Select Page

O Ευριπίδης και η «Ελένη»

O Ευριπίδης και η «Ελένη»

 

 

Ο Ευριπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα γύρω στο 484/480 π.Χ. και πέθανε το 406 π.Χ. στην Πέλλα, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπου είχε προσκληθεί από το βασιλιά Αρχέλαο. Η στάση του ποιητή απέναντι στο κράτος ήταν τελείως διαφορετική από τους δύο πρόδρομους του καθώς είχε αποστασιοποιηθεί από τη δημόσια ζωή.
Ο Ευριπίδης ανήκει στην ακμή της κλασσική εποχής, αντιμετώπισε την αθηναϊκή δημοκρατία ως ένα αυτονόητο δεδομένο και παρακολούθησε την πορεία της και τέλος την παρακμή της εξ αιτίας του Πελοποννησιακού πολέμου. Επηρεάστηκε από το κίνημα των σοφιστών αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του πνεύματός του. Κέντρο ενδιαφέροντος του ποιητή υπήρξε η ποίηση και μέσα από αυτή διατύπωσε τις φιλοσοφικές του ανησυχίες. Ο Ευριπίδης αμφισβήτησε την παραδοσιακή θρησκεία και αναζήτησε την ουσία του θείου, αντιμετώπισε την πολιτική ζωή με αδιαφορία και έδωσε στην τραγωδία ένα διττό ρόλο, ποίηση-φιλοσοφία.
Η διάνοια ανήκει στα κατά ποιον μέρος της τραγωδίας. Πρόκειται για τις ιδέες και τις σκέψεις που εκφράζουν τα πρόσωπα της τραγωδίας και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Οι ιδέες αυτές τις περισσότερες φορές έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.

 

Είναι - φαίνεσθαι

Στην τραγωδία αυτή παρατηρούμε πως οτιδήποτε νομίζουμε αληθινό, αποδεικνύεται ψέμα, και ό,τι είναι ψέμα μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Ο υπαινιγμός είναι σαφής. Δεν είναι πάντα τα φαινόμενα αυτά που πρέπει να καθορίζουν τη δράση μας, μα η εξέταση τους σε βάθος μέχρι να φανεί η αλήθεια. Αυτό φαίνεται στους στίχους 80-82 με την αντίθεση «όνομα», «σώμα». Συνεπώς, ο άνθρωπος δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στις αισθήσεις του αλλά και στη νόηση του και πως πρέπει να αναζητάμε την αλήθεια στην ουσία και όχι στην εικόνα των καταστάσεων. Η πλάνη, που ζουν οι άνθρωποι, φαίνεται στην εμφάνιση του Τεύκρου όπου ενισχύεται η βασική ιδέα του Ευριπίδη πως οι Έλληνες πιστεύουν ότι πολεμούν εξαιτίας της άπιστης Ελένης, ενώ στην πραγματικότητα η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και ο πόλεμος ήταν μάταιος. Μέσα από τα λόγια της Ελένης εξελίσσεται η ιδέα της βασικής αντίθεσης του έργου ανάμεσα στη φαινομενικότητα και την πραγματικότητα. Δύο φορές η Ελένη αναφέρεται στο όνομα της που είναι ντροπιασμένο σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί την αιτία συμφορών, σε αντίθεση με την ίδια που παραμένει αγνή, αμόλυντη και πληρώνει χωρίς να φταίει.
Ειδικότερα, στην τραγωδία βρίσκονται αντιμέτωποι ο κόσμος της πραγματικότητας και ο κόσμος της ψευδαίσθησης. Παρατηρούμε όμως ότι ο Μενέλαος μένει προσκολλημένος πεισματικά στο «φαίνεσθαι», παρότι βρίσκεται σε βαθιά σύγχυση από τα λόγια της γερόντισσας. Ο Ευριπίδης οδηγεί τους θεατές να προχωρήσουν σε δικούς τους προβληματισμούς γύρω από αυτή την αντίθεση με τις ρητορικές ερωτήσεις που βάζει στο στόμα του Μενέλαου: «υπάρχει Σπάρτη αλλού...;¨», «Δεύτερη υπάρχει στον κόσμο Λακεδαίμονα;». Άρα υπάρχει το ερώτημα αν τελικά αυτός ο πόλεμος γίνεται για αληθινούς λόγους.

 
Η ματαιότητα του πολέμου

Βασική ιδέα στην Πάροδο είναι η έντονη κριτική του πολέμου ως πρόξενου συμφορών και δυστυχιών στον άνθρωπο. Με αριστοτεχνικό τρόπο, ο ποιητής παρουσιάζει την τεχνική του πως για τους νεκρούς και τους αγαπημένους του, δεν έχει πια σημασία ποιος νίκησε, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν πόλεμο που έγινε για το τίποτα, για κάτι που δεν έγινε όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ελένη. Κατά συνέπεια ο βασικός στόχος του Ευριπίδη είναι να τονίσει τη ματαιότητα του πολέμου με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαιότητα της ειρήνης για να μην θανατώνονται οι άνθρωποι δίχως λόγο και αιτία. Είναι λοιπόν μία διαχρονική ιδέα που ειδικά στις μέρες μας πρέπει να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού.
Μάλιστα, στο πρώτο επεισόδιο ο ποιητής κάνει έναν υπαινιγμό στους Αθηναίους θεατές για την τραγικότητα του πολέμου στη δίνη του οποίου βρίσκονταν. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά λίγες δεκαετίες από την προηγούμενη φορά που οι Έλληνες ενωμένοι, αντιμετώπισαν μία επίθεση των Περσών. Τώρα όμως πολεμούν μεταξύ τους. Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται ήδη στην Αττική, όχι πια ως σύμμαχοι αλλά ως κατακτητές κι όμως, ο ποιητής θέλει να δείξει στους ηττημένους Αθηναίους, πως πάνω από το τοπικό, υπάρχει η ελληνικότητα. Με αυτή την υπέρβαση του τοπικού και την υπογράμμιση του γεγονότος ότι όλοι είναι Έλληνες πρέπει να συσπειρωθούν, ελπίζει να εξυψώσει το ηθικό τους. Η Σικελική εκστρατεία έχει μόλις τελειώσει για τους Αθηναίους με τραγική κατάληξη. Πολλοί Αθηναίοι σκοτώθηκαν, κάποιοι άλλοι σώθηκαν και γύρισαν πίσω. Είναι βέβαιο ότι οι Αθηναίοι ακούγοντας τους στίχους τις τραγωδίας θα ανακάλεσαν στην μνήμη τους τα δεινά από αυτή την εκστρατεία. Παράλληλα, ο ποιητής χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά τη λέξη «Έλληνες» για να τονίσει για άλλη μια φορά το αίσθημα ενότητας των Ελλήνων που σπαράσσονταν από τον εμφύλιο πόλεμο.
Τέλος, σύγχρονοι ποιητές, όπως ο Σεφέρης, με αφορμή την Ελένη του Ευριπίδη, συνέθεσε ένα ομώνυμο ποίημα για να αναδείξει την αντιπολεμική διάθεση του. Δεν αποτελεί φυσικά σχόλιο για την επιθυμία του κυπριακού λαού να διεκδικήσει την ελευθερία του, εκφράζει όμως τη γενικότερη σκέψη του ποιητή πως κάποτε θα πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στους συνεχείς πολέμους και τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπων. Στα πλαίσια του ποιήματος η φωνή του ποιητή διαπλέκεται με τη φωνή του Τεύκρου, καθώς οι σκέψεις και οι εμπειρίες των δύο ανδρών βρίσκονται σε μια διαρκή συσχέτιση.

 

 
H άποψη του Ευριπίδη για τους θεούς

Οι θεοί είναι πάντα παρόντες στα έργα του Ευριπίδη. Μόνο που αποκτούν άλλες διαστάσεις από τις παραδεδομένες. Είναι θεοί που δεν ενδιαφέρονται να κυριαρχήσει η δικαιοσύνη, αλλά είναι θεοί που διακατέχονται από μικροπρέπειες, που φτάνουν ακόμα σε μεταξύ τους διαμάχες. Η εικόνα της Ήρας που παίρνει την Ελένη από το σπίτι της και τον άντρα της, μόνο και μόνο για να μην γίνει το χατίρι της Αφροδίτης, είναι μια εικόνα μιας μικροπρεπούς θεάς αλλά και αδίστακτης. Αλλά και εικόνα της Αφροδίτης, που θέλει να δώσει στον Πάρη για δώρο μια θνητή ως πληρωμή για τη χάρη που της έκανε να την ανακηρύξει την ωραιότερη των θεών δεν είναι διαφορετική από της Ήρας. Όταν λοιπόν με δόλιο τρόπο οι θεοί παρεμβαίνουν στις ζωές των θνητών ανάλογα με τις ιδιοτροπίες τους, τότε είναι δυνατόν να προκύψει οτιδήποτε και δεν μπορεί κάνεις να υπολογίζει σε τίποτα. Συνεπώς η αβεβαιότητα της τύχης κυριαρχεί στο συμπέρασμα ενός απλού ανθρώπου, πως είναι δηλαδή ένα παιχνίδι στα χέρια των θεών.
Επίσης στο δεύτερο επεισόδιο ο ποιητής χρησιμοποιεί τις αγαπημένες του αποφθεγματικές φράσεις για να διατυπώσει γνώμες, «πάντα μισεί ο θεός τη Δία...τα ‘γαθά τους». Εδώ ο ποιητής λέει ότι ο θεός μισεί, χρησιμοποιεί την ιδέα του θεού με μία έννοια που είναι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε ηθική τάξη. Δεν αναφέρεται στο δωδεκάθεο του Ολύμπου άλλωστε λίγο πριν στο Β' επεισόδιο αναφέρθηκαν οι ίντριγκες της Ήρας και της Αφροδίτης για την τύχη των ηρώων. Δεν είναι λοιπόν αυτές που δεν θέλουν το άδικο. Είναι η αντίληψη και οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη ζωή των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι ο Ευριπίδης ζει και δημιουργεί σε μία εποχή όπου η τάξη του δικαίου έχει πάψει να κυριαρχεί. Η ηθική κρίση που επέφερε ένας παράλογος πόλεμος, σε συνδυασμό με την επίδραση των σοφιστών που αμφισβητούσαν ανοικτά την ύπαρξη των θεών, και η κυριαρχία των δημαγωγών αντί της πραγματικής δημοκρατίας δημιουργούσαν μια νοσηρή ατμόσφαιρα όπου χάνονταν όλο και περισσότερο οι ηθικές αξίες και αρχές. Αυτές ψάχνει ο Ευριπίδης και αυτές επιχειρεί να εκφράσει, ως διέξοδο στην αδιέξοδο κατάσταση της εποχής του.

Δικαιοσύνη-Λογική

Στην έξοδο, στην απόπειρα του Θεοκλύμενου να σκοτώσει την αδερφή του στέκεται εμπόδιο ένας δούλος, ο οποίος με λογικά επιχειρήματα προσπαθεί να πείσει το βασιλιά πως οι πράξεις της Θεονόης ήταν σύμφωνες με την δικαιοσύνη. Ο Θεοκλύμενος απειλεί να τον σκοτώσει, αλλά ο δούλος δεν υποχωρεί αποφασισμένος να δώσει και τη ζωή του για τη δικαιοσύνη, για να υπερασπιστεί τη Θεονόη. Ο υπηρέτης χαρακτηρίζεται από την αίσθηση του δικαίου και με τη λογική του αντιτίθεται στον παραλογισμό του βασιλιά.
Η σκηνή αυτή είναι γεμάτη από ιδέες που αντιπαραθέτουν τη δικαιοσύνη στην αλόγιστη χρήση της εξουσίας που δίνει η δύναμη. Η αντιμετώπιση του δικαίου του ισχυρότερου με το δίκαιο της λογικής και της σύνεσης κυριαρχεί. Ειδικότερα κυριαρχεί η σημασία της ευσέβειας, δηλαδή να μην οδηγείται κάποιος σε ασεβείς πράξεις που διαταράσσουν την ηθική τάξη. Ακόμη παρατηρείται η ανάγκη της ουσιαστικής δικαιοσύνης• η δικαιοσύνη απαιτούσε η Ελένη να δοθεί στον άντρα της και τέλος να αναδειχθεί η αξία της λογικής και της σωφροσύνης, αφού ακόμα και ένας υπηρέτης αν και δεν έχει πολιτικά δικαιώματα, ωστόσο είναι η φωνή της λογικής που ο Θεοκλύμενος πρέπει να την ακούσει.

Η άποψη του Ευριπίδη για τη δουλεία

Ο Ευριπίδης χειρίζεται το χαρακτήρα του υπηρέτη-αγγελιαφόρου με ευγένεια και ανθρωπισμό. Είναι γοητευτικός ο τρόπος που χρησιμοποιεί το χαρακτήρα του υπηρέτη με διπλό σκοπό. Πρώτον, για να εκφράσει την άποψη του για τους δούλους, άποψη αν και πιο προωθημένη, δεν είναι πολύ απομακρυσμένη από τη γενική στάση των Αθηναίων της εποχής. Ο δούλος που παραμένει χρόνια σε μια οικογένεια και θεωρείται σαν συγγενής είναι μια πραγματικότητα στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλές μαρτυρίες Αρχαίων συγγραφέων (ιστορικών, φιλοσόφων κ.ά), που αναφέρουν ότι ο δούλος ζούσε μαζί με τους Αθηναίους στο ίδιο σπίτι και μάλιστα έκαναν όλες τις οικιακές εργασίες, όπως να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν ή ακόμα να μορφώνουν τα παιδιά των Αθηναίων.
Δεύτερος σκοπός του Ευριπίδη ήταν να αναπτύξει μια άλλη εκδοχή της βασικής αντίθεσης του έργου που είναι το φαινόμενο- πραγματικότητα. Μπορεί κάποιος να είναι δούλος και αυτό να είναι η επιφάνεια του πράγματος. Μπορεί όμως να σκέφτεται ελεύθερα και εκεί να βρίσκεται η ουσία της ανθρώπινης υπόστασης. Τέτοιος είναι ο υπηρέτης που παρουσιάζεται στην τραγωδία έτσι όπως δηλώνεται με τους εξαίσιους στίχους: «λεύτερος αν δεν είμαι, λεύτερη έχω ψυχή».

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Χρίστος Σοροβέλης - Συγγραφέας

Ονομάζομαι Σοροβέλης Χρίστος, είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και η ποιητική συλλογή ΥΠΑΡΧΩ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, είναι η πρώτη μου παρουσία στα ελληνικά γράμματα. Στόχος μου είναι να αναδείξω τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που μαστίζουν την ψυχή μας, να τα παρουσιάσω ποιητικά αλλά και να δώσω ένα ποιητικό στίγμα νίκης και αισιοδοξίας. Να ονειρευόμαστε με τη συνείδηση μας αθώα και να μη είναι σταυρωμένη

2 Σχόλια

  1. despinaman

    Ο Ευριπιδης παρουσιαζει την λυση στο προβλημα του πολεμου?και ποια ειναι αυτη?

    Απάντηση
  2. meroph

    ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σε μια εργασια για το σχολειο αλλα πιστευω πως μπορουσατε να προσθεσετε πραγματα για την τραγικοτητα της ομορφιας γιατι ειναι απο τα ποιο βασικα μεσα στην τραγωδια <3

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

242 ενδιαφέρθηκαν  ·  102 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!