γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
Όταν πήρα το βιβλίο της Μαρίας Παχιαδάκη στα χέρια μου, ένιωσα μεγάλη χαρά. Δεν ήξερα πως είναι το τέλειο μελομακάρονο και είχε έρθει η ώρα να μάθω!
Αλήθεια, εσείς μικροί μου φίλοι ξέρετε πως είναι το τέλειο μελομακάρονο;
Να είναι μεγάλο;
Να είναι πολύ μελωμένο;
Να έχει πάνω του πολλά καρύδια;
Χμ, ας μην χρονοτριβώ, πάμε να σας διηγηθώ την όμορφη ιστορία του και θα καταλάβετε πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε.
Μαζί με το τέλειο μελομακάρονο, θα γνωρίσουμε και ένα γλυκό κοριτσάκι που το λένε Μαρίλια. Η Μαρίλια λοιπόν, είχε επιλέξει το δικό της τέλειο μελομακάρονο και το είχε τοποθετήσει μέσα σε μια όμορφη πιατέλα. Το είχε ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα και του είχε δώσει μια ξεχωριστή θέση ώστε όλοι να μπορούν να το βλέπουν και να το θαυμάζουν!
Όλα τα άλλα γλυκάκια, ήταν στοιβαγμένα σε άλλη πιατέλα το ένα πλάι στο άλλο και παρόλα που ήταν στριμωχτά, έδειχναν ότι περνούσαν τέλεια!
Σε αυτό το σημείο, θα σας πω ένα μικρό μυστικό. Μεταξύ μας, αλλά το τέλειο μελομακάρονο, δεν ήταν καθόλου τέλειο. Ήταν λιγάκι στριφνό και είχε μέσα του εγωισμό. Δεν λέω περισσότερα, συνεχίζω την ανάγνωση και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Το τέλειο λοιπόν μελομακάρονο δεν ήταν ευχαριστημένο παρόλα όσα είχε. Ήθελε περισσότερο μέλι, ήθελε περισσότερα καρύδια, πιο πολύ κανέλα και γενικά ήθελε και άλλα υλικά για να νιώθει ακόμη πιο τέλειο!
Η Μαρίλια πίστευε ότι εκείνο ήταν το τέλειο μελομακάρονο αλλά εκείνο δεν άκουγε τίποτα!
Όταν μια μέρα η μικρή μας φίλη αποφάσισε να κάνει μια πολύ καλή πράξη και να χαρίσει τα παιχνίδια που δεν χρειαζόταν σε παιδάκια που τα είχαν ανάγκη, πράγμα που όλοι πρέπει να κάνουμε, στο σπίτι έγινε ένας μικρός χαμός.
Αναρωτιέστε τι έγινε;
Θα σας πω. Δεν θα σας αφήσω σε αγωνία!
Το τέλειο μελομακάρονο σκαρφίστηκε ένα σχέδιο για να γίνει ακόμη πιο τέλειο. Έδωσε το μέλι του, έδωσε μέρος από τα καρύδια του, έδωσε λίγη από την κανέλα του, για να ασχοληθεί μαζί του όταν γυρίσει η Μαρίλια, αλλά χωρίς να το καταλάβει έγινε κομμάτι της παρέας των υπόλοιπων γλυκών και χάρηκε με την ψυχή του! Έπαιξε, διασκέδασε και ήταν ευτυχισμένο!
Δεν τον ένοιαζε αν ήταν το πιο ωραίο, περνούσε καλά με τους φίλους του και αυτό του έφτανε και με το παραπάνω!
Γι’ αυτό μικροί μου φίλοι, τα ωραία πράγματα βρίσκονται στη φιλία, στη συντροφικότητα, στην ανεμελιά, στο παιχνίδι και μας γεμίζουν χαμόγελα, χαρά και αγάπη.
Αυτό είναι το νόημα των γιορτών. Η αγάπη και η ευτυχία. Γίνετε κομμάτι της παρέας, της οικογένειας, μην προσπαθείτε να απομονώνεστε και μην πασχίζετε να γίνετε αρεστοί πιότερο από ότι είστε.
Αφήστε τους άλλους να σας προσεγγίσουν, αφήστε ελεύθερα τα συναισθήματά σας και χαρείτε όμορφες στιγμές.
Στο τέλος δε του παιδικού βιβλίου, θα βρείτε λόγια εμψύχωσης και αγάπης ικανά να προσφέρουν αγάπη σε όλους, αλλά και ένα Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης!
Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι μου φίλοι!
Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Το τέλειο μελομακάρονο έχει άψογο σχήμα και τις ιδανικές αναλογίες στα υλικά.
Ζητάει όμως συνέχεια κι άλλο μέλι, κι άλλα καρύδια, κι άλλη κανέλα. Όταν η Μαρίλια, το κορίτσι που το έπλασε, αρνηθεί να του προσθέσει, το τέλειο μελομακάρονο θα διαπιστώσει ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά, αλλά στα πνευματικά, στη φιλία, στην παρέα, στη χαρά τού να αγαπάς τον εαυτό σου και τους άλλους έτσι ακριβώς όπως είναι.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Μαρία Παχιαδάκη μεγάλωσε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Σήμερα μάχεται το κακό και πολεμάει το έγκλημα από τη θέση της ως γραμματέας στα δικαστήρια. Στον ελεύθερό της χρόνο πολεμάει επίσης το κακό (από θέση ισχύος αυτή τη φορά) με τους σούπερ ήρωες-παιδιά της που πετούν πότε laser και πότε κολιτσίδες στους κακούς για να τους αποτελειώσουν. Το τρωτό της σημείο είναι ο εθισμός στα γλυκά. Ακόμα κι όταν γράφει, σκέφτεται γλυκά, εξού και το πρώτο της βιβλίο για τα τέλεια μελομακάρονα! Της αρέσει πολύ ο χορός, η γιόγκα και το διάβασμα όταν ο αγώνας με το κακό δεν την εξοντώνει. Πολλές φορές δίνει μάχη και με τον ύπνο, γιατί τα παιδιά της έχουν κάτι προσωπικά μαζί του, αλλά τελικά η ομορφιά των παιδιών είναι αυτή που ευτυχώς σώζει τον κόσμο της.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις The Book Project.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια