Select Page

Τα πλατινένια μυθιστορηματικά διηγήματα της Πιπλικάτση

Η κοινωνία είναι οι ατομικές ιστορίες με τα δικά τους αποσπασματικά επεισόδια. Ιστορίες που συχνά αποφεύγουμε να δούμε στρέφοντας επιδεικτικά αλλού το βλέμμα μας, περιστατικά τα οποία αγνοούμε -εκούσια ή ακούσια. Αυτά τρέφουν την εξέλιξη, αυτά ορίζουν την εικόνα της. Αυτά όμως εμπλουτίζουν και τη λογοτεχνία. Σε τούτα στράφηκε και η Αλεξάνδρα Πιπλικάτση με την πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα με τη συλλογή διηγημάτων «χειροπέδη από πλατίνα ( Γαβριηλίδης, 2014).

Αλεξάνδρα Πιπλικάτση
εκδόσεις "Γαβριηλίδης"

Το βιβλίο είναι ένα πλατινένιο κόσμημα, από τα λίγα, στο θησαυρό της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής. Η συλλογή της Αλεξάνδρας Πιπλικάτση αναζητά τις κρυμμένες ψηφίδες στο κοινωνικό μωσαϊκό. Διακρίνεται από έναν ριζοσπαστισμό στην αποτύπωση των ατομικών ιστοριών που αγγίζουν τη σύγχρονη αστική ηθογραφία που δίνει έμφαση στα συναισθήματα, το όνειρα και τις φαντασιώσεις των κατοίκων των πόλεων όπως αυτά διαμορφώθηκαν υλιστικά από τις κοινωνικές συνθήκες.

Η συλλογή απαρτίζεται από 4 ενότητες με 39 ανεξάρτητα επεισόδια-διηγήματα. Μικρές ιστορίες, στιγμιότυπα -σχεδόν κινηματογραφικά- μιας κοινωνίας που αναζητεί την ταυτότητά της... Το προσφυγικό δράμα συμπλέκεται με το νεοπλουτισμό, ιστορίες θυμάτων του ρατσισμού συνδέονται με τη φτώχεια των ντόπιων και τα μικρά τους δράματα... Ο υπόκοσμος δένεται με την "καλή κοινωνία", ο μετανάστης με τα προγονικά πάθη… Η σύγχρονη οικονομική κρίση διάχυτη σε όλο το βιβλίο αφήνει το αέρινο αποτύπωμά της πλάι σε περιστατικά βγαλμένα από "ασπρόμαυρες" ιστορίες της επαρχίας του ΄60.

Ιστορίες σύντομες, αποσπασματικά ορώμενες, δεμένες, θαρρείς, με μια πλατινένια χειροπέδη... Η συγγραφέας δεν αναπλάθει την κοινωνία ούτε προτείνει μία διαφορετική οδό... Φωτογραφίζει πτυχές της που συχνά αποφεύγουμε να δούμε, δεν τολμάμε να εξετάσουμε... Μια κοινωνία  η οποία τελικά καταλήγει να γίνεται μία ιδιότυπη φυλακή που ενώνει τους ανθρώπους με πλατινένιες χειροπέδες... Άνθρωποι που υποτάσσονται εκούσια στους κανόνες της, του προϊσταμένου, του συμβίου τους, άνθρωποι που υποτάσσουν ακόμα και τα όνειρά τους στις εντολές των άλλων.

 Χαρακτηριστικό των διηγημάτων της Πιπλικάτση είναι ο μικροπερίοδος λόγος. Χωρίς να επιμένει η συγγραφέας σε λεπτομέρειες, προχωρά με συνειρμική προοπτική μεταχειριζόμενη με στρατηγική όλες τις αφηγηματικές τεχνικές. Η αφήγησή της ζωντανεύει το παρελθόν της επαρχιακής ζωής και το κάνει να φαντάζει τόσο επίκαιρο. Οι σύγχρονες οικονομικές παθογένειες δείχνουν μέσα από το μυθοπλαστικό πρίσμα πόσο κοντά μας είναι τελικά το παρελθόν.

Κοινωνικά στιγμιότυπα από τον υπόκοσμο ή από τα βάσανα των μεταναστών και τα πογκρόμ που τους απειλούν καθημερινά, διοχετεύονται τόσο γρήγορα όσος ο πόνος που μεταφέρει με τη γραφή της η συγγραφέας. Άλλωστε, τα επώδυνα θέματα δεν έχουν ανάγκη από επώδυνο συγγραφικό ύφος ούτε από βερμπαλισμό.

Το αφηγηματικό υποκείμενο αλλάζει από διήγημα σε διήγημα. Έτσι, αναδεικνύεται και η ευχέρεια της Πιπλικάτση να μεταβαίνει από τον πρωτοπρόσωπο –πρωταγωνιστή- αφηγητή στον παντογνώστη, και ταυτόχρονα να μεταφέρει τον αναγνώστη από μηδενική εστίαση σε εξωτερική ή εσωτερική.

Σχεδόν όλες οι ιστορίες ξεκινούν in media res (απευθείας στην καρδιά της πλοκής). Χωρίς εισαγωγή, αμέσως εντάσσουν τον αναγνώστη στο επίκεντρο του μύθου. Οι αναγκαίες λεπτομέρειες (προϊστορία, δορυφόροι ήρωες κλπ) εμφανίζονται αργότερα με αναδρομές. Έτσι επιτυγχάνεται μια ολοζώντανη αφήγηση, αλλά και διατηρείται το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέσα από τον πλούτο των αφηγηματικών μεθόδων. Άλλοτε αξιοποιούνται οι εγκιβωτισμοί, άλλες φορές η αναδρομική αφήγηση ή η αυτοαναφορικότητα, άλλοτε ο προϊδεασμός με τη μορφή της ροής συνείδησης.

Χαρακτηριστικό της γραφής της Πιπλικάτση είναι η κινηματογραφική αποτύπωση της πλοκής. Ο μικροπερίοδος λόγος κάνει την αφήγηση ρέουσα, όπως μια κινηματογραφική σκηνή... Η γλωσσική λιτότητα και η απλότητα των εκφραστικών μέσων καθιστούν τα διηγήματα εύληπτα και προσιτά στον αναγνώστη χωρίς να υστερούν στην εξαγωγή συναισθήματος. Οι σύντομες περίοδοι όχι μόνο επιταχύνουν την ανάγνωση και την εξέλιξη μύθου, αλλά δημιουργούν μια γραφή που διευκολύνει την πρόσληψη των εκφραζόμενων νοημάτων και ενισχύουν την οικειότητα που δημιουργεί εν γένει το συγγραφικό ύφος.

Παρά το πολύ μικρό μέγεθος των διηγημάτων, η πλοκή είναι παρούσα. Οι υπαινιγμοί, οι προϊδεασμοί και το ξαφνικό συντελούν στη δημιουργία ενός συντομότατου μυθιστορήματος, με παρελθόντα περιστατικά και δορυφορικές σκηνές. Άλλοτε η πλοκή προσομοιάζει με θεατρικά μονόπρακτα. Ολιγοπρόσωπα (μονολογικά ή διαλογικά) με σταθερό σκηνικό, θυμίζουν πράξεις σπονδυλωτού θεατρικού. Η θεατρικότητα των διαλόγων ζωντανεύουν τις ιστορίες μέσα από το βιβλίο.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι μεσούσης της κρίσης εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι συγγραφείς που αφήνουν με έντονα χρώματα το αποτύπωμά τους στα ελληνικά γράμματα. Η λογοτεχνική παραγωγή σήμερα μοιάζει (και λόγω της οικονομικής αδυναμίας) να έχει εγκαταλείψει τις τυχάρπαστες εκδόσεις και να στρέφεται σε εκείνους που πραγματικά αγαπούν το βιβλίο και παλεύουν με τις λέξεις και το μύθο.

συγγραφέας: Αλεξάνδρα Πιπιλικάτση | εκδόσεις: Γαβριηλίδης | είδος: συλλογή διηγημάτων
σελίδες: 240 | ISBN: 978-960-576-160-8 | τιμή:  13,85 €

κατεβάστε τη νέα ποιητική συλλογή του Δήμου Χλωπτσιούδη "κατάστιχα"

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα (πολιτικά, εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά) του δημοσιεύονται στο site tovivlio.net, στο tvxs.gr, στα "Ενθέματα" της Κυριακάτικης Αυγής κ.ά. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια βιβλία «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (δοκιμιακή μελέτη, 2011), και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014). Επίσης, έχει εκδόσει τη συλλογή κοινωνικών δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013).

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!