Select Page

Φιλοσοφικές παρεμβάσεις, του Ανδρέα Αντωνίου [4]

Φιλοσοφικές παρεμβάσεις, του Ανδρέα Αντωνίου [4]

 

 

Κεφάλαιο 4

 

Ο θάνατος είναι ο απόλυτος μηδενιστής. Κάτω από το πρίσμα του, τα πάντα χάνουν κάθε νόημα και κάθε σημασία, ακόμη και τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του ανθρώπινου γένους. Ακόμη και τα θύματα του Άουσβιτς ωχριούν, μπροστά στα 7 εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή ανακοπή. Ένας και μόνο σεισμός ή μια έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να θάψει όλους μας – γέρους, νέους και παιδιά - και τον πολιτισμό μας για πάντα κι εμείς θεωρούμε ένα τυχαίο δυστύχημα τραγωδία. Η ύπαρξη μας σε αυτόν τον κόσμο μοιάζει τόσο τυχαία και σκιώδης – μια έκφραση από τον Νίτσε – που η ιστορία μας ως είδος κι ως πλανήτης είναι κάτι λιγότερο από μια υποσημείωση σε μια πρόταση μιας σελίδας ενός τεράστιου κεφαλαίου, σε ένα τόμο ενός απειρότομου έργου, σε μια βιβλιοθήκη που κανείς δεν γνωρίζει τα όρια της και που κι αυτή κάποια μέρα θα καταστραφεί.

Αν κάποιος θέλει να φανταστεί την έννοια της αιωνιότητας ή της τελειότητας, δεν χρειάζεται να σκεφτεί τον θεό – όπως μας συμβουλεύει ο Ντεκάρτ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτεί, έστω φευγαλέα, πόσο αιώνια και τέλεια ομοιόμορφη είναι η λήθη που υφιστάμεθα πριν την γέννησή μας και μετά τον θάνατό μας.

Συνήθως σκεφτόμαστε πως η ζωή είναι καλή και πως ο θάνατος είναι η παραφωνία στον κόσμο. Πως είναι στη φύση της ζωής να είναι αιώνια και πως ο θάνατος είναι το «κακό» που έρχεται να διαταράξει την φύση του κόσμου. Όσο περισσότερο το σκέφτομαι τείνω προς το αντίθετο: Η λήθη, αυτή η παράξενη απουσία κάθε συνείδησης, αυτό το τεράστιο και στρογγυλό Μηδέν, ήταν, είναι και θα είναι η αρχική και η τελική κατάσταση του κόσμου. Όλοι προερχόμαστε από εκεί και όλοι καταλήγουμε εκεί. Το ενδιάμεσο μοιάζει να είναι η παραφωνία. Μέσα σε αυτή την ανυπαρξία, το Είναι ήρθε και διατάραξε την ηρεμία και την ησυχία του Μηδενός. Έκτοτε, αυτή η βλάβη, αυτή η δυσλειτουργία που εμείς αποκαλούμε ύπαρξη/Είναι/κόσμος προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να παρατείνει και να εμβαθύνει την υπόστασή της/του, πάντοτε με το ίδιο αποτέλεσμα: Ο θάνατος έρχεται και το καταστρέφει.

Παράταση και εμβάθυνση: Άλλοι προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο αποφεύγοντας τις επιβλαβές εμπειρίες. Άλλοι ζουν με ένταση και σε βάθος τη ζωή τους, αλλά αυτό τους εξουθενώνει. Στο τέλος και οι δύο πεθαίνουν, ο ένας έχοντας ζήσει μια μακροχρόνια ζωή και ο άλλος μια έντονη.

Μέσα από το πρίσμα του θανάτου, τα πάντα χάνουν την σημασία τους και το νόημά τους. Η ιδέα πως όλα κάποτε τελειώνουν είναι ικανή να μας ωθήσει στον μηδενισμό, στην απαισιοδοξία και την παραίτηση. Κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει: «Δεν έχει σημασία ο θάνατος, αλλά ο χρόνος που μας δίνεται για να ζήσουμε». Η απάντηση είναι πως ούτως ή άλλως, ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Ας υποθέσουμε πως κάποιος γιατρός αφιερώνει την ζωή του στο να «σώζει ζωές». Τι περισσότερο έχει κάνει από το να παρατείνει την ήδη βραχέα παραμονή ενός ανθρώπου στον κόσμο; Οι θρησκείες κοκορεύονται πως ανασταίνουν νεκρούς, αλλά καμία δεν κατάφερε να κάνει κάποιον αθάνατο. Ακόμη κι ο Λάζαρος που αναστήθηκε πέθανε για δεύτερη φορά κι αν ανασταινόταν ξανά, θα το έκανε μόνο και μόνο για να πεθάνει πάλι λίγα χρόνια αργότερα.

Λέμε πως οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Όντως, αν δεις την μεγάλη εικόνα είμαστε κάτι λιγότερο από αριθμοί. Ακόμη κι ο Μέγας Αλέξανδρος με όλα του τα κατορθώματα, δεν θα αποφύγει την λήθη, μόλις εξαφανιστούμε. Τι να πούμε κι εμείς, που δεν θα μας θυμούνται ούτε τα δισέγγονά μας και δεν θα υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως κάποτε περάσαμε κι εμείς από τον μάταιο τούτο κόσμο; Ακόμη και τα έργα μας – για τα οποία θυσιάζουμε τις ζωές μας – θα πεθάνουν και θα μοιάζουν σαν να μην τα είχαμε κάνει ποτέ.

Ο θάνατος, αυτός ο απαράβατος νόμος – ίσως ο μοναδικός απαράβατος νόμος – μας κάνει να αναλογιστούμε τα πράγματα στις πραγματικές τους, ελάχιστες διαστάσεις. Ποιος ο λόγος να κάνεις κάτι για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όταν μετά από «λιγοστές ανάσες της φύσης» θα μοιάζει σαν να μην έχει γίνει ποτέ; Ο θάνατος φανερώνει το απίστευτο μεγαλείο της ανθρώπινης ματαιότητας, που μέσα στην προσπάθειά της να επιβιώσει, εφηύρε την πιο απελπισμένη λύση που θα μπορούσε να σκεφτεί: Να δώσει στον κόσμο ένα «νόημα» την στιγμή που ο θάνατος δεν του αφήνει περιθώρια για κανένα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Ανδρέας Αντωνίου

Ο Ανδρέας Αντωνίου γεννήθηκε στις 12/01/1988 στη Θεσσαλονίκη και μένει μόνιμα στη Λευκωσία. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη σχέση Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας. Έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Ο Ποιητής και το Φεγγάρι» (εκδόσεις I-Write, 2012) και έχει δημοσιεύσει ποιήματά του σε λογοτεχνικά περιοδικά.

2 Σχόλια

 1. Matina Mardeli

  Το άρθρο σας διακρίνεται από έντονη απαισιοδοξία, καθόλου χρήσιμη για τη δύσκολη περίοδο που ζούμε. Δεν θα διαφωνήσω απόλυτα μαζί σας θυμίζοντας σας ομως πως “κάθε τέλος ακολουθειται από μια καινούργια αρχή”. Μήπως αυτό ισχύει και στην περίπτωση του θανάτου;!

  Απάντηση
  • Andreas Antoniou

   Χωρίς να θέλω να σας “σποιλάρω” την συνέχεια, θα έλεγα πως στόχος του βιβλίου είναι να υπερβεί την απαισιοδοξία. Το πρόβλημα όμως είναι πως, πριν υπερβούμε την απαισιοδοξία, πρέπει να βυθιστούμε μέσα της στον απόλυτο βαθμό. Για αυτό και όλες οι διατυπώσεις είναι τόσο υπερβολικές. Είναι ένα παρόμοιο εγχείρημα με το έργο του Νίτσε “Η Γέννηση της Τραγωδίας”, που έχει ως υπότιτλο “Ελληνισμός και Απαισιοδοξία”.

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

231 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!