Αυτοέκδοση: Δωρεάν μέσω Amazon, μέρος 2ο

Δημοσίευση: 30.01.2017

Ετικέτες

Κατηγορία

Την περασμένη εβδομάδα επιχειρήσαμε μια πρώτη γνωριμία στις αυτοεκδόσεις βιβλίων με τη βοήθεια μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού. Παρουσιάσαμε την Amazon και την δωρεάν υπηρεσία που παρέχει προς όλους τους δημιουργούς μέσω της πλατφόρμας createspace.com. Σε αυτό το άρθρο θα διεισδύσουμε σε λεπτομέρειες που είναι χρήσιμες και αναγκαίες ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το θέμα αυτό.

Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του πνευματικού μας πονήματος στο createspace.com αυτομάτως τα πάντα είναι έτοιμα για την πρώτη παραγγελία του βιβλίου μας. Είτε πρόκειται για 30 σελίδες, είτε πρόκειται για 300 σελίδες, η διαδικασία είναι ίδια. Επισκεπτόμαστε το ηλεκτρονικό κατάστημα του createspace.com ή του amazon.com και αναζητούμε τον τίτλο μας π.χ. «I thalassa sta matia tis» ή «ekeinos, to fortigo kai i metakomisi». Προφανώς προσέξατε ότι χρησιμοποίησα λατινικούς χαρακτήρες. Δυστυχώς, η καταχώρηση και η αναζήτηση του βιβλίου μας πρέπει να γίνει με τον τρόπο αυτό, καθώς το createspace, η amazon και οι αντίστοιχες εταιρείες διακίνησης βιβλίων στο εξωτερικό δεν είναι συμβατές με την ελληνική γλώσσα. Κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό θα αλλάξει, αλλά προς το παρόν πρέπει να δεχθούμε αυτόν τον όρο. Βέβαια, οι λατινικοί χαρακτήρες αφορούν μόνο την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το βιβλίο μας, μέσα κι έξω, είναι τυπωμένο στα ελληνικά.

Αφού εντοπίσουμε τον τίτλο μας π.χ. στην Amazon, κάνουμε την παραγγελία, πληρώνοντας το αντίτιμο μέσω κάρτας VISA, American express ή PayPal. Από τη στιγμή που θα γίνει η πληρωμή, τότε το αρχείο μας προωθείται στην τυπογραφική μηχανή (που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα), τυπώνεται το βιβλίο και αποστέλλεται στη διεύθυνση που θα ορίσουμε. Προφανώς, την ίδια οδό μπορούν να ακολουθήσουν όλοι οι αναγνώστες του κόσμου, άρα υπό το πρίσμα αυτό, αυτή η έκδοση μας δίνει δυνατότητα να πουλήσουμε παντού.

 

Πόσο κοστίζει το βιβλίο μου;

Κόστος και κέρδος: Το κόστος του βιβλίου ορίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα. Εάν καταχωρήσετε ένα βιβλίο 100 σελίδων, τότε το σύστημα θα σας ενημερώσει αυτόματα ότι το κόστος εκτύπωσης θα είναι π.χ. 2 δολάρια, (Ναι! Είναι τόσο χαμηλό το κόστος). Εάν καταχωρήσετε ένα βιβλίο 300 σελίδων το κόστος θα οριστεί στα 3,5 δολάρια Αμερικής. Άρα η ελάχιστη τιμή που θα πρέπει να πουληθεί το 300 σελίδων βιβλίο σας θα πρέπει να είναι 3,5 δολάρια.

Το περιθώριο κέρδους το ορίζετε εσείς. Στο βιβλίο των 300 σελίδων του παραδείγματος, μπορείτε να ορίστε ότι η τιμή πώλησης του βιβλίου θα είναι 5 δολάρια και να κερδίσετε έτσι 1,5 δολάριο κάθε φορά που θα γίνεται η πώληση ενός αντιτύπου.

Προσοχή! Η πλατφόρμα createspace.com παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταχώρησης του τίτλου σας στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης βιβλίων (Amazon, Penguin, Barnes and Noble κλπ). Οι μηχανές αυτές πληρώνονται με ποσοστό επί της πώλησης. Έτσι το κόστος των 3,5 $ θα ανέβει αυτόματα στα 5$ αν η πώληση γίνει μέσω τρίτου.

Συνεπώς, η πραγματικά τελική τιμή του βιβλίου ορίζεται από το άθροισμα του κόστους εκτύπωσης, των «μεσιτικών» στις μηχανές αναζήτησης και του περιθώριου κέρδους που θα ορίσουμε.

Τα κέρδη από τις πωλήσεις συγκεντρώνονται στο createspace.com. Αυτά μπορείτε να τα ζητήσετε να μεταφερθούν στον τραπεζικό σας λογαριασμό, κάθε φορά που το σύνολό τους υπερβαίνει τα 100 δολάρια. Αν τα χρήματα είναι λιγότερα, δεν θα σας τα στείλουν.

 

Τελωνείο, φορολογικά και άλλες λιχουδιές

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι να φτάσει το βιβλίο στα χέρια σας (ή στα χέρια οποιουδήποτε αναγνώστη) απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον τριών ή ακόμα και τεσσάρων εβδομάδων. Ο χρόνος αυτός αν και φαντάζει αποτρεπτικός, είναι συνηθισμένος για εκείνους που κάνουν διεθνείς, online παραγγελίες.

Εδώ υπάρχει μια μικρή παγίδα. Το σύστημα σου προτείνει: Το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια σου σε π.χ. 30 ημέρες και θα σταλεί με απλό ταχυδρομείο, με κόστος αποστολής π.χ. 3 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλέξετε αποστολή μέσω courier, τότε το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια σας σε 7 ημέρες και το κόστος αποστολής θα είναι 15 ευρώ.

Ο έξυπνα σκεπτόμενος θα υπολογίσει ότι: «αν παραγγείλω με τη μία 10 αντίτυπα, τότε το μεταφορικό κόστος θα διαιρεθεί και ανά βιβλίο θα διαμορφωθεί στο 1,5 ευρώ. Άρα, πάμε μέσω courier». Ο συλλογισμός αυτός δεν είναι σωστός.

Η αποστολή μέσω συμβατικού ταχυδρομείου καταλήγει απευθείας στα χέρια του αναγνώστη ή του δημιουργού του. Αντιθέτως η αποστολή μέσω courier περνάει πρώτα από το τελωνείο της χώρας προορισμού. Έτσι, εάν επιλέξετε ταχυδρομείο, τότε το βιβλιαράκι θα σας κοστίσει «χρυσό», διότι θα πληρώσετε το βιβλίο, τη μεταφορά, τον φόρο εισαγωγής 4%, ΦΠΑ 24% (κι όχι 6%) και τη δουλειά του εκτελωνιστή.

Άρα, εθνικό ταχυδρομείο χωρίς άλλη συζήτηση. Δεν είναι παρανομία, ούτε παρατυπία. Απλώς (προς το παρόν) τα ΕΛΤΑ παραδίδουν χωρίς τελωνειακό έλεγχο τους φακέλους με περιεχόμενο βιβλία.

Σε όσα αφορούν στην Εφορία, η τελευταία δεν θα ζητήσει εξηγήσεις εάν εισπράξετε μία ή δυο φορές από μια επιταγή 100$ (85$ με τις κρατήσεις). Από την άλλη, αν οι πωλήσεις σας είναι πολλές, το ρευστό ρέει άφθονο, αν ο Stephen King σας καλεί μέρα παρά μέρα για να σας πετύχει στο τηλέφωνο, τότε καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός λογιστή.

 

Ποιο ISBN να χρησιμοποιήσω;

Το ISBN είναι ο μοναδικός αριθμός που έχει κάθε βιβλίο. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάτω από το barcode και ο σκοπός είναι να προσδιορίζει την ταυτότητα του βιβλίου.

Αν ο σκοπός έκδοσης του πονήματός σας είναι να έχετε μερικά αντίτυπα στο σπίτι και να τα χαρίσετε σε φίλους, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ISBN που σας χορηγεί δωρεάν και αυτόματα το createspace.com.

Αντιθέτως, αν ο σκοπός έκδοσης του βιβλίου σας είναι οι πωλήσεις, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ISBN Ελληνικό. Τα ελληνικά ISBN (ξεκινούν πάντα με τον αριθμό 978), χορηγούνται δωρεάν από την Εθνική Βιβλιοθήκη (www.nlg.gr) και η διαδικασία για την απόκτησή τους είναι επίσης απλή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχετε ελληνικό ISBN; Διότι, εάν ο αριθμός αυτός ξεκινάει με το «978» θεωρείται ως πνευματικό προϊόν ελληνικής προέλευσης και πωλείται με ΦΠΑ 6%. Αν από την άλλη το ISBN είναι διεθνές, τότε το βιβλίο που φέρει τέτοιον αριθμό λογίζεται ως εισαγόμενο εμπόρευμα και θα πρέπει να πωλείται με ΦΠΑ 24% (σας εντυπωσίασα;).

Υπάρχουν και αρκετές άλλες παράμετροι που αφορούν τους Ελληνικούς Μοναδικούς Αριθμούς Βιβλίων και θα αποκαλυφθούν σταδιακά όσο συζητάμε για τις εκδόσεις στην Ελλάδα.

 

Τελικά τί συμφέρει; Έκδοση στο Amazon ή σε ελληνικό τυπογραφείο;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή. Εάν σκοπός της έκδοσής σας είναι να έχετε μερικά αντίτυπα στο σπίτι και κάπου στο εξωτερικό να φιγουράρει το ονοματάκι σας, τότε το amazon είναι η καλύτερη και η πιο συμφέρουσα επιλογή. Η εκτύπωση στο εξωτερικό επίσης είναι μια καλή εκκίνηση για όποιο πρόσωπο θέλει να δοκιμάσει (αν αυτό έχει αξία για τον δημιουργό) τις αντιδράσεις των οικείων του.

Αν στόχος της έκδοσης είναι τα ελληνικά βιβλιοπωλεία, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε μια καλή συμφωνία με ένα ελληνικό τυπογραφείο. Η ελάχιστη ποσότητα που μπορείτε να τυπώσετε στους Έλληνες τυπογράφους είναι 50 αντίτυπα και η σύγκριση κόστους με το amazon είναι περίπου 1 έως 2 ευρώ ανά αντίτυπο (πιο ακριβή η Ελλάδα). Αν πάλι αποφασίσετε να τυπώσετε αμέσως 200 βιβλία, τότε το ελληνικό κόστος είναι το ίδιο με εκείνο του amazon και επιπρόσθετα θα έχετε κερδίσει χρόνο.

Οι εκδόσεις στα ελληνικά τυπογραφεία θα μας απασχολήσουν αρκετά στα επόμενα άρθρα.

 

Να δοκιμάσω το amazon, μήπως κάνω λάθος;

Μη διστάσετε να κάνετε προσπάθεια έκδοσης μέσω amazon (createspace.com). Δοκιμάστε, κάντε λάθη, ξαναπροσπαθήστε. Ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να γίνει στραβό μπορεί να φτιάξει. Οι πλατφόρμες αυτές είναι δομημένες έτσι ώστε να τις χειρίζονται ακόμα κι εκείνοι που έχουν ελάχιστες γνώσεις διαδικτύου. Εάν κάπου γίνει λάθος, αυτό διορθώνεται εύκολα και χωρίς επιπτώσεις.

Αν πάλι δεν θέλετε να εμπλακείτε σε πολλές σκοτούρες, τότε αναζητήστε έναν από τους επαγγελματίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Εκείνοι, θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας όλη τη δουλειά, όσο εσείς θα επικεντρώνεστε στο να τσαλακώνετε λευκές σελίδες…

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Εκπαιδευτική εργαλειοποίηση

Εκπαιδευτική εργαλειοποίηση

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Η σημαντικότερη κοινωνική αναγκαιότητα που επιτελεί, ή οφείλει να επιτελεί το σχολείο, είναι να απονείμει την ιδιότητα του πολίτη σε κάθε μαθητή ανεξαιρέτως και αδιαλείπτως. Πολίτης, σύμφωνα με τον ορισμό[1] του Αριστοτέλη, είναι αυτός...

Διανυκτέρευση

Διανυκτέρευση

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - (σπουδή στην απαισιοδοξία) Διανυκτερεύεις με όνειρα βρώμικα, σαν το χαλάκι που περιμένει μάταια όλη του τη ζωή έξω από την πόρτα και μέσα δε θα μπει ποτέ. Ύστερα αναρωτιέσαι γιατί σού φταίει το πρωινό, η ρουτίνα, οι άλλοι, το σύστημα,...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Διανυκτέρευση

Διανυκτέρευση

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - (σπουδή στην απαισιοδοξία) Διανυκτερεύεις με όνειρα βρώμικα, σαν το χαλάκι που περιμένει μάταια όλη του τη ζωή έξω από την πόρτα και μέσα δε θα μπει ποτέ. Ύστερα αναρωτιέσαι γιατί σού φταίει το πρωινό, η ρουτίνα, οι άλλοι, το σύστημα,...

Κωνσταντίνος Μπούρας: Φάος. ΛΕΞΙΚΑΝΘΑΡΟΣ. α-ΦΘΟΝΙΑ ΦΩΤΟΣ

Κωνσταντίνος Μπούρας: Φάος. ΛΕΞΙΚΑΝΘΑΡΟΣ. α-ΦΘΟΝΙΑ ΦΩΤΟΣ

Κωνσταντίνος Μπούρας: Φάος. ΛΕΞΙΚΑΝΘΑΡΟΣ. α-ΦΘΟΝΙΑ ΦΩΤΟΣ. «Ο Δον Κιχώτης κυνηγάει μύλους Που δεν γυρίζουν πια. Για την ακρίβεια, έχουν γκρεμιστεί. Ο αέρας όμως λυσσομανάει» Κωνσταντίνος Μπούρας _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης -   Από τις εκδόσεις Νίκας, πριν από λίγο...

Ο Θείος Πλάτων: Μεταφυσικές προσεγγίσεις στο έργο της Άλκης Ζέη

Ο Θείος Πλάτων: Μεταφυσικές προσεγγίσεις στο έργο της Άλκης Ζέη

- γράφει ο Ανδρέας Αντωνίου - Εκ προοιμίου μπορούμε να αποφανθούμε για το προφανές. Δεν υπάρχουν μεταφυσικές προεκτάσεις στο κείμενο της Άλκης Ζέη Ο Θείος Πλάτων, τουλάχιστον όχι προγραμματικά. Ως βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού ή σε νεαρούς εφήβους, το...

9 σχόλια

9 Σχόλια

 1. Ευθυμία

  Προσπαθώντας να εκδόσω το βιβλίο μου στην Amazon, είδα κάπου στους όρους της μια παράγραφο ότι έπρεπε μετά από ένα διάστημα κάποιων ημερών (δεν θυμάμαι πόσες ακριβώς) έπρεπε το βιβλίο μου να περάσει σε κατάσταση δανεισμού, έπρεπε δηλαδή να δίνεται δανεικό στους αναγνώστες, αυτό δεν το κατάλαβα 100% γι’ αυτό και δεν το εξέδωσα εκεί. Το εξέδωσα στη Lulu, η οποία συνεργάζεται με την Amazon και δεν έχει τέτοια “ψιλά γράμματα”. Στην ελληνική αγορά υπάρχει η Bookstars που με κόστος 90 ευρώ δέχεται το βιβλίο μας χωρίς να έχουμε κανένα αντίτυπο στοκ στο σπίτι. Όσα θέλουμε θα τα παραγγείλουμε ή από την εταιρία, ή από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας, καθώς είναι στη βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ.

  Απάντηση
  • Ανώνυμος

   Κυρία Ευθυμία, δε γνωρίζω που ακριβώς υπάρχει η σημείωση περί κατάστασης δανεισμού. Κοιτάξτε το ξανά, ίσως να είχατε βρεθεί σε λάθος παραπομπή, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δανεισμός δεν μπορεί να γίνει σε print on demand εκδόσεις.
   Σε ό,τι αφορά τη bookstars, οφείλω να ομολογήσω ότι με πιάνετε αδιάβαστο. Αν υπάρχει τυπογραφείο που κάνει print on demand στην Ελλάδα, τότε (εφόσον ως συγγραφέας απευθύνεστε στην ελληνική αγορά) σαφώς να το προτιμήσετε.

   Απάντηση
 2. Στρατής Γ. Οικονόμου

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει, πως ακριβως γίνεται η επιλογή αποστολής μέσω απλού ταχυδρομείου από την πλατφόρμα της amazon; Για παραγγελία του βιβλίου μου, για βιβλίο που έκανα πρόσφατα αυτοέκδοση επιλέγοντας την πιο αργή από τις τρείς επιλογές μεταφορικών, αυτή δηλ. με τα λιγότερα μεταφορικά, αντί το δέμα μου να έρθει με τα ΕΛΤΑ ήρθε μέσω της DHL και φυσικά πληρωσα το τελωνείο για να μπουν τα βιβλία στη χώρα.

  Απάντηση
  • Νεκτάριος Καλογήρου

   Συνήθως σε αυτές τις πλατφόρμες δεν γίνονται τέτοια λάθη. Τσέκαρε την κάρτα σου για το ποσό αγοράς που χρεώθηκε. Αν ζήτησες απλή αποστολή, τότε δεν δικαιολογείται τέτοιο λάθος.
   Η μέθοδος παραγγελίας είναι συγκεκριμένη και απλή και σίγουρα την έκανες σωστά. Αν έγινε λάθος με πρόσθετη χρέωση ταχυαποστολής, είτε ταχυαποστολή χωρίς να έχει ζητηθεί (ούτε και να έχει χρεωθεί), πρέπει να επικοινωνήσεις με amazon.

   Απάντηση
 3. Πανος

  Ξερετε αν μπορει να δηλωθει στην εφορια σαν κερδη απο πνευματικα δικαιωματα; Η πρεπει να εχει κανεις ανοιξει επιχειρηση και να το πουλαει σαν προιον;

  Απάντηση
  • Nektarios Kalogirou

   Αρχικά θα πρέπει να περιμένεις ώστε να κάνεις τις πωλήσεις. Οι πληρωμές από το Σύστημα γίνονται κάθε φορά που στο λογαριασμό σου συγκεντρώνονται 100 ευρώ ή δολάρια ή λίρες.
   Τόσο μικρά ποσά ούτε και θα ασχοληθεί κανένας για να δει την προέλευσή τους. Αν, όμως κάνεις τρελές πωλήσεις (που σου το εύχομαι) και τα χρήματα έρχονται ουρά… τότε πρέπει να μιλήσεις με τον λογιστή σου. Σε εκείνη την περίπτωση και εφόσον θες να είσαι τυπικός, τότε θα πρέπει να κάνεις έναρξη στην εφορία. Επειδή πρόκειται για πωλήσεις στο εξωτερικό θα πρέπει να αποφύγει ΚΑΔ του τύπου “πωλήσεις βιβλίων” ή “Υπηρεσίες Συγγραφέα”. Να ξέρεις ο λογιστής θα δυσκολευτεί να βρει την ιδανική λύση διότι υπάρχουν κενά στο ελληνικό φορολογικό σύστημα. Πάντως ο δικός μου ακόμα το ψάχνει.

   Απάντηση
   • Πανος

    Στην εφορία έχει κουτακι για κέρδη απο πνευματικά δικαιώματα. Δεν εκδιδω-πουλάω απευθειας το βιβλιο αλλα το παραχωρω στην amazon και μου πληρωνει royalties το οποιο φορολογειται αυτοτελως ( αν εχω καταλαβει καλα ). Μηπως λοιπον δεν ειναι απαραιτητη η εναρξη επιχειρησης;

    Απάντηση
 4. Ανώνυμος

  Έχω ετοιμάσει κάτι που είναι στα ελληνικά και φτιάχνω το εξώφυλλο και δεν με αφήνει να το γράψω στα ελληνικά. Μήπως δεν επιτρέπεται η έκδοση στην ελληνική γλώσσα; Ευχαριστώ.

  Απάντηση
 5. Stella Xydia

  Αν και τα δυο παλαιά άρθρα του 2017 είναι άκρως ενημερωτικά σαν πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο και σας ευχαριστώ.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου