Ruby Tuesdays στην Αθήνα

Από την Τρίτη 15 Ιανουαρίου ξεκινούν στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου οι Ruby Tuesdays με βιβλίο, πολλή μουσική και πάρτυ! Βιβλίο και Μουσική συναντώνται στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων: Μια εναλλακτική γιορτή, ένα πάντρεμα σελίδων και μουσικής σε συνδιοργάνωση με το Athens Voice Radio 102.5! Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε […]

Από την Τρίτη 15 Ιανουαρίου ξεκινούν στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου οι Ruby Tuesdays με βιβλίο, πολλή μουσική και πάρτυ!

Βιβλίο και Μουσική συναντώνται στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων: Μια εναλλακτική γιορτή, ένα πάντρεμα σελίδων και μουσικής σε συνδιοργάνωση με το Athens Voice Radio 102.5!

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά οκτώ Τρίτες φτιαγμένες από ρουμπίνι, βιβλία, μουσική, συζητήσεις και χορό! Με καλεσμένη όλη την Αθήνα και είσοδο ελεύθερη! Ετοιμαστείτε για Τρίτες συναρπαστικές και συνταρακτικές σε οκτώ μπαρ/χώρους της Αθήνας. Διαβάζουμε, αλλά και ακούμε μουσική.  Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και το Athens Voice Radio 102.5 συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν οκτώ βραδιές αφιερωμένες στη μουσική και τις λέξεις, με βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων αφιερωμένα σε παγκόσμιους θρύλους της μουσικής, να συζητιούνται, να αναλύονται και να παρουσιάζονται από εξαιρετικούς καλεσμένους. Και μετά πάρτυ!

Ανάλογα με τον μουσικό όπου είναι αφιερωμένη η Ruby Tuesday κάθε βιβλίου, οι δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Θάλεια Καραμολέγκου και Στέφανος Τσιτσόπουλος διαλέγουν χώρο και καλεσμένο και υποδέχονται τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που θέλουν να διαβάσουν, να ακούσουν μουσική αλλά και να φτιάξουν παρέα το σάουντρακ και τη βιβλιοθήκη της πόλης! Παρέα μαζί μας σε κάθε Ruby Tuesday επώνυμοι καλεσμένοι, με θητεία στο είδος.

Ruby Tuesday, 15 Ιανουαρίου, Τσιν-Τσιν (Κιάφας 6) στις 20.00
Moby: Μέρες και νύχτες που χόρευαν σαν πορσελάνη! 

Beautiful People! Ο ηλεκτρονικός συνθέτης αλλά και καθηγητής μουσικής Σεραφείμ Τσοτσώνης δεν χρειάζεται συστάσεις: Από το 2006 έως και σήμερα στο πεδίο του digital sound με τις κυκλοφορίες των δίσκων του, είτε προσωπικές δουλειές είτε κινηματογραφικά σάουντρακ, ο Τσοτσώνης αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της ελληνικής electronica. Χορευτική αλλά και σκεπτόμενη μουσική μπολιασμένη με ρυθμό, αλλά και ποίηση. Ο χορευτικός ρυθμός και τα συνθεσάιζερ δεν είναι παρά άλλο ένα εργαλείο, ώστε να αποκτήσουν υπόσταση και άξονα τα ποιήματα και το πάθος για έναν ειρηνικό κόσμο, μια επιστροφή στην αθωότητα, στον αλληλοσεβασμό και την ειλικρινή αποδοχή της διαφορετικότητας. Η αυτοβιογραφία του Moby «Πορσελάνη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή. Και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για συζήτηση, χορό αλλά και επανεκτίμηση της λέξης αγάπη!

Ruby Tuesday, 29 Ιανουαρίου, Ιπποπόταμος (Δελφών 3β, Κολωνάκι) στις 20.00
Woody Guthrie & Patti Smith: Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη! 

Ο Αλέξης Καλοφωλιάς, ιδρυτικό μέλος, μπασίστας και τραγουδιστής των Last Drive, πέρα από ταγμένος ροκ εν ρόλερ, είναι κι ένας εξαιρετικά δραστήριος μεταφραστής. Με έμφαση στο ροκ και τη φολκ μουσική της διαμαρτυρίας οι τίτλοι «Γούντι Γκάθρι – Σπίτι από Γη» (εκδόσεις Αίολος), «Πάτι Σμιθ – The M Train» αλλά και «Πάτι και Ρόμπερτ» (εκδόσεις Κέδρος) αποτελούν μια καλή ευκαιρία μύησης στο περίφημο αμερικανικό τραγούδι διαμαρτυρίας. Καλλιτέχνες και ακτιβιστές και οι δυο τους, ασχέτως της διαφορετικής μουσικής φόρμας τους, ο Γκάθρι στη φολκ και η Σμιθ στο πανκ, και οι δυο θεωρούνται σύμβολα σκέψης μετά μελωδίας και αντίστασης μετά κιθάρας! Έζησαν νομαδικά, έπραξαν ακτιβιστικά και με υπέροχα τραγούδια κατάφεραν να προσδώσουν στη μουσική μια υπεραξία μεγαλύτερη από «αξέχαστα τραγούδια»: το μεγαλείο του να είσαι παρών εκεί που γράφεται η Ιστορία.

Ruby Tuesday, 12 Φεβρουαρίου, Εφημερίδα (Σίνα και Βησσαρίωνος) στις 20.00
Keith Richards, αγόρι από πέτρα ή εκείνος που δεν λύγισε ποτέ! 

Και ίσως μια πολύ ρηξικέλευθη προσέγγιση στο φαινόμενο των Rolling Stones, που με ατράνταχτα πειστήρια και αποδείξεις θα τεκμηριώσει γιατί αυτός ο ταγμένος ροκενρόλ αριστοκράτης αλήτης της κιθάρας και του περιπλανώμενου βίου να αποτελεί ίσως την πιο «ιερή» από τις Κυλιόμενες Πέτρες. Μεγαλύτερος και από τον Τζάγκερ; Ο λαός της βραδιάς ας αποφασίσει! Μαζί με τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη και τον τραγουδιστή- συνθέτη Κώστα Τουρνά, η νύχτα και η συζήτηση που θα κινηθεί με βάση τα ημερολόγια της ζωής του Ρίτσαρντς, όπως εκδόθηκαν στην Ελλάδα στην αυτοβιογραφία του και τίτλο «Life» (εκδόσεις Λατέρνατιβ), προβλέπεται να εξάψει πάθη, αλκοόλ και συζητήσεις για το τι πάει να πει ροκ τρόπος θέασης και συμπεριφοράς. Με πυξίδα, φυσικά, εκείνον που δεν λύγισε ποτέ!

Ruby Tuesday, 26 Φεβρουαρίου, Tiki (Φαλήρου 15) στις 20.00
Leonard Cohen: από τον Καναδά ως την Ύδρα είναι μόνο μερικά τραγούδια δρόμος. 

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Nalyssa Green, τραγουδοποιοί μιας Αθήνας όπου η πόλη και οι άνθρωποι είναι δεν είναι πλήθος, αλλά μονάδες, όπως και συναισθήματα, συζητούν για την ποίηση και τη μελωδία του μεγάλου Καναδού. Τα βιβλία του «Το αγαπημένο παιχνίδι» (Μελάνι), «Ο Λεονάρντ Κοέν με δικά του λόγια» (Μελάνι), είναι μια καλή αφορμή για να μυηθούμε στο συναίσθημα αλλά και την υπαρξιακή φλόγα που κατάκαιγε την ψυχή του. Από τους χειμώνες στο Μόντρεαλ μέχρι και τα καλοκαίρια στην Ύδρα, ορίστε μια βραδιά που θα μεταμορφώσει το Tiki σε ένα καμπαρέ από σουβενίρ των γειτονιών του κόσμου. Πόθοι, όνειρα, υπέροχοι απόκληροι, έλεος, μεταφυσική και ισόβια άνθρωποι, όπως έλεγε ο Κοέν. Κόντρα στον θάνατο, τον πόλεμο και τη μοναξιά. Αναμένεται μια πολύ θερμή βραδιά, σας προειδοποιούμε!

Ruby Tuesday, 12 Μαρτίου, Au Revoir Bar (28ης Οκτωβρίου 136) στις 20.00
Λέξεις από Κ: οι
Kinks και η Κυψέλη στη λογοτεχνία του Χρήστου Βακαλόπουλου. 

Αιωνία του! Δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, λογοτέχνης, ραδιοφωνικός παραγωγός και μεγάλος αισθηματίας, ο Χρήστος Βακαλόπουλος αγάπησε με πάθος τη μουσική των Kinks και τη γειτονιά του, την Κυψέλη. Για τους Kinks είχε τους λόγους του να πιστεύει πως είναι πιο μεγάλοι από τους Beatles και τους Rolling Stones, όσο για την Κυψέλη, πίστευε πως μόνο το Παρίσι την παραβαίνει σε ομορφιά! Η σκηνοθέτις (και ραδιοφωνική παραγωγός της μυθικής εκπομπής «Σκάλα για τα Αστέρια», του Δεύτερου Προγράμματος) Μαριτίνα Πάσσαρη και η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου έζησαν τον Χρήστο από κοντά και μιλούν για τη σημασία του να ενώνεις το τοπικό με το παγκόσμιο φτιάχνοντας έναν τόπο λογοτεχνίας και ύπαρξης που μόνο η λέξη glocal (global και local), μπορεί να περιγράψει. Έναν τόπο λογοτεχνίας που με βάση το βιβλίο του «Η Γραμμή του Ορίζοντος» (εκδόσεις Εστία) θα εκτιμηθεί και θα… ακουστεί!

Ruby Tuesday, 26 Μαρτίου, Mingus Cavanar (Σκουφά 52) στις 20.00
Miles Davis: 59 τζαζ μποφόρ 

Ο Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας του βιβλίου «Μάιλς Ντέιβις, Εκτός Κλίμακας» (εκδόσεις Μελάνι) μαζί με τον πατριάρχη της Ελληνικής Τζαζ, πιανίστα Σάκη Παπαδημητρίου, ξεφυλλίζουν την αυτοβιογραφία του μεγάλου μουσικού που επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σέλας. Και να η αφορμή για μια νύχτα αφιερωμένη στις νότες αλλά και τον πολυτάραχο βίο ενός μουσικού που με τους 59 δίσκους του καθόρισε όσο κανένας άλλος την ιστορία και την πορεία της τζαζ σε όλες τις εκδοχές της: από το be bop ως το χιπ χοπ, και από την cool jazz μέχρι την ψυχεδελική άφρο. Miles Davies: ο απόλυτος τρομπετίστας, σε μια βραδιά μύησης, μέθεξης και μοναδικής συνύπαρξης μουσικών ιδιωμάτων!

Οι Ruby Tuesdays συνεχίζονται και τον Απρίλιο, σε τοποθεσίες και ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Athens Voice Radio 102.5 με τις εξής θεματικές:

Hey Mr. Tambourine Dylan, play your Bob for me!

Μια νύχτα αφιερωμένη σ’ αυτόν που η τραγουδοποιία, η ποιητική αλλά και η συνολική προσέγγισή του στη ζωή, τον οδήγησαν από τις συναυλίες στο βραβείο Νόμπελ και από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 στο σήμερα, όπου ο Bob Dylan συνεχίζει τις περιοδείες τραγουδώντας ό,τι θέλει και όπως θέλει! Οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Μάκης Μηλάτος και Γιάννης Παντελάκης θα ακτινογραφήσουν όλη την πορεία του μεγάλου μοναχικού: μπορεί κανείς να ορίσει με σαφήνεια, εκτός φυσικά από τον ίδιο τον Dylan, τι ακριβώς ήταν και είναι; Ποια τα όρια της μουσικής και της ποίησης, του λόγου της πολιτικής αλλά και της πολιτικής του λόγου, παιγμένα με νότες; Πόσο μακριά και πόσο κοντά από τη δημόσια εικόνα του μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε; Πυξίδα ένα σημαδιακό βιβλίο για τον Dylan: «Η ζωή μου» – Η αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ziggy boys and Ziggy girls, lets dance! 

Η τελευταία Ruby Τρίτη θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι στο Bios, αφιερωμένο στον David Bowie. Πιο πριν, βέβαια, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Μαρκουλή, που στο βιβλίο της «Αναζητώντας τον Starman» (εκδόσεις Fairead) περιέγραψε το φαινόμενο στην απόλυτη ολότητά του, μαζί με τον μουσικό Γιώργο Δημητριάδη, θα αναπτύξουν όλο το bowieκό Zeitgeist. Η περσόνα, το ρίσκο, η πολυσχιδής μουσική του ταυτότητα, τα χρόνια στο Βερολίνο, η μόδα, η συνομιλία του με όλα τα ρεύματα της μουσικής, η πρωτοπορία και το ταραχώδες μιας τέχνης περί του είναι. Προσωπεία, αποκλίσεις, αναφορές, ζωγραφική, σινεμά, και προπάντων μια απάντηση στο ερώτημα αν είναι η μεγαλύτερη περσόνα όλων των εποχών!

Στις Ruby Tuesdays οι συζητήσεις ξεκινούν στις 20:00 και διαρκούν 90 λεπτά (μαζί με τη συμμετοχή του κοινού). Από τις 22:00 ξεκινούν τα πάρτυ! Η είσοδος είναι ελεύθερη με προαιρετική κατανάλωση καφέ ή ποτού.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου