
γράφει ο Πάνος Τουρλής
Τι συμβαίνει όταν κλαίμε; Είναι σωστό να ξεσπάμε τα συναισθήματά μας κατ’ αυτόν τον τρόπο; Τα ζώα πώς εκφράζουν το παράπονό τους; Πώς νιώθουμε μετά το κλάμα; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται σε αυτό το τρυφερό και γλυκό παραμύθι που μας δείχνει πόσο λυτρωτικό είναι το κλάμα και πόσα όμορφα πράγματα έρχονται μετά από αυτό.
Η συγγραφέας στην αρχή μας παρουσιάζει με πανέμορφες μεταφορές και παρομοιώσεις τι συμβαίνει όταν κλαίμε: μια φουρτουνιασμένη θάλασσα πηδά από την καρδιά μας, το πρόσωπό μας μοιάζει με τσαλακωμένη ζωγραφιά κλπ. Στη συνέχεια, μέσα από διαφορετικά και ποικίλα στιγμιότυπα οι μικροί αναγνώστες κατανοούν εύκολα πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι αντιδράσεις κάποιου όταν κλαίει: άλλοι είναι καταρράκτες που βουίζουν δυνατά και άλλοι προτιμούν να κλειστούν σε μια φυλακή από γυαλί για να μην τους βλέπουν, άλλοι εξαφανίζονται σε σκοτεινές σπηλιές και άλλοι χώνονται σε μια ζεστή αγκαλιά. Η συγγραφέας τονίζει πως όλοι κλαίνε και κατονομάζει μια σειρά από αιτίες γι’ αυτό: νικήθηκαν, κάτι έχασαν, γιατί τέλειωσε το καλοκαίρι ή γιατί καθαρίζουν κρεμμυδάκια! Και μετά το κλάμα τι γίνεται;
Μια υπέροχη ιστορία με διάφορα μικρά στιγμιότυπα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποδεχτούν τον ρόλο του κλάματος στη ζωή τους και να ανακαλύψουν πόσο ευεργετικό, αποδεκτό και ανθρώπινο είναι. Η εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου είναι απλή και γεμάτη χρώματα, με λιτές λεπτομέρειες και σωστή μίξη ρεαλιστικού με φανταστικό. Παιδιά και γονείς, μονόκεροι και λουλούδια, πόλεις και χωριά ζωντανεύουν μέσα από ολοσέλιδα ή μικρά καρέ και βοηθάνε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να μπουν στον μαγικό κόσμο ενός έντονου συναισθήματος όπως το κλάμα. Εμπρός λοιπόν, κλάψτε ελεύθερα κι εύχομαι από καρδιάς να είναι πάντα μόνο από χαρά και συγκίνηση.
0 Σχόλια