Το γέλιο σου, του Θεόδωρου Λιμήτσιου

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Στο βιβλίο του Θεόδωρου Λιμήτσιου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, θα περιπλανηθούμε από τα ορεινά χωριά της Πίνδου, Χαλίκι και Λεπενίτζα και θα οδηγηθούμε στο Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης παρέα με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, τον Νικόλα και τη Βαγγελιώ, οι οποίοι όντας ερωτευμένοι θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την αγάπη τους και να ακολουθήσουν τα χνάρια της, ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου του 1898 στην Κρήτη, οι δοκιμασίες των ποιμένων, τα βάσανα του 19ου αιώνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της εποχής, το πλιάτσικο των ληστών, τα καταπράσινα βοσκοτόπια, τα άγνωστα ή ξεχασμένα έθιμα της πατρίδας μας, αλλά και τα πεθαμένα μωρά και οι κατάρες που κατατρέχουν άδικα κάποιους αθώους, θα συνθέσουν ένα όμορφο σκηνικό που θα μας κρατήσει συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Το βιβλίο της ιστορίας της Ερωφίλης και του Πανάρετου θα ταξιδέψει από την Κρήτη στις βαλίτσες του Στέφανου και αφού κάνει τον κύκλο του και μυήσει στη δύναμη του έρωτα και της αγάπης την εγγονή του Βαγγελιώ, θα φτάσει σώο στα χέρια της γιαγιάς Ελευθερίας, της κατόχου του, πολλά χρόνια μετά, φέρνοντας δάκρυα χαράς αλλά και συγκίνησης στην ηλικιωμένη και βασανισμένη γυναίκα που μέχρι την ύστατη στιγμή της ζωής της, θα παλεύει για την αληθινή και γνήσια αγάπη.

Η Βαγγελιώ απρόσμενα θα ερωτευτεί, θα λογοδοθεί και θα μετακομίσει βίαια στη γενέτειρα του πατέρα της, όπου κάτω από το άγρυπνο και αυστηρό βλέμμα του Μανώλη θα σιγολιώνει για την εξέλιξη της ζωής της και του αγαπημένου της, που τόσο άδοξα έχασε. Ο Νικόλας όμως, με τη βοήθεια του Μιχάλη, θα ανέβει τον δικό του Γολγοθά, θα την αναζητήσει και θα αντιμετωπίσει για χάρη της, τον Κοσμά, σε ένα σκηνικό που δε βάζει ο νους σας.

Έφτασε έγκαιρα ο Μανώλης στην Κρήτη;

Ποιος είναι ο αποδέκτης των μπαλοθιών;

Θα υπάρξουν αθώα θύματα;

Κερδίζει πάντα η αγάπη, το μίσος που φωλιάζει και αρρωσταίνει στις καρδιές;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν λίγο πριν ρίξει αυλαία το βιβλίο, μέσα από την πένα του Θεόδωρου Λιμήτσιου που με παραστατικό τρόπο νιώθεις να παρακολουθείς από πολύ κοντά την εξέλιξη των γεγονότων που διαδραματίζονται.

Κομβικό ρόλο στην ιστορία θα έχει η Μαρουσώ η οποία περιπλανήθηκε στους δρόμους της Σμύρνης και κατέληξε ναυαγός στο χωριό Χαλίκι, να προσφέρει αφιλοκερδώς τη βοήθειά της σε οποίον την έχει ανάγκη, πάντα με χαρά και σύνεση, ανακαλύπτοντας στη Δρακολίμνη τον χρησμό που θα την κρατά δέσμια, αλλά που τελικά η ζωή έχει τα δικά της σχέδια.

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, απομονώνω μια φράση για να τη μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο «το γέλιο σου» επέλεξα την παρακάτω:

Όσα υλικά αγαθά κι αν κερδίσουμε σ’ αυτή τη ζωή, δεν αξίζουν τίποτα μπροστά στον θάνατο που αργά ή γρήγορα θα έρθει για όλους μας. Γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό να παλεύουμε για την αγάπη σε όλες τις μορφές της, γιατί στο τέλος θα παρουσιαστούμε εντελώς μόνοι και αβοήθητοι.

 

Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Το 1999 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Αρχή». Από το 1999 μέχρι το 2011 συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα. Έχει οργανώσει ως διδάσκων/εισηγητής σεμινάρια θεατρικής δημιουργίας με τίτλο «Ο Ηθοποιός μπροστά από ένα μικρόφωνο».

Το 2011 εγκαταστάθηκε στη Βιέννη όπου συνεργάστηκε με το voiceactors.at. Την ίδια χρονιά δημιούργησε τον ελληνοαυστριακό θεατρικό θίασο «…προς τον ήλιο», όπου διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το πρώτο του μυθιστόρημα Εγώ μεγάλωνα για σένα… και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο, με τίτλο Μαρουσώ.

Και αυτό το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ελληνικά γράμματα.

Ακολουθήστε μας

Μικρασία: το τραγούδι του αποχωρισμού, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Μικρασία: το τραγούδι του αποχωρισμού, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Η Αννιώ γεννήθηκε στη Φώκαια της Μικράς Ασίας το 1899. Τι συνέβη και μεταμορφώθηκε από νιόβγαλτο κορίτσι σε μαντινούτα (μετρέσα); Αγάπησε; Πληγώθηκε; Ευχαριστήθηκε; Ωρίμασε; Επέζησε; Πώς άλλαξε η ψυχολογία της; Τι απέγινε η οικογένειά της και οι όμορφες αναμνήσεις από...

Η σκιά του πατέρα, του Άγγελου Χαριάτη

Η σκιά του πατέρα, του Άγγελου Χαριάτη

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Όταν ο Υάκινθος ήταν 5 χρονών, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βίωσε την εξαφάνιση του πατέρα του Τριαντάφυλλου και το θέμα δεν άνοιξε ποτέ στα επόμενα χρόνια από την πλευρά του, εφόσον η μητέρα του Βούλα αθώα για το φευγιό, δεν άφηνε...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Η σκιά του πατέρα, του Άγγελου Χαριάτη

Η σκιά του πατέρα, του Άγγελου Χαριάτη

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Όταν ο Υάκινθος ήταν 5 χρονών, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βίωσε την εξαφάνιση του πατέρα του Τριαντάφυλλου και το θέμα δεν άνοιξε ποτέ στα επόμενα χρόνια από την πλευρά του, εφόσον η μητέρα του Βούλα αθώα για το φευγιό, δεν άφηνε...

Όνειρα στις φλόγες, του Αλέξανδρου Β. Σιδερίδη

Όνειρα στις φλόγες, του Αλέξανδρου Β. Σιδερίδη

Ο κύριος Αλέξανδρος Β. Σιδερίδης καταγράφει τις παράλληλες ζωές δύο οικογενειών που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα μέλη, γονείς και παιδιά, ακολουθούν τον δικό τους δρόμο ώσπου οι καταστάσεις τα...

Οι κληρονόμοι της θυσίας, του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου

Οι κληρονόμοι της θυσίας, του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου

Το 1960 η Έλλη Λαύρη θα γίνει καλόγρια μετά τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της σε τροχαίο, αργότερα όμως εξαφανίζεται. Τη δεκαετία του 1970 μια πυρκαγιά καταστρέφει ένα σπίτι. Το 2018 μια γυναίκα αγοράζει ένα εξοχικό για να μείνει με την οικογένειά της, μυστηριώδεις...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου