To Αφανοχώρι είναι ένα υπέροχο μέρος που γλύτωσε από την αλλοίωση της φύσης. Η ζωή σε αυτό είναι παράδεισος, μόνο που οι κάτοικοι, βλέποντας τα γύρω χωριά να αποκτούν, να ανακαινίζουν ή να αναδεικνύουν κάτι που τραβάει την προσοχή τουριστών και μέσων ενημέρωσης, διαπιστώνουν πως το δικό τους χωριό δεν έχει απολύτως τίποτα άξιο λόγου! Ο πρόεδρος λοιπόν συλλαμβάνει ένα σχέδιο που θα φέρει και στο δικό τους μέρος κόσμο, μόνο που τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενε.
Η Εύα Κασιάρου γράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για παιδιά από 10 ετών και πάνω που δείχνει με ευφάνταστο τρόπο και μια αναπάντεχη κλιμακωτή πλοκή τις συνέπειες του ψέματος στις ζωές μας. Το Αφανοχώρι της είναι ένα χωριό όπως όλα της ελληνικής υπαίθρου. Όλα; Χμμμ… Ζωντανεύει παραστατικά και με ενάργεια η καθημερινότητα των κατοίκων, γνωρίζουμε ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μας ανοίγουν τα σπίτια τους, όπως ο Μιχάλης ο οικοδόμος, ο Θανάσης ο περιπτεράς, ο Μάνος ο φούρναρης, ο καλοκάγαθος Αγησίλαος, ο ταβερνιάρης, ο πρόεδρος, ο γραμματέας, ο παντοπώλης, ο δάσκαλος, ο περιπλανώμενος προμηθευτής, οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους, με προεξάρχοντα τον μικρό Χαρίλαο κ. ά. Οι θαμώνες του καφενείου λοιπόν, απογοητευμένοι από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της ζωής τους και θέλοντας να βελτιώσουν τη ζωή παιδιών κι εγγονιών που έχουν τελματώσει κι αυτά, προσπαθούν να βρουν κάτι που θα τους εμπλουτίσει τη ζωή με κάτι φρέσκο και ταυτόχρονα θα φέρει κόσμο στο χωριό. Σε αναζήτηση κύρους, φήμης και δόξας, ο πρόεδρος εξαγγέλλει ένα σχέδιο, ένα ψέμα που θα φέρει τα πάνω κάτω και θα αλλάξει τα πάντα. Ο μικρός Χαρίλαος καταλαβαίνει από νωρίς το μεγάλο λάθος αλλά δεν εισακούεται, αφού ουσιαστικά είναι ο μόνος με τον περιπτερά Θανάση που προσπαθούν να βάλουν μυαλό στους γείτονες και φίλους τους.
Ο μικρός πρωταγωνιστής της ιστορίας, έξυπνος, μελετηρός, με πολλές γνώσεις, σκέφτεται να διοργανώσουν φεστιβάλ πατάτας και οι συμμαθητές του ενθουσιάζονται με την ιδέα, οι γονείς όμως αρνούνται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο κι απαγορεύουν στα παιδιά να ανακατεύονται, άλλωστε ήδη ο πρόεδρος έχει καταφέρει να τους πάρει με το μέρος του, τάζοντάς τους μεγαλεία. Ο δάσκαλος είναι με το μέρος των μαθητών του γιατί πιστεύει στη δύναμη της σκέψης τους, μόνο που είναι δειλός και άτολμος και δεν τα βάζει με τη συντριπτική πλειοψηφία. Ο μικρός Χαρίλαος, απογοητευμένος, πιστεύει ακράδαντα πως τα λεφτά χαλάνε τον άνθρωπο, πως το καλύτερο στη ζωή είναι η εντιμότητα και η ειλικρίνεια κι έτσι ξεκινάει έναν προσωπικό αγώνα να κερδίσει αρχικά τους φίλους του και να τους πείσει για τα μειονεκτήματα της πρότασης πριν να είναι αργά. Μόνη ελπίδα σε όλο αυτόν τον παραλογισμό δείχνει να είναι η οξυδερκής γιαγιά Μαμ, μια γυναίκα που χήρεψε και ζει μόνη με τον κήπο της, τα βιβλία και τα ζώα της, γεμάτη αγάπη για όλους, εξ ου και το παρανόμι της, αφού έδινε φαγητό σε όσους είχαν ανάγκη και της ζητούσαν. Ζει ευτυχισμένη με όσα έχει, απολαμβάνει τις εναλλαγές της φύσης, απογοητεύεται από την υπεροψία του προέδρου, του οποίου οι αποφάσεις δυσκολεύουν τη ζωή όλων και κυρίως των παιδιών, με αποτέλεσμα αυτά να καταφεύγουν κάθε βράδυ στο φιλόξενο σπιτικό της και να ακούνε τα παραμύθια της, με τη συγγραφέα να ζωντανεύει μερικές από τις ομορφότερες σελίδες του βιβλίου. Ζήλεψα την παρέα τους και το μέρος όπου βρίσκονταν, που ήταν γεμάτο μυρωδιές λουλουδιών, ήχους από το κοντινό ποτάμι, λουζόταν από το φως του φεγγαριού και από τα φαναράκια στα χέρια τους… Βοηθάει πολύ και η εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου που είναι λεπτομερής και ρεαλιστική. Ζωντανεύει τις χαρακτηριστικότερες σκηνές του βιβλίου ενώ πολλές φορές οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις των ηρώων και το όλο στήσιμο μου θύμισαν τα υπέροχης αισθητικής manga. Τα παιδιά έχουν το καθένα τον δικό του τύπο και το χωριό ζωντανεύει με ενδιαφέρουσες σκηνές. Πολλές σκηνές μάλιστα από μόνες τους προκαλούν πολύ γέλιο, όπως στη σελίδα 153.
Στο μυθιστόρημα περιγράφεται μια κατάσταση που όλο και χειροτερεύει, με τα ψέματα να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο για να καλύψουν τα ακάλυπτα, με τους κατοίκους να αλλοτριώνονται και να παρασύρονται από τις υποσχέσεις του προέδρου, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε ένα είδος κοντόφθαλμου δικτάτορα που δε διστάζει να προβεί σε σκευωρίες κατά αθώων ώστε να ευοδωθούν τα δικά του σχέδια. Χιλιάδες μηνύματα περνάνε με έξυπνο τρόπο μέσα από τις σελίδες, για την προπαγάνδα, για την απολυταρχία, για τη λατρεία του χρήματος και της δόξας που μόνο καταστροφές επιφέρει και πολλά άλλα. Συναρπαστικές εξελίξεις, σωστοί διάλογοι, ωραίες περιγραφές, εναλλαγές σκηνών που κρατούν το ενδιαφέρον και εγείρουν σκέψεις και συναισθήματα αφθονούν στο βιβλίο. Λογιών λογιών χαρακτήρες, ο δειλός, ο τολμηρός, ο ουδέτερος, ο τσιγγούνης, ο φιλόδοξος, ο εργατικός συγκροτούν έναν μικρόκοσμο της πραγματικής κοινωνίας με τα πάνω του και τα κάτω του και με συμπεριφορές που όλοι έχουμε αντικρίσει στις ζωές μας. Τα γεγονότα οδηγούν σ’ έναν μικρό εμφύλιο και κάποιος εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση για να πει κι άλλα ψέματα, μόνο που αυτό θα φέρει και το λυτρωτικό τέλος της ιστορίας μέσα από μια σειρά ανατροπών και εκπλήξεων από κάποιον που δεν περίμενε κανείς!
«Ψέμα στο ψέμα και πάλι ψέμα» είναι το νέο παιδικό μυθιστόρημα της Εύας Κασιάρου, όπου μια παρέα παιδιών αντιτίθενται στα μεγαλεπήβολα σχέδια των συγχωριανών τους να προκαλέσουν την προσοχή του κόσμου μ’ ένα μεγάλο ψέμα, χωρίς να ξέρουν πως τα πράγματα θα βγουν σύντομα εκτός ελέγχου. Αστείες και δραματικές στιγμές, ρεαλισμός και αγωνία, καλοσχεδιασμένη πλοκή είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος που δείχνει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες των ψεμάτων και τις τραγικές αλλαγές που επιφέρουν σε όποιον τα χρησιμοποιεί, γιατί δυστυχώς για να καλύψει τα πρώτα θα πει κι άλλα και ο έλεγχος θα χαθεί με αβάσταχτες συνέπειες, ψυχολογικές και κοινωνικές. Πώς διαδίδεται το ψέμα, πώς αλλάζουν συμπεριφορά οι κάτοικοι, πώς ξαφνικά η κοινωνία στρέφει τη ματιά της στο Αφανοχώρι είναι τραγικωμικά περιστατικά που δείχνουν ένα καλοσχεδιασμένο μυθιστόρημα και ταυτόχρονα θα εξάψουν τη φαντασία των παιδιών. Αγωνία, περιπέτεια, ανατροπές και διαχρονικά μηνύματα με ενθουσίασαν και με κράτησαν ως το τέλος!
0 Σχόλια