H Άννα Γαλανού συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μέσα από τα βιβλία της αναδεικνύονται εικόνες και συναισθήματα! Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την συγγραφή; Γράφω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στην Ε’ τάξη του Δημοτικού, έγραψα ένα μικρό σκετς, το οποίο παίχθηκε από τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς. Θυμάμαι πως διάβαζα ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι και κρατούσα πάντα σημειώσεις, περιγράφοντας […]

galanou2

Μέσα από τα βιβλία της αναδεικνύονται εικόνες και συναισθήματα!

 

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την συγγραφή;

Γράφω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στην Ε’ τάξη του Δημοτικού, έγραψα ένα μικρό σκετς, το οποίο παίχθηκε από τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς. Θυμάμαι πως διάβαζα ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι και κρατούσα πάντα σημειώσεις, περιγράφοντας στο τέλος τις εικόνες και τα συναισθήματα που μου είχαν δημιουργηθεί. Έγραφα τις δικές μου ιστορίες, πάνω σ’ εκείνο που είχα διαβάσει. Νομίζω ότι το μέλλον μου σαν συγγραφέας, ήταν ήδη προσχεδιασμένο.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Είναι δύσκολο να σας το περιγράψω με λόγια. Αλλάζει ο τρόπος της συμπεριφοράς μου, αλλάζουν οι προτεραιότητες μου. Τα συναισθήματα είναι έντονα, οι εικόνες που έχω το ίδιο, η μουσική που νιώθω να αναβλύζει από μέσα μου… και τόσα πολλά. Τα πράγματα αποκτούν άλλο βάρος, έχουν πια διαφορετική αξία για μένα. Όλα τα βλέπω με άλλη ματιά. Εν τέλει το γράψιμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου

 

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στην ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Εκείνη που μου καλλιέργησε την ιδέα ν’ ασχοληθώ πιο σοβαρά, και να γράψω κάτι ολοκληρωμένο, ήταν μια καθηγήτρια, συγκεκριμένα η φιλόλογος που είχα απ’ την Α’ Λυκείου και μετά. Έτσι έγραψα το πρώτο μου διήγημα. Αναφερόταν θυμάμαι στην αξία της αγροτικής εργασίας και στον μόχθο που κατέβαλαν από το πρωί ως το βράδυ οι άνθρωποι ενός χωριού για να σώσουν την σοδειά τους, μετά από μια φυσική καταστροφή (καύσωνας). Ήταν μια αληθινή ιστορία που είχα βιώσει σε μικρότερη ηλικία και την οποία την προσωποποίησα.

 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι μια δυνατή ιστορία, ένα ψυχογράφημα πέντε ανθρώπων. Οι τέσσερις απ’ αυτούς αποτελούν τους κρίκους μια αλυσίδας, που τους ενώνει άρρηκτα με ένα τραγικό και πικρό παρελθόν από το οποίο δεν κατάφερναν να ξεφύγουν και να απελευθερωθούν.

Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο, που διαδραματίζεται στο σήμερα. Οι χαρακτήρες είναι ιδιαίτεροι και εκείνο που έχει αξία να προσέξει κάποιος, πέρα από την ίδια την ιστορία φυσικά, είναι ότι τίποτα δεν είναι όπως εμφανίζεται στην αρχή. Προχωρώντας την ανάγνωση, τίποτα δεν παραμένει το ίδιο. Αλλάζουν τα πάντα και ιδίως ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών, που ακολουθούν τα γεγονότα, χωρίς να μπορούν ν’ αντιδράσουν. Τους δημιουργώ την πεποίθηση ότι για να συνεχίσουν στην ζωή τους, πρέπει να κάνουν μια στροφή προς τα πίσω, ν’ απελευθερωθούν και να διώξουν μακριά τις Ερινύες που τους κατατρέχουν για χρόνια.

 

Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;

Η αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω το συγκεκριμένο βιβλίο, ήταν ένα παλιό αρχοντικό μ’ ένα περίεργο ρόπτρο, στην παλιά, ξύλινη εξώπορτά του. Την ιστορία του όμως την δούλευα μέσα μου αρκετό καιρό πριν. Ιδιαίτερα τον υπερπροστατευτικό χαρακτήρα της μητέρας, αλλά και τον χαρακτήρα του Κώστα, ενός σύγχρονου και ταυτόχρονα ρομαντικού επιχειρηματία. Ο χαρακτήρας αυτός με δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Είναι 100% μυθοπλαστικός, γιατί σπάνια μπορεί να συναντήσει κάποιος, έναν τέτοιο άνθρωπο σήμερα.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Ναι, έχω κλάψει πολύ με το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου ‘’Η αγάπη άργησε μια μέρα’’.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

α) Όταν υπάρχει θέλω, δεν υπάρχει δεν μπορώ.

β) Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα 

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Αν δεν είχα να πω κάτι στον κόσμο, θα σταματούσα. Δεν θα είχε κανένα νόημα. Σαν τι θα έγραφα δηλαδή;

 

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;

Γράφω ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Αυτή τη φορά είναι τελείως διαφορετικό, από οτιδήποτε άλλο έχω γράψει.

Έργα της συγγραφέως:

Από τις εκδόσεις Διόπτρα

otan_feugoun_ta_sinnefa

Όταν φεύγουν τα σύννεφα

Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.

Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;

Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα

 

smaragdi_sti_vrochi

Σμαράγδι στη Βροχή

Η Νάντια είναι μια όμορφη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίζεται ξαφνικά και ταράζει τα νερά της νυχτερινής Αθήνας του ’60.
Ο κόσμος τη λατρεύει, την αποθεώνει, όμως κανείς πραγματικά δεν ξέρει τίποτα για το παρελθόν της.
Ποια είναι στ’ αλήθεια;

Πίσω από τη μαγική παρουσία της κρύβεται μια τραγική διαδρομή, μεγάλα μυστικά, ανείπωτες αλήθειες κι ένας μεγάλος έρωτας, ένα πάθος χωρίς προηγούμενο.
Ποια είναι η σχέση της με τη Σμαράγδα, που για χρόνια περιπλανιέται στους δρόμους μιας χαμένης μνήμης κι ενός τραγικού παρελθόντος αναζητώντας την ταυτότητά της;
Τι ρόλο παίζει στη ζωή της η Ελμά, μια από τις πιο διάσημες ρεμπέτισσες του Πειραιά;
Ο Άλκης, ο Ζαννής και ο Μενέλαος είναι οι άντρες που κρατούν όλα τα κλειδιά για να ανοίξουν το παράθυρο της μνήμης και την πόρτα της ζωής της.

Από τον Πειραιά της δεκαετίας του ’40 και του ’50 στη λαϊκή Θεσσαλονίκη και στην αστική Αθήνα του ’60.

Μια τραγική ιστορία και μια διαδρομή γεμάτη ανατροπές, αλλά κι ένας μεγάλος έρωτας που παλεύει για να βγει κερδισμένος μέσα από τη λύτρωση ενός πικρού παρελθόντος.

 

Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί

Η Λένια και ο Φίλιππος είναι δυο μικροί θεοί, όπως όλοι μας άλλωστε. Καθένας τους μέσα του κουβαλά διαφορετικά θραύσματα της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας πιστής στο κοινωνικό κατεστημένο και στις ταξικές διαφορές. Όταν, όμως, έρχεται η αγάπη, χρειάζεται μια στιγμή για να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ύπαρξή τους.
Μέσα σε μια κοινωνία που η Λένια ορίζεται από τις προκαταλήψεις και ζει μια καλοκουρδισμένη ζωή, θα γνωρίσει τον Φίλιππο, που έχει βιώσει το χειρότερο πρόσωπο των ανθρώπων.
Λόγια πνιγμένα σε φιλιά, σώματα που προδίδουν, ασφυκτικά άδεια δωμάτια, ένταση που φέρνει δάκρυα και πολλές άγρυπνες νύχτες αφηγούνται την ιστορία τους.
Εκείνη, σε μια προσπάθεια να πνίξει τον έρωτά τους κι ενώ κρατιέται απ’ την ανάμνηση των τελευταίων ευτυχισμένων στιγμών τους, θα καταλήξει στο νησί της και θα ανακαλύψει στις σελίδες ενός ξεθωριασμένου τετραδίου μια συγκλονιστική αλήθεια.
Η αποκάλυψη αυτή θα την απελευθερώσει και ακολουθώντας το τραγούδι της ψυχής της θα θέσει νέες βάσεις στη σχέση της με τον Φίλιππο, ο οποίος με τα χρώματα του έρωτά τους θα ζωγραφίσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον καμβά της ζωής.

 

%ce%bf-%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9

Για τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα τρία πρώτα παραμυθάκια της σειράς Λόκο :

Ο Λόκο στο σχολείο

Ο Λόκο στο χιόνι

Ο Λόκο και οι γάτες του

 

 

Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα

 

antimetopoi_me_to_xthes

Αντιμέτωποι με το Χθες

Η ερωτική σχέση της Ερατώς και του Αντρέα είναι εξαρχής αδιέξοδη. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν ανάμεσά τους είναι τραγικά και τα εμπόδια που υπάρχουν φαντάζουν ανυπέρβλητα τείχη.

Ο Αντρέας προσπαθεί να κερδίσει τη χαμένη πίστη και την αγάπη της Ερατώς χρησιμοποιώντας λάθος τρόπους. Αυτή πάλι φοβάται να παραδεχτεί τα αισθήματά της κι αποφασίζει ξαφνικά να κάνει ένα μεγάλο βήμα, μια μεγάλη ανατροπή, που επηρεάζει τη ζωή όλων τους. Φεύγει κι αφήνει πίσω της όλα αυτά που την πληγώνουν και δεν θέλει να τα θυμάται.

Η Θάλεια, φίλη της και αδελφή του Αντρέα, προσπαθεί να βοηθήσει, χωρίς οι προσπάθειές της να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζει κι αυτή έντονες καταστάσεις στη σχέση της με τον Πέτρο, αλλά η μεγάλη αγάπη που τους δένει τους κρατά ενωμένους μέχρι την τελική δικαίωση.

Κρυμμένα μυστικά, έρωτες, λάθη, ψέματα, μίσος και... θάνατος.

Δρόμοι που χωρίζουν και διασταυρώνονται ξανά, αγάπες που αντέχουν στο χρόνο και δικαιώνονται.

 

Το Παράπονο μου Μια Κραυγή

O Δημήτρης είναι Έλληνας της Πόλης, προικισμένος πιανίστας, στην αρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας. Η Γκιουλ εγκαταλείπει τις σπουδές της στο Παρίσι και γυρίζει στην Κωνσταντινούπολη για να συμπαρασταθεί στην άρρωστη μητέρα της. Ανάμεσα στους δυο νέους γεννιέται ένας παράφορος έρωτας.

Ο αδίστακτος και πανίσχυρος πατέρας της Γκιουλ και η πληγωμένη Αγγελική, πρώην ερωμένη του Δημήτρη, προσπαθούν με αβυσσαλέο πάθος να τους χωρίσουν. Η ζωή της Γκιουλ στο σπίτι του πατέρα της γίνεται κόλαση.

Στους δυο νέους ανοίγει την αγκαλιά της μόνο η θεία της Γκιουλ, η οποία στο παρελθόν έχει ζήσει κι η ίδια έναν τραγικό έρωτα. Κρυμμένοι στο πανέμορφο σπίτι της στο Βόσπορο, η Γκιουλ κι ο Δημήτρης ζουν την απόλυτη ευτυχία.

Το κουβάρι μιας ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται έπειτα από πολλά χρόνια, και το παλιό σπίτι αποκαλύπτει τα μυστικά του.

 

%ce%bf%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%b5%cf%82

Οι Τρεις Φωτιές

Τρία αδέρφια... Ο Μάριος, ο Ιάκωβος, ο Αργύρης.

Ο Μάριος ζει το παραμύθι ενός μεγάλου έρωτα στο Παρίσι με την Υβόν. Μια χορεύτρια κλασικού μπαλέτου, που τον εγκαταλείπει ξαφνικά για τη μεγάλη καριέρα που ονειρεύεται. Απογοητευμένος, φεύγει για το Κορκ της Ιρλανδίας. Η Σάλλυ είναι συγγραφέας και ζει εκεί. Η σχέση τους, φιλική στην αρχή, εξελίσσεται σ' ένα μονόπλευρο παθιασμένο έρωτα. Κάποτε οι ψευδαισθήσεις τελειώνουν και ο Μάριος κάνει τη μεγάλη ανατροπή όταν συνειδητοποιεί ότι κινδυνεύει να τη χάσει για πάντα.

Ο Ιάκωβος στη Νέα Υόρκη απολαμβάνει πλούτο, εξουσία, δύναμη και μεγάλο κύρος. Ξαφνικά ο παράδεισος γίνεται κόλαση και βρίσκεται απολογούμενος, φυλακισμένος, με ελάχιστες ελπίδες και μπροστά σε αδιέξοδο. Ηττημένος, επιστρέφει στην Ελλάδα και πηγαίνει στο Ρέθυμνο. Η Κατερίνα ζει εκεί. Μια αγωνίστρια της ζωής που ανατρέφει μόνη της το μικρό Σήφη και που παρά τις δυσκολίες δεν σκύβει ποτέ το κεφάλι. Οι δρόμοι τους συναντιούνται και μια αληθινή σχέση ζωής δημιουργείται ανάμεσά τους.

Ο Αργύρης από την εφηβεία κουβαλά ένα τραγικό οικογενειακό μυστικό, που του αλλάζει χαρακτήρα και στόχους, και το σκληρό πρόσωπο της μοναξιάς γίνεται συγκάτοικός του. Κάνει δουλειές του ποδαριού, περιπλανιέται δεξιά κι αριστερά για να ξεφύγει από την τραγικότητα της διαλυμένης του οικογένειας. Όταν αρρωσταίνει σοβαρά και κινδυνεύει να πεθάνει, τότε συνειδητοποιεί το μεγαλείο της ζωής και ανακαλύπτει αξίες κι ομορφιές που δεν γνώριζε... Τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο της Όλγας και την πατρότητα στην αγνή καρδιά του μικρού Χασάν. Τότε αρχίζει να αισθάνεται, να αγαπά, να δημιουργεί... Επιτέλους να ζει!

Τρία αδέλφια, που η ζωή τα χωρίζει για πολλά χρόνια και τα ενώνει ξανά με το πιο αληθινό και δυνατό συναίσθημα... την αγάπη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

galanou3

Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά του Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη Διαφήμιση και το σχεδιασμό εντύπων.

Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει στην αρχή μικρά έμμετρα ποιήματα και αργότερα διηγήματα και άλλα είδη πεζού λόγου.

Στην Α’ Λυκείου απέσπασε το πρώτο Παγκρήτιο  βραβείο για τη συγγραφή κειμένου της για το βιβλίο Αναφορά στο Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη και 2 χρόνια αργότερα, στην Γ’ Λυκείου κέρδισε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο αποφοίτων Λυκείου, με τη μελέτη που έκανε συνολικά πάνω στο έργο του Καζαντζάκη.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ποίηση και δυο χρόνια αργότερα το ποίημα της ‘’Άδειος κόσμος’’ πήρε πρώτο Πανελλήνιο βραβείο και βραβείο ΕΡΤ και συμπεριλαμβάνεται σε πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές και ανθολόγια.

Στα επόμενα χρόνια απέσπασε πολλές διακρίσεις με τη συμμετοχή της στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας και απέσπασε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο με το διήγημα της  ‘’ Με Αντίπαλο Τη Ζωή’’. Δυο χρόνια αργότερα πήρε  το δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα με το θεατρικό της έργο ‘’Το Τέλος Μιας Κωμωδίας’’, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΡΤ. Το έργο της αυτό μεταγλωττίστηκε στα Ισπανικά και Πορτογαλικά. Έχει γράψει πολλά πεζογραφήματα, ποιήματα καθώς και τα παραμύθια: Ένας φτωχός πλούσιος, Το παραμύθι του καθρέπτη, Ο Νικήτας και Φιλία και διαφορετικότητα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου