Αυτοέκδοση: Δωρεάν μέσω Amazon, μέρος 1ο

19.01.2017

Πόσο πιο ιδανική μπορεί να είναι μια πρόταση που προβλέπει ότι μπορείς να αποστείλεις το κείμενό σου και αυτό την ίδια ημέρα να γίνει βιβλίο, να τυπωθεί και να σου αποσταλεί στο σπίτι με σχεδόν μηδενικό κόστος;

Οσο κι αν όλο αυτό φαντάζει ουτοπικό, στην πραγματικότητα είναι απολύτως εφικτό και καθόλου δύσκολο. Η μέθοδος λέγεται Print on demand και τεχνικά γίνεται ως εξής: Υπάρχει μια υπερσύγχρονη τυπογραφική μηχανή, που από την πλευρά της εισόδου δέχεται δύο ηλεκτρονικά αρχεία (ένα για το εξώφυλλο κι ένα για το κείμενο) και από την πλευρά της εξόδου βγάζει το βιβλίο έτοιμο, με πλαστικοποιημένο - έγχρωμο εξώφυλλο και θερμοραφή στις ράχες των σελίδων. Από εμπειρία σας γράφω ότι η ποιότητα της ραφής είναι εξαιρετική κι αν κάποιος αρκέσκεται στο να διπλώνει το βιβλίο την ώρα της ανάγνωσης, είναι σίγουρο ότι δεν θα αρχίσουν οι σελίδες να ξεκολλούν και να πετάγονται στον αέρα.

Τέτοιου είδους τυπογραφεία υπάρχουν σε πολλές εταιρείες του εξωτερικού και όλες είναι προσβάσιμες για τους Ελληνες δημιουργούς. Μέσω των ιστοσελίδων τους μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας και αυτό να γίνει βιβλίο. Δεν υπάρχει αξιολόγηση στο κείμενο, δεν υπάρχει λογοκρισία, μπορείτε να γράψετε τα πάντα. Από ένα λογοτεχνικό διαμάντι, μέχρι μια πραγματική σαχλαμάρα απλώς και μόνο για να δείτε πως λειτουργεί το σύστημα. Μάλιστα, το βιβλίο αυτό (εφόσον το ζητήσετε) θα κοινοποιηθεί ως έργο σε όλες τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης βιβλίων και στα online shops των μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων του κόσμου.

Ποιος το παρέχει;

Η πιο γνωστή πλατφόρμα prind on demand είναι εκείνη που έχει δημιουργηθεί από τον πολυεθνικό κολοσσό, την εταιρεία Amazon.com. Αναφέρομαι στην Amazon διότι εξακολουθεί να παρέχει την υπηρεσία αυτή ΔΩΡΕΑΝ.

Η υπηρεσία έκδοσης βιβλίων παρέχεται μέσα από το site www.createspace.com (θυγατρική της Amazon) και εκεί ο κάθε ένας και η κάθε μία μπορούν να στείλουν ένα απλό κείμενο και μια φωτογραφία για εξώφυλλο και να έχουν έτοιμο το βιβλίο τους στη στιγμή. Βέβαια, για εκείνους που τους αρέσουν οι καλές δουλειές, φροντίζουν ώστε το κείμενο να είναι διορθωμένο και σελιδοποιημένο στον κειμενογράφο τους (word). Οσο για το εξώφυλλο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να διαλέξουν ένα από τα έτοιμα εξώφυλλα που διαθέτει το σύστημα (βουνά, λίμνες, φύλλα που πέφτουν, σκιές, κασκόλ που κυματίζει στον άνεμο) και σε αυτά απλώς να γράψετε στις προκαθορισμένες θέσεις τον τίτλο του βιβλίου και το όνομα του συγγραφέα. Η δεύτερη επιλογή είναι να αναθέσετε σε ένα γραφίστα να σας δημιουργήσει ένα εξώφυλλο και αυτό να χρησιμοποιήσετε για το βιβλίο σας.

Μα είναι τόσο εύκολο; Είναι εύκολο, αρκεί ο χρήστης να είναι εξοικειωμένος με το internet και να έχει καλή γνώση του word. Αυτά τα δύο είναι αρκετά. Το createspace.com παρέχει συγκεκριμένες φόρμες, με γνώμονα τις οποίες θα πρέπει να διαμορφωθεί το κείμενο και το εξώφυλλο. Εάν δεν θέλετε να εμπλακείτε με τόσες λεπτομέρειες, τότε μπορείτε να επιλέξετε έναν επαγγελματία να ολοκληρώσει τη δουλειά για λογαριασμό σας.

Ποιότητα του βιβλίου

Το βιβλίο που παίρνετε στα χέρια σας δεν διαφέρει σε τίποτα από την εικόνα που έχετε για τις εκδόσεις. Οι εσωτερικές σελίδες έχουν βάρος 80gr/τμ, περίπου όσο και οι ελληνικές εκδόσεις, ενώ το εξώφυλλο είναι αρκούντος παχουλό. Για εκείνους που γνωρίζουν τις εκδόσεις Bell, ή (για τους παλαιότερους) τις εκδόσεις Αρλεκιν, θα έλεγα ότι το τελικό βιβλίο που λαμβάνετε από το print on demand έχει την ίδια ποιότητα με εκείνα των συγκεκριμένων εκδόσεων. Προσοχή, για τις παλαιές τους εκδόσεις οι ιστορικοί αυτοί οίκοι χρησιμοποιούσαν ελαφρύ χαρτί, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν αρκετά βαρύτερο. Η σύγκρισή μας γίνεται με τις τελευταίες τους εκδόσεις. Αρα, το αποτέλεσμα είναι καλό.

Γενικά, ο δημιουργός στο prind on demand μπορεί να επιλέξει για το βιβλίο του γυαλιστερό ή ματ εξώφυλλο, λευκές ή κρεμ εσωτερικές σελίδες (οι λευκές εξυπηρετούν καλύτερα όπου υπάρχουν φωτογραφίες) και οποιοδήποτε σχήμα εντύπου αρκεί οι τελικές του διαστάσεις να μην υπερβαίνουν τις διαστάσεις ενός φύλλου Α4 (21cm X 29,7cm). Δηλαδή, το βιβλίο μπορεί να έχει το μέγεθος μιας σελίδας Α4 ή οποιοδήποτε άλλο μικρότερο μέγεθος.

Το κόστος

Για όλα τα παραπάνω το κόστος είναι δωρεάν. Δηλαδή, μπορείς να εισέλθεις στο createspace.com να φτιάξεις το βιβλίο σου και να το διαθέσεις προς πώληση (μέσω των μεγάλων, διαδικτυακών μηχανών πώλησης βιβλίων) χωρίς να έχεις πληρώσει ούτε καν ένα ευρώ.

Το μόνο κόστος που θα κληθεί ο / η δημιουργός να πληρώσει είναι τη στιγμή που θα παραγγείλει το βιβλίο να το πάρει στα χέρια του. Τότε θα πληρώσει μόνο το κόστος εκτύπωσης και το κόστος αποστολής. Οι δυο αυτές δαπάνες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ως μονάδα υπολογισμού, σας αναφέρω ότι για ένα βιβλίο 300 σελίδων, με έγχρωμο εξώφυλλο, το κόστος εκτύπωσης είναι περίπου 3,2 ευρώ (3,5$). Το κόστος αποστολής διαμορφώνεται στα περίπου 3 ευρώ.

Σημειώστε ότι εάν παραγγείλετε μερικά αντίτυπα και η συνολική σας παραγγελία υπερβαίνει τα 20 δολάρια Αμερικής (αν για παράδειγμα παραγγείλετε 7 βιβλία αξίας 3,2 ευρώ) τότε τα έξοδα αποστολής είναι δώρο από το κατάστημα (Amazon).

Τι θα αναλύσουμε την επόμενη εβδομάδα

Επειδή το θέμα με τις εκδόσεις στο εξωτερικό (print on demand) είναι μεγάλο και ευχάριστα προκλητικό, θα το συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα στο tovivlio.net. Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα ακόλουθα πεδία:

 • Πώς επιτυγχάνονται διεθνείς πωλήσεις του βιβλίου μου;
 • Πώς εισπράττω τα χρήματα από τις πωλήσεις αυτές;
 • Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;
 • Τι είναι το ISBN και πως το λαμβάνω;
 • Παρεμβάλλεται το τελωνείο στην εισαγωγή του βιβλίου μου;
 • Ποιες είναι οι φορολογικές μου υποχρεώσεις;
 • Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει καλύτερα να τυπώσω στην Ελλάδα;

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

- - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όταν η Ποίηση «εισβάλλει» στον χώρο της έβδομης Τέχνης προκύπτουν μικρά αριστουργήματα που συμπληρώνουν την μουσική, τις ερμηνείες και τα σκηνικά υπογραμμίζοντας κάθε καρέ της ιστορίας που λαμβάνει σάρκα και οστά. Παραθέτω μερικές μόνο...

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν   Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν, είστε ηττημένοι. Ο φίλος σας είναι η αλλαγή. Η συμμαχία σας είναι το δίλλημα. Από το τίποτα, εσείς πρέπει να κάνετε το κάτι. Ωστόσο και το παντοδύναμο οφείλει να...

Ακούγοντας λογοτεχνία

Ακούγοντας λογοτεχνία

Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «λογοτεχνία» εννοούμε τα έντυπα βιβλία και ίσως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά και τις ιστοσελίδες λογοτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, τα ιστολόγια (blogs) συγγραφέων και τις πύλες εκδοτών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, τα...

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Είναι εξόχως αυθαίρετη η σκέψη πως η επιλογή και η ‘διαλογή’ μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

2 σχόλια

2 Σχόλια

 1. Νικόλαος Ζερβός

  Πολύ Διαφωτιστικά στην παραπάνω εισαγωγή, αλλά…που θα βρω την συνέχεια που επαγγέλλεσθε;;;; Με ενδιαφέρουν οι εύληπτες παρουσιάσεις, διότι έχω συγγράψει βιβλίο (82 ετών) και θα ήθελα να το δώσω στην Άμαζον και να παραγγείλω 50 αντίτυπα για δωρεάν διάθεση από μέρους μου. Είναι 414 σελίδες, από τις οποίες οι 333 αποτελούν ποιητικό μου πρόσφατο έργο εξ 7.992 στίχων 15συλλάβων. Ως συνέχεια τελείωσα και 2ο βιβλίο με ίδιο αριθμό στίχων, ήτοι σύνολο 15.984. Επειδή ευρίσκομαι στην Ηλικιακή Ομάδα των Εσχατογήρων, κάτι με βιάζει να δω το έργο μου τυπωμένο. Χθες έλαβα τα 2 ISBN. Ευχαριστώ! Νίκος Ζερβός. Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων για ενδεχόμενη απάντησή σας!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου