Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος, έμπλεος γνώσης και σοφίας, ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Διόπτρα, μετά το συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα «Το δαχτυλίδι», επιστρέφει με κάτι πρωτότυπο για την ως τώρα πορεία του. Τα 101 διδάγματα ζωής είναι η κατάθεση ψυχής ενός ανθρώπου που αντίκρισε, ένιωσε, έζησε κι αγάπησε πολλά και θέλει να τα μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό του, αυτόν τον πολύτιμο φίλο και αυστηρό κριτή. Η καταγραφή γνωμικών, παροιμιών, ρητών και ρήσεων, ήδη από τη φοίτησή του στην Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, που του επέτρεψε να διανθίζει τα κείμενά του με αυτά εξελίχθηκε στη συνέχεια σε συνήθεια να καταγράφει πολύ περιεκτικά τα σημαντικότερα σημεία που έπρεπε να θυμάται από σχολικές παραδόσεις, από σεμινάρια, από τα βιβλία που διαβάζει. Στο τέλος, όλα αυτά τα συνέδεσε έτσι ώστε να περικλείουν σημαντική γνώση για τη ζωή.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του κυρίου Παπαδόπουλου: «…πρέπει να μοιραζόμαστε τα πάντα στη ζωή με τους συνανθρώπους μας, γιατί όλοι και όλα στο Σύμπαν είμαστε Ένα. Ιδιαίτερα πρέπει να μοιραζόμαστε τη γνώση…ο άνθρωπος γεννιέται σ’ αυτήν τη ζωή όχι μόνο για να εξελιχθεί ο ίδιος αλλά για να βοηθήσει και τους συνανθρώπους του και τον πλανήτη να εξελιχθούν» (σελ. 21). Τα 101 διδάγματα ζωής είναι ένα βιβλίο-εργαλείο για την απαρχή ή τη συνέχιση της πνευματικής αναζήτησης του αναγνώστη. Καθόλου βαρετό ούτε φλύαρο, απλό και όχι απλοϊκό, αποστάγματα εμπειρίας και σοφίας που θα βοηθήσουν τον καθένα μας να βελτιώσει τη ζωή του και την προσωπικότητά του, αρκεί να τα διαβάσει με ανοιχτό μυαλό. Όπως τονίζει και ο συγγραφέας: «Εφαρμόζοντας τα διδάγματα στην καθημερινή σας ζωή θα αντιμετωπίζετε την καθημερινότητά σας με περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας» (σελ. 103).
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος έχουμε κάποιες πολύ όμορφες και σημαντικές φιλοσοφικές αναζητήσεις του συγγραφέα για τη σχέση μεταξύ σώματος και νου, καθώς και ιστορική θεώρηση αυτών των απόψεων. Το πεπρωμένο, η δύναμη μέσα μας, ο χαρακτήρας μας, πώς δημιουργούνται και πώς μεταλλάσσονται βάσει των κοινωνικών και οικογενειακών συνθηκών, όλα αναλύονται και επεξηγούνται κατανοητά και εύληπτα. Ο νόμος της έλξης, ο νόμος του αιτίου και του αιτιατού, συμπαντικοί κανόνες και πολλά άλλα επεξηγούνται και αναλύονται με τον τρόπο που θα το έκανε αυτό ένας πατέρας προς τα παιδιά του. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται τα 101 διδάγματα που επέλεξε ο κύριος Παπαδόπουλος, τα οποία συνοδεύονται από μια λευκή σελίδα, ώστε ο αναγνώστης να σημειώσει τις δικές του απόψεις πάνω σε αυτά, τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά του.
Από τα διδάγματα αυτά ποιο να πρωτοκρατήσω, ποια να πρωτοθυμάμαι; Και να τα παραθέσω έτσι, νέτα σκέτα, δεν έχει νόημα, εφόσον εντάσσονται στη φιλοσοφία ζωής που θέλει να μεταγγίσει ο συγγραφέας στον αναγνώστη. Πολύτιμες σκέψεις, σημαντικές διδαχές, είναι όλα εκεί! Ανοίξτε τυχαία σε μια σελίδα το βιβλίο και αφεθείτε στις λέξεις. Θα σας μαγέψουν και θα σας αλλάξουν, θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας, θα σας δείξουν ένα άλλο μονοπάτι! Ένα υπέροχο, διαφορετικό, σημαντικό βιβλίο από έναν εκλεκτό άνθρωπο για εκλεκτούς αναγνώστες!
Σας παραθέτω κάποια διδάγματα και αν σας κερδίσουν μη διστάσετε να αναζητήσετε το βιβλίο και να εντρυφήσετε στη συνολική θεώρηση που παραθέτει ο κύριος Παπαδόπουλος:
1) Σκοπός της ενσάρκωσής σου σε αυτήν τη ζωή είναι να αποκτήσεις εμπειρίες
και μέσω αυτών να εξελιχθείς, να βοηθήσεις άλλους να εξελιχθούν και να συμβάλλεις στην εξέλιξη του πλανήτη Γη. Όταν σκέφτεσαι να κάνεις κάτι, να πάρεις μια απόφαση, ρώτησε τον εαυτό σου αν πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.
5) Στο πανεπιστήμιο της Ζωής, οι φοιτητές βλέπουν τα λάθη τους σαν μια διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης, γι’ αυτό δεν υπάρχουν κακοί ή αποτυχημένοι.
12) Να το τραβάς το σκοινί, αλλά μην ξεχνάς τι θα γίνει, αν η άλλη πλευρά αποφασίσει να το αφήσει.
27) Η μία πιο σημαντική λέξη είναι: «Εμείς».
58) Όσο αργά κι αν είναι, το τελευταίο δρομολόγιο ενός τρένου έχει συνήθως περισσότερες κενές θέσεις.
0 Σχόλια