Συνομιλώντας με τον Γιάννη Καλπούζο

23.04.2014

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net υποδέχεται και συνομιλεί με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο για τη ζωή και το έργο του.   

 

Κύριε Καλπούζο σας καλωσορίζω στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Εραστής του λόγου.

 

Τι είναι η συγγραφή για εσάς και πως προέκυψε στη ζωή σας;

Τυχαία περιστατικά και άνθρωποι με τους οποίους γνωρίστηκα στην πορεία της ζωής με βοήθησαν να ανακαλύψω το ταλέντο μου στη γραφή και να γιγαντωθεί η έλξη που ασκούσε παλαιόθεν πάνω μου ο λόγος. Ακολούθησαν χρόνια άσκησης και μαθητείας, απογοητεύσεις, κάποια επιτυχημένα βήματα, πείσμα κόντρα στη συντεχνιακή πρακτική πολλών από όσους ασχολούνται με το βιβλίο και πολλή δουλειά, ενώ κατάφερα να χαλιναγωγήσω το ανυπόμονο και το απειθάρχητο του χαρακτήρα μου. Εν τέλει από το 2002 αφιερώθηκα στη γραφή και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Γενικότερα η συγγραφή σηματοδοτεί για μένα το αποτύπωμα της ψυχής και του λογισμού μου στην ποίηση και τη λογοτεχνία, με τη γλώσσα ως πρώτο μέλημά μου.

 

Την εμφάνισή σας στη λογοτεχνία την κάνατε το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και με το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος». Μιλήστε μας λίγο για αυτά τα πρώτα βήματα.

Ήταν η εποχή που κάποιοι φίλοι με παρακίνησαν και αποφάσισα να πειραματιστώ με την πεζογραφία, αφού μέχρι τότε ασχολιόμουν κυρίως με το στίχο για τραγούδια. Βρέθηκα σ’ έναν τελείως διαφορετικό χώρο ως προς το αντικείμενο αλλά και τις νοοτροπίες όσων κινούνται περί αυτόν. Πρόκειται για πρωτόλεια κείμενα, τα οποία ωστόσο λειτούργησαν ως εφαλτήριο και κίνητρο να ασχοληθώ πολύ πιο σοβαρά με την λογοτεχνία και την ποίηση.

 

Από τότε μέχρι σήμερα έχετε αρκετούς τίτλους στο ενεργητικό σας και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Υψηλές πωλήσεις, λογοτεχνικά βραβεία, διακρίσεις. Φανταζόσασταν αυτή την εξέλιξη;

Η φτιαξιά μου είναι τέτοια που δίνομαι ολόψυχα και με δημιουργικό πείσμα σε ό,τι καταπιάνομαι, χωρίς να φείδομαι κόπου και προσπάθειας. Στόχος μου ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς να με απασχολεί τίποτε άλλο κατά το στάδιο της γραφής. Ολοκληρώνοντας τη συγγραφή είχα την προσδοκία να φτάσει το εκάστοτε βιβλίο μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στην πεζογραφία, διαπίστωσα πόσο δύσκολο είναι να φτάσουν τα κείμενα ενός νέου συγγραφέα στο αναγνωστικό κοινό. Αποφάσισα τότε να βρεθώ κοντά στους αναγνώστες επειδή πίστευα ότι μπορεί να τους αγγίξει η δουλειά μου. Μέχρι να αποσπάσει το Ιμαρέτ το Βραβείο Αναγνωστών, είχα πραγματοποιήσει σαράντα πέντε παρουσιάσεις σε διάφορες πόλεις. Οι αναγνώστες πήραν από το χέρι αυτό το βιβλίο σαν μικρό παιδί και το οδήγησαν στην επιτυχία, δίνοντας πλέον την ευκαιρία και στα μετέπειτα βιβλία μου να διαγωνίζονται στην ψυχή και το λογισμό τους.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου». Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεσή του. Ποια η αφορμή για τη συγγραφή του και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;

Πραγματεύεται το μεγαλείο του έρωτα και συγχρόνως, μέσα από τα πρόσωπα και την πολυπλοκότητα των σχέσεων, απεικονίζεται η σύγχρονη Ελλάδα, ενίοτε με παιγνιώδες και έντονα σαρκαστικό ύφος, ενώ στις τελευταίες σελίδες πολλά από όσα συμβαίνουν στο βιβλίο, καθώς και οι ήρωες, κτίζουν σαν κομμάτι του παζλ μια αλληγορία για τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στην Ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα το μυθιστόρημα πραγματεύεται θέματα όπως οι τόσο ξεχωριστές πορείες των ανθρώπων την ίδια στιγμή, η αξία της ατομικής καλλιέργειας της ψυχής και του πνεύματος, πόσο το συναίσθημα επηρεάζει τη λογική, πόσο τα κρίματα των προηγούμενων γενιών βασανίζουν τις επόμενες και πολλά άλλα. Όλα αυτά αποτελούν και μηνύματα.

Όσον αφορά την αφορμή είναι η ίδια η ζωή, η πατρίδα μας, η ιστορία μας, ο γενέθλιος τόπος μου και φυσικά ο έρωτας και η αγάπη, που μέσα σε μια κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από τον εγωκεντρισμό και την ιδιοτέλεια, έρχονται να μεταλλάξουν το «δικό μου» και να το κάνουν «δικό σου», εξού και ο τίτλος : «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου».

Γενικότερα η συγγραφή σηματοδοτεί για μένα το αποτύπωμα της ψυχής και του λογισμού μου στην ποίηση και τη λογοτεχνία, με τη γλώσσα ως πρώτο μέλημά μου.

Από τη στιγμή που μια ιδέα θα «τρυπώσει» στο μυαλό σας, πόσο εύκολο είναι να την ολοκληρώσετε; Ποιο κομμάτι της συγγραφής απολαμβάνετε περισσότερο και ποιο λιγότερο;

Απαιτείται αυστηρή πειθαρχία και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς δυσκολία και πολύ κόπο. Η ανάπτυξη της μυθοπλασίας με τρόπο ώστε να κεντρίζει και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς και το πώς θα αποδοθεί γλωσσικά το αφηγηματικό μέρος με γοητεύουν περισσότερο, ενώ λιγότερο απολαμβάνω τους διαλόγους.

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Υπάρχει κάποιος που να έχει επηρεάσει το λογοτεχνικό σας ύφος;

Συγκεκριμένος συγγραφέας δεν με επηρέασε. Βεβαίως στο πλαίσιο της άσκησης και της μαθητείας μου, η οποία δεν σταματά ποτέ, με βοήθησαν πάμπολλα βιβλία, όχι μόνο λογοτεχνικά, και πολλοί συγγραφείς. Όμως πάσχισα να χαράξω τον προσωπικό μου δρόμο, να δώσω το δικό μου στίγμα και να μην πατήσω στ’ αχνάρια άλλων. Πολλοί είναι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς. Ενδεικτικά αναφέρω τους Γκάτσο, Ελύτη, Καραγάτση, Άντριτς, Σκαρίμπα, Ροΐδη, Μπαλζάκ, Μαρκές, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Πεσόα, Άιν Ραντ, Σουκρί, Καββαδία, Στάιμπεκ και δεκάδες άλλοι.

 

Πως βλέπετε τα πράγματα στην λογοτεχνία; Υπάρχουν κάποιοι νέοι συγγραφείς που ξεχωρίζετε;

Είμαστε μικρός τόπος, η γλώσσα μας περιορίζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό βιβλίο, ενώ σε ποσόστωση διαβάζουμε πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης ή της Αμερικής. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η οικονομική κρίση και επιπλέον η απόφαση της πολιτείας να καταργήσει την ενιαία τιμή στο βιβλίο, ενέργεια η οποία στο κοντινό μέλλον θα επιφέρει δεινό πλήγμα στο ίδιο το ελληνικό βιβλίο, στους εκδοτικούς οίκους και στα βιβλιοπωλεία, καθώς και στους Έλληνες συγγραφείς και ιδιαίτερα στους νέους. Από τους νέους ποιητές ξεχωρίζω τον Ηλία Σεφερλή και την Ιωάννα Χρήστου. Για πεζογράφους δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, καθώς οι επίμονες και μακρόχρονες έρευνές μου δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθώ τις νέες εκδόσεις.

 

Εκτός από συγγραφέας είστε και στιχουργός καθώς έχετε υπογράψει αρκετά τραγούδια για καλλιτέχνες όπως η Γλυκερία, η Ελένη Πέτα, ο Ορφέας Περίδης κ.α. Προσεγγίζετε διαφορετικά ένα θέμα όταν πρόκειται για στίχο από ότι για ένα βιβλίο;

Είναι τελείως διαφορετικός το τρόπος γραφής και φυσικά απαιτούν εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Στο μυθιστόρημα κτίζεις έναν ολόκληρο κόσμο, πλοκή, δράση, χαρακτήρες, καταχωρείς εκτενείς περιγραφές και τόσα άλλα. Ο στίχος για τραγούδι έχει αυστηρή δομή, πρέπει να διηγηθείς συνήθως σε τρία τετράστιχα μια συναισθηματική κατάσταση ή μια ιστορία, να επικεντρώσεις το θέμα σου στο ρεφρέν με μια δυνατή φράση, να χρησιμοποιήσεις ομοιοκαταληξίες, τους ίδιους τονισμούς στα κουπλέ κ.λπ.
Αλλιώς προσεγγίζεις το ένα κι αλλιώς το άλλο. Άλλη η έκταση, άλλη η δομή, άλλη η λειτουργία, δεν μπορούν να συγκριθούν.

 

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Διαβάζω, συζητώ με φίλους, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία ταξιδεύω, μένω μόνος και διαλογίζομαι, βγαίνω στην πόλη και περπατώντας παρατηρώ τον κόσμο και τα κτίρια, πάω στο θέατρο και τον κινηματογράφο και σπανιότερα σε κάποια μουσική σκηνή.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μια από τις πολλές ομορφιές της γραφής είναι για τον συγγραφέα η ανεύρεση του επόμενου βήματος. Αναμένω να εκπλαγώ, να βρεθώ μπροστά στο αναπάντεχο κάλεσμα της έμπνευσης, στην ιδέα που θα με συνεπάρει και θα με καθηλώσει στο γραφείο μου επί μακρόν. Βέβαια εδώ και καιρό ερευνώ για ένα θέμα, όμως όλα μπορούν ν’ αλλάξουν στην πορεία, οπότε είναι πολύ νωρίς να ανακοινώσω οτιδήποτε. Σίγουρα όμως μπορώ να υποσχεθώ, ανεξάρτητα από το θέμα, ότι θα μοχθήσω με όσες δυνάμεις διαθέτω για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2000 από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" εκδόθηκε η ποιητική συλλογή "Το νερό των ονείρων" και το μυθιστόρημα του "Μεθυσμένος δρόμος". Το 2002 από τις εκδόσεις "Κέδρος" εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του "Μόνο να τους άγγιζα". Το 2005 από τις εκδόσεις "Άγκυρα", εκδόθηκε το μυθιστόρημά του "Παντομίμα Φαντασμάτων". Από τις εκδόσεις "Ίκαρος" εκδόθηκαν οι ποιητικές συλλογές του "Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών" (2006) και "Έρωτας νυν και αεί" (2007). Με τη δεύτερη συλλογή ήταν υποψήφιος στη "μικρή λίστα" για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008. Ακόμη, από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 67 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" που ερμήνευσε η Γλυκερία, "Δέκα μάγισσες" με τον Γιάννη Σαββιδάκη, "Τι μου 'χει λείψει" με την Ελένη Πέτα, "Γιατί πολύ σ' αγάπησα" με τον Ορφέα Περίδη κ.ά. καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό "Τρυφεράκανθος". Στα μέσα Νοεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο" το ιστορικό μυθιστόρημά του με τίτλο "Ιμαρέτ" και υπότιτλο "Στη σκιά του ρολογιού", που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ το 2009. Το "Ιμαρέτ" μεταφράζεται στα τουρκικά και στα ιταλικά, ενώ κυκλοφορεί και σε audio book. Το Μάιο του 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο" το ιστορικό μυθιστόρημά του με τίτλο "Άγιοι και δαίμονες" και υπότιτλο "Εις ταν Πόλιν".

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Ποια είναι η σχέση σου με την Λέσβο και πώς πήρες την απόφαση να χρησιμοποιήσεις σε γραπτό λόγο το προφορικό ιδίωμα του νησιού; Η οικογένεια μου μετακόμισε στα Βατερά Λέσβου όταν ήμουν δέκα χρονών. Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη και καθώς οι γονείς μου...

Ο Γιώργος Κοντόπουλος συνομιλεί με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Ο Γιώργος Κοντόπουλος συνομιλεί με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Το βιβλίο Ιστορίες από το Μπλέ Τετράδιο είναι μια συλλογή διηγημάτων που διαβάζεται απνευστί, αλλά μπορεί να σου κόψει την ανάσα. Συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα του βιβλίο Γιώργο Κοντόπουλο για να μάθουμε περισσότερα για το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου