Την περασμένη εβδομάδα επιχειρήσαμε μια πρώτη γνωριμία στις αυτοεκδόσεις βιβλίων με τη βοήθεια μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού. Παρουσιάσαμε την Amazon και την δωρεάν υπηρεσία που παρέχει προς όλους τους δημιουργούς μέσω της πλατφόρμας createspace.com. Σε αυτό το άρθρο θα διεισδύσουμε σε λεπτομέρειες που είναι χρήσιμες και αναγκαίες ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το θέμα αυτό.

Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του πνευματικού μας πονήματος στο createspace.com αυτομάτως τα πάντα είναι έτοιμα για την πρώτη παραγγελία του βιβλίου μας. Είτε πρόκειται για 30 σελίδες, είτε πρόκειται για 300 σελίδες, η διαδικασία είναι ίδια. Επισκεπτόμαστε το ηλεκτρονικό κατάστημα του createspace.com ή του amazon.com και αναζητούμε τον τίτλο μας π.χ. «I thalassa sta matia tis» ή «ekeinos, to fortigo kai i metakomisi». Προφανώς προσέξατε ότι χρησιμοποίησα λατινικούς χαρακτήρες. Δυστυχώς, η καταχώρηση και η αναζήτηση του βιβλίου μας πρέπει να γίνει με τον τρόπο αυτό, καθώς το createspace, η amazon και οι αντίστοιχες εταιρείες διακίνησης βιβλίων στο εξωτερικό δεν είναι συμβατές με την ελληνική γλώσσα. Κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό θα αλλάξει, αλλά προς το παρόν πρέπει να δεχθούμε αυτόν τον όρο. Βέβαια, οι λατινικοί χαρακτήρες αφορούν μόνο την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το βιβλίο μας, μέσα κι έξω, είναι τυπωμένο στα ελληνικά.

Αφού εντοπίσουμε τον τίτλο μας π.χ. στην Amazon, κάνουμε την παραγγελία, πληρώνοντας το αντίτιμο μέσω κάρτας VISA, American express ή PayPal. Από τη στιγμή που θα γίνει η πληρωμή, τότε το αρχείο μας προωθείται στην τυπογραφική μηχανή (που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα), τυπώνεται το βιβλίο και αποστέλλεται στη διεύθυνση που θα ορίσουμε. Προφανώς, την ίδια οδό μπορούν να ακολουθήσουν όλοι οι αναγνώστες του κόσμου, άρα υπό το πρίσμα αυτό, αυτή η έκδοση μας δίνει δυνατότητα να πουλήσουμε παντού.

 

Πόσο κοστίζει το βιβλίο μου;

Κόστος και κέρδος: Το κόστος του βιβλίου ορίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα. Εάν καταχωρήσετε ένα βιβλίο 100 σελίδων, τότε το σύστημα θα σας ενημερώσει αυτόματα ότι το κόστος εκτύπωσης θα είναι π.χ. 2 δολάρια, (Ναι! Είναι τόσο χαμηλό το κόστος). Εάν καταχωρήσετε ένα βιβλίο 300 σελίδων το κόστος θα οριστεί στα 3,5 δολάρια Αμερικής. Άρα η ελάχιστη τιμή που θα πρέπει να πουληθεί το 300 σελίδων βιβλίο σας θα πρέπει να είναι 3,5 δολάρια.

Το περιθώριο κέρδους το ορίζετε εσείς. Στο βιβλίο των 300 σελίδων του παραδείγματος, μπορείτε να ορίστε ότι η τιμή πώλησης του βιβλίου θα είναι 5 δολάρια και να κερδίσετε έτσι 1,5 δολάριο κάθε φορά που θα γίνεται η πώληση ενός αντιτύπου.

Προσοχή! Η πλατφόρμα createspace.com παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταχώρησης του τίτλου σας στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης βιβλίων (Amazon, Penguin, Barnes and Noble κλπ). Οι μηχανές αυτές πληρώνονται με ποσοστό επί της πώλησης. Έτσι το κόστος των 3,5 $ θα ανέβει αυτόματα στα 5$ αν η πώληση γίνει μέσω τρίτου.

Συνεπώς, η πραγματικά τελική τιμή του βιβλίου ορίζεται από το άθροισμα του κόστους εκτύπωσης, των «μεσιτικών» στις μηχανές αναζήτησης και του περιθώριου κέρδους που θα ορίσουμε.

Τα κέρδη από τις πωλήσεις συγκεντρώνονται στο createspace.com. Αυτά μπορείτε να τα ζητήσετε να μεταφερθούν στον τραπεζικό σας λογαριασμό, κάθε φορά που το σύνολό τους υπερβαίνει τα 100 δολάρια. Αν τα χρήματα είναι λιγότερα, δεν θα σας τα στείλουν.

 

Τελωνείο, φορολογικά και άλλες λιχουδιές

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι να φτάσει το βιβλίο στα χέρια σας (ή στα χέρια οποιουδήποτε αναγνώστη) απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον τριών ή ακόμα και τεσσάρων εβδομάδων. Ο χρόνος αυτός αν και φαντάζει αποτρεπτικός, είναι συνηθισμένος για εκείνους που κάνουν διεθνείς, online παραγγελίες.

Εδώ υπάρχει μια μικρή παγίδα. Το σύστημα σου προτείνει: Το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια σου σε π.χ. 30 ημέρες και θα σταλεί με απλό ταχυδρομείο, με κόστος αποστολής π.χ. 3 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλέξετε αποστολή μέσω courier, τότε το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια σας σε 7 ημέρες και το κόστος αποστολής θα είναι 15 ευρώ.

Ο έξυπνα σκεπτόμενος θα υπολογίσει ότι: «αν παραγγείλω με τη μία 10 αντίτυπα, τότε το μεταφορικό κόστος θα διαιρεθεί και ανά βιβλίο θα διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ. Άρα, πάμε μέσω courier». Ο συλλογισμός αυτός δεν είναι σωστός.

Η αποστολή μέσω συμβατικού ταχυδρομείου καταλήγει απευθείας στα χέρια του αναγνώστη ή του δημιουργού του. Αντιθέτως η αποστολή μέσω courier περνάει πρώτα από το τελωνείο της χώρας προορισμού. Έτσι, εάν επιλέξετε ταχυδρομείο, τότε το βιβλιαράκι θα σας κοστίσει «χρυσό», διότι θα πληρώσετε το βιβλίο, τη μεταφορά, τον φόρο εισαγωγής 4%, ΦΠΑ 24% (κι όχι 6%) και τη δουλειά του εκτελωνιστή.

Άρα, εθνικό ταχυδρομείο χωρίς άλλη συζήτηση. Δεν είναι παρανομία, ούτε παρατυπία. Απλώς (προς το παρόν) τα ΕΛΤΑ παραδίδουν χωρίς τελωνειακό έλεγχο τους φακέλους με περιεχόμενο βιβλία.

Σε όσα αφορούν στην Εφορία, η τελευταία δεν θα ζητήσει εξηγήσεις εάν εισπράξετε μία ή δυο φορές από μια επιταγή 100$ (85$ με τις κρατήσεις). Από την άλλη, αν οι πωλήσεις σας είναι πολλές, το ρευστό ρέει άφθονο, αν ο Stephen King σας καλεί μέρα παρά μέρα για να σας πετύχει στο τηλέφωνο, τότε καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός λογιστή.

 

Ποιο ISBN να χρησιμοποιήσω;

Το ISBN είναι ο μοναδικός αριθμός που έχει κάθε βιβλίο. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάτω από το barcode και ο σκοπός είναι να προσδιορίζει την ταυτότητα του βιβλίου.

Αν ο σκοπός έκδοσης του πονήματός σας είναι να έχετε μερικά αντίτυπα στο σπίτι και να τα χαρίσετε σε φίλους, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ISBN που σας χορηγεί δωρεάν και αυτόματα το createspace.com.

Αντιθέτως, αν ο σκοπός έκδοσης του βιβλίου σας είναι οι πωλήσεις, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ISBN Ελληνικό. Τα ελληνικά ISBN (ξεκινούν πάντα με τον αριθμό 978), χορηγούνται δωρεάν από την Εθνική Βιβλιοθήκη (www.nlg.gr) και η διαδικασία για την απόκτησή τους είναι επίσης απλή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχετε ελληνικό ISBN; Διότι, εάν ο αριθμός αυτός ξεκινάει με το «978» θεωρείται ως πνευματικό προϊόν ελληνικής προέλευσης και πωλείται με ΦΠΑ 6%. Αν από την άλλη το ISBN είναι διεθνές, τότε το βιβλίο που φέρει τέτοιον αριθμό λογίζεται ως εισαγόμενο εμπόρευμα και θα πρέπει να πωλείται με ΦΠΑ 24% (σας εντυπωσίασα;).

Υπάρχουν και αρκετές άλλες παράμετροι που αφορούν τους Ελληνικούς Μοναδικούς Αριθμούς Βιβλίων και θα αποκαλυφθούν σταδιακά όσο συζητάμε για τις εκδόσεις στην Ελλάδα.

 

Τελικά τί συμφέρει; Έκδοση στο Amazon ή σε ελληνικό τυπογραφείο;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή. Εάν σκοπός της έκδοσής σας είναι να έχετε μερικά αντίτυπα στο σπίτι και κάπου στο εξωτερικό να φιγουράρει το ονοματάκι σας, τότε το amazon είναι η καλύτερη και η πιο συμφέρουσα επιλογή. Η εκτύπωση στο εξωτερικό επίσης είναι μια καλή εκκίνηση για όποιο πρόσωπο θέλει να δοκιμάσει (αν αυτό έχει αξία για τον δημιουργό) τις αντιδράσεις των οικείων του.

Αν στόχος της έκδοσης είναι τα ελληνικά βιβλιοπωλεία, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε μια καλή συμφωνία με ένα ελληνικό τυπογραφείο. Η ελάχιστη ποσότητα που μπορείτε να τυπώσετε στους Έλληνες τυπογράφους είναι 50 αντίτυπα και η σύγκριση κόστους με το amazon είναι περίπου 1 έως 2 ευρώ ανά αντίτυπο (πιο ακριβή η Ελλάδα). Αν πάλι αποφασίσετε να τυπώσετε αμέσως 200 βιβλία, τότε το ελληνικό κόστος είναι το ίδιο με εκείνο του amazon και επιπρόσθετα θα έχετε κερδίσει χρόνο.

Οι εκδόσεις στα ελληνικά τυπογραφεία θα μας απασχολήσουν αρκετά στα επόμενα άρθρα.

 

Να δοκιμάσω το amazon, μήπως κάνω λάθος;

Μη διστάσετε να κάνετε προσπάθεια έκδοσης μέσω amazon (createspace.com). Δοκιμάστε, κάντε λάθη, ξαναπροσπαθήστε. Ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να γίνει στραβό μπορεί να φτιάξει. Οι πλατφόρμες αυτές είναι δομημένες έτσι ώστε να τις χειρίζονται ακόμα κι εκείνοι που έχουν ελάχιστες γνώσεις διαδικτύου. Εάν κάπου γίνει λάθος, αυτό διορθώνεται εύκολα και χωρίς επιπτώσεις.

Αν πάλι δεν θέλετε να εμπλακείτε σε πολλές σκοτούρες, τότε αναζητήστε έναν από τους επαγγελματίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Εκείνοι, θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας όλη τη δουλειά, όσο εσείς θα επικεντρώνεστε στο να τσαλακώνετε λευκές σελίδες…

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!