Αυτοέκδοση: Δωρεάν μέσω Amazon, μέρος 1ο

19.01.2017

Πόσο πιο ιδανική μπορεί να είναι μια πρόταση που προβλέπει ότι μπορείς να αποστείλεις το κείμενό σου και αυτό την ίδια ημέρα να γίνει βιβλίο, να τυπωθεί και να σου αποσταλεί στο σπίτι με σχεδόν μηδενικό κόστος;

Οσο κι αν όλο αυτό φαντάζει ουτοπικό, στην πραγματικότητα είναι απολύτως εφικτό και καθόλου δύσκολο. Η μέθοδος λέγεται Print on demand και τεχνικά γίνεται ως εξής: Υπάρχει μια υπερσύγχρονη τυπογραφική μηχανή, που από την πλευρά της εισόδου δέχεται δύο ηλεκτρονικά αρχεία (ένα για το εξώφυλλο κι ένα για το κείμενο) και από την πλευρά της εξόδου βγάζει το βιβλίο έτοιμο, με πλαστικοποιημένο - έγχρωμο εξώφυλλο και θερμοραφή στις ράχες των σελίδων. Από εμπειρία σας γράφω ότι η ποιότητα της ραφής είναι εξαιρετική κι αν κάποιος αρκέσκεται στο να διπλώνει το βιβλίο την ώρα της ανάγνωσης, είναι σίγουρο ότι δεν θα αρχίσουν οι σελίδες να ξεκολλούν και να πετάγονται στον αέρα.

Τέτοιου είδους τυπογραφεία υπάρχουν σε πολλές εταιρείες του εξωτερικού και όλες είναι προσβάσιμες για τους Ελληνες δημιουργούς. Μέσω των ιστοσελίδων τους μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας και αυτό να γίνει βιβλίο. Δεν υπάρχει αξιολόγηση στο κείμενο, δεν υπάρχει λογοκρισία, μπορείτε να γράψετε τα πάντα. Από ένα λογοτεχνικό διαμάντι, μέχρι μια πραγματική σαχλαμάρα απλώς και μόνο για να δείτε πως λειτουργεί το σύστημα. Μάλιστα, το βιβλίο αυτό (εφόσον το ζητήσετε) θα κοινοποιηθεί ως έργο σε όλες τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης βιβλίων και στα online shops των μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων του κόσμου.

Ποιος το παρέχει;

Η πιο γνωστή πλατφόρμα prind on demand είναι εκείνη που έχει δημιουργηθεί από τον πολυεθνικό κολοσσό, την εταιρεία Amazon.com. Αναφέρομαι στην Amazon διότι εξακολουθεί να παρέχει την υπηρεσία αυτή ΔΩΡΕΑΝ.

Η υπηρεσία έκδοσης βιβλίων παρέχεται μέσα από το site www.createspace.com (θυγατρική της Amazon) και εκεί ο κάθε ένας και η κάθε μία μπορούν να στείλουν ένα απλό κείμενο και μια φωτογραφία για εξώφυλλο και να έχουν έτοιμο το βιβλίο τους στη στιγμή. Βέβαια, για εκείνους που τους αρέσουν οι καλές δουλειές, φροντίζουν ώστε το κείμενο να είναι διορθωμένο και σελιδοποιημένο στον κειμενογράφο τους (word). Οσο για το εξώφυλλο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να διαλέξουν ένα από τα έτοιμα εξώφυλλα που διαθέτει το σύστημα (βουνά, λίμνες, φύλλα που πέφτουν, σκιές, κασκόλ που κυματίζει στον άνεμο) και σε αυτά απλώς να γράψετε στις προκαθορισμένες θέσεις τον τίτλο του βιβλίου και το όνομα του συγγραφέα. Η δεύτερη επιλογή είναι να αναθέσετε σε ένα γραφίστα να σας δημιουργήσει ένα εξώφυλλο και αυτό να χρησιμοποιήσετε για το βιβλίο σας.

Μα είναι τόσο εύκολο; Είναι εύκολο, αρκεί ο χρήστης να είναι εξοικειωμένος με το internet και να έχει καλή γνώση του word. Αυτά τα δύο είναι αρκετά. Το createspace.com παρέχει συγκεκριμένες φόρμες, με γνώμονα τις οποίες θα πρέπει να διαμορφωθεί το κείμενο και το εξώφυλλο. Εάν δεν θέλετε να εμπλακείτε με τόσες λεπτομέρειες, τότε μπορείτε να επιλέξετε έναν επαγγελματία να ολοκληρώσει τη δουλειά για λογαριασμό σας.

Ποιότητα του βιβλίου

Το βιβλίο που παίρνετε στα χέρια σας δεν διαφέρει σε τίποτα από την εικόνα που έχετε για τις εκδόσεις. Οι εσωτερικές σελίδες έχουν βάρος 80gr/τμ, περίπου όσο και οι ελληνικές εκδόσεις, ενώ το εξώφυλλο είναι αρκούντος παχουλό. Για εκείνους που γνωρίζουν τις εκδόσεις Bell, ή (για τους παλαιότερους) τις εκδόσεις Αρλεκιν, θα έλεγα ότι το τελικό βιβλίο που λαμβάνετε από το print on demand έχει την ίδια ποιότητα με εκείνα των συγκεκριμένων εκδόσεων. Προσοχή, για τις παλαιές τους εκδόσεις οι ιστορικοί αυτοί οίκοι χρησιμοποιούσαν ελαφρύ χαρτί, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν αρκετά βαρύτερο. Η σύγκρισή μας γίνεται με τις τελευταίες τους εκδόσεις. Αρα, το αποτέλεσμα είναι καλό.

Γενικά, ο δημιουργός στο prind on demand μπορεί να επιλέξει για το βιβλίο του γυαλιστερό ή ματ εξώφυλλο, λευκές ή κρεμ εσωτερικές σελίδες (οι λευκές εξυπηρετούν καλύτερα όπου υπάρχουν φωτογραφίες) και οποιοδήποτε σχήμα εντύπου αρκεί οι τελικές του διαστάσεις να μην υπερβαίνουν τις διαστάσεις ενός φύλλου Α4 (21cm X 29,7cm). Δηλαδή, το βιβλίο μπορεί να έχει το μέγεθος μιας σελίδας Α4 ή οποιοδήποτε άλλο μικρότερο μέγεθος.

Το κόστος

Για όλα τα παραπάνω το κόστος είναι δωρεάν. Δηλαδή, μπορείς να εισέλθεις στο createspace.com να φτιάξεις το βιβλίο σου και να το διαθέσεις προς πώληση (μέσω των μεγάλων, διαδικτυακών μηχανών πώλησης βιβλίων) χωρίς να έχεις πληρώσει ούτε καν ένα ευρώ.

Το μόνο κόστος που θα κληθεί ο / η δημιουργός να πληρώσει είναι τη στιγμή που θα παραγγείλει το βιβλίο να το πάρει στα χέρια του. Τότε θα πληρώσει μόνο το κόστος εκτύπωσης και το κόστος αποστολής. Οι δυο αυτές δαπάνες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ως μονάδα υπολογισμού, σας αναφέρω ότι για ένα βιβλίο 300 σελίδων, με έγχρωμο εξώφυλλο, το κόστος εκτύπωσης είναι περίπου 3,2 ευρώ (3,5$). Το κόστος αποστολής διαμορφώνεται στα περίπου 3 ευρώ.

Σημειώστε ότι εάν παραγγείλετε μερικά αντίτυπα και η συνολική σας παραγγελία υπερβαίνει τα 20 δολάρια Αμερικής (αν για παράδειγμα παραγγείλετε 7 βιβλία αξίας 3,2 ευρώ) τότε τα έξοδα αποστολής είναι δώρο από το κατάστημα (Amazon).

Τι θα αναλύσουμε την επόμενη εβδομάδα

Επειδή το θέμα με τις εκδόσεις στο εξωτερικό (print on demand) είναι μεγάλο και ευχάριστα προκλητικό, θα το συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα στο tovivlio.net. Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα ακόλουθα πεδία:

  • Πώς επιτυγχάνονται διεθνείς πωλήσεις του βιβλίου μου;
  • Πώς εισπράττω τα χρήματα από τις πωλήσεις αυτές;
  • Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;
  • Τι είναι το ISBN και πως το λαμβάνω;
  • Παρεμβάλλεται το τελωνείο στην εισαγωγή του βιβλίου μου;
  • Ποιες είναι οι φορολογικές μου υποχρεώσεις;
  • Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει καλύτερα να τυπώσω στην Ελλάδα;

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου