Το τρένο φεύγει στις οκτώ…

26.05.2015

 

 

Το ράδιο έπαιζε παλιά λαϊκά με εκείνη την στριγκή φωνή και το μεσαίο ήχο των παλιών ηχογραφήσεων, αναμειγμένων με παράσιτα. Ο λαχειοπώλης έσκυψε και χαμήλωσε τη φωνή. Τέρμα το διάλειμμα.

«Λαχεία, Λαϊκό, Κρατικό, εδώ η τύχη σας, πάρε κόσμε Λαχεία»

Ο Μάνθος περπατούσε παράλληλα στην πρώτη γραμμή, άκουσε το λαχειοπώλη κι έκανε αμέσως το συνειρμό. Λαϊκό, Κρατικό… εδώ η τύχη σας…. χαμογέλασε …εκτός από λαχεία ήταν βλέπεις και τα ονόματα δυο μεγάλων Αθηναϊκών νοσοκομείων και σίγουρα η τύχη (…να σου πετύχει) πολλών… Στο Λαϊκό έσβησε ο πατέρας του απ’ την παλιαρρώστια πριν κάνα χρόνο, στο Κρατικό έφυγε ένα χάραμα κι η Μάνα του, τρεις μήνες μετά… βιαζότανε θαρρείς να απαντήσει τον Κύρη της.

Καμιά φορά είναι όπως μάθεις… Μαζί εδώ μαζί κι Εκεί, σκέφτηκε.

Ντυμένος μ ένα μάλλινο γκρι κοστούμι κι ένα βαρύ μαύρο παλτό, σήκωσε τα πέτα του να προφυλάξει το λαιμό του απ τα ξουράφια του Γενάρη… Άναψε τσιγάρο και κοντοστάθηκε… Κόσμος συνέρεε από διάφορες εισόδους με βαλίτσες και μπαγκάζια.

Την περίμενε κανένα τέταρτο. Έκανε δυο τσιγάρα ακόμα και πετούσε τις γόπες ίσα στις γραμμές. Έβανε σημάδι το κενό ανάμεσα στα κάθετα σανίδια τους.

Παρά το χαμηλό φωτισμό και τα ανθρώπινο μελίσσι, την είδε και την αναγνώρισε αμέσως… σα τη μύγα μες στο γάλα.

Πως είναι όταν αγαπάς που όλα παίρνουν ένα χρώμα γκρι, κι εκείνος η εκείνη, το κόκκινο, το άλικο, το ερωτικό… να ξεχωρίζει παντού… εκείνο που το βλέπουν μονάχα οι ερωτευμένοι… και χαμογελούν φανερά και κρυφά; Διότι το ξέρουν κιόλας πως τούτη την παραξενιά μόνο η Αγάπη τη δανείζει.

Η Αναστασία χαμογέλασε και τα κάτασπρα αναιμικά μαγουλά της κοκκίνισαν αμέσως μ εκείνη τη ζέση που ‘ρχεται πάντα από μέσα. Την αγκάλιασε και την έσφιξε πάνω του. Δε φιλήθηκαν... μόνο έμειναν να διαβάζουν αχόρταγα ολόκληρα κατεβατά ο ένας στα μάτια του άλλου.

Εκείνος είχε δυο κόρες και μόλις είχε βγει από ένα γάμο που τον γέρασε πριν την ώρα του. Κουράστηκε πια μ’ εκείνο το χυδαίο που χύνει δηλητήριο - σταγόνα τη σταγόνα - η συνήθεια, στις σχέσεις των ανθρώπων.

Εκείνη ήταν παντρεμένη σ’ ένα γάμο ετών και μάλλον ευτυχισμένη, μ’ ένα γιο δεκάχρονο, παλληκαράκι σωστό. Τι γύρευε;

Γνωρίστηκαν πριν ένα χρόνο μέσα στο τρένο στη διαδρομή Αθήνα - Κατερίνη.

Από τις πρώτες κουβέντες ένοιωσαν ζεστά, κοντά κι όμορφα… αντάλλαξαν μ ευχαρίστηση τις ιστορίες τους κι έμειναν στο τέλος να γελούν με διάφορες συμπτώσεις σε σκέψεις που γίνονταν φράσεις κι απ’ τους δυο τους την ίδια στιγμή. Είναι φορές που το μυαλό αναρωτιέται από μόνο του… Θα σε Ξαναδώ; Φιλάει ωραία; Πως θα ‘ταν να ήμασταν μαζί; Σκέψεις που αν και γίνονται δεν μοιάζουν αποδεκτές ούτε από τον ίδιο που τις κάνει, για μύριους όσους λόγους.

Και… Ξαναβρεθήκαν και Φίλαγε …Υπέροχα κι είδαν και κάποιες σκόρπιες εικόνες του …Πως θα ‘ταν να ‘τανε μαζί.

Ήταν μαζί μ εκείνο τον παράξενο τρόπο εκείνων, που δεν γίνεται να είναι μαζί συνέχεια… Μόνο λίγο, που φαντάζει πολύ και μόλις περάσει, ξανά μοιάζει πάλι λίγο. Και άγχος για γνωστούς και βλέμματα και ξενοδοχείο, έρωτα αγχωμένο μα γλυκό κι ειλικρινή… και φιλιά καυτά που αφήνουνε σημάδια που δε φαίνονται, κάποτε – κάποτε, βαθιά και μόνιμα.

Κι εκείνη τον πίεσε, με τη μεγάλη παιδική της καρδιά …τον βάρυνε, δεν είχε ξανανιώσει έτσι ποτέ κι αφέθηκε στη γλύκα.

Κι εκείνος σκέφτηκε τον άνδρα της και το παιδί της… μα την ήθελε.

Κι ο έρωτας ο φτερωτός να έρχεται - να φεύγει (μέγα βάσανο).

Μια μαζί μια χώρια, κι εκείνη με τον άντρα της καλά, τι καλά;

Κι εκείνος να περιμένει να μεγαλώσουνε οι κόρες του να ξαναφτιάξει τη Ζωή του… ποια Ζωή του;

Και να θέλονται…

Κι εκείνο το πρωί, απαλλαγμένοι προσωρινά από υποχρεώσεις με …ψέματα, βρέθηκαν να κάνουν πάλι εκείνο το πρώτο τους ταξίδι, Αθήνα - Κατερίνη. Κάπου να νοιώσουν όπως τότε - πράμα αδύνατο γιατί ποτέ δεν είναι το ίδιο – κάπου να βρεθούν, κάπου να κλείσουν την πληγή και να στρέψουν αλλού τη ρότα αυτού που τους συνέβη. Αυτού του υπέροχου δώρου που αισθανόντουσαν να τους έχει χαριστεί. Γιατί έτσι το είδαν από την αρχή και παρά τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία έτσι το κράτησαν… Όμορφο κι αληθινό κι όχι πρόστυχο κι ευτελές. Κάτι μικρό ακριβό και Κατάδικό τους.

Με φόντο τον ίδιο σταθμό, το ίδιο τρένο… ένα ίδιο χειμωνιάτικο πρωινό, ανέβηκαν μαζί στο βαγόνι τους κι έκατσαν σε θέσεις διπλανές. Συνέχισαν να κοιτάζονται χαμογελώντας χωρίς τη λογοδιάρροια της πρώτης φοράς για την οποία δεν υπήρχε πια λόγος…

Ήξεραν.

Απ έξω ακούστηκε η σφυρίχτρα του Σταθμάρχη. Η ώρα ήταν οκτώ παρά ένα λεπτό.

Ατμοί τύλιξαν εξωτερικά την αμαξοστοιχία κι έκρυψαν μεταξύ άλλων και τους δύο από τα μάτια των πολλών.

Δεν μάθαμε ποτέ πως εξελίχθηκε αυτός ο Έρωτας. Έσβησε όπως όλα τα όμορφα πράγματα στο τέλος; Κράτησε;

Καλύτερα έτσι.

Τι σημασία θα είχε για όλους εμάς τους απ έξω;

 

_

γράφει ο Δημήτρης Π. Μποσκαΐνος

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018

Παραπολιτικά – κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου   «Ιστορία της Μακεδονίας» του κορυφαίου, ελληνιστή καθηγητή Nicholas G.L. Hammond. Το Σάββατο ο έβδομος τόμος. 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός για την θεατρική παράσταση «Μπαμπά μη ξαναπεθάνεις Παρασκευή» Το CD...

Ψείρες στο μετρό

Ψείρες στο μετρό

Τα γυφτάκια αποφάσισαν να σπάσουν πλάκα με τους σοβαροφανείς, παγωμένους επιβάτες του Μετρό. Τους σπάγαν τα νεύρα έτσι ακίνητοι όπως κάθονταν, προσπαθώντας να βρουν ένα σημείο να κοιτάνε που να μην συναντούν το βλέμμα του άλλου. Σύντομα είχαν ένα σχέδιο έτοιμο,...

Μάτια καθρέφτης

Μάτια καθρέφτης

Άλλη μια νύχτα απέραντη κι ατέλειωτη εσύ έρχεσαι και φεύγεις σαν αόρατη σκιά σκόρπιες οι λέξεις, απ' το χρόνο ξεχασμένες αραχνιασμένες στη βουβή μου μοναξιά[...] _ γράφει η Ελένη Φλεμετάκη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

9 σχόλια

9 Σχόλια

 1. Maria Nikolaidou

  Ο Δημήτρης Μποσκαίνος είναι σαν ένα παιδί που ονειρεύεται συνεχώς με τα μάτια ανοιχτά. Τα όνειρα του είναι πότε τρομακτικοί εφιάλτες και πότε γλυκές ιστορίες, πάντα όμως αφήνουν μια έντονη επίγευση.

  Απάντηση
 2. Erasmia Bitsika

  Ένα ζεστό κείμενο που αγγίζει τα μύχια της ψυχής του αναγνώστη και σκορπά πίσω από τις λέξεις την μελωδία του έρωτα…

  Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Η ιστορία σας μου έφερε θύμησες υπέροχες, ξεχασμένες μα όχι σβησμένες. Το φλερτ με ένα φοιτητή από την Κατερίνη, που γνώρισα στη διαδρομή σε κάποιο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με σκασιαρχείο από τη σχολή μου στο Πανεπιστήμιο, για να ανταμώσω την παρέα μου που σπούδαζε εκεί. Τι όμορφα χρόνια, ξέγνοιαστα και μοσχοβολημένα. Να είστε καλά!!!!

  Απάντηση
 4. Ελένη Κυνηγού

  Δεν ξέρω πώς το καταφέρνεις αυτό…Κάθε φορά που τελειώνω την ανάγνωση κάποιου κειμένου σου, στενοχωριέμαι…που τελειώνει…Με ταξιδεύεις και αυτό το ταξίδι μου αρέσει. Κάθε φορά αισθάνομαι ότι τα αναγραφόμενα αναφέρονται σε μένα (πώς θα μπορούσε;). Εν κατακλείδι,,,μιλάς στην ψυχή μου!!!

  Απάντηση
 5. Christos

  Εξαιρετική η ιστορία σου Δημήτρη, ίσως, με υπαρκτά πρόσωπα που βίωσαν την αγάπη και τον έρωτα, έστω και σε ένα μοναδικό ταξίδι για την Κατερίνη, την όποια πόλη, πλην όμως, ταξιδεύοντας, σε δυο ράγες που πάνε παράλληλα και κατά τον Ευκλείδη δεν θα συναντηθούν ποτέ και στην περίπτωσή μας, ίσως ναι, σε κάποιο σταθμό, ζώντας μέσα στην αβεβαιότητα και τη ομίχλη που τους φόρτωσε η καθημερινότητα. Σύζυγοι, παιδιά να περιμένουν… Μελαγχολικό το τοπίο, πνιγμένο στη θαμπάδα ενός σταθμού, θα μπορούσε να είναι σκηνή από έργο του Αγγελόπουλου! Σ’ ευχαριστώ Δημήτρη γι αυτό το ταξίδι των εικόνων και των συναισθημάτων!

  Απάντηση
 6. drmakspy

  Τρυφερό κείμενο…. Και ναι… Καλύτερα που εμείς μένουμε απ’ έξω πίσω από το σύννεφο καπνού και ατμού… Άλλωστε τι νόημα έχει να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας; Ευχαριστώ για το ταξίδι…

  Απάντηση
 7. evangeloukissa

  Νοσταλγικό, σαν φιλμ νουάρ… Απλά υπέροχο φίλε μου.

  Απάντηση
 8. Ανώνυμος

  …σέρτικες λέξεις,μα αληθινές,..ηδονικές σε κάθε πρόταση,νιώθεις να ζείς και τούς δύο ρόλους…σα να το σκηνοθέτησες!!!!

  Απάντηση
 9. Αναστασία

  Η ευτυχία είναι στιγμές…. μας αφορούν Μάνθο. Το ταξίδι κάποια στιγμή αρχίζει να μοιάζει με road movie, μοιάζει λίγο με το La Strada του Φελλίνι, νυχτώνει αργά και εσύ ακόμη ταξιδεύεις μέσα απο εκλείψεις μυστικών φεγγαριών και τον επίμονο ψίθυρο στο μυαλό σου εκείνου του στίχου του Poe :Never more… το θυμάσαι η είναι η ιδέα μου;

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου