1. Όλα τα παραμύθια έχουν τέλος καλό

Στα μονοπάτια της Πηγής

[αστυνομική νουβέλα σε συνέχειες]

Η μικρή Πηγή βασανίζεται από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη, καιρό τώρα. Ο Πρόδρομος και η Καίτη σχεδιάζουν τις διακοπές του ερχόμενου καλοκαιριού. Ποιος και τι θα τους οδηγήσει στο νησί της Ρόδου;

 

Χθες

 

«Κοιμήσου αγγελούδι μου,

κοιμήσου.

Και εγώ σύννεφα θα σου

μαζέψω να ‘χεις να περπατάς.

Τα ματάκια σου κλείσε και

άγγελο θα ζητήσω

να σε προστατεύει»

Δεν άργησε να αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της μητέρας της. Της χάιδεψε τα μαλλιά, ακουμπώντας το μέτωπο απαλά. Τη σκέπασε, αφήνοντας ένα φωτιστικό αναμμένο στη γωνιά του δωματίου, πλάι στην πόρτα, δείχνοντας την έξοδο τις δύσκολες βραδιές.

«Κοιμήσου», ψιθύρισε γέρνοντας στην πόρτα.

 

Σήμερα

Η βραδιά ήταν μεγάλη. Επιστρέφοντας από την εκκλησία στρώθηκαν στο τραπέζι με τη μαγειρίτσα. Οι μισοί από νηστεία σαράντα ημερών και οι υπόλοιποι μιας εβδομάδας. Η λιχουδιά, όμως, του τραπεζιού ήταν η τηγανιά της Καίτης. Αυτήν πρόσμεναν μέρες τώρα. Αδειάζοντας δύο τρία μπουκάλια κρασί σχολίαζαν τα ντυσίματα και τα νέα πρόσωπα στο εκκλησίασμα. Γέλασαν πολύ.

«Είστε κακοί», σχολίασε η Καίτη προσπαθώντας να συγκρατήσει το δικό της.

«Μπαμπά», ακούστηκε από το βάθος του διαδρόμου η φωνή της μικρής Πηγής.

Τα γέλια σταμάτησαν. Η Καίτη, δαγκώνοντας τα χείλη, κοίταξε τον Πρόδρομο κρατώντας τα μαχαιροπίρουνα.

«Πάω», αποκρίθηκε στην αγωνία της και κατευθύνθηκε στο παιδικό δωμάτιο.

Ξημερώνει. Ο Πρόδρομος έχει σηκωθεί από νωρίς. Κατάφερε μετά βίας να κοιμηθεί δύο ώρες, έχοντας το μυαλό σε εγρήγορση για τυχόν νέο ξέσπασμα της κόρης του. Σηκωνόταν από το κρεβάτι και νοιαζόταν. Προσεχτικά, πλησίαζε την πόρτα και την παρατηρούσε για μερικά λεπτά. Όταν δεν έβλεπε ανησυχία στον ύπνο, επέστρεφε καθησυχάζοντας και την Καίτη.

«Είναι καλά», της έλεγε αγκαλιάζοντάς την.

Το τελευταίο διάστημα οι εφιάλτες είναι πιο συχνοί. Μία δύο φορές την εβδομάδα. Δεν τους σχολιάζουν ποτέ. Την πρώτη φορά μόνο που τον περιέγραψε στη μητέρα της, ζώντας τον πάλι.

«Έτρεχα, μαμά, και φοβόμουν. Φοβόμουν πολύ», είχε αρχίσει εξιστορώντας. «Ήταν σκοτεινά και έτρεχα χωρίς παπουτσάκια, αλλά δεν πονούσα. Φοβόμουν, όμως, κι έτρεχα σ’ ένα μεγάλο χωράφι που είχε και ένα πηγάδι. Έφτασα κοντά του και από τον φόβο μου έπεσα μέσα και φώναζα βοήθεια. Μετά ξύπνησα», ολοκλήρωσε σκουπίζοντας τα δάκρυα.

Στους επόμενους τη ρωτούσαν αν ήταν το ίδιο όνειρο και λάμβαναν τη σιωπηρή, θετική απάντηση, κουνώντας το κεφάλι και μασουλώντας το πρωινό. Οι εφιάλτες άρχισαν μήνες μετά που έκλεισε τα τέσσερα. Η νηπιαγωγός στις ενημερώσεις δεν είχε αναφέρει ποτέ τίποτα. Η συμπεριφορά τής μικρής δεν άλλαζε τη μέρα. Μονάχα τα πρωινά που ακολουθούσαν τις δύσκολες βραδιές κι αυτό μέχρι να μπει στο λεωφορειάκι του σταθμού. Μετά, ξεχνιόταν. Η Καίτη το είχε ψάξει, αναζητώντας εξήγηση. Την αιτία που η ψυχολογία της μικρής διαταρασσόταν. Σε συζητήσεις με μητέρες άλλων παιδιών προσπάθησε να βρει ομοιότητες. Παιδικές ανησυχίες τής έλεγαν, αλλά δεν την ηρεμούσαν.

Ανέτρεξε σε ιστοσελίδες συζητήσεων αντιμετώπισης παιδικών θεμάτων. Απέφευγε να τα ονομάζει προβλήματα. Φοβόταν πως ίσως δεν ήταν καλή μητέρα, πως το περιβάλλον χρειαζόταν αλλαγές και απευθύνθηκε σε ειδική ψυχολόγο.

«Μην ταράζεσαι», της πρωτοείπε. «Είναι φυσιολογικό να έχουν άσχημα όνειρα. Είναι η περίοδος που η φαντασία τους αναπτύσσεται και αδυνατούν να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το όνειρο. Άφησε ένα φωτάκι ανοιχτό το βράδυ. Καλό θα ήταν να γυρίσεις και το κρεβατάκι της να κοιτά την πόρτα. Είναι καλό, υποσυνείδητα, να γνωρίζει πού βρίσκεται η έξοδος από το δωμάτιο, από εκεί δηλαδή που νομίζει ότι διαδραματίζεται το όνειρο. Και να της μιλάς. Συζήτησέ το μαζί της. Αν δε θέλει, μην την πιέσεις, κάποια στιγμή θα σου ανοιχτεί», συνέχισε σημειώνοντας παρατηρήσεις.

Ακολουθώντας τις οδηγίες τής ψυχολόγου δεν το ξανασυζήτησαν. Περίμεναν και οι δύο τη μικρή. Την καθησύχαζαν μονάχα, λέγοντας πως είναι όνειρο και πως ό,τι βλέπει είναι ένα παραμύθι.

«Όλα τα παραμύθια δεν έχουν καλό τέλος; Έτσι κι αυτό», λέει συχνά ο Πρόδρομος γεμίζοντας την κούπα με γάλα φιλώντας την.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 18 – 19 Ιανουαρίου 2025

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 18 – 19 Ιανουαρίου 2025

Real News https://youtu.be/wCTThyM7GYIΚαθημερινή https://youtu.be/90I_dnJZ86U Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη...

Η συγγραφέας Ειρήνη Δερμίτζάκη προτείνει τις 5 καλύτερες δράσεις του Μαΐου

Η συγγραφέας Ειρήνη Δερμίτζάκη προτείνει τις 5 καλύτερες δράσεις του Μαΐου

Μπήκαμε στον δεύτερο μήνα των εκδηλώσεων Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου κι έτσι, με το δεύτερο αυτό άρθρο μου σας προτείνω κάποιες από τις εκδηλώσεις που θεωρώ πως ξεχωρίζουν αυτόν τον μήνα. Η πρώτη εκδήλωση αφορά εκείνους που αγαπούν το βιβλίο αλλά τους...

Μα εγώ… ξέρω

Μα εγώ… ξέρω

Χτες το μεσημέρι, πήδηξε από τον 5ο ένας παππούς. Σκεπασμένος με μια κουβέρτα, λίγη ώρα μετά, στο αίμα μουσκεμένη,  να κρύβει το παράταιρο θέαμα της σπασμένης μαριονέτας. Φωνές, ασθενοφόρα, κόσμος. Κόσμος… κουτσομπολιά … μα εγώ ξέρω Ανέβηκα στην ταράτσα και κοίταξα...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Μα εγώ… ξέρω

Μα εγώ… ξέρω

Χτες το μεσημέρι, πήδηξε από τον 5ο ένας παππούς. Σκεπασμένος με μια κουβέρτα, λίγη ώρα μετά, στο αίμα μουσκεμένη,  να κρύβει το παράταιρο θέαμα της σπασμένης μαριονέτας. Φωνές, ασθενοφόρα, κόσμος. Κόσμος… κουτσομπολιά … μα εγώ ξέρω Ανέβηκα στην ταράτσα και κοίταξα...

5. Πού είναι;

5. Πού είναι;

«Είναι μαζί σου;», τη ρωτά εξερευνώντας τον κόσμο τριγύρω της. «Τι να είναι μαζί μου;», αποκρίνεται η Καίτη νιώθοντας τα πόδια να μουδιάζουν. «Η Πηγή είναι μαζί σου; Πού είναι;», συνεχίζει και το παγωτό γλιστρά από το χέρι. Συνειδητοποιεί πως το κινητό είναι ακόμη...

5. Πού είναι;

4. Το παγωτό στο χέρι

«Αυτή είναι μία από τις εισόδους της Παλιάς Πόλης», λέει ο Πρόδρομος δείχνοντας την κεντρική πύλη. «Έναν καφέ, αγναντεύοντας αυτά τα τείχη, τον πίνω με μεγάλη ευχαρίστηση», ολοκληρώνει κλείνοντας το μάτι στη μικρή που τον παρατηρούσε μέσα από τον καθρέφτη. Αυτό ήταν...

6 σχόλια

6 Σχόλια

  1. Ελένη Ιωαννάτου

    Βασίλη πολύ μου άρεσε το κείμενό σου! Μπράβο σου!!

    Όλα τα μικρά και μεγάλα παιδάκια όταν ανησυχούν βλέπουν εφιάλτες δίχως να μπορούν να εξηγήσουν και τρέχουν γρήγορα στην αγκαλιά της μανούλας. Πάντα υπάρχει αιτία για τα πράγματα, τίποτα δεν γίνεται χωρίς λόγο. Απλά κάποιες φορές δεν είναι εμφανή η αιτία, αλλά κρύβεται βαθιά μέσα μας.

    Απάντηση
    • Βασίλειος Μαντικός

      … να είσαι πάντα καλά Ελένη!

      Ξετυλίγοντας την πλοκή της νουβέλας, βήμα βήμα, ίσως δούμε -μαζί κι εγώ, όσο τη γράφω- πώς αυτοί οι φόβοι και ανησυχίες φωλιάζουν στο υποσυνείδητο των μικρών παιδιών και πώς, αλήθεια, χαράσσονται και μας ακολουθούν.

      Απάντηση
  2. 'Αννα Ρουμελιώτη

    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία σας Βασίλη και με ψυχολογικές προεκτάσεις που με έβαλαν εύστοχα στο κλίμα. Αναμένω με αντίστοιχο ενδιαφέρον την εξέλιξη. Μπράβο!!

    Απάντηση
    • Βασίλειος Μαντικός

      … Άννα, να είσαι πάντα καλά, σε ευχαριστώ!

      Ίσως, σε κάποιο σημείο της ιστορίας αρκετά αργότερα, να τεθούν και ερωτήματα, που ίσως διαμορφώσουν την πορεία της. Θα φανεί στις συνέχειες, μιας και τη γράφω βδομάδα-βδομάδα, παρέα με τις δημοσιεύσεις.

      Απάντηση
  3. sofia25164

    Αναμένω με αγωνία την συνέχεια…καλή σας μέρα!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου