Το δικαστήριο των ψυχών, του Ντονάτο Καρίζι

9.02.2021

σχόλια

γράφει η Σοφία Κραββαρίτη

Ο Ντέιβιντ είναι ένας φωτορεπόρτερ που βρίσκεται μονίμως στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, παντρεμένος με την Σάντρα, φωτογράφο της σήμανσης. Όταν χάνει τη ζωή του από ατύχημα σε μια αποστολή, ο συναισθηματικός κόσμος της Σάντρας καταρρέει και ρίχνει όλο το βάρος της στη δουλειά της. Φωτογραφίες που αποτυπώνουν σκηνές εγκλήματος, λεπτομέρειες που μόνο ένα εξειδικευμένο μάτι-προέκταση του φακού- μπορεί να δει. Η φωτογράφος μέσα από το αντικείμενο της εργασίας της, αλλά και τη σχέση που είχε με τον άντρα της, έχει αναπτύξει μια άλλη αίσθηση και αντίληψη των καταστάσεων. Ταυτόχρονα με τη σύλληψη ενός κατά συρροή δολοφόνου, θα λάβει ένα περίεργο τηλεφώνημα και μήνες μετά το θάνατο του άντρα της, θα ξεκινήσει μια προσωπική έρευνα η οποία θα κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό, αφού πια έχει καταλάβει πως ο θάνατος του Ντέιβιντ δεν προήλθε από φυσικά αίτια.

Σε μια άλλη πόλη δύο ιερείς διαφορετικοί από τους άλλους, ασχολούνται με την εξαφάνιση μιας κοπέλας. Ο χρόνος τους πιέζει και πρέπει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία αν θέλουν να τη βρούνε ζωντανή. Πρόκειται για τον καθοδηγητή Κλεμέντε και τον Μάρκους, έναν χαρισματικό ανιχνευτή του κακού, με ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ένα ατύχημα, του έχει αφαιρέσει τη μνήμη και δε γνωρίζει ποιος είναι στ’ αλήθεια. Ο εντοπισμός της κοπέλας είναι επιτακτικός. Το ίδιο όμως ισχύει και για την Σάντρα. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν, αν και κάτω από αντίξοες συνθήκες, και ένα γαϊτανάκι μυστηρίου, αίματος, μυστικισμού και τρελής κούρσας θα μπλεχτεί μαζί με μυστικά και ψέματα γύρω από τον κοινό στόχο που τους ενώνει και παράλληλα τους κρατάει μακριά. 

Ένας μυστηριώδης άντρας θα παίξει τον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση και μια αλυσίδα γεγονότων, τους οδηγεί όλους σ’ ένα ανελέητο κυνηγητό για την ανεύρεση του αδύναμου κρίκου. Ο δολοφόνος είναι ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο, αλλά και ο μόνος που μπορεί να τους οδηγήσει στην αγνοούμενη κοπέλα. Οι ιερείς σε μυστικούς ρόλους-κλειδιά, πρέπει να διαφυλάξουν την ανωνυμία τους, αλλά και να μείνουν ζωντανοί. Το δικαστήριο των ψυχών κρατά τα χαρτιά του ερμητικά κλειστά. Ή μήπως όχι; Ο Μάρκους και η Σάντρα ακολουθούν τα σημάδια που έχει διδαχθεί ο καθένας ξεχωριστά, γυρεύοντας μέσα από αυτή την υπόθεση τη δική τους αλήθεια. Το τέλος φτάνει συντριπτικό, ανατρεπτικό και ανατριχιαστικό.

Ο Ντονάτο Καρίζι μέσα από το μυθιστόρημά του “Το δικαστήριο των ψυχών” προσφέρει μια αστυνομική ιστορία δυνατή, γρήγορη, έξυπνη, καταιγιστική και καθηλωτική. Θρησκευτικά στοιχεία αναμιγνύονται με την αστυνομική έρευνα και ένα τεράστιο παζλ ζητά να μπουν τα κομμάτια του στη σωστή θέση για την τελική αποκάλυψη. Λεπτομέρειες που κατέχει μόνο ένας εγκληματολόγος, συνθέτουν αυτό το αστυνομικό αριστούργημα και σε παρασύρουν στα μυστικά της σκοτεινής Ρώμης, σ’ έναν φαινομενικά άλυτο γρίφο που εφιστά όλη την προσοχή στα στοιχεία που αποκαλύπτονται βήμα το βήμα.

Ο συγγραφέας τοποθετεί στο μυαλό του αναγνώστη ερωτήματα για το κακό όπως, αν γεννιέται με τον άνθρωπο ή αν καλλιεργείται μέσα από διαδοχικές πράξεις. Μια άλλη προσέγγιση του κακού διανθίζεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου με τον αινιγματικό ιερέα να δηλώνει πως “υπάρχει ένας τόπος όπου ο κόσμος του φωτός συναντά τον κόσμο των σκιών, όπου τα πάντα είναι θαμπά, συγκεχυμένα, αβέβαια”. Μέσα στην ουσία αυτών των λόγων ο Μάρκους και η Σάντρα θ’ ανακαλύψουν την τελική αλήθεια που τους βασανίζει όσον αφορά τις ζωές τους και τις ενοχές που κουβαλούν σιωπηλά. 

Το μυθιστόρημα αυτό σου μαθαίνει να κινείσαι στα σκοτάδια με οδηγό το φως, σου διδάσκει πως να εντοπίσεις τη λεπτομέρεια και να παρατηρείς τις σκιές ακούγοντας τη δική τους ιστορία. Ένα μοναδικό βιβλίο που ξεφεύγει από την κοινή αστυνομική ιστορία και αποκαλύπτει όλο το βάθος του, αρκεί να είσαι έτοιμος να βουλιάξεις μέσα στις σελίδες του. Ο Ντονάτο Καρίζι αποδεικνύεται ένας μετρ του είδους, δίνοντας στην αστυνομική έρευνα την έκταση που της αρμόζει, σκιαγραφώντας άψογα τους χαρακτήρες, δίνοντας βάση στον συναισθηματικό παράγοντα μιας και είναι ο σπουδαιότερος ψυχικός παράγοντας για την συμπεριφορά του ανθρώπου. Αναμφισβήτητα το βιβλίο “Το δικαστήριο των ψυχών” αποτελεί ένα διαμάντι της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου