Το κίτρινο πουλάκι της Olga de Dios

27.10.2018

Μετά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου «Ρόζα, το τερατάκι», οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη μας δίνουν κι άλλο ένα υπέροχο βιβλίο από την ίδια σειρά. «Το κίτρινο πουλάκι» της Olga de Dios.

Απευθύνεται σε ηλικίες 2,5-3+ και μας μιλάει για ένα κίτρινο πουλάκι που διαφέρει από τα άλλα. Δεν μπορεί να πετάξει! Είναι όμως μεγάλος εφευρέτης και μοιράζεται τα πράγματα που φτιάχνει με τους φίλους του. Ώσπου μια μέρα, ο φίλος του ο Τεό, το ενθαρρύνει να φτιάξει μια εφεύρεση για να μπορέσει να πετάξει. Πράγματι, έτσι γίνεται, και το πουλάκι μας πετάει σε όλο τον κόσμο και βοηθάει κι άλλα ζώα να πετάξουν με την εφεύρεσή του! Στο τέλος, καταλήγει να μείνει σε έναν γνωστό μας τόπο, εκεί που βρίσκεται και η Ρόζα! Δεν ξεχνάει όμως τον φίλο του τον Τεό και του στέλνει γράμματα με τα νέα του.

Είναι ένα βιβλίο που τα παιδιά θα λατρέψουν και λόγω της εικονογράφησης αλλά και λόγω του τρόπου που η ιστορία είναι γραμμένη. Με μικρές ερωτήσεις σχεδόν σε κάθε σελίδα, βοηθάει τους γονείς που το διαβάζουν ή τους εκπαιδευτικούς, να κάνουν πιο διαδραστική την αφήγηση και να βάλουν και τα παιδιά μέσα «στο παιχνίδι». Χωρίς να το καταλαβαίνουν καν, τα παιδιά μαθαίνουν για τα διάφορα είδη πουλιών που κατοικούν σε όλο τον κόσμο, ποια από αυτά πετάνε και ποια όχι αλλά  και ενθαρρύνονται να μοιράζονται τις ιδέες τους και να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Δραστηριότητες για το σπίτι

Θεατρικός αυτοσχεδιασμός ότι πετάμε με την εφεύρεση που έφτιαξε το πουλάκι, κρατώντας οτιδήποτε πιστεύουν τα παιδιά ότι μοιάζει με έλικα. Μπορούμε να φτιάξουμε κι έναν έλικα από χαρτί. Φτιάχνουμε χάρτινους έλικες και για τα πλαστικά ζωάκια μας και τα κάνουμε να πετάνε κι αυτά!

Πηγαίνουμε βόλτα στην εξοχή ή σε ένα κοντινό μας πάρκο και παρατηρούμε τα πουλιά. Τα βγάζουμε φωτογραφίες. Έπειτα, ψάχνουμε σε βιβλία ή στο ίντερνετ, πώς λένε το κάθε ένα.

Ζωγραφίζουμε το πουλάκι και τους φίλους του με ό,τι υλικά θέλουμε ή τους φτιάχνουμε με πλαστελίνη.

Δραστηριότητες για την τάξη

Μετά την αφήγηση του βιβλίου, ρωτάμε τα παιδιά αν έχουν κι αυτά ιδέες που θα ήθελαν να μοιραστούν με άλλους ανθρώπους για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Τι πιστεύουν ότι κάνουν πολύ καλά; Καταγράφουμε τις απαντήσεις τους σε ιστόγραμμα.

Φτιάχνουμε «το δέντρο των ιδεών μας» και σε κάθε κλαδί κολλάμε την φωτογραφία ενός παιδιού και γράφουμε την ιδέα του. Τα παιδιά απεικονίζουν την ιδέα τους με ζωγραφική ή κολάζ και φτιάχνουμε ένα τεράστιο δέντρο που θα μπορούσαμε να κολλήσουμε στην πόρτα της τάξης μας.

Δημιουργούμε το δικό μας κίτρινο πουλάκι με χάρτινα πιάτα! Τα παιδιά χρωματίζουν κίτρινα τα πιάτα και τα βοηθάμε να κόψουν και να κολλήσουν τα ματάκια, το ράμφος, το στόμα και τα πούπουλα. Αν θέλουμε, φτιάχνουμε κι έναν αυτοσχέδιο έλικα για να κολλήσουμε από πάνω, κολλάμε κι ένα γλωσσοπίεστρο για να το κρατούν τα παιδιά και το πουλάκι μας είναι έτοιμο να ταξιδέψει!

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου