Η συλλογή περιλαμβάνει πέντε ποιήματα και άλλα τόσα παραμύθια που δείχνουν με ευρηματικό και εύληπτο τρόπο στα παιδιά πώς και γιατί να αποκτήσουν καλή συμπεριφορά: να λένε «ευχαριστώ» και «συγνώμη», να μη φωνάζουν, να μη λένε ψέματα, να τρώνε κόσμια στο τραπέζι, να μοιράζονται. Πέντε διαφορετικές ιστορίες και πέντε διασκεδαστικά ποιήματα καλωσορίζουν τους μικρούς αναγνώστες σ’ έναν κόσμο γεμάτο τρόπους και όμορφα συναισθήματα.
Οι τρεις νεράιδες, Συγνώμη, Ευχαριστώ και Παρακαλώ (καταλαβαίνετε τι γέλιο έριξα με τους μεταξύ τους διαλόγους: «-Ευχαριστώ, Παρακαλώ, να είσαι καλά» κλπ.) βοηθούν όλα τα πλάσματα του δάσους και τις αγαπάνε όλοι, με αποτέλεσμα ο μάγος Αγενής να θέλει να τις βγάλει από τη μέση. Ένας πολύ καλός στη δουλειά του και περιζήτητος μα φωνακλάς και ευερέθιστος παπουτσής βρίσκει τον μάστορή του με μια πανέμορφη αρχοντοπούλα. Ο γλυκούλης Ρινόκιο είναι ένας ρινόκερος που λέει συνέχεια ψέματα ώσπου ένας βουφάγος που θέλει τη φιλία του τον κάνει να βιώσει τις συνέπειές τους στο δικό του πετσί. Η Χιονάτη μαθαίνει στους εφτά νάνους πώς να τρώνε το φαγητό τους και πώς να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όποιον τη χρειάζεται. Ένα χωριό ζούσε με σύμπνοια και ειρήνη τις μέρες του ώσπου αποφάσισε ο βασιλιάς, εντυπωσιασμένος από τη μαγεία του τοπίου και τη συμπεριφορά των κατοίκων, να χτίσει εκεί το εξοχικό του, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πάντα και στην περιοχή μα και στη συμπεριφορά των ντόπιων.
Η Ράνια Μπουμπουρή ξεδιπλώνει ένα ευφυές χιούμορ και περιγράφει ξεκαρδιστικές σκηνές, μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν καλούς τρόπους. Το δάσος με τις νεράιδες, ο στριμμένος παπουτσής, ο ψεύτης Ρινόκιο, η Χιονάτη με τους επτά νάνους και τον πρίγκιπα, το χωριό που δε χωράει ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους με πλούσιο λεξιλόγιο, σύνθετες αλλά όχι πολύπλοκες προτάσεις και συναρπαστικά γεγονότα. Η συγγραφέας με τη φαντασία της πλάθει το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η κάθε ιστορία, με λεπτομερείς περιγραφές και εκπλήξεις. Στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχει ένα ποίημα, επίσης ποικίλης θεματολογίας, που δίνει εύσχημα με τις ομοιοκαταληξίες του την κατάλληλη προτροπή για να θυμούνται τα παιδιά τις καλές πράξεις που οφείλουν να κάνουν για να είναι πάντα αγαπητά από φίλους και συγγενείς.
Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος είναι γεμάτη χρώματα και πανέμορφες λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα των ηρώων είναι χαρούμενα, φωτεινά και πολύ εκφραστικά ενώ το γύρω τους περιβάλλον ακολουθεί πιστά το κείμενο και αναπαριστά δάση, σπίτια, χώρες, ζούγκλες, πόλεις κ. ά. Σε κάθε παραμύθι υπάρχει και διαφορετική γιρλάντα που ντύνει τις σελίδες ενώ οι εικόνες είτε είναι ολοσέλιδες είτε παρεμβάλλονται σε μικρότερο μέγεθος μέσα στο κείμενο. Γέλασα πολύ με την αποτύπωση του φιδιού μάμπα που έχει αγκαλιά ένα σήμα STOP, χάζεψα την ποικιλομορφία των επτά νάνων, συγκινήθηκα με το οπτικό υπονοούμενο στο τέλος του παραμυθιού του τσαγκάρη και γενικότερα οι μορφές της Χρύσας Σπυρίδωνος ενίσχυσαν τη φαντασία μου και αποτελούν κατάλληλο συμπλήρωμα του κειμένου.
«Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων» απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω και τα βοηθάει με τον ιδανικό συνδυασμό ποιήματος και παραμυθιού να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, να μάθουν καλούς τρόπους και να γίνουν υπόδειγμα παιδιού, όχι από ηθική επιταγή αλλά για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους και να διαπιστώσουν πως όλα αυτά συνδέονται αναπόσπαστα με την καλοσύνη και την αποδοχή των γύρω τους.
0 Σχόλια