![](https://tovivlio.net/wp-content/uploads/2017/01/giouliver.png)
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΟΥΙΦΤ
Κέδρος
978-960-04-0731-0
Τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» του Τζόναθαν Σουίφτ εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μαγεύουν μικρούς και μεγάλους. Αν και αιώνες μετά την πρώτη του έκδοση απομακρύνθηκε το συναίσθημα της σάτιρας που μετέφερε στην τότε κοινωνία το βιβλίο (όπως και με τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες), το γέλιο κι η φαντασία είναι ένας πλοηγός που μας οδηγεί στη μαγεία της κλασικής λογοτεχνίας. Έτσι δεν είναι τυχαίο που από το 1726 το μυθιστόρημα ακόμα παραμένει ολοζώντανο· διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον από εκατομμύρια -πια- παιδιά σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες.
Στη διασκευή του Ι. Σάντσεθ (απόδοση στα ελληνικά από την Ειρήνη Μάρρα) «ο Γκιούλιβερ στη Λιλιπουτία» (Κέδρος) ο μικρός αναγνώστης εισπράττει κάτι από την ατμόσφαιρα του έργου του Σουίφτ, καθώς και την πρόθεσή του να γελοιοποιήσει τις συμπεριφορές και το ήθος της κάθε μορφής ηγεσίας της εποχής του. Μόνο γέλιο προκαλεί η τεράστια ματαιοδοξία του μικροσκοπικού βασιλιά της Λιλιπουτίας, ο οποίος για να ελευθερώσει τον Γκιούλιβερ -τον αποκαλεί, μάλιστα, και άνθρωπο-βουνό- του ζητάει πρώτα να σχηματίσει με τα πόδια του μία αψίδα του θριάμβου στη γιορτή των γενεθλίων του.
Το παιδί δεν μπορεί παρά να γελάει με τις αστειότητες των βασιλιάδων της Λιλιπούτιας και των Μπλεφούσκων που βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο γιατί οι μεν πρώτοι επιτρέπεται να σπάνε αυγά μόνο από την στρογγυλή άκρη, ενώ οι Μπλεφούσκοι τα σπάνε με τον παραδοσιακό τρόπο. Ένα μικρό μειδίαμα αφήνει και η κουτοπονηριά του βασιλιά της Λιλιπουτίας να οικειοποιηθεί τη νίκη ενάντια στους Μπλεφούσκους, καθώς το μικρό παιδί αντιλαμβάνεται ότι αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Γκιούλιβερ. Αναρωτιέται άραγε πόσο γελοίος ακούγεται όταν κοπάζει λέγοντας «πόσο εύκολο ήταν για μας να νικήσουμε…;»
Οι περιπέτειες του Γκιούλιβερ είναι απροσδόκητα σύγχρονες, καθώς ασκεί κριτική στο ανθρώπινο είδος που αναλώνεται διαρκώς σε προστριβές και πολέμους για ασήμαντους σκοπούς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να συγκρίνουν συμπεριφορές και στάσεις ή απόψεις όσο και να βιώσουν την περιπέτεια. Και ακριβώς αυτά τα δύο επιτυγχάνουν τα ταξίδια του Γκιούλιβερ.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που το έργο παραμένει κλασικό καθώς μεταδίδει πολλαπλά μηνύματα και διάφορες ερμηνείες κι αφορμές για κουβέντα με τους μικρούς αναγνώστες πάνω στα βασικά μοτίβα του: τη σατιρική οπτική, καθώς και τις μικροπρεπείς διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και εθνών.
0 Σχόλια