Black Lives Matter – Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις

19.06.2020

 

γράφει η Μαρία Καζαντζή

 

Όσο και να προσπαθήσουμε, μας είναι αδύνατο να καταλάβουμε στο σύνολό του τον αγώνα και την αδικία που υφίστανται οι μαύροι στην Αμερική. Τα πρόσφατα γεγονότα καθιστούν πλέον αναγκαίο να αφιερώσουμε χρόνο στο να ακούσουμε τις φωνές και τις εμπειρίες τους και να ενωθούμε μαζί τους στη μάχη κατά του ρατσισμού. Του ρατσισμού που υπάρχει τόσο εκεί, στη μακρινή Αμερική, όσο και εδώ, δίπλα μας.

Τα βιβλία είναι τα καλύτερα όπλα στον κόσμο – όπως λέει και ο πολυαγαπημένος Doctor Who – για αυτό και σας προτείνω να εξοπλιστείτε με τα παρακάτω 5 βιβλία στη μάχη κατά της κοινωνικής αδικίας:

 

James Baldwin – The Fire Next Time

Το βιβλίο αυτό προτρέπει τους Αμερικάνους, λευκούς και μαύρους, να επιτεθούν κατά του ρατσισμού. Αποτελείται από δύο «γράμματα» – το ένα περιγράφει το τι σημαίνει να είσαι ένας μαύρος άντρας στην Αμερική και το δεύτερο για τη φυλή και θρησκεία. Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της αμερικάνικης λογοτεχνίας, το οποίο δημοσιεύθηκε στις απαρχές του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα στην Αμερική.

 

Ta-Nehisi Coates – Between the World and Me

Ένα ακόμα βιβλίο γραμμένο στη μορφή γράμματος, αυτή τη φορά απευθυνόμενο στον γιο του συγγραφέα. Δυνατό, σκληρό, περιγράφει την ιστορία και καθημερινότητα των μαύρων στην Αμερική με απόλυτη ειλικρίνια, χωρίς να «χαρίζει» σε κανέναν.

 

Alice Walker – The Color Purple

Ένα βιβλίο το οποίο από το 1984 έως και το 2013 είχε αποκλειστεί από βιβλιοθήκες σχολείων στην Αμερική. H Alice Walker, αφηγούμενη τη ζωή δυο Αφρικοαμερικανών γυναικών στην πολιτεία της Georgia, στις αρχές του 20ου αιώνα, σπάει τη σιωπή γύρω από την ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία.

 

Angie Thomas – The hate you give

Η Starr Carter είναι η μοναδική μάρτυρας της δολοφονίας του παιδικού της φίλου Khalil από έναν λευκό αστυνομικό. Ανατριχιαστικά επίκαιρο το βιβλίο αυτό, που δημοσιεύθηκε το 2017 εμπνευσμένο από το κίνημα Black Lives Matter.

 

Americanah by Chimamanda Ngozi Adichie

Μια ιστορία αγάπης, η οποία μιλάει για τη φυλή, την μετανάστευση, τον διαχωρισμό των τάξεων και το φεμινισμό.

«Αν δεν καταλαβαίνες, ρώτα. Αν νιώθεις άβολα να ρωτήσεις, πες ότι νιώθεις άβολα να ρωτήσεις και μετά ρώτα όπως και να’χει. Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος πότε μια ερώτηση είναι καλόβουλη. Μετά, άκου κι άλλο. Μερικές φορές οι άνθρωποι απλά θέλουν να νίωσουν ότι κάποιος τους ακούει. Ζήτω στις πιθανότητες δημιουργίας φιλίας, επικοινωνίας και κατανόησης.»

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Το ροζ, της Μαρίας Δουρίδα – Μηταράκη

Το ροζ, της Μαρίας Δουρίδα – Μηταράκη

Το ροζ ζούσε ευτυχισμένο μόνο του ώσπου τα χρώματα άρχισαν διστακτικά να το επισκέπτονται. Τα έδιωχνε όμως με κάθε τρόπο, αναγκάζοντάς τα έτσι να προβούν σε ριζικές κινήσεις. Τι σημαίνει να είσαι μόνος; Πώς μπορεί κάποιος να επιβάλλει τον εαυτό του στη ζωή κάποιου...

Στη διαπασών, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Στη διαπασών, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Άλλο ένα από τα πιο καλογραμμένα και πολυβραβευμένα βιβλία του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Η ιστορία ενός επαναστάτη εφήβου που βρίσκει καταφύγιο στη μουσική κι όταν ακούει ένα πραγματικά δυνατό κομμάτι εκστασιάζεται και ωθείται σε βίαια ξεσπάσματα. Με διαλυμένη οικογένεια...

Η λαίλαπα της λογοκλοπής

Η λαίλαπα της λογοκλοπής

«Οι ανώριμοι ποιητές μιμούνται, οι ώριμοι ποιητές κλέβουν· οι κακοί ποιητές καταστρέφουν αυτό που παίρνουν και οι καλοί ποιητές το μετατρέπουν σε κάτι καλύτερο ή, τουλάχιστον, σε κάτι διαφορετικό» είχε γράψει, το 1920, σε δοκίμιό του ο νομπελίστας Αμερικανός ποιητής...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου