωτηθεί εάν τελικά οι καθημερινοί ήρωες αποκτούν το υπερβατικό στοιχείο του ηρωισμού μέσα από την διαδικασία της ήττας.

Το “Πουέντε” της Μαρίας Θ. Αρχιμανδρίτη, είναι μια συλλογή ποιημάτων ξεχωριστή για την ευφάνταστη πλαστικότητα στην χρήση των λέξεων και για την θεατρική της απόδοση. Μια διαδρομή-βόλτα των αισθήσεων σε ημι-φωτισμένους δρόμους συνείδησης όπου, παρόλο που κανείς δεν ξέρει τι θα δει στο επόμενο φλάς, το ένστικτό του είναι μάλλον σωστό.

“…..Λυκαυγές είναι το μεσαίο του

όνομα.

Με αυτό συστήνεται στο αχανές.

Το βλέμμα του γρατζουνά το πάτωμα

καθώς στο ξύλο το πόδι του ανακουμπά.

Το χάραμα ανατριχιάζει τη σάρκα του.

Φορά το μικρό του όνομα πανωφόρι

μπροστά στον καθρέφτη ισιώνει τη φράντζα

και ευθυγραμμίζει το βλέμμα.

 

‘Μύστης’ σελ. 30 “Το στοίχημα”

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Οι προσφορές των εφημερίδων

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Κάθε μυστικό σου, του Γιώργου Δάμτσιου

Κάθε μυστικό σου, του Γιώργου Δάμτσιου

Ο Στέφανος Γκένος είναι κλεισμένος μαζί με άλλα πέντε άτομα, δύο γυναίκες και τρεις άντρες, σ’ ένα υπόγειο, ο καθένας σε δικό του κελί. Ο Εξαγνιστής, ένας άντρας που εμφανίζεται πάντα μακιγιαρισμένος σαν κλόουν, τους συστήνεται και τους προκαλεί ν’ αποκαλύπτει ο...

Αλλαγή πορείας

Αλλαγή πορείας

Στη στροφή κοιτάζω το βλέμμα σου. Πήγαινε κι ερχόταν και μας κοίταζε πότε ριγμένο καταγής, πότε απόμακρο. Ένα βλέμμα ατσάλινο, αιωρούμενο στη δροσιά του πρωινού πάνω στο άνθος. Ένα αλλόκοτο βότσαλο, που μιλούσε σε γνώριμα μονοπάτια της ψυχής μας. Το βλέμμα σου δεν...

Μάρκος Τσικότ: Η δολοφονία του Σωκράτη

Μάρκος Τσικότ: Η δολοφονία του Σωκράτη

  Ένα μυθιστόρημα – ποταμός για μια εποχή που σημάδεψε έντονα την ελληνική αρχαιότητα, γνωστή ως Πελοποννησιακός Πόλεμος, που συνδέθηκε με την θανάτωση του Σωκράτη, πατέρα τών φιλοσόφων όλου του κόσμου.     Μάρκος Τσικότ Η δολοφονία του Σωκράτη Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ -...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου