τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Υπό γης

Υπό γης

kefalas_17-6-16

«Πόσο μάταιο είναι να κάθεσαι να γράψεις, όταν δεν έχεις σηκωθεί να ζήσεις!»

Χ. Ντ. Θορώ (1817-62)

 

 

Πάντα νιώθω αμηχανία όταν προσπερνώ ένα υπόγειο και γι’ αυτό ασυναίσθητα επιταχύνω το βήμα. Για την ακρίβεια, πάντα νιώθω αμηχανία, όταν προσπερνώ ένα υπόγειο που κατοικείται, και γι’ αυτό δεν στέκω για ώρα μπρος στα χαμηλά παράθυρα. Δείγματα ζωής υπόγειας, φωνές, γνώριμες ελληνικές και άγνωστες εξωτικές, φως ανάμεσα από τις χαραμάδες κλειστών περσίδων, ένα επίμονο κλάμα μωρού, ένα αλύχτισμα σκύλου, μια έντονη συζήτηση και σπανιότερα γέλια, μου προκαλούν αμηχανία πάντα, σαν τα συναντώ στο διάβα μου. Τα υπόγεια δεν είναι για ανθρώπους, κι ας επιλέγουν κάποιοι (αλήθεια έχουν το δικαίωμα της επιλογής;) να βρουν σ’ αυτά καταφύγιο, να στήσουν ένα σπιτικό. Θα έπρεπε να απαγορευθούν αυτές οι κατά συνθήκη εστίες στα έγκατα των πολυκατοικιών. Το έρεβος, η υγρασία της γης δεν προσιδιάζει στην αξιοπρέπεια, στο μεγαλείο της ζωής. Μονάχα για αποθήκες θα έπρεπε να διατίθενται, όχι για στοίβαγμα ψυχών.

Σύγχρονες υπόσκαφες κατοικίες από μπετόν αρμέ, οι περισσότερες αδιάφορες, παραμελημένες μα κάποιες εξωραϊσμένες με όμορφες γλάστρες στο ταπεινό περβάζι και προστατευτικά κάγκελα με περίτεχνα κιγκλιδώματα, προσπαθούν να αντισταθούν στη βρομιά και τη σκόνη των πεζοδρομίων, να κλέψουν μια ματιά από τον βιαστικό περαστικό, να κερδίσουν μια θέση στον πάνω κόσμο. Λέξεις σκληρές, όπως ανάγκη, ανέχεια, πόνος, ξεχειλίζουν άθελα από τον λαβύρινθο της σκέψης, σαν τύχει να συναντηθεί το βλέμμα μου με εκείνων που κατοικούν υπό γης. Κι έπειτα έρχεται η ελπίδα, τελευταία, σαν πεταλούδα πετιέται από το κουτί της Πανδώρας κι αυτή. Τα υπόγεια έχουν ζωή… Τα υπόγεια στεγάζουν όνειρα κι ελπίδες.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Αλέξανδρος Κεφαλάς

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς γεννήθηκε στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολεγίου της Ελλάδας στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης και ασχολείται με τη διδασκαλία. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 2007. Έχει γράψει ιστορικό και σύγχρονο μυθιστόρημα, διηγήματα και ποίηση. Το 2012 συνεργάσθηκε με το λογοτεχνικό fanzin "Αστυδρόμος". Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά ενώ είναι υπεύθυνος λογοτεχνικής αξιολόγησης στις εκδόσεις Λέμβος.

2 Σχόλια

 1. Πλοκαμάκη Χρυσούλα

  Στα υπόγεια φώλιασε η έμπνευση…..
  Κι έβγαλε φτερά και πέταξε στο ξέφωτο, στον γαλάζιο ουρανό της ψυχής μας!

  ΕΥΓΕ!!!!

  Απάντηση
 2. Χαρά Παπαβασιλείου Κουμουλλή

  Το κλάμα ενός μικρού παιδιού πίσω απ’ τα κάγκελα ημιυπόγειου παραθυριού, σαν να ‘ταν κατάδικος, -και μήπως δεν ήταν;- με σταμάτησε πριν χρόνια. Πώς να το προσπεράσεις…………Γύρευε τη μάνα του. Τυχαία γράφτηκε “Το Υπόγειο”; Αχ, βρε Αλέξανδρε, με συγκίνησες.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος