«Έφυγε» η Λούλα Αναγνωστάκη

«Έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1934. Ήταν μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σύζυγος του συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργου Χειμωνά και  μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά. Έγραψε 12 θεατρικά έργα με τα οποία αναμοχλεύει τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα. […]

«Έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1934. Ήταν μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σύζυγος του συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργου Χειμωνά και  μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Έγραψε 12 θεατρικά έργα με τα οποία αναμοχλεύει τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα. Η Λούλα Αναγνωστάκη εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965 με την «Τριλογία της πόλης» («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη», «Η παρέλαση»), που παρουσίασε ο Κάρολος Κουν  στο Θέατρο Τέχνης . Το Φεβρουάριο του 1967 ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το τρίπρακτο έργο της «Η συναναστροφή», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Τα μεταγενέστερα έργα της έχουν ανεβεί στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης και σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές όπως στην Κύπρο, την Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

«Έφυγε σήμερα η Λούλα Αναγνωστάκη, μια διανοούμενη, μια σημαντική μορφή του θεάτρου. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter για την απώλεια της Λούλας Αναγνωστάκη.

«Μια σπουδαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών έφυγε σήμερα από τη ζωή. Η Λούλα Αναγνωστάκη αποτύπωσε στα έργα της με τον πιο διεισδυτικό τρόπο μια ολόκληρη περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της» ανέφερε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο, Τρίτη,  από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

 

Πληροφορίες: Βικιπαίδεια

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου